Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
codzienne afirmacje, ROZMYŚLANIA DOROSŁYCH DZIECI
Autor Wiadomość
wampirkowa 
(konto nieaktywne)

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Wto 09 Wrz, 2014 11:19   

9 września
POCZĄTKI
UCZYNIĘ Z DZISIEJSZEGO DNIA POCZĄTEK.

Nadszedł czas, by jeszcze raz zacząć wszystko od początku. Nie będę już traciła energii na spoglądanie wstecz i tęsknotę za minionymi dniami, dawnymi czasami. Odważę się dzisiaj pójść do przodu i spodziewam się po tym ruchu wiele dobrego.
Bywają momenty, gdy zmieniają się warunki zewnętrzne i relacje z innymi nie są takie jak dawniej. W takich momentach bywa ciężko, chyba że zaufam nieustającej opiece i przewodnictwu mojej Siły Wyższej.
Dzisiaj jestem gotowa uwolnić się od każdej myśli, która mnie wiąże z ograniczającymi sądami dnia wczorajszego. Przeszłość już mnie nie krępuje. Potrafię dzisiaj zobaczyć siebie na tle świata wolnego od ograniczeń.

Źródło: Rokelle Lerner, "Codzienne afirmacje. Rozmyślania dla Dorosłych Dzieci", Wydawnictwo "Akuracik", Warszawa 1999 r

pietruszka 
Moderator

Pomogła: 232 razy
Wysłany: Wto 09 Wrz, 2014 11:26   

Cytat:
SWOBODA WYBORU
WYBIERAM TO CO NAJLEPIEJ MI SŁUŻY

Hmmm... wybór, poczucie wyboru, czy odciąć definitywnie korzenie, czy podjąć samodzielną decyzję o utrzymywaniu dalszych relacji z toksyczną nieraz rodziną?

Dużo refleksji w tym temacie mam po obejrzeniu niedawno filmu "Sierpień w hrabstwie Osage" http://pl.m.wikipedia.org...hrabstwie_Osage
Dla mnie to właśnie film o powrocie i życiowych decyzjach Dorosłych dzieci alkoholika i lekomanki do domu... niezły film, moim zdaniem warto obejrzeć. Paradoksalnie byłam w kinie na tym filmie z moimi rodzicami w czasie wakacji :shock:

szika 
Trajkotka
Uzależniona i DDA

Pomogła: 39 razy
Wysłany: Wto 09 Wrz, 2014 11:44   

dziekuję Marysiu :buziak:

wampirkowa 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Wto 09 Wrz, 2014 11:47   

nie wiem za co ale no miłe to

Jo-asia 
Upierdliwiec
miłośniczka

Pomogła: 59 razy
Wysłany: Wto 09 Wrz, 2014 12:03   

Dziennie, czekam na te refleksje
dziękuję :kwiatek:

wampirkowa 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Pią 12 Wrz, 2014 11:05   

10 września
PRIORYTETY
DZISIAJ BĘDĘ WYBIERAŁA TO CO DLA MNIE DOBRE

Podążając drogą zdrowienia odkrywam, że potrafię wybierać odpowiedzialnie.
Dawniej bywało, że oddawałam się bez opamiętania takim czynnościom jak jedzenie, zakupy, seks, miłość czy jeszcze coś innego. Często nie potrafiłam położyć kresu destrukcyjnym zachowaniom. Swoją kompulsywnością dorównywałam kompulsywnemu alkoholikowi z jego przymusem picia.
Dzisiaj trafnie oceniam, co jest dla mnie dobre i trzymam się raz podjętej decyzji. W przeszłości o moich priorytetach decydowali inni ludzie, inne sprawy. Wtedy zrzekałam się władzy i poddawałam się czynnikom zewnętrznym.
Dzisiaj dość mam w sobie mądrości, by wiedzieć, co jest dla mnie dobre i mądrość tę afirmuję.

