Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Porady w sprawie dzieci
Autor Wiadomość
Flandria 
Uzależniony od netu
DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)

Pomogła: 69 razy
Wysłany: Pon 09 Lis, 2009 01:24   Porady w sprawie dzieci

Porady w sprawie dzieci

- Mów dzieciom o tym, co się dzieje. Nie ukrywaj niczego, ponieważ to pogarsza sprawę

- Naucz dzieci, że o wszystko można pytać . Odpowiadaj na te pytania, które zadają, nie zaś na te na które ty sama chcesz im odpowiedzieć.

- Mimo napięć i stresów okazuj dzieciom cierpliwość i zrozumienie. One cierpią, choć nie wiedzą dlaczego.

- Niech picie twojego męża (żony) nie przesłania ci problemów dzieci. One też potrzebują twojej uwagi i wsparcia.

- Nie okazuj, jak bardzo jesteś przestraszona i zagubiona, by nie wzmagać ich lęku. Poszukaj oparcia dla siebie , by móc dać je dzieciom.

- Nie zmuszaj dzieci do konfrontowania się z alkoholikiem, gdy ty nie chcesz tego robić. Nie obarczaj ich odpowiedzialnością za przebieg wydarzeń w domu.

- Nie mów dzieciom, co mają czuć do swego ojca i nie wymagaj, by czuły to samo co ty.

- Nie posługuj się dziećmi w swych relacjach z alkoholikiem. Nie każ im sprawdzać „ Czy mu się nic nie stało” . Sprawdź sama , jeśli jesteś ciekawa.

- Nie wzmacniaj w dzieciach poczucia winy za picie alkoholika. Mów im jasno „ To nie z twojego powodu!”

- Nie używaj dzieci jako argumentu. Nie mów „ Jeśli nie możesz przestać pić dla mnie, zrób to dla dzieci”. Pozostaw je poza tą sprawą.

- Nie mieszaj miłości z chorobą. Nie mów dzieciom, że alkoholik przestał by pić, gdyby je kochał. Powiedz im, że to są dwie różne sprawy.

- Nie musisz wszystkiego widzieć, słyszeć i kontrolować. Nie udawaj Pana Boga, bądź Mamusią

- Nie tłumacz się przesadnie, gdy masz po prostu rację.

- Skieruj dzieci do Al. – Ateenu lub świetlicy terapeutycznej. Sprawdzaj, czy ludzie zajmujący się tam dziećmi znają się na kłopotach rodzin z problemem alkoholowym. Nie zatajaj faktu uzależnienia w rodzinie.

- Pracuj nad sobą. Jak możesz poradzić sobie z dziećmi, skoro nie radzisz sobie ze sobą samą?

fragment książki Wandy Sztander "Dzieci w rodzinie z problemem alkoholowym"
źródło: http://www.deetoh.pl/porady.php

evita 
[*][*][*]

Pomogła: 75 razy
Wysłany: Pon 09 Lis, 2009 08:58   

ech... żebym ja to wiedziała jakieś 20 lat temu :( biedne te moje dzieci były z taką matką jak ja :zalamka:

stiff 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 09 Lis, 2009 09:04   

evita napisał/a:
biedne te moje dzieci były z taką matką jak ja

Tego typu schematy działania należy traktować z przymrożeniem oka... ;)
To jakiś ogólny zarys, który w miarę możliwości możemy wprowadzać w życie...
W niektórych sytuacjach życiowych twarde reguły sa kluczem do powodzenia,
ale na pewno nie w wychowaniu dzieci...
Pozdrawiam... :)

Flandria 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 09 Lis, 2009 12:46   

stiff napisał/a:
W niektórych sytuacjach życiowych twarde reguły sa kluczem do powodzenia,
ale na pewno nie w wychowaniu dzieci...

akurat powyższe reguły nie dotyczą wychowywania dzieci tylko chronienia ich przed skutkami alkoholizmu rodzica ... :roll:

