Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
codzienne afirmacje, ROZMYŚLANIA DOROSŁYCH DZIECI
Autor Wiadomość
wampirkowa 
(konto nieaktywne)

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Nie 31 Sie, 2014 17:22   

Basia ech naprawdę,
może pomilczę

wampirkowa 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Śro 03 Wrz, 2014 08:11   

1 września
ZASOBY
WIĄŻĄC SIĘ Z KIMŚ BLIŻEJ, KORZYSTAM ZE SWYCH "DOROSŁYCH" ZASOBÓW

Będąc dzieckiem alkoholika, nie miałam nigdy zaufania do zażyłości. W moim mniemaniu przystając na bliskość, narażałam się na odtrącenie i opuszczenie. Ludzie, na których się wzorowałem, nauczyli mnie, że jeżeli za bardzo nam na kimś zależy, na pewno ten ktoś nas skrzywdzi.
Dzisiaj dostrzegam, że jako osoba dorosła dysponuję innymi zasobami niż w dzieciństwie. Mam swobodę wyboru. Mogę przystać na bliskość, ale jeżeli coś mi się nie spodoba, mogę się wycofać. Jeżeli będę się posuwała w wygodnym dla mnie tempie, na pewno nic przykrego mnie nie spotka.
Nie muszę przecież od razu być z kimś blisko. Będę się angażowała powoli, najpierw się danej osobie poprzyglądam, poobserwuję ją, ocenię i w ten sposób czegoś się o niej dowiem.

Rokelle Lerner, Codzienne afirmacje. Rozmyślania dla Dorosłych Dzieci, Wydawnictwo Akuracik, Warszawa 1999r.

wampirkowa 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Śro 03 Wrz, 2014 08:28   

2 września
RYZYKO
DZISIAJ ZARYZYKUJĘ

Dzisiaj zaryzykuję. Do wielu rzeczy będę pochodziła mniej poważnie niż zwykle. Ośmielę się popełniać błędy, zaryzykuję nawet śmieszność. Zamiast wybiegać myślami wiele lat naprzód będę się koncentrowała na chwilach szczególnie doniosłych, będę przezywać je po kolei.
Nie zamierzam być jedną z tych osób, które nigdy nie wychodzą z domu bez termometru, termofora, płaszcza przeciwdeszczowego i spadochronu. Mam zamiar się rozluźnić i rozruszać zmysły. Zdobędę dzisiaj więcej szczytów, przepłynę więcej rzek, zjem więcej lodów a mniej szpinaku.
Poeksperymentuję trochę, podejmując takie formy ryzyka, których nigdy wcześniej nie podejmowałam. Tyle lat żyłam rozsądnie, planowo, z zegarkiem w ręku, że należy mi się dzień wielkich niespodzianek. Kto wie, może po takim dniu będę miała więcej prawdziwych problemów niż zwykle, ale mniej będę miała problemów wydumanych.

Rokelle Lerner, Codzienne afirmacje. Rozmyślania dla Dorosłych Dzieci, Wydawnictwo Akuracik, Warszawa 1999r.

wampirkowa 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Śro 03 Wrz, 2014 08:37   

3 września
PREZENTY
PREZENTY NA DZIŚ

Daję sobie dzisiejszy dzień w prezencie i cieszę się z tego daru, bo wiem, że w pełni zasługuję na ten róg obfitości.
W moim dotkniętym alkoholizmem domu rodzinnym nigdy nie miałam ochoty kupić sobie czegoś ładnego. Wakacje były pełne napięć, święta nieprzewidywalne, a prezenty nigdy nie były w pełni bezinteresowne. Opiekowanie się mną nie przychodziło rodzinie łatwo, wiec i ja miałam problemy z opiekowaniem się sobą.
Dzisiaj zasługuję na miłe przejawy zainteresowania. Spojrzę na siebie oczyma drogiego przyjaciela i wręczę sobie prezent. Jak to przyjemnie wiedzieć na pewno, że na coś zasługuję.

smokooka 
Uzależniony od netu

Pomogła: 100 razy
Wysłany: Śro 03 Wrz, 2014 08:41   

Wampirkowa, naprawdę świetne są te Rozmyślania, bardzo rozwijające i takie mega optymistyczne.

She 
Gaduła

Pomogła: 16 razy
Wysłany: Śro 03 Wrz, 2014 10:49   

Marysiu, dziękuję :*
wampirkowa napisał/a:
Jak to przyjemnie wiedzieć na pewno, że na coś zasługuję.

:kciuki:

wampirkowa 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Czw 04 Wrz, 2014 12:12   

4 września
ZGODNOŚĆ
MOJE MYŚLI, UCZUCIA, I DZIAŁANIA SĄ ZE SOBĄ ZGRANE

Dzisiaj wiem, że moje uczucia, myśli i zachowania są ze sobą coraz bardziej zgrane. Ta "zbieżność" napełnia moje życie radością i poczuciem pełnej integracji.
Kiedy byłam dzieckiem, nawykłam do oddzielania uczuć od myśli, myśli od postępowania. Ale już koniec z tyn. Nie będę więcej myśleć jednego czuć drugiego, a robić trzeciego, co nijak się ma do pierwszego i drugiego. Dzisiaj panuje jedność, która pozwala mi czerpać informacje ze wszystkich zmysłów, zanim coś zrobię.
Cenię swoje uczucia i myśli. Słucham, obserwuję i czuję. Odblokowałam ścieżki, którymi płyną do mnie obfite informacje zwrotne. Docenia rodzące się we mnie poczucie jedności.

Źródło: Rokelle Lerner, "Codzienne afirmacje. Rozmyślania dla Dorosłych Dzieci", Wydawnictwo "Akuracik", Warszawa 1999 r.

wampirkowa 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Pią 05 Wrz, 2014 11:57   

5 września
AKTYWA
NIE MA LEPSZEJ INWESTYCJI NIŻ JA SAMA

Ja sama jestem swoją najlepszą inwestycją i, jak każdy dobry inwestor, codziennie będę sprawdzała stan swego konta psychicznego, fizycznego u duchowego. Będę regularnie oddawała w depozyt swój czas, energię i nową świadomość. Będę systematycznie wycofywała z obiegu przestarzałe uczucia, przekonania i zachowania.
Może się czasem zdarzyć, że ogarnie mnie lenistwo i zwątpienie, będę się zastanawiała, czy warto inwestować tyle czasu i wysiłku w proces zdrowienia. Ale w czasie nawrotu starych, podszytych lękiem schematów myślenia i działania, przypomnę sobie, jak wyglądało kiedyś moje życie. Nowa świadomość powstrzyma mnie przed ucieczką w autodestrukcyjne zachowanie. Czas i wysiłek włożone w leczenie są tego warte.
Moim głównym zasobem jestem ja sama - będę to miała na uwadze. Będę się o siebie troszczyła, bo to cenne i piękne aktywa, warte zachodu. Mój proces zdrowienia duchowego, psychicznego i fizycznego, to życiowa inwestycja, w którą wkładam swój czas, swoją energię i swoją miłość.

Źródło: Rokelle Lerner, "Codzienne afirmacje. Rozmyślania dla Dorosłych Dzieci", Wydawnictwo "Akuracik", Warszawa 1999 r.

MILA50 
Towarzyski
nadzieja

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Pią 05 Wrz, 2014 22:28   

wampirkowa napisał/a:
. Ale w czasie nawrotu starych, podszytych lękiem schematów myślenia i działania, przypomnę sobie, jak wyglądało kiedyś moje życie. Nowa świadomość powstrzyma mnie przed ucieczką w autodestrukcyjne zachowanie. Czas i wysiłek włożone w leczenie są tego warte.

to jeden z podstawowych moich sposobów aby rozwiewać wątpliwości,pokonywać strach przed nowym......wystarczy sobie przypomnieć stare aby iść w nowe :)

szika 
Trajkotka
Uzależniona i DDA

Pomogła: 39 razy
Wysłany: Wto 09 Wrz, 2014 06:44   

puk? puk? :)

Kami 
Trajkotka
Jak wyczerpać temat, zanim nas wyczerpie K.C.B.

Pomogła: 38 razy
Wysłany: Wto 09 Wrz, 2014 08:53   

szika napisał/a:
puk? puk?

jest tam ktoooo ???? :)
tak to się mówi???
Ostatnio zmieniony przez Kami Wto 09 Wrz, 2014 08:55, w całości zmieniany 1 raz  

wampirkowa 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Wto 09 Wrz, 2014 10:22   

