CO KAŻDY ALKOHOLIK WIEDZIEĆ POWINIEN |
Autor |
Wiadomość |
Whiplash
Admin Techniczny
Pomógł: 43 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Lip 2011 Posty: 1339 Skąd: White Undercane
|
Wysłany: Pią 17 Sie, 2012 13:07
|
|
|
wampirzyca napisał/a: | za to jak czytam wypowiedzi Whiplasha to sama prawda przez nie przemawia |
ale, że moje? |
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia.
Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu. |
|
|
|
|
wampirzyca
Trajkotka praca nad samym sobą jest najtrudniejsza
Pomogła: 15 razy Wiek: 50 Dołączyła: 08 Cze 2011 Posty: 1792 Skąd: Transylwania
|
Wysłany: Pią 17 Sie, 2012 13:09
|
|
|
Whiplash napisał/a: | ale, że moje? |
|
_________________ wampirzyca |
|
|
|
|
Jo-asia
Upierdliwiec miłośniczka
Pomogła: 59 razy Wiek: 53 Dołączyła: 10 Sie 2012 Posty: 2955 Skąd: Katowice
|
Wysłany: Pią 17 Sie, 2012 16:39
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | Nie wiem dlaczego, PiotrzeAA82, ale przypominasz mi pewnych uczestników terapii.
Takich co są najmądrzejsi, "wyterapeutyzowani", tryskający miłością do trzeźwości, piewcy chwały życia bez alkoholu, przekonują innych jak to powinno wyglądać, choć niedawno jeszcze chlali w najlepsze. |
pamiętam jak na terapii zamkniętej, gdzieś w drugim tygodniu jej trwania, tryskałam radością, entuzjazmem - że wreszcie jestem trzeźwa, że nie będę piła -
wtedy jedna z uczestniczek wyskoczyła na mnie - że "ty g... wiesz i dopiero zobaczysz jak wyjdziesz i na pewno się napijesz, wtedy już tak cieszyć się nie będziesz".
Wspomnę tylko, że nie była to jej pierwsza terapia i gdy miałyśmy przepustkę - sama zapiła
Znalazła się inna osoba, podeszła i powiedziała, że jestem w fazie "miesiąca miodowego", który w ten sposób się objawia.
I miała rację, z czasem ten stan zastąpiła faza muru która trwa do dziś.
piotrAA82 napisał/a: | czym jest skupianie się na innych? |
według mnie, jest tak wówczas gdy oceniam innych, porównuje się do nich, myślę np. jak postąpić, co powiedzieć by mnie dobrze odebrano
do końca sama nie wiem,
szczerze, to zmusiłeś mnie żeby się nad tym głębiej zastanowić |
_________________ ...Jak tak płaczę, to mi lepiej i przestaje mnie dobijać nieuchronność przemijania.. |
Ostatnio zmieniony przez Jo-asia Pią 17 Sie, 2012 16:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Janioł
Uzależniony od netu Uśmiech to pół pocałunku
Pomógł: 70 razy Wiek: 58 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4556 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią 17 Sie, 2012 17:52
|
|
|
