Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Szara rzeczywistość
Autor Wiadomość
OSSA 
Upierdliwiec

Pomogła: 29 razy
Wysłany: Sob 14 Lut, 2015 15:45   

Tylko zastanawiam się czy ten temat powinien być w poważnym dziale :mysli: może by tak z nim do trollowni :prosi:

pietruszka 
Moderator

Pomogła: 232 razy
Wysłany: Sob 14 Lut, 2015 15:48   

OSSA napisał/a:
Tylko zastanawiam się czy ten temat powinien być w poważnym dziale :mysli: może by tak z nim do trollowni :prosi:

Przecież to jest poważny temat.
Już nie przesadzajmy, żeby wszystko chować i przecież jak najbardziej dotyczy współuzależnienia.

OSSA 
Upierdliwiec

Wysłany: Sob 14 Lut, 2015 16:10   

zołza napisał/a:
Może też po prostu mają ochotę na odskocznię , chwilę zapomnienia lub zwykły romans ...

Moim zdaniem ważne by obie strony chciały tego samego, bo jeśli jedna chce rozrywki, a druga próbuje budować na takich relacjach poważny związek, to zawsze będzie cierpiała. Nie ma znaczenie, czy to związek z osobą uzależnioną, czy też normalnym partnerem.

Linka 
Moderator

Pomogła: 47 razy
Wysłany: Sob 14 Lut, 2015 16:15   

zołza napisał/a:
Jak suka nie da to i pies nie wskoczy "

wielce krzywdzące i obraźliwe jak dla mnie jest to stwierdzenie i takie....seksistowskie

zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Pomogła: 62 razy
Wysłany: Sob 14 Lut, 2015 16:16   

OSSA napisał/a:
a druga próbuje budować na takich relacjach poważny związek, to zawsze będzie cierpiała.

Oska nie buduje sie prawdziwych związków po dwóch tygodniach sielanki... :nie:
Sytuacja , miejsce, klimat , totalny luz to nie miejsce na deklaracje ... :nie:

zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Wysłany: Sob 14 Lut, 2015 16:21   

Linka napisał/a:
jest to stwierdzenie i takie....seksistowskie

A jak określić seks z nowo poznanym partnerem - miłością od pierwszego wejrzenia?

Linka domyślałam się ,że moje stwierdzenie wzbudzi sprzeciw ale nie zmienię zdania. :nie:
Jeżeli obrazilam Twoje uczucia możesz mnie ukarać. Spoko :luzik:

Linka 
Moderator

Pomogła: 47 razy
Wysłany: Sob 14 Lut, 2015 16:53   

"Powiedzenie to zwalnia z odpowiedzialności za zachowanie seksualne mężczyznę, nie spotkałam się z nim w innym kontekście niż usprawiedliwianie mężczyzny i uznanie "winy" kobiety. Do tego jest obraźliwe- sprowadza ludzkie zachowanie do zwierzęcego (pomijając fakt, że "suka" jest zdecydowanie bardziej negatywnie nacechowane niż "pies"). Pozwala to na stwierdzenie, że mężczyzna "tylko" skorzystał z okazji, a kobieta jako decydująca powinna wziąć na siebie wszelkie konsekwencje- to jest dla mnie nie do przyjęcia"

podpieram się czyimiś słowami, ale doskonale oddają to co chcę powiedzieć

matylda35 
Towarzyski

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sob 14 Lut, 2015 16:55   

[quote="zołza"]" Jak suka nie da to i pies nie wskoczy " dla mnie to stwierdzenie zdejmujące odpowiedzialność z facetów, to z ich ust słyszałam taki tekst, który tlumaczył zdradę, zresztą nie prawdziwy bo jak wytlumaczyć gwałt. :bezradny:

zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Wysłany: Sob 14 Lut, 2015 17:04   

matylda35 napisał/a:
zresztą nie prawdziwy bo jak wytlumaczyć gwałt.