Źródło: Rokelle Lerner, "Codzienne afirmacje. Rozmyślania dla Dorosłych Dzieci", Wydawnictwo "Akuracik", Warszawa 1999 r

wampirkowa 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Pią 12 Wrz, 2014 11:19   

11 września
KONTAKTY Z LUDŹMI
MAM DOBRY KONTAKT Z LUDŹMI

Nie mogę siąść na szczycie góry i medytować, zapominając jednocześnie o Bożym świecie. Jestem tu po to, by się rozwijać, a do rozwoju potrzebni są ludzie. Nie wyzdrowieję, jeżeli będę stroniła od ludzi. Aby lepiej zapuścić w życiu korzenie, będę musiała pogłębić świadomość swoich relacji z innymi, na wszystkich poziomach przeżywania. Każda sytuacja, każdy napotkany człowiek wzbogaca mój rozwój o nowy wymiar. Ilekroć ktoś się ze mną poróżni lub "nadepnie na odcisk" dowiaduję się o istnieniu jakiegoś dawno zapomnianego urazu emocjonalnego, którym należałoby się zająć. Nie będę się więcej zamykała przed ludźmi ze strachu, że sprawią mi przykrość. Od tego, jak się układają moje kontakty ze światem wewnętrznym i zewnętrznym, zależy każdy kolejny krok ku drodze ku dojrzałości.
Dzisiaj jestem gotowa i chętna do kontaktów, interakcji, rozumienia i stania się cząstką CAŁEJ ludzkości.

wampirkowa 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Pią 12 Wrz, 2014 11:30   

12 września
BOGACTWO EMOCJONALNE
POZWOLĘ SOBIE NA PRZEŻYWANIE EMOCJI, W CAŁEJ ICH KRASIE

Czy boję się przeżywać? czy nadal blokuję emocje i zaprzeczam gdy jakąś sytuacja wywołuje we mnie reakcję? Czasem trzeba odwagi, by coś czuć. Aby nie czuć, to nie tylko zatrzasnąć drzwi przed bólem, to także zatrzasnąć drzwi przed radością życia.
Wyobrażam sobie, jak by to było, gdybym straciła czucie w palcach . Nie odczuwałabym ciepła ani zimna, przyjemności ani bólu. Byłabym całkowicie nieczuła na płynące z dotyku informacje i miłe doznania. Nie chcę, by emocje wzbogaciły mnie życiowo i duchowo. Dzisiaj pozwolę, by moje ciało mówiło mi, jak się czuję.
Moje emocje to cenny kapitał, dar. Przyjmuję je z wdzięcznością.

wampirkowa 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Pią 12 Wrz, 2014 11:40   

13 września
AUTOEKSPRESJA
POZWALAM SOBIE NA TO, BY CZUĆ SIĘ WSPANIALE

Teraz, w tym momencie, pozwalam sobie, by czuć się szczęśliwszą, silniejszą i wolniejszą niż kiedykolwiek przedtem. Nikt inny nie da mi pozwolenia na t0, by się dobrze czuć. Nie muszę szukać aprobaty dla dobrego samopoczucia u rodziny, przyjaciół czy znajomych. Całą potrzebną mi aprobatę znajdę u siebie.
Dziś jestem otwarta na doświadczenia i działania, które mnie uszczęśliwią i chętnie je podejmę. Ja sama nie będę już unikała okazji, by dobrze się czuć. Solennie postanawiam, że nie pozwolę, by dawne schematy myślowe wytaczały argumenty przeciw temu, co usiłuję osiągnąć.
Nie mam dzisiaj w mojej świadomości krytycznych rodziców. Mam zielone światło - mogę odkrywać wszystkie źródła radości na którą tak bardzo zasługuję. Mam na to pozwolenie.

wampirkowa 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Nie 14 Wrz, 2014 08:50   

14 września
PEŁNIA
POWRACAJĄC DO ZDROWIA, ZMIERZAM KU PEŁNI

Powracając do zdrowia, będę zmierzała ku pełni. Dzisiaj postaram się ogarnąć wzrokiem cały obraz. Poddam analizie wzorzec wyuczonych przekonań i zachowań, które sprawiły mi w życiu tyle przykrości. Zmierzam w swoim powrocie do zdrowia ku pełni, ponieważ wiem, że wyleczenie objawów i wyzdrowienie to niekoniecznie to samo.
Jeden objaw nie wystarczy, by uznać człowieka za współuzależnionego; nie wystarczy usunąć jeden objaw by człowieka wyleczyć ze współuzależnienia. Dzisiaj sporządzę listę wszystkich swoich objawów i zrozumiem, o co w tym wszystkim chodzi.
Jestem pełnym człowiekiem, kimś więcej niż suma części, niż zbiór palców u rąk i nóg, kończyn i organów. Zmierzając ku pełni, zwrócę uwagę na wszystkie moje objawy. Zrobię to łagodnie i uczciwie. Ta troskliwa obserwacja ułatwi mi powrót do zdrowia.

wampirkowa 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Nie 14 Wrz, 2014 14:57   