Jo-asia napisał/a: | myślę np. jak postąpić, co powiedzieć by mnie dobrze odebrano | maski,maski ..maski z używaniem ich na terapii daleko nie zajedziesz co najwyżej pod monopolowy , tylko szczerość i uczciwość może przynieśc skutek |
_________________ P.S. Janioł może być tylko jeden chociaż też czasem w coś walnie aureolką by: Pietruszka |
|
|
|
|
wlod
Towarzyski wlod AA
Pomógł: 3 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Maj 2012 Posty: 169 Skąd: GDYNIA
|
Wysłany: Pią 17 Sie, 2012 19:32 Doświadczenie
|
|
|
Gdy pierwszy raz bylem na mitingu bylem w szoku ze wszystko co mnie spotkalo bylo wspaniale inne Ruch AA w tym dniu stał sie celem ,ktory winienem osiagnac.Jednak gdy opusciłem klub i ruch AA w tym dniu zderzenie sie rzeczywistocia mnie przerosła Wymysliłem sobie diabelski plan ze nie bede pił w Gdyni i przez pól roku mialem trzy wpadki alkoholowe.Ostanią mialem w Zielonej Górze trzydnowke z okazji moich imieninbylo ostro i mocno i wlasnie wtedy po tej wpadce zrozumialem ze jestem alkoholikiem i jedyna szanasa to ruch AA ale jak to powiedzieć grupiei przyzedl mi z pomoca drugi alkoholik i jego trzy miesieczna abstynencja tak mnie wzruszyl swoja wypowiedzia ,ze poniej podnioslem reke i przyznalem sie trzech wpadek.Po mitingu postanowiłem ze od 17 nie biore lekow i alkoholu do ust i postram sie zyc uczciwie na ile bede w stanie realizowac dwanascie kroków.Ale uczciwosc wobec siebie postawilem na pierwszym miejscu i tak jest do dzisiajPozdrawiam |
|
|
|
|
Jo-asia
Upierdliwiec miłośniczka
Pomogła: 59 razy Wiek: 53 Dołączyła: 10 Sie 2012 Posty: 2955 Skąd: Katowice
|
Wysłany: Pią 17 Sie, 2012 21:11
|
|
|
Janioł napisał/a: | maski,maski ..maski z używaniem ich na terapii daleko nie zajedziesz co najwyżej pod monopolowy |
to dla mnie jest skupianie się na innych a dla Ciebie?
W moim pijanym życiu maskę miałam idealnie dobraną, że do teraz nawet nie zauważam kiedy znów mam ją na sobie
Dla mnie, na tym etapie, właśnie pozbywanie się maski jest priorytetem
wlod napisał/a: | uczciwosc wobec siebie postawilem na pierwszym miejscu |
i tego własnie chcę |
_________________ ...Jak tak płaczę, to mi lepiej i przestaje mnie dobijać nieuchronność przemijania.. |
|
|
|
|
piotrAA82
Towarzyski trzeźwiejący alkoholik
Wiek: 42 Dołączył: 11 Sie 2012 Posty: 332 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: Wto 21 Sie, 2012 21:45
|
|
|
Witam
Pamiętam fazę miesiąca miodowego. Teraz wkroczyłem w fazę muru, no i już tak super przyjemnie nie jest , choć muszę przyznać że i tak więcej jest tych pozytywnych emocji. Ale wszystko co dobre szybko się kończy. Problemy są, ale kto mówił że ich nie będzie. Ale zauważyłem że następuje u mnie taki "kołowrotek" nastroju. Pół dnia jest fajnie, a następne pół do bani.
Dzięki Joasiu, że starałaś mi się wyjaśnić czym jest to "skupianie się na innych". Ja też tego tak do końca nie rozumiem. Rozumiem to podobnie jak Ty, więc możliwe że o to właśnie chodzi.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
chrzciciel
Małomówny chrzciciel
|
Wysłany: Czw 13 Wrz, 2012 23:14
|
|
|
piotrAA82 napisał/a: | Joasiu ja trochę nie rozumiem tak naprawdę czym jest skupianie się na innych? Jest to jeden z objawów głodu alkoholowego. Czym to tak dokładnie jest? Ja to odbieram tak, że przykładowo patrzę co inni źle robią, krytykuję innych, a dość często nie dostrzegam swojego złego postępowania. Proszę więc o podpowiedź czym to tak właściwie jest
Pozdrawiam | Z wlasnego doswiadczenia-krytykowalem zazwyczaj z dwuch powodow-po pierwsze,to mnie dowartosciowywalo,i ze jestem taki llllaal i wogole,po drugie odsowalem od siebie swiadomosc wlasnych brakow. Wszystko zaczyna sie od siebie i staram sie zastanawiac nad tym co mysle i mowie,zadajac sobie pytanie-Czy ja sam chcialbym aby mnie krytykowano??? Oczywiscie nie mam tu na mysli konstruktywnej krytyki pozbawianej podtekstow |
|
|
|
|
piotrAA82
|
Wysłany: Pon 17 Wrz, 2012 18:32
|
|
|
No to Chrzcicielu poznałem odpowiedź dzięki Tobie na nurtujące mnie pytanie i już wiem czemu ja tak skupiam się na innych. Dowartościowuję się w ten sposób, że jestem niby w jakiś sposób lepszy od osoby którą krytykuję . Moje skupianie się na innych zazwyczaj odnosi się do osób podobnie jak ja mających problem z alkoholem, i w szczególności kiedy widzę te osoby pijane. Takie to wszystko proste a ja zastanawiałem się dlaczego ja się skupiam na innych Faktem jest, że ostatnio już mi się to bardzo sporadycznie zdarza. Wydaje mi się chyba że skoro ja poszedłem na terapię i nie piję, to już wszyscy powinni zrobić tak jak ja. Dzięki za bardzo pożyteczną dla mnie odpowiedź. |
_________________ Ty wierz w co chcesz, ja wierze w to co wiem. |
|
|
|
|
chrzciciel
Małomówny chrzciciel
|
Wysłany: Wto 18 Wrz, 2012 00:31
|
|
|
piotrAA82 napisał/a: | No to Chrzcicielu poznałem odpowiedź dzięki Tobie na nurtujące mnie pytanie i już wiem czemu ja tak skupiam się na innych. Dowartościowuję się w ten sposób, że jestem niby w jakiś sposób lepszy od osoby którą krytykuję . Moje skupianie się na innych zazwyczaj odnosi się do osób podobnie jak ja mających problem z alkoholem, i w szczególności kiedy widzę te osoby pijane. Takie to wszystko proste a ja zastanawiałem się dlaczego ja się skupiam na innych Faktem jest, że ostatnio już mi się to bardzo sporadycznie zdarza. Wydaje mi się chyba że skoro ja poszedłem na terapię i nie piję, to już wszyscy powinni zrobić tak jak ja. Dzięki za bardzo pożyteczną dla mnie odpowiedź. | Po siedmiu latach nie picia,kiedy powinela mi sie nozka zrozumialem jak wazna jest pokora-mam kieszonkowy kalendarzyk,w ktorym na kazdej stronie u gory napisalem-PAMIETAJ O POKORZE a zagladam do niego czesto,bo zapisuje w nim kazda moja obecnosc na mitingu-Pozdrawiam |
|
|
|
|
piotrAA82
|
Wysłany: Wto 18 Wrz, 2012 18:08
|
|
|
Dla mnie Chcicielu pokora to jeszcze dość odległe słowo, ale ostatnio coraz częściej pamiętam o niej i szczerze powiedziawszy jest mi o wiele łatwiej ze wszystkim. Dopiero tak naprawdę od niedawna zaczyna do mnie docierać, że nie jestem pępkiem świata, wszyscy ludzie mają takie samo prawa jak ja. Pozdrawiam. |
_________________ Ty wierz w co chcesz, ja wierze w to co wiem. |
|
|
|
|
kasia1234
Towarzyski kasia
|
Wysłany: Nie 18 Sie, 2013 09:38
|
|
|
hej. mamm pytanie, pewnie glupie, ale i tak je zadam.
na ile miarodajne sa te testy? jak wyglada diagnoza alkoholizmu? |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Nie 18 Sie, 2013 09:47
|
|
|
To jest napewno diagnoza wstępna, tak dla siebie samego.
Ostateczną diagnozę przeprowadza terapeuta uzależnień
na drodze bezpośrednich rozmów i dodatkowych testów. |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
kasia1234
Towarzyski kasia
|
Wysłany: Nie 18 Sie, 2013 09:52
|
|
|