Evito, nieważne co było kiedyś, nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem
ważne jest dziś, ważne jest jutro
pomyśl co mogłabyś teraz zrobić dla dzieciaków

ja, o tym, że jestem DDA, dowiedziałam się późno, od psychologa, do którego zgłosiłam się z depresją
nim zaczęłam coś z tym robić minęło jeszcze parę lat
gdybym wiedziała wcześniej, że istnieje rozwiązanie wielu moich problemów ...
wydawało mi się, że jestem jaka jestem i niewiele z tym mogę zrobić - tak jak z kolorem oczu :?
teraz wiem, że mogę sporo zmienić i zmieniam :)

Jagna 
Gaduła

Pomogła: 16 razy
Wysłany: Pon 09 Lis, 2009 13:27   

Flandra napisał/a:
nie dotyczą wychowywania dzieci tylko chronienia ich przed skutkami alkoholizmu rodzica ... :roll:

Hmm chronienia :mysli:
Raczej zmniejszenia skutków wychowywania się w rodzinie dysfunkcyjnej.
Bo fakt, istnieją ludzie którzy pomimo wychowania w rodzinie alkoholowej nie posiadają cech koalko, podobnie jest z partnerami alkoholika- nie wszystkie żony sa koalami, i całe szczęście. :)

Flandra napisał/a:
wydawało mi się, że jestem jaka jestem i niewiele z tym mogę zrobić - tak jak z kolorem oczu :?
teraz wiem, że mogę sporo zmienić i zmieniam :)

Jak zmieniasz Flandro, co robisz by to zmienić ?
Ostatnio zmieniony przez Jagna Pon 09 Lis, 2009 13:28, w całości zmieniany 1 raz  

stiff 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 09 Lis, 2009 13:41   

Flandra napisał/a:
chronienia ich przed skutkami alkoholizmu rodzica ...

Na to jest tylko jeden radykalny sposób separacja lub rozwód... :roll:
Ale zazwyczaj nad tym góruje wiara i nadzieja, ze taka sytuacja
nie będzie trwać wiecznie, a wtedy nie ma mozliwosci aby uchronic dzieci
przed alkoholikiem...
Natomiast przed skutkami, to po prostu niemożliwe,
bo rozwód to tez skutek alko, który dotyczy przede wszystkim dzieci...

Flandria 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 09 Lis, 2009 14:20   

Jagna napisał/a:
Hmm chronienia

"chronienia" to tak w skrócie :mgreen:

Jagna napisał/a:
Jak zmieniasz Flandro, co robisz by to zmienić ?

w tej chwili:
w piątek mam pierwsze spotkanie zamkniętej grupy terapeutycznej! :) czekałam na to od maja

do tej pory:
- od ponad 2 lat (od sierpnia 2007 roku) chodziłam na terapię indywidualną do różnych specjalistów - psychologów, terapeutów DDA - z różnym skutkiem
czasem takie spotkania nie wnosiły nic w moje życie, czasem wywierały ogromny wpływ, czasem wręcz szkodziły :/
na pewno otrzymałam kilka cennych narzędzi, które miały ogromny wpływ na moje postrzeganie samej siebie, własnych problemów itp, m.in. dzienniczek uczuć, dzięki temu mogłam pracować nad sobą również samodzielnie
- literatura, niektóre książki / artykuły / audycje radiowe zmieniają naprawdę wiele, pozwalają wiele rzeczy zrozumieć, poukładać sobie w główce, są to nie tylko książki z tematyki DDA, ale również innych dziedzin np. radzenia sobie ze stresem, depresją, zarządzanie sobą w czasie itp
- fora o tematyce DDA, alkoholizmu - obecność na tym i innych forach alko sporo mi uświadomiła, w jakimś stopniu zrozumiałam swoich rodziców, dzięki Wam, mogłam pewne rzeczy "zobaczyć" a co za tym idzie lepiej je zrozumieć,
dzięki przyglądaniu się problemom innych, próbie pomocy - bardziej rozumiem niektóre swoje problemy
- pisanie pamiętnika - teraz już nie piszę tak często jak kiedyś, ale generalnie sporo mi daje takie wypisanie się, czasem dzięki temu odkrywam absurdalność swoich obaw, czasem po prostu czuję ulgę - wyrzucam z siebie różne "paści", czasem wyrzucam z siebie emocje biorąc kredki i rysując,
- medytacja - przede wszystkim po to, żeby się uspokoić, wyciszyć

wkrótce (choć na razie termin bliżej nieokreślony)
- warsztaty ustawień systemowych Hellingera