15 września
ZDROWE WYBORY
WyBIERAM BEZ SKRĘPOWANIA TO, CO DLA MNIE NAJLEPSZE

Nie pragnę niczego, co nie jest dla mnie dobre. Model życia, który zamierzam realizować, jest zdrowy, satysfakcjonujący i zaspokaja moje potrzeby psychiczne, cielesne i duchowe.
Ileż to razy w mojej rodzinie alkoholowej dokonywano niemądrych wyborów. Jeżeli o mnie chodzi, wiele z tych wyborów miało opłakane skutki.
Teraz jestem dorosła i uczę się inaczej o siebie troszczyć. Odkrywam nowe sposoby dokonywania zdrowych wyborów.
Uwolniłam dzisiaj swój umysł od wszelkich przejawów negatywnego myślenia.

margo 
Trajkotka

Pomogła: 32 razy
Wysłany: Nie 14 Wrz, 2014 15:02   

wampirkowa napisał/a:
Uwolniłam dzisiaj swój umysł od wszelkich przejawów negatywnego myślenia.

:okok:

wampirkowa 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Nie 14 Wrz, 2014 15:08   

16 września
KONTAKTY Z LUDŹMI
NIE CHCĘ JUŻ MANIPULOWAĆ CUDZYMI ODCZUCIAMI

Będę pielęgnowała nawyk autoobserwacji i sprawdzała, jak moje interakcje z ludźmi. Przedmiotem mojej dzisiejszej nauki będzie szukanie sposobów na satysfakcjonujące relacje z innymi – relacje sprawiające mi przyjemność. Uczynię przedmiotem obserwacji moje kontakty z ludźmi.
Od dzisiaj przestaję manipulować cudzymi wrażeniami na mój temat. Dawniej szłam przez życie gnając – dzisiaj żyć. Każdy może sobie myśleć co chce na mój temat. Koniec już z prośbą wywierania „dobrego” wrażenia. Nie będę dłużej wpływała na innych i starała się dobrze wypaść w ich oczach.
Próbuję siebie zmienić; staję się coraz bardziej szczera, coraz bardziej zdolna do autoobserwacji.

wampirkowa 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Nie 14 Wrz, 2014 15:09   

17 września
ROZWIĄZANIA
ZACZYNAM SZUKAĆ ROZWIĄZAŃ

Jestem w pełni świadoma licznych problemów wynikających z tego, że jestem dzieckiem alkoholika. Problemów związanych z kontaktami z ludźmi, zabawą, kontrolą, zaufaniem i pogodą ducha, by wymienić tylko kilka, z którymi sama się zetknęłam. Pora zastanowić się, jak je rozwiązać.
Wiem, że żadnego z moim problemów nie da się rozwiązać na poczekaniu, mimo to zacznę szukać odpowiedzi na moje liczne pytania. Jeżeli wciąż na nowo będę roztrząsać problemy, niewiele mi zostanie energii na leczenie. A zatem, w pełni świadoma ogromu problemów, postanawiam dzisiaj, że zacznę szukać obiecujących rozwiązań.
Rozpocznę od zmiany nastawień. Dzisiaj otworzę swój umysł i serce na nowe sposoby istnienia. Niedawno wyruszyłam w podróż ku zdrowiu, najlepsze dopiero przede mną.

wampirkowa 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Nie 14 Wrz, 2014 15:10   

18 września
MIŁOŚĆ
DZISIAJ PODARUJĘ SOBIE MIŁOŚĆ

Miłość to najbardziej leczniczy najbardziej terapeutyczny ze wszystkich prezentów, jakie mogłabym sobie podarować. Nie muszę sięgać daleko w poszukiwaniu miłości – ona jest we mnie. Dzisiaj otaczam siebie bezwarunkową miłością.
Być może nie otrzymałam od rodziców, przyjaciół czy partnerów takiej miłości, jakiej potrzebowałam. Ale dzisiaj wreszcie zrozumiałam, że miłość nigdy mnie nie opuściła. Gdy przestawałam prawidłowo troszczyć się o siebie, zaczynałam rozpaczliwie szukać kogoś, kto mógłby mnie pokochać. A wystarczyło wejrzeć do środka i odkryć, że to JA JESTEM MIŁOŚCIĄ, by poczucie desperacji minęło.
Otworzę dzisiaj szeroko wrota mego serca i pozwolę, by miłość wpłynęła szerokim strumieniem. Akceptuję ją i się weselę.

Odpowiedz do tematu