6 września
SWOBODA WYBORU
WYBIERAM TO CO NAJLEPIEJ MI SŁUŻY

Mam swobodę wyboru, więc wybieram to co najlepiej mi służy. Nie pozwolę, by rodzina z której się wywodzę, nadal chwytała mnie w pułapkę współuzależnienia. Jeszcze dziś kiedy spotykam się z rodziną dochodzą do głosu dawne urazy i lęki. Nikt nie przyznaje się do alkoholizmu, a moi bliscy tak się zachowują, jakby wszystko było w najlepszym porządku. Zewsząd płyną wyświechtane komunikaty typu "z nami nie wygrasz", przypominają jak bardzo kiedyś czułam się splątana psychicznie.
Jeżeli zdecyduję się na kontakt z rodziną nie muszę znosić z pokorą ich irracjonalnych komunikatów i niespójnych zachowań. Mogę zrezygnować z dawnych ról, nie rezygnując z bycia razem.
Jeżeli natomiast dojdę do wniosku, że nie chcę się z rodzina spotkać, nie będę się z tego powodu czuła winna. Nie zgodzę się, by chęć zadbania o siebie była powodem wyrzutów sumienia i wstydu.
Dzisiaj mogę wybierać, więc wybieram to, co dla mnie najlepsze.

wampirkowa 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Wto 09 Wrz, 2014 10:41   

7 września
ROZWÓJ
BĘDĘ SIĘ ROZWIJAŁA WSZECHSTRONNIE

Mam nieograniczoną możliwość rozwoju - będę się rozwijała wielokierunkowo. Będę rosła w głąb i wzwyż. Kiedy spoglądam na piękne drzewo, widzę, jak gałęzie i liście wyciągają się ku niebu. To czego nie widzę, to silne korzenie, wrastające głęboko w ziemię, w poszukiwaniu pożywienia i umocowania.
Powrót do zdrowia i rozwój sprawiają, że i ja potrzebuję zakotwiczenia w rzeczywistości oraz fizycznej, psychicznej i duchowej strawy.
Wiem, że szczytne marzenia i aspiracje są w zasięgu moich możliwości. Potrafię osiągnąć sukces: muszę jednak pamiętać, że bez solidnej podstawy, bez długich korzeni zapewniających pożywienie i zakotwiczenie, daleko nie zajdę.
Dzisiaj będę się rozwijała wielokierunkowo. Sięgnę szczytów i rozkwitnę.

Źródło: Rokelle Lerner, "Codzienne afirmacje. Rozmyślania dla Dorosłych Dzieci", Wydawnictwo "Akuracik", Warszawa 1999 r

She 
Gaduła

Pomogła: 16 razy
Wysłany: Wto 09 Wrz, 2014 10:46   

wampirkowa napisał/a:
Kiedy spoglądam na piękne drzewo, widzę, jak gałęzie i liście wyciągają się ku niebu. To czego nie widzę, to silne korzenie, wrastające głęboko w ziemię, w poszukiwaniu pożywienia i umocowania.
Powrót do zdrowia i rozwój sprawiają, że i ja potrzebuję zakotwiczenia w rzeczywistości oraz fizycznej, psychicznej i duchowej strawy.

Marysiu, piękny tekst :*
Bardzo potrzebuję zakotwiczenia.
Czuję że znalazłam dobre miejsce na ukorzenienie swojego JA.
:)

wampirkowa 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Wto 09 Wrz, 2014 11:10   

8 września
SAMOAKCEPTACJA
JESTEM ZDOLNA I SYMPATYCZNA

W mojej rodzinie na porządku dziennym było porównywanie mnie z innymi na moją niekorzyść, oskarżanie mnie, obwinianie. W końcu nawykłam do obwiniania siebie.
Nie będę dłużej tolerowała tego samoponiżania. Koniec z negatywnym dialogiem wewnętrznym, w którym stale siebie porównuję z innymi na swoją niekorzyść. Wstyd nie jest integralnym elementem mojej tożsamości.
Wyrzucam, w tej chwili ze świadomości wszelkie myśli sugerujące, że mam jakiś defekt, że nie jestem dość dobra. Jestem zdolna i sympatyczna, nie będę odrzucała samej siebie.
Nie paraliżuje mnie już świadomość moich ograniczeń i błędów. Jestem w pełni zintegrowaną i wartościową cząstką ludzkości. W miarę zdrowienia, uczę się, jak rozpoznać u siebie wstyd i nie dać mu omotać.
Uczę się wewnętrznej afirmacji siebie.

Źródło: Rokelle Lerner, "Codzienne afirmacje. Rozmyślania dla Dorosłych Dzieci", Wydawnictwo "Akuracik", Warszawa 1999 r

Odpowiedz do tematu