Nie mówimy o gwałcie . Nigdy bym nie użyła stwierdzenia w tym kontekście. Gwałt to gwałt - i nie ma na to żadnego wytłumaczenia. :nie:

matylda35 
Towarzyski

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sob 14 Lut, 2015 17:10   

Faktycznie zle to ujęłam, co nie oznacza, że dla mnie to stwierdzenie jest bardzo upokarzające dla kobiety.
Ostatnio zmieniony przez matylda35 Sob 14 Lut, 2015 17:15, w całości zmieniany 1 raz  

zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Wysłany: Sob 14 Lut, 2015 17:13   

Linka napisał/a:
niż usprawiedliwianie mężczyzny i uznanie "winy" kobiety.

Co to znaczy usprawiedliwienie mężczyzny? Ja w tym stwierdzeniu nie usprawiedliwiam nikogo. Linka :) do tanga trzeba dwojga i stwierdzenia typy " kobieta została wykorzystana bo naiwnie uwierzyła mężczyźnie doprowadzają mnie do szaleństwa. Bo czyż kobieta jest bezwolną istota ,której obowiązkiem jest poddać się chuci mężczyzny...bo uważa , ze tym go do siebie przywiąże zatrzyma ...To chore. Jesteśmy myślącymi , pełnowartościowymi ludźmi i mamy prawo decydować o własnym ciele i potrzebach ...tym bardziej , że to właśnie kobiety zazwyczaj ponoszą konsekwencje tej decyzji . Więc może najpierw pomyślmy czy warto ? a dopiero potem płaczmy :bezradny:

milutka 
Trajkotka

Pomogła: 49 razy
Wysłany: Sob 14 Lut, 2015 17:14   

Klaro ..nadal będę się upierać przy tym byś mój post cofnęła na swoje miejsce...nie życzę sobie bym była autorkom tej zbędnej dyskusji bo nie zaczęłam jej tylko odpowiedziałm w poscie nowej userki !!!!!!!a jeśli uważasz za słuszną swoją decyzję by zrobić mnie autorką nowego wątku którego nie założyłam to proszę mi wytłumaczyć na jakiej podstawie to zrobiłąś bo tamte argumenty do mnie nie docierają !!!!!!

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy
Wysłany: Sob 14 Lut, 2015 17:17   

milutka napisał/a:
jeśli uważasz za słuszną swoją decyzję by zrobić mnie autorką nowego wątku którego nie założyłam to proszę mi wytłumaczyć na jakiej podstawie to zrobiłąś

Tu jest podstawa: http://www.komudzwonia.pl...php?p=4849#4849

milutka 
Trajkotka

Pomogła: 49 razy
Wysłany: Sob 14 Lut, 2015 17:21   

Ten argument dla mnie nie jest adekwatny do tego co zrobiłaś ....podjełaś decyzje by mnie przenieść tylko dla tego ,że mam inne zdanie od Ciebie ...i założyć wątek bez sensu mojego autorstwa bez mojej zgody!....

OSSA 
Upierdliwiec

Wysłany: Sob 14 Lut, 2015 17:33   

milutka napisał/a:
tylko odpowiedziałm w poscie nowej userki !!!!!!!

Z całym szacunkiem, ale na tyle skutecznie wystraszyłaś nową userkę, że napisała pierwszy post i ostatni ( jak do tej pory).

Milutka mnie osobiście twoja wypowiedź dotknęła do żywego, nie chodzę na otwarte mitingi AA, do klubów trzeźwościowych, nie znam większości facetów :bezradny: Dlatego nie mam prawa oceniać wspólnoty AA, która istnieje na całym świecie od 1935 r. Mnie osobiście trzeźwi alkoholicy kilka razy w życiu pomogli, zupełnie bezinteresownie, dlatego szanuję ludzi którzy poradzili sobie z tą śmiertelną chorobą.

Odpowiedz do tematu