Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jak wytrzymac czas oczekiwania?
Autor Wiadomość
Jras4 
Docent

Wysłany: Sob 22 Lis, 2014 16:51   

Dzieki za to ci ojcze

Tosia 
Trajkotka

Pomogła: 21 razy
Wysłany: Sob 22 Lis, 2014 20:52   

Jras4, A Ty za co dziekujesz. .Ojcu he?
Ja nie krytykuje terapi grupowej, mowilam o swoim przypadku, nie znioslam tego natloku problemow...sama bylam w czarnej du***. .a tu...ktos opowiada mi to i to.... ja bardzo przejmuje sie tym co tyczylo sie tych osob...dlatego doznalam tej traumy! Ale Kiki Ty zapewne znajdziesz ten czas.. by wejsc w grupe. Gdy zrobisz to zbyt za szybko. ...poczujesz sie zle, i mozesz odczuc to samo co ja..czego oczywiscie Ci nie zycze!

Zagubiona 
Trajkotka

Wysłany: Sob 22 Lis, 2014 21:19   

Tosia napisał/a:
Gdy zrobisz to zbyt za szybko. ...poczujesz sie zle, i mozesz odczuc to samo co ja..czego oczywiscie Ci nie zycze!

A gdy zrobi to na późno, może już nie zdążyć niczego odczuć :bezradny:

Musiałam to napisać...
Sorry ale bez realnego kontaktu z innymi trzeźwymi osobami to marnie to widzę.

Tosia 
Trajkotka

Wysłany: Sob 22 Lis, 2014 21:34   

Anielica, tak tak... masz racje wazny jet kontak z innymi...alkoholikami..ale KIKIma tez inny problem. . Ona sama i Jej terapeuta powinni przeanalizowac plusy i minusy..terapi grupowej..to moje zdanie
Ostatnio zmieniony przez Tosia Sob 22 Lis, 2014 21:35, w całości zmieniany 1 raz  

Tosia 
Trajkotka

Wysłany: Sob 22 Lis, 2014 21:42   

KIKI nie zniechecam Cie do terapi grupowej..pewnie jest pomocna dla wielu z Nas, ja wyrazilam swoje zdanie..i niech wypowiedza sie osoby ktore przeszly grupe..i sa szczesliwe bo na pewno takie sa!
Kiki. ..ode mnie usciski :pocieszacz:

pannaJot 
Trajkotka
alkoholiczka,bulimiczka, DDA

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Sob 22 Lis, 2014 21:46   

Tosia a ty mało masz swoich problemów? Zamiast zajmować sie tym co inni powinni, zajmij się tym co sama robisz...

Tosia 
Trajkotka

Wysłany: Sob 22 Lis, 2014 21:56   

pannaJot, a widzisz innych? chyba mam prawo powiedziec o swoich przejsciach... Kiki sama ma swoj rozum i zdecyduje co dla niej najlepsze

pannaJot 
Trajkotka
alkoholiczka,bulimiczka, DDA

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Sob 22 Lis, 2014 21:57   

Tosia napisał/a:
Ona sama i Jej terapeuta powinni przeanalizowac plusy i minusy..terapi grupowej..

Tak- widzę innych. I widzę, że ty wiesz co ci INNI powinni lub też nie. I przestań się ciskać. Ja ci wrogiem nie jestem :)

Tosia 
Trajkotka

Wysłany: Sob 22 Lis, 2014 22:01   

nie ciskam sie, no co TypannaJot, przepraszam jesli tak to odebralas..koniec offtopu u kiki.. juz powiedzialam co chcialam powiedziec Kiki.

kiki 
Małomówny

Wysłany: Sob 22 Lis, 2014 22:40   

Dziękuję Tosia ;) tak wielu ludzi tutaj nie rozumie tego że ktoś jest inny. Chyba dobrze ze trafiłam na tak wyrozumiala terapetke. Nie chce źle kojarzyć momentu wejścia w grupę bo tak jak tosia zatracam sie w problemach innych i później w nich tkwie. I nie rozumiem dlaczego pannaJot tak bardzo wytyka to Tosi to nie jest zle. Wszystkich wpychacie na grupę od razu mi sie wydaje ze lepiej podchodzić do problemu indywidualnie ( dziękuję panie za moja terapeutke) bo jak widać mogą być z tego przykre konsekwencje. Kontakt jest ważny ale mi starczy ta mała garstka kilku osób na ktorych mogę polegać. Zawsze mogę z płaczem zadzwonić do terapeutki ( ostateczność) i szczerze gdyby teraz ktoś mi mówił ze muszę iść na grupę bo inaczej przecpam sie i zdechne, odeszła bym z terapi i stwierdziła ze ten ktosjest mało kompetentny bo nie zna innych metod. A teraz ludzie wszyscy wyp... Na zamknięte bo to dla mnie jest najlepsze więc dla was też inaczej nici z waszego starania sie.

Jras4 
Docent

Wysłany: Sob 22 Lis, 2014 22:51   

Zapszeczam stanowczo by terapia grupowa była potszebna wszystkim i na siłe .. nie mozna jak motłoch iśc bo inni poszli

margo 
Trajkotka

Pomogła: 32 razy
Wysłany: Sob 22 Lis, 2014 22:54   

Kiki, wiesz, tak sobie czytam i myślę, że pomimo tego, że nie jestem alko to jednak mogę się czymś z Tobą podzielić :) Otóż po pierwsze jest to forum osób, które w zasadzie miały bardzo podobne problemy, i które dzięki jakimś tam środkom z tych problemów wyszły. Może i metody są czasem dość ostre, ale uwierz mi, myślę, że większość* po prostu dzieli się tutaj swoim doświadczeniem, tym, co zadziałało w ich indywidualnym przypadku... i tak w głębi serca może chcą po prostu, żeby nie powielać ich błędów... i denerwują się, gdy jednak jakaś "świeża dusza" te błędy powiela pomimo wszelkich starań... To takie moje przemyślenia. Ale ja nie o tym...
Ja chodziłam przez jakiś czas na grupę. Co prawda nie jestem alko tylko współ... no ale to już jest teraz mniej istotne. Chodziłam na al-anon przez 5 miesięcy. Przyznam się szczerze, że to dla mnie też było dość problematyczne... i o ile nie przejmowałam na siebie problemów tych osób, to jednak coś innego mnie tam drażniło. Wtedy nie wiedziałam, teraz już wiem. Ja wtedy założyłam sobie z góry, że taka grupa samopomocowa to jest zespół pracujących nad sobą ideałow. Ludzie mądrzy, ludzie wiedzący jak się zachowywać, którzy na krokach przepracowali wszelkie swoje wady. To był ogromny błąd, bo w tym momencie strasznie się zawiodłam. Oni wcale nie byli idealni, nawet było im całkiem daleko... ale ja tego nie mogłam zrozumieć. Nie pozwoliłam im na to, żeby byli po prostu sobą, tacy jacy są. Zamiast wziąć to, co mi potrzebne, a od reszty się odciąć to właściwie skupiałam się na ich złych cechach... Chodzi mi o to, że od innych można bardzo wiele się nauczyć, pod warunkiem, że traktuje się ich jak ludzi - każdy ma jakieś słabości. Kiedy się je "ominie" można wydobyć skarby, serio :] (i nie mówię tylko o grupie, ale w ogóle o ludziach dookoła... o wszystkich - od każdego można się czegoś nauczyć :) )

*większość - piszę większość, a nie wszyscy... żeby nie było... tak to odczuwam, a kto się pod tym nie podpisuje, to nie jest w "większości" i basta :p
Ostatnio zmieniony przez margo Sob 22 Lis, 2014 22:55, w całości zmieniany 1 raz  

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Sob 22 Lis, 2014 22:56   

kiki napisał/a:
A teraz ludzie wszyscy wyp... Na zamknięte bo to dla mnie jest najlepsze więc dla was też inaczej nici z waszego starania sie.

A co to ma znaczyć? Możesz jaśniej?

kiki 
Małomówny

Wysłany: Sob 22 Lis, 2014 22:59   

Witaj ja jestem współ oraz cpunem alk itd itd Tak ale na wszystko trzeba być gotowym. A to jest wybuch emocji i przekazanie jak ja widzę wasze wypowiedzi.
Ostatnio zmieniony przez kiki Sob 22 Lis, 2014 23:00, w całości zmieniany 1 raz  

Tosia 
Trajkotka

Wysłany: Nie 23 Lis, 2014 00:28   

Przepraszam KIKI, ale wiesz ja nie usne jak nie napisze co mysle, dlaczego Inni..nie napisza o terapi grupowej? pozytywne strony..byc moze Kiki jaki i inni przekonaja sie ze moze to byc dobra droga.... moja negatywna wypowiedz niczego nie powinna przekreslac..prawda? KIKI.... emocje sa jak najbardziej na miejscu.... jak mowi moja psycholog Toska krzycz krzycz. ..kiki krzycz jesli to sprawi Ci ulge...

Odpowiedz do tematu