Flandria 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 09 Lis, 2009 14:22   

stiff napisał/a:
Natomiast przed skutkami, to po prostu niemożliwe

ok ok :)
tak jak napisałam wyżej - zastosowałam skrót myślowy

KICAJKA 
Trajkotka
współuzależniona-stara al-anonka

Pomogła: 101 razy
Wysłany: Pon 09 Lis, 2009 14:27   

evita napisał/a:
biedne te moje dzieci były z taką matką jak ja
ja przed urodzeniem córci wiedziałam już sporo,bo ciąża mnie zmobilizowała do działania.Stosowałam się do wszystkiego o czym pisała Flandra.
Faktycznie
Jagna napisał/a:
-zgadzam się z tym w pełni.I zdaję sobie sprawę,że wiele zachowań mojego dziecka ma cechy DDA,choć w mniejszym stopniu,niż zauważam u innych.

Jagna 
Gaduła

Wysłany: Pon 09 Lis, 2009 16:05   

Flandra napisał/a:
literatura, niektóre książki / artykuły / audycje radiowe zmieniają naprawdę wiele, pozwalają wiele rzeczy zrozumieć, poukładać sobie w główce, są to nie tylko książki z tematyki DDA, ale również innych dziedzin np. radzenia sobie ze stresem, depresją, zarządzanie sobą w czasie itp
- fora o tematyce DDA, alkoholizmu - obecność na tym i innych forach alko sporo mi uświadomiła, w jakimś stopniu zrozumiałam swoich rodziców, dzięki Wam, mogłam pewne rzeczy "zobaczyć" a co za tym idzie lepiej je zrozumieć,
dzięki przyglądaniu się problemom innych, próbie pomocy - bardziej rozumiem niektóre swoje problemy
- pisanie pamiętnika

To Cię nie uleczy, cztanie, posiadanie wiedzy nic nie daje, jesli nie zmierzysz się z terapią, wykonywaniem prac, zadan, rozmów grupowych.
Flandro, ja pijąc napisałam prace licenjacka o uzaleznieniach..., czytalam cale tony artykułów i ksiazek o alkoholizmie, bylam niemal skspertem wiedzy i co? A no to, ze nic- piłam co raz wiecej i wiecej. Tak wygladało moje samoleczenie. 8|
Pełna terapia w osrodku panstwowym DDA trwa 2 lata- w systemie skomasowanym 1 rok.
Ani wizyty u psychiatry czy psychologa na indywidulane pogawędki nie zastąpią sprawdzonej terapii.
Osobom uczęszczającym na terapię DDA zaleca się także równoczesnie mitingi AlAteen.
Podpytaj naszego Radzia z forum On własnie uczęszcza na jedno i drugie.

Flandria 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 09 Lis, 2009 17:32   

Jagna napisał/a:
Ani wizyty u psychiatry czy psychologa na indywidulane pogawędki nie zastąpią sprawdzonej terapii.

przesadziłaś :evil:

po pierwsze:
terapia indywidualna polega m.in. "zadaniach domowych" pisaniu różnego rodzaju prac, dogłębnej analizie poszczególnych problemów, wskazówkach nad jaką sferą pracować itd przez godzinę, a czasem dłużej mam tylko i wyłącznie dla siebie psychoterapeutę, który w tym czasie zajmuje się tylko i wyłącznie moją osobą i udziela mi cennych informacji zwrotnych, Niektóre z takich sesji naprawdę odmieniły moje postrzeganie samej siebie. Gdyby to były tylko bezsensowne pogaduszki - nie chodziłabym na to, od pogaduszek mam przyjaciół

