Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Wiedźma
Śro 11 Cze, 2014 17:57
Smart Recovery Handbook
Autor Wiadomość
Matinka 
Trajkotka

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Nie 27 Lip, 2014 11:03   

No hej! :D
Miło słyszeć takie wieści, więc nie skąp, nie skąp! Podziel się czasem w miarę możliwości :) .
Trufla napisał/a:
Przygotowujemy się do bardzo generalnego remontu mieszkania, czasu coraz mniej a tyle jeszcze do zrobienia! Nadal nie piję, chodzę 3 razy w tygodniu na terapię

Jednym słowem - wkroczyłaś na nową drogę życia :okok: .
Nie chwaliłaś się, a jednak widzę, że udało Ci się pogodzić terapię z pracą :brawo:
Trufla napisał/a:
A co u Ciebie Matinko?

Wygląda na to, że głównie cieszę się trzeźwieniem innych :wysmiewacz:
Trufelko nie piję, ale nie robię też postępów, od dłuższego czasu stoję w miejscu...No, nie jest to rewelacja.

Trufla 
Towarzyski

Wysłany: Śro 30 Lip, 2014 09:51   

Matinko, to może jednak się skusisz na terapię? Naprawdę fajna sprawa :) dużo lepsza od AA, przynajmniej dla mnie, na pewno po części dlatego że trafiła mi się super grupa - i chociażby to mnie powstrzymuje że głupio by było przed nimi zawalić sprawę :) Dopingujemy się nawzajem, trzymamy za siebie kciuki, naprawdę otrzymuję tam ogromne wsparcie. Trzy razy w tygodniu lecę tam z uśmiechem na ustach. I mimo że problem mamy poważny, a walka nie jest łatwa, to ta terapia nastraja do życia bardzo pozytywnie. I do niepicia :)

Trufla 
Towarzyski

Wysłany: Śro 30 Lip, 2014 09:52   

Rozumiem oczywiście, że każdy z nas wybiera inną drogę do trzeźwienia, ale nie mogłam nie polecić takiego ogromu pomocy jaki tam dostaję.

yuraa 
Moderator

Wysłany: Śro 30 Lip, 2014 11:11   

Trufla napisał/a:
Dopingujemy się nawzajem, trzymamy za siebie kciuki, naprawdę otrzymuję tam ogromne wsparcie. Trzy razy w tygodniu lecę tam z uśmiechem na ustach.

też tak miałem, super grupa zaczęły się zawiązywac przyjaźnie
i nagle zonk
X zapił, Y przestał przychodzić z nieznanych przyczyn a Z okazał się naciągaczem , który zniknął jak tylko kolega pomógł mu wziąśc kredyt

Jacek 
Uzależniony od Dekadencji
...jestem alkoholikiem...

Wysłany: Śro 30 Lip, 2014 11:16   

Cytat:
X zapił, Y przestał przychodzić z nieznanych przyczyn a Z

jaki ten świat jest mały :mysli:
mamy znajomych o tych samych inicjałach :mgreen:

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Śro 30 Lip, 2014 14:23   

Trufla napisał/a:
głupio by było przed nimi zawalić sprawę

A niby czemu miałoby Ci być głupio......
Trufla napisał/a:
problem mamy poważny, a walka nie jest łatwa,

A kto mieczem wojuje ten od miecza ginie :p
Resztę już Yuraa napisał.

szymon 
Uzależniony od netu

Wysłany: Śro 30 Lip, 2014 14:54   

czyżby mamy kolejnego najemnika, który chce walczyć o swe dobre imię? :roll:
zaprawdę powiadam Ci, obudź się niewierny i poczuj fajne sprawy, które właśnie się dzieją wokół Ciebie :)

Ann 
Upierdliwiec

Pomogła: 22 razy
Wysłany: Czw 31 Lip, 2014 07:57   

Trufla, powiem Ci tak ze swoich własnych obserwacji.
Terapię grupową przeszłam, fajnie było, ale i spięcia były w grupie, bo niektórzy z przymusu byli i demonstrowali to wszem i wobec. Cieszyłam się na widok kilku osób i przyjemnie było mi z nimi wymieniać spostrzeżenia. Dziś, choć upłynęło ledwo ze dwa miesiące ślad, słuch i wid po nich zaginął :beba: . Umiesz liczyć licz na siebie.
Mówiąc:
Trufla napisał/a:
to mnie powstrzymuje że głupio by było przed nimi zawalić sprawę
sama sobie robisz kuku. Dopóki ja chciałam utrzymywać abstynencję dla kogoś, to się mordowałam i morduję się za każdym razem, kiedy przychodzi mi to ponownie do głowy. To moje życie, moja sprawa, ja sama sobie samej sobie zrobię krzywdę jeśli pójdę pić. Dla reszty będę tylko czynną alkoholiczką, lub czymś wartym jedynie współczucia i politowania. Nikt za mnie nie podejmie decyzji czy mam pić czy nie, ani nikt za mnie pić nie zacznie. Wszystko jest moje, dla mnie i tu powinien pozostać we mnie zdrowy egoizm. Nie oglądając się na nikogo, robić sobie dobrze.

Ostatnio byłam o jeden mikrokrok od tego aby zacząć pić znów. A dlaczego? A dlatego, że zapomniałam, że robię to dla siebie.. szczerze? nikt ze Wspólnoty nie powiedział mi 'nie pij' nikt mnie nie uratował, ba nawet rzuciła mi jedna pieniądze w twarz i powiedziała idź się ochlaj, kasy nie musisz mi oddawać. I to ja musiałam podjąć trudną decyzję, by przypomnieć sobie kim i jestem i co jest dla mnie najważniejsze.

A i jeszcze jedno:
Trufla napisał/a:
a walka nie jest łatwa,
w niedzielę próbowałam walczyć z wiatrakami, kant du** mi wkręciło, poszarpało, potargało ale udało mi się wyrwać zanim mnie przemieliło. Nie walcz, w walce nie ma wygranych. Tamta sytuacja uświadomiła mi, jak bardzo jestem BEZSILNA wobec alkoholu, on zawsze będzie silniejszy, niezależnie od posiadanej wiedzy i czasu, wystarczy jeden moment by mnie pokonał.

Życzę Ci wszystkiego dobrego, i dobrych wyborów!

Jakub Żulczyk, Ślepnąc od świateł

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Czw 31 Lip, 2014 08:48   

Aniu, jak Ty mądrze potrafisz myśleć i pisać :brawo:

Hyptopter 
Małomówny

Wysłany: Czw 31 Lip, 2014 13:12   

yuraa napisał/a:
Z okazał się naciągaczem , który zniknął jak tylko kolega pomógł mu wziąśc kredyt

Witam. Mojego stryjecznego brata w podobny sposób potraktował "superkolega" zapoznany na mityngu AA (brat chyba jeszcze spłaca). Jak widać, nie znasz dnia ni godziny. No i nie każdy, kto się do Ciebie przyjaźnie uśmiecha i mówi ciekawe rzeczy jest Twoim przyjacielem. Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu