Umowa o dzieło - koszty uzyskania przychodu. |
Autor |
Wiadomość |
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Wto 10 Mar, 2015 17:24 Umowa o dzieło - koszty uzyskania przychodu.
|
|
|
Teraz ja potrzebuję rady PRAKTYKA, czyli osoby która rozlicza pracowników nie będących stałymi pracownikami firmy na podstawie umowy o dzieło, albo też kogoś, komu zdarza się pobierać wynagrodzenie w oparciu o taką umowę.
Chodzi o to, czy w rozliczaniu tego rodzaju umów w roku bieżącym (2015) nastąpiły jakieś zmiany w odliczeniach od wypracowanej kwoty - np. wysokość kosztów uzyskania przychodu.
Czy są jeszcze jakieś koszty, które można odliczyć?
Wydaje mi się, że "przetrzepałam" już wszystko (czyli niewiele), co dało się znaleźć w internecie. |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
Kami
Trajkotka Jak wyczerpać temat, zanim nas wyczerpie K.C.B.
Pomogła: 38 razy Wiek: 57 Dołączyła: 03 Sty 2014 Posty: 1039
|
|
|
|
|
She
Gaduła
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 24 Lip 2014 Posty: 646
|
Wysłany: Wto 10 Mar, 2015 18:18
|
|
|
Klarciu - koszty dotyczące umowy o dzieło wynoszą 20% (zwykłe) lub 50% (to umowy objęte prawami autorskimi). Jednak jest haczyk bo ich maksymalna wysokość może wynieść 1/2 progu podatkowego. Po jego przekroczeniu należy dopłacić podatek |
_________________ Mądre myśli przychodzą do głowy wtedy, gdy wszystkie głupoty zostały już zrobione. |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Wto 10 Mar, 2015 18:26
|
|
|
She napisał/a: | jest haczyk bo ich maksymalna wysokość może wynieść 1/2 progu podatkowego |
To mnie nie dotyczy niestety. Dorabiam tylko na masełko, a chlebek muszę kupić z innych dochodów
Dziękuję Ci She i upewniam się - znaczy to, że w bieżącym roku nie planuje zmian i odliczenia będą takie jak w (chyba) dwóch poprzednich latach? |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
She
Gaduła
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 24 Lip 2014 Posty: 646
|
Wysłany: Wto 10 Mar, 2015 18:29
|
|
|
Klara napisz na pw co chcesz odliczać (rozumiem że pytasz o rozliczenie roczne) bo koszty w umowach o dzieło są niezmienne |
_________________ Mądre myśli przychodzą do głowy wtedy, gdy wszystkie głupoty zostały już zrobione. |
|
|
|
|
|