po drugie:
nie wierzę, że terapia grupowa da mi więcej niż indywidualna
na pewno da mi coś innego, co pewnie w jakimś stopniu mi pomoże
natomiast jeśli chodzi o zwierzenia z pogranicza tych najintymniejszych, nie wyobrażam sobie, żebym miała o nich mówić na forum grupy, potrzebny mi zaufany drugi człowiek, specjalista w danej dziedzinie, który coś takiego udźwignie i który będzie w stanie mi pomóc - niestety jak się zdążyłam przekonać, o specjalistę wysokiej klasy bardzo trudno :/

po trzecie:
moja nerwica i depresja, wynikają nie tylko z syndromu DDA, ale również z obecnej, cholernie trudnej sytuacji w jakiej się znalazłam. Przeraża mnie choćby fakt, że wyjście z tej patowej sytuacji potrwa co najmniej kilka lat. Napawa optymizmem, nieprawdaż ?

pracuję nad swoim syndromem DDA, m.in. dlatego, że może mi to w jakimś stopniu pomóc poradzić sobie z tą trudną sytuacją. w związku z tym, moja motywacja jest ogromna. Już sporo wiem, choćby to, że nauczyłam się nie przejmować sprawami, na które nie mam wpływu. Mam w samej sobie coraz większe oparcie i to jest mój osobisty sukces. Tak mi się wydaje, że to jest właściwie cel każdej terapii DDA, a więc w dużym stopniu jestem już uleczona.

Jagna napisał/a:
Osobom uczęszczającym na terapię DDA zaleca się także równoczesnie mitingi AlAteen.

na mitingi DDA mam za daleko, jednorozawy wyjazd to około 4-5 godzin. Obecna sytuacja zawodowa po prostu mi to uniemożliwia. Choć powiem szczerze - jakoś mi się też nie chce tam jeździć. :mgreen:

Jagna napisał/a:
To Cię nie uleczy, cztanie, posiadanie wiedzy nic nie daje, jesli nie zmierzysz się z terapią, wykonywaniem prac, zadan, rozmów grupowych.

wiedza to podstawa, poza tym, nie pisz proszę "jeśli nie zmierzysz się z terapią", bo co ja u diabła robię od 2 lat ??

poza tym - fora to nie tylko wiedza, to przede wszystkim interakcja. :)
pamiętnik - zacznij pisać, zobaczysz czy pomaga czy nie - mnie wielokrotnie pomógł uporać się z własnymi emocjami

zapominacie o jednym - piszę tu również do innych osób z tego forum, którzy kwestionują moją dotychczasową działalność lub "nie dają jej wiary" - ja nie jestem alkoholiczką, terapia DDA nie zawsze jest konieczna, wiele ludzi pracuje nad sobą samodzielnie, psycholodzy z najwyższej półki mówią otwarcie: z tym problemem można poradzić sobie samemu, jeśli szkody wyrządzone w dzieciństwie nie były zbyt wielkie. Ja pracuję i sama, i z terapeutami. Terapię grupową traktuję jako nowe doświadczenie - kolejny środek do celu. Stawiam na dywersyfikację 8)

Jagna 
Gaduła

Wysłany: Pon 09 Lis, 2009 17:58   

Flandra napisał/a:
przesadziłaś :evil:

Nie przesadziłam. Nie zastąpią.
Flandra napisał/a:
mam tylko i wyłącznie dla siebie psychoterapeutę, który w tym czasie zajmuje się tylko i wyłącznie moją osobą i udziela mi cennych informacji zwrotnych,

Czyli juz jesteś w trakcie terapii. Ok.
Flandra napisał/a:
Przeraża mnie choćby fakt, że wyjście z tej patowej sytuacji potrwa co najmniej kilka lat. Napawa optymizmem, nieprawdaż ?

To diagnoza lekarza? czy Twoja? Nie napawa optymizmem, jesli tak załozyłaś z góry.
Flandra napisał/a:
nie wierzę, że terapia grupowa da mi więcej niż indywidualna

Jeśli nie wirzysz i nie spróbujesz, to nie da 8|
Flandra napisał/a:
natomiast jeśli chodzi o zwierzenia z pogranicza tych najintymniejszych, nie wyobrażam sobie, żebym miała o nich mówić na forum grupy, potrzebny mi zaufany drugi człowiek, specjalista w danej dziedzinie, który coś takiego udźwignie i który będzie w stanie mi pomóc - niestety jak się zdążyłam przekonać, o specjalistę wysokiej klasy bardzo trudno :/

Cóż, na tym między innymi polega leczenie, umiejętność dzielenia się problemem wlasnie w grupie, wlasnie wsrod takich samych ludzi jak Ty.
Jest wielu dobrych, i bardzo dobrych specjalistów, czasami nasze oczekiwania sa po prostu za duże, albo...tak naprawde nic nie chcemy robic ze swoim problemem.
Czasami przeszkadza nawet rąbek u spódnicy.
Flandra napisał/a:
Mam w samej sobie coraz większe oparcie i to jest mój osobisty sukces. Tak mi się wydaje, że to jest właściwie cel każdej terapii DDA, a więc w dużym stopniu jestem już uleczona.

Zatem jaki problem, po co te całe mnóstwo wklejanych artykułów, poszukiwania nowych itd, itd ?
Flandra napisał/a:
Obecna sytuacja zawodowa po prostu mi to uniemożliwia. Choć powiem szczerze - jakoś mi się też nie chce tam jeździć. :mgreen:

Nic sie nie chwaliłaś , ze już pracujesz. Gratuluję :)
Chociaż az szczera odpowiedź- nie chce Ci się chodzic na mitingi. Ok, wazne ze wiesz, czego chcesz.
Flandra napisał/a:
nie pisz proszę "jeśli nie zmierzysz się z terapią", bo co ja u diabła robię od 2 lat

Nie ma pojęcia co robisz, wiem jedynie tyle co piszesz o sobie, a wynika z tego że nie ukonczyłas zadnej terapii. I leczysz sie jedynie w internecie. To przeczytałam na innym forum = Twój post w dziale DDA.
Flandra napisał/a:
pamiętnik - zacznij pisać, zobaczysz czy pomaga czy nie - mnie wielokrotnie pomógł uporać się z własnymi emocjami

A skąd wiesz, że nie piszę ? :skromny:
Flandra napisał/a:
zapominacie o jednym - piszę tu również do innych osób z tego forum, którzy kwestionują moją dotychczasową działalność lub "nie dają jej wiary" - ja nie jestem alkoholiczką, terapia DDA nie zawsze jest konieczna, wiele ludzi pracuje nad sobą samodzielnie, psycholodzy z najwyższej półki mówią otwarcie: z tym problemem można poradzić sobie samemu, jeśli szkody wyrządzone w dzieciństwie nie były zbyt wielkie.

Nie zapomniałam :) Co nie przeszkadza Ci dawać rady alkoholikom, i koalkoholikom.
Nie zapominaj również, że wielu z nas alkoholików ma także syndrom DDA lub DDD.
Ten problem dotyczy wiec wielu osób na forum.
I najważniejsze. To Twoja sprawa i Twój wybór co robisz ze swoim syndromem DDA- czy leczysz czy nie leczysz, ale jesli wklejasz teksty- własne, powinny one miec jakąś podstawę, a jesli teksty z sieci- to również o naukowym podłożu, nie zaś skrótowce z kolorowych gazet.

Flandria 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 09 Lis, 2009 18:40   

WKURZYŁAM SIĘ

Jagna napisał/a:
wiem jedynie tyle co piszesz o sobie, a wynika z tego że nie ukonczyłas zadnej terapii. I leczysz sie jedynie w internecie. To przeczytałam na innym forum = Twój post w dziale DDA.

w którym miejscu ??
nie napisałam NIGDZIE, że leczę się JEDYNIE w internecie :evil:
napisałam, że skoro nie mam możliwości uczestnictwa w terapii grupowej to robię wiele rzeczy na forach - dda, alko :evil: POMAGA !!
Jagna napisał/a:
Nic sie nie chwaliłaś , ze już pracujesz. Gratuluję

pracuję non stop
zmienia się tylko intensywność pracy i motywacja do niej
Jagna napisał/a:
To diagnoza lekarza? czy Twoja?

nie musze odpowiadać na to pytanie :evil:
Jagna napisał/a:
Czyli juz jesteś w trakcie terapii. Ok.

