Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Wiedźma
Sob 03 Sty, 2009 21:36
Pamiec...
Autor Wiadomość
rufio 
Uzależniony od netu
rozkojarzony

Wysłany: Śro 04 Lis, 2009 11:01   

U mnie nie ma takiej opcji - przebacz - w stosunku do staruszkow - nie wchodzi w rachube - jeszcze nie a czy kiedyś _

Jagna 
Gaduła

Pomogła: 16 razy
Wysłany: Pon 09 Lis, 2009 13:50   

rufio napisał/a:
U mnie nie ma takiej opcji - przebacz - w stosunku do staruszkow - nie wchodzi w rachube - jeszcze nie a czy kiedyś _

Nic nie musimy, ani przebaczac ani kochac , nawet rodziców.
Jednak chowanie w sobie urazy bardzo chamuje postęp, rozwój siebie, czasem uniemożliwia zdrowienie.

Pamiętam na warsztatach Hellingera zaskoczeniem dla mnie było właśnie to, że nic nie muszę- nie ma zadnego wybaczania, bo to stawianie się nad kims, ponad, patrzenie z góry.
A rodzice jacy by nie byli i co uczynili- dali nam życie, sa od nas starsi, nalezy im sie szacunek za nasze zycie, za nic wiecej- za nasze zycie- ten dar.
Ciężko było mi to przełknąć,wciąż gdzies tam z poczuciem żalu, ofiary...a jednak potrafiłam, oddałam mojemu ojcu szacunek, który mu się należy.
Oczywiscie dzialy sie inne rzeczy w sferze mentalnej, ale prowadzi to do jednego- uporządkowania, doprowadzenia do równowagi systemu rodzinnego, bo co juz sie stało - nie zmienimy, ale udawać ze nie było- to nie jest załatwienie sprawy.
Trzeba to "poruszyć" by móc z nową czystą energią kroczyć dalej, rozwijać sie, żyć radośnie- nareszcie.

evita 
[*][*][*]

Pomogła: 75 razy
Wysłany: Wto 10 Lis, 2009 08:58   

Mój tato nigdy nie pił ! Tzn pił ale w normalnych ilościach, że tak powiem :) okazjonalnie... Nigdy nie zdażyło mu się wejść do knajpki na piwko czy kielicha, nigdy nie wrócił z pracy na rauszu - taki niby chodzący ideał ! I takie też wszyscy wokół wyrobili sobie o nim zdanie ale prawda była dużo bardziej okrutna. Tato pochodzi z mazurskiej wioski, gdzieś w środku lasu, gdzie mają jakieś dziwne obyczaje wychowywania dzieci i pokazywania małżonkom gdzie jest ich miejsce. Ja jako ta najstarsza z dzieci przeżyłam na własnej skórze te systemy wychowawcze. Kary cielesne były dość dotkliwe bo siniaki na całym ciele były aż zanadto widoczne , tak że z ćwiczenia WF nici, a i moje szlachetne cztery litery często były pocięte tak rzemieniem, że mama opatrunki musiała mi robić :( ten ból był niczym w porównaniu z karą jaką otrzymywałam np za rozmowę przy jedzeniu tj zamykanie w ciemnej piwnicy gdzie w czasach gdy szczury w miastach to była normalka i takowe też tuż przy mnie piszczały, wiły się, dotykały mnie zxczxc tego typu kary przechodziłam już od ok. 3 roku życia i początkowo poddawałam się z wielkim krzykiem, płaczem i błaganiem o litość . Później już z dumą przyjmowałam to co mnie ma spotkać i z nienawiścią spoglądałam w oczy mojemu oprawcy :evil: przez wiele lat moje go nastoletniego życia nie myślałam o moim ojcu inaczej jak o wieśniaku, który wyrwał się z puszczy, nieokrzesany burak i takie tam :) teraz nawet tak sobie myślę, że moje małżeństwo to była przede wszystkim chęć ucieczki z tego poprzedniego życia. Moje dzieci nigdy nie były bite choć nieraz pewnie by się im jakiś klaps przydał ale za bardzo pamiętałam moje ...
Po wielu latach mój tato stał się innym człowiekiem. Myślę, że to miłość i cierpliwość mojej mamy odmieniła go tak bardzo. Nie wyobrażam sobie teraz żeby ten co był moim oprawcą teraz podniósł głos na jakiekolwiek dziecko i nigdy nie podniósłby ręki. Promieniuje czułością i miłością do wnuków a mnie wita w swoich progach słowami :moja kochana córeczka przyjechała" . Nigdy z nim nie rozmawiałam na ten temat i nie wypominałam tych lat, których nie chcę pamiętać i mimo wszystko wybaczyłam ! Kocham go bardzo takim jaki jest teraz a wspomnienia są jak coś co przeżywał ktoś obok mnie a nie ja osobiście .

Flandria 
Uzależniony od netu
DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)

Pomogła: 69 razy
Wysłany: Śro 11 Lis, 2009 17:18   

przeczytałam to co napisałaś Evito i jestem wstrząśnięta :/
w pierwszej chwili byłam wręcz przerażona, w drugiej poczułam ogromną złość w stosunku do Twojego ojca
gdyby traktował w ten sposób osobę dorosłą - trafiłby pewnie do więzienia na długie miesiące a może i lata :/
gdyby próbował zrobić coś takiego osobie silniejszej od siebie - pewnie nieźle by mu się dostało, Ty byłaś bezbronna :|
to straszne co Ci zrobił :pocieszacz:

sabatka 
Trajkotka
I`m going.... współuzależniona

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Śro 11 Lis, 2009 17:32   

evita napisał/a:
Nigdy z nim nie rozmawiałam na ten temat i nie wypominałam tych lat,

ciężko wracać do przeszłości 8|

jolkajolka 
Trajkotka

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Śro 11 Lis, 2009 20:06   

Mój ojciec niedawno umarł. Nosiłam się z zamiarem powiedzenia mu,jaki mam do niego żal i za co. Nie zdążyłam. Teraz czuję niedosyt i niesmak,że nie starczyło mi odwagi. A już za późno...

evita 
[*][*][*]

Pomogła: 75 razy
Wysłany: Śro 11 Lis, 2009 20:10   

jolkajolka napisał/a:
Mój ojciec niedawno umarł. Nosiłam się z zamiarem powiedzenia mu,jaki mam do niego żal i za co. Nie zdążyłam. Teraz czuję niedosyt i niesmak,że nie starczyło mi odwagi. A już za późno...

a ja nie chcę wypominać tego mojemu ojcu ! i zdecydowanie nie chcę o tym rozmawiać ! wolę myśleć o tamtym tatusiu jak o kimś innym a ten obecny to mój prawdziwy przyjaciel i to on najbardziej popiera mnie w moich działaniach ! myślę, że on sam zrozumiał już dawno temu jaki popełnił błąd i stara się teraz nadrobić mi to w dwójnasób więc czy to już nie jest wystarczającym powodem, żeby starać się zapomnieć ? zapomnieć to może za dużo powiedziane - zbyt ciężko ale urazę schować w kieszeń - czemu nie :)

jolkajolka 
Trajkotka

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Pon 16 Lis, 2009 20:58   

Dziś znów straciłam bliską osobę. Echhh,plecie się los...Co prawda staruszka,ale przykrość...

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy
Wysłany: Pon 16 Lis, 2009 22:00   

Cytat:
Dziś znów straciłam bliską osobę

:pocieszacz:

Jagna 
Gaduła

Pomogła: 16 razy
Wysłany: Wto 17 Lis, 2009 15:12   

:pocieszacz: