Być ojcem to podejmować decyzje |
Autor |
Wiadomość |
OSSA
Upierdliwiec
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 20 Wrz 2011 Posty: 2272 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: Śro 03 Cze, 2015 07:21
|
|
|
Moim zdaniem jako osoby wspoluzaleznionej, w której życiu alkohol sporo namieszal jest strach by synowie nie poszli w ślady ojca. Kiedy już jako dorośli studenci mówili idę na piwo, najchętniej bym iść wysyłała na miting AA. Tylko czy chcemy czy nie alkohol jest , byl i będzie, ważne by nasze dzieci mogły liczyć na naszą pomoc i wsparcie w każdej sytuacji. Nawet jak czasem zrobią coś głupiego. |
|
|
|
|
Jras4
Docent
Pomógł: 11 razy Wiek: 52 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 3302 Skąd: Siedlce
|
Wysłany: Śro 03 Cze, 2015 08:32
|
|
|
poco tak mieszacie ..nic sie nie stało
Yura poco to pisałeś ,teraz to juz bzdury idą że aż boli
odezwali sie świeci ludzie ..popatrz jedno z drugim na siebie jaki Ty byłeś .wielkie halo bo 16 lat a TY ile miałeś jak sie nadoiłeś ?
chodził ktoś porozmawiać z ojcem ? czy olał starego i wraz sie nachlał
do alanonu sie nie odnosze bo nie są ani ojcami ani alko wiec nie maja pojecia co pisze Yura |
_________________ KATOLIK CZARNY PEDOFIL |
|
|
|
|
Jras4
Docent
Pomógł: 11 razy Wiek: 52 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 3302 Skąd: Siedlce
|
Wysłany: Śro 03 Cze, 2015 08:43
|
|
|
bo nic sie nie stało a ci świeci nagle chcą nauczać |
_________________ KATOLIK CZARNY PEDOFIL |
|
|
|
|
ankao30
Trajkotka
Pomogła: 24 razy Wiek: 47 Dołączyła: 03 Sty 2015 Posty: 1554
|
Wysłany: Śro 03 Cze, 2015 09:11
|
|
|
Jak pierwszy raz wypiłam miałam 13 lat, jak miałam 16 oj już nie piłam tylko chlałam. Potem przerwa ale... to inna historia. W tym wieku nie miałam pojęcia co robię i jak. Na mnie zakazy nie działały, a i też nie pytałam o zgodę. Zazdroszczę Yuraa bo takie właśnie pragnę mieć relacje z synem. By pytał. Co i jak zrobi nie mam na to wpływu. Zrozumiałam w AA że mam siebie zmieniać i nie mieć oczekiwań. Wiesz teraz widzę że jak ja się zmieniłam otoczenie też, nie wymagam lecz rozmawiam, szczerze. Trudne bo długo nie umiałam być szczera wobec siebie. Ale warto. Relacje z najbliższymi są inne, lepsze, syn też inaczej ze mną rozmawia. Ale jak pisałam program mi pomógł i pomaga.
A co do słuszności picia w wieku 16 lat to śmiać mi się chce. Bo pamiętam siebie. Przykre ale dobrze że pamiętam. Choć teraz nie pije to też nie mam zamiaru zakazywać. Bo to ja mam problem a nie wszyscy wokół. Każdy prędzej czy później kosztuje alkoholu, ale nie każdy się uzależnia. |
_________________ Twój los zależy od Twoich nawyków. Brian Tracy
|
Ostatnio zmieniony przez ankao30 Śro 03 Cze, 2015 09:13, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Whiplash
Admin Techniczny
Pomógł: 43 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Lip 2011 Posty: 1340 Skąd: White Undercane
|
Wysłany: Śro 03 Cze, 2015 09:19
|
|
|
Czytam i myślę o tym od początku i coś mi zaświtało... Bo faktycznie, żadne zakazy nic nie dadzą, ale może rozmowa? może po raz kolejny warto zadać moje ulubione pytanie: "Po co?" Po co wam Te piwo? Wiecie, ze to jeszcze nie czas (zgodnie z prawem i obyczajami), więc może przemyślcie czy warto? A więc nie zabraniać, a edukować |
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia.
Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu. |
|
|
|
|
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Śro 03 Cze, 2015 09:41
|
|
|
Whiplash napisał/a: | A więc nie zabraniać, a edukować |
jeśli wierzysz ze młody człowiek lubi się edukować,to masz przykład starszych
pterodaktyll napisał/a: | Jras4 napisał/a:
poco tak mieszacie ..nic sie nie stało
Wyjątkowo celna uwaga przyjacielu |
|
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
Whiplash
Admin Techniczny
Pomógł: 43 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Lip 2011 Posty: 1340 Skąd: White Undercane
|
Wysłany: Śro 03 Cze, 2015 10:05
|
|
|
Jacek napisał/a: | jeśli wierzysz ze młody człowiek lubi się edukować,to masz przykład starszych
pterodaktyll napisał/a: |
Nie rzecz w tym czy lubi. Rzecz w tym, czy podejmiemy próbę. Może oleje, może puknie się w głowę... Ale może się zastanowi... |
|
|
|
|
zołza
Upierdliwiec Zołza
Pomogła: 62 razy Dołączyła: 03 Maj 2013 Posty: 2219 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Śro 03 Cze, 2015 10:17
|
|
|
Whiplash napisał/a: | Ale może się zastanowi... |
Ha ha ha |
|
|
|
|
Whiplash
Admin Techniczny
|
Wysłany: Śro 03 Cze, 2015 10:26
|
|
|
zołza napisał/a: | Ha ha ha
|
O co Ci chodzi? |
|
|
|
|
zołza
Upierdliwiec Zołza
|
Wysłany: Śro 03 Cze, 2015 10:32
|
|
|
Whiplash napisał/a: | O co Ci chodzi? |
Spoko mam dwoje dzieci i wiem ,że w tym wieku nie zbyt wiele myślą |
Ostatnio zmieniony przez zołza Śro 03 Cze, 2015 10:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Whiplash
Admin Techniczny
|
Wysłany: Śro 03 Cze, 2015 10:48
|
|
|
zołza napisał/a: | Spoko mam dwoje dzieci i wiem ,że w tym wieku nie zbyt wiele myślą |
Nie wierzysz, że przemyśli? A uwierzyłabyś, że przyjdzie spytać? Nie mierz wszystkich swoją miarą |
|
|
|
|
zołza
Upierdliwiec Zołza
|
Wysłany: Śro 03 Cze, 2015 11:01
|
|
|
Whiplash napisał/a: | A uwierzyłabyś, że przyjdzie spytać? |
Pewnie , że tak Po co ma się szarpać , kłamać , kombinować ? Teraz sprawa jasna " i wilk syty i owca cała " |
|
|
|
|
Whiplash
Admin Techniczny
|
Wysłany: Śro 03 Cze, 2015 11:08
|
|
|
JA tam w każdym razie bym był za podjęciem próby edukacji. Jeśli nie posłucha - to nic nie tracisz, ale jeśli nie spróbujesz a posłuchałby, gdyby miał co... |
|
|
|
|
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Śro 03 Cze, 2015 11:09
|
|
|
Whiplash napisał/a: | Nie rzecz w tym czy lubi. Rzecz w tym, czy podejmiemy próbę. Może oleje, może puknie się w głowę... Ale może się zastanowi.. |
a Ty,lubisz???
albo inaczej
a Ty spróbowałeś choć pomyśleć co ja przekazałem ???
po co pytam przeca ta zacytowana wypowiedź ,,mówi sama za siebie ze młody człowiek i tak ma swoje zdanie |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
Whiplash
Admin Techniczny
|
Wysłany: Śro 03 Cze, 2015 11:48
|
|
|
Jacek napisał/a: | ,mówi sama za siebie ze młody człowiek i tak ma swoje zdanie |
Jacku, ja tego nie neguję, tylko nie rozumiem, czemu od razu tego młodego człowieka skreślać? A może jak raz to ten jeden na stu, co to lubią się uczyć i słuchają rodziców? Nie wiesz tego, a lecisz stereotypami o młodych ludziach... |
|
|
|
|
|