OD 2 LAT - PISAŁAM O TYM WIELOKROTNIE :evil:
Jagna napisał/a:
A skąd wiesz, że nie piszę ?

skoro prowadzisz pamiętnik to skąd założenie, że to nie leczy ? nie pomaga ?

Kulfon 
Trajkotka
pacjent nie z tej ziemi

Wysłany: Pon 09 Lis, 2009 21:45   

noooo, pieknie, :evil2" zaraz se oczy zaczna wydrapywac qqd23dc

:kwiatek:

"Kto walczy może przegrać, Kto nie walczy już przegrał"

Flandria 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 09 Lis, 2009 23:04   

to zdaje się tekst, do którego odnosicie się z Benem
Flandra napisał/a:
nie odwracam swojej uwagi od własnych problemów, ale właśnie próbuję je rozwiązać poprzez przyglądanie się problemom innych DDA/DDD - nie mam możliwości uczestniczyć w terapii grupowej (w ośrodkach, w którym do tej pory byłam są prowadzone tylko i wyłącznie terapie zamknięte, na które trzeba czekać nawet rok), więc robię to w internecie

słowem wyjaśnienia:
nie uważam, że internet - uczestnictwo w forach alko i dda - zastąpi terapię grupową.
nie mniej jednak internet, a tego rodzaju fora w szczególności to niezastąpione źródło informacji. Choć nie tylko informacji ale także interakcji. Piszący na takich forach ludzie nie tylko borykają się z podobnymi problemami, ale również często uczestniczą w różnego rodzaju terapiach, warsztatach, nierzadko potrafią wskazać problem, swój punkt widzenia i chętnie dzielą się swoimi doświadczeniami.
W mojej ocenie warto tu (na forach, w internecie) być.
Nie powinno to być jednak jednak JEDYNE źródło pracy nad sobą. Terapia, specjalistyczna pomoc fachowców w tej dziedzinie - kontakt z "żywym człowiekiem" to podstawa pracy nad problem.

Kilka osób zrozumiało moje słowa opatrznie - jestem na forach alko / dda, ale absolutnie nie jest to moje główne narzędzie do pracy nad sobą. Głównym źródłem pracy jest terapia - napisałam wcześniej, że mam pecha do terapeutów, nie oznacza to, że nie polecam takiej formy pracy nad problemem - wręcz przeciwnie. Każdy z tych terapeutów (oprócz jednej "psycholożki") udzielał mi ważnych informacji zwrotnych, uzbrajał w różne narzędzia do pracy nad sobą, zadawał "zadania domowe", które sumiennie realizowałam. Dzięki temu sporo w postrzeganiu samej siebie zmieniłam. :)

Terapeutów zmieniałam z różnych powodów
1. płaciłam za terapię, po kilku miesiącach intensywnej pracy i odczuwalnych wyników, wizyty nie wnosiły NIC nowego, mimo, że mój problem nadal był, istniał. Po co płacić za coś, co nie przynosi korzyści ?
2. indywidualna terapia DDA - przerwana, zdiagnozowano u mnie nerwicę, ośrodek w którym byłam stwierdził, że potrzebna mi bardziej fachowa pomoc
3. "psycholożka" od nerwic - szkoda gadać
4. u kolejnych "nerwicowców" (na wizytę czekałam ponad 3 miesiące) na pierwszej wizycie dowiedziałam się, że najlepsza będzie dla mnie terapia DDA - w czasie tej przerwy uaktywniłam się na forach
5. indywidualna terapia DDA w oczekiwaniu na terapię grupową, z terapeutą, który mi nie do końca odpowiadał i nie był to "rąbek spódnicy" jak określiła to Jagna :evil: , pewne sprawy sobie przepracowałam, ale po jakimś czasie straciłam do tego terapeuty zaufanie

teraz czeka mnie terapia grupowa

JEŚLI TO JEST TERAPIA W NECIE TO ...

temat uważam za zamknięty
nie życzę sobie więcej uwag na ten temat

Odpowiedz do tematu