Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
BYŁAM PIJACZKĄ,WREDNĄ PIJACZKĄ
Autor Wiadomość
zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Pomogła: 62 razy
Wysłany: Śro 29 Lip, 2015 11:25   

Helka70 napisał/a:
Prosze o informacje jak usunąć konto lub niech to ktoś zrobi za mnie.
proszę.

Hela wyluzuj :pocieszacz: nie bierz wszystkiego tak strasznie do siebie ;) Zostań , zapewne to forum jest Ci potrzebne. Jesteś ze swoimi :)

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Śro 29 Lip, 2015 11:38   

W mojej miejscowości są mitingi w dwóch miejscach. I jedno z tych miejsc znajduje się w pobliskości ośrodka terapeutycznego. Pacjenci tego ośrodka mają w kontrakcie zapisane, że aby ukończyć terapię muszą się ileś razy na mitingu pokazać. Stąd też idą i dostają zaświadczenie. Oczywiście jako że jest to forma przymusu, a na leczenia też są kierowani raczej przymusowo, bo niewielu jest takich co to dobrowolnie poddaje się terapii, toteż ich pobyt na salce jest, jakby to powiedzieć... mało wnoszący :p

Innymi słowy uważam, że Helka bez problemu mogła takie zaświadczenie na mitingu uzyskać, skoro potrzebowała je na potrzeby przymusowej terapii.

Tymczasem dyskusja znowu robi się coraz bardziej agresywna, a upomniana została jedynie Helka. Ona nie może zarzucić cynizmu innym, natomiast jej kłamstwo można bez problemu?

margo 
Trajkotka

Pomogła: 32 razy
Wysłany: Śro 29 Lip, 2015 12:03   

Jonesy napisał/a:
W mojej miejscowości są mitingi w dwóch miejscach. I jedno z tych miejsc znajduje się w pobliskości ośrodka terapeutycznego. Pacjenci tego ośrodka mają w kontrakcie zapisane, że aby ukończyć terapię muszą się ileś razy na mitingu pokazać. Stąd też idą i dostają zaświadczenie. Oczywiście jako że jest to forma przymusu, a na leczenia też są kierowani raczej przymusowo, bo niewielu jest takich co to dobrowolnie poddaje się terapii, toteż ich pobyt na salce jest, jakby to powiedzieć... mało wnosząc

Nie wiem dlaczego, ale poczułam się trochę wywołana do odpowiedzi. Możliwe, że jest tak, jak mówisz. Ja nie zauważyłam czegoś takiego - pomimo, że w kontrakcie też mam wpisane mitingi, na terapie do mnie przychodzą ludzie też na przymusową, zbierają podpisy z terapii, ale nie zauważyłam, żeby z mitingów, być może przeoczyłam. Na mitigu, na który chodzę przychodzi jeden też z przymusowej i w kontrakcie też ma mitingi i nie pobiera żadnych zaświadczeń. Natomiast odniosłam wrażenie, że Hela nie rozróżnia terapii od mitingów, chciałam jedynie w celu łatwiejszej rozmowy wyjaśnić nomenklaturę, bo co chwile ktoś robi wielkieoczy, a może po prostu dla Heli AA i terapia to to samo - z resztą jak dla większości ludzi "spoza branży"... chciałam jedynie wyjaśnić, a zostałam zbluzgana. To jest ok? :bezradny: ja tegonie biorę do siebie każdy ma swoją drogę... ale ja nikogo nie obraziłam i niczego.nie zarzuciłam... a jeśli w moim poście jest gdzieś jakaś agresja to chyba już zupełnie zatraciłam umiejętność przekazywania myśli na piśmie :bezradny:

ankao30 
Trajkotka

Pomogła: 24 razy
Wysłany: Śro 29 Lip, 2015 12:12   

Jonesy,

Na pewno masz rację. W mojej miejscowości też jest jedno miejsce z mityngami gdzie przychodzą osoby z terapii kierowani. Nie byłam tam, lecz słyszałam, że większość jest tam z przymusu, więc nie czuję by mi pomogli, jak sobie sami nie chcą. Ale nie wiem, nie chcę gdybać jak to na prawdę jest.
Ja tylko strasznie się gubię jak czytam Helke, bowiem terapeuta w AA dał zaświadczenie. Może tak mam że AA dla mnie mityng bez terapeuty, a terapeuta to terapia. Jak czytam to nie wiem dokładnie czy to i to czy osobno. Po prostu gubię się.
Znam tylko zwykłe mityngi. Tam nie ma nikogo kierowanego, nie ma listy obecności, przymusów itp. Bardzo rzadko ktoś trafia nowy prosto z terapii. Najczęściej po terapii, ale już z jakimś stażem i sam chce, nie musi tylko chce.

Nie mam zamiaru podważać słów Helki. Piszę tylko to co nie rozumiem, lub nie znam.

Tajga 
(konto nieaktywne)

Pomogła: 19 razy
Wysłany: Śro 29 Lip, 2015 12:18   

Jonesy napisał/a:
Innymi słowy uważam, że Helka bez problemu mogła takie zaświadczenie na mitingu uzyskać

Tak :tak: , u nas też jest jedna grupa która ma pieczątkę honorowaną gdzieś tam gdzie jest wymagana.
I przystawiają po iluś mitingach, a co dalej to już nikogo nie interesuje.

yuraa 
Moderator

Wysłany: Śro 29 Lip, 2015 12:18   

szymon napisał/a:
jest taka możliwość, np rzecznik grupy może takowe wystawić, niekiedy jest potrzebne np do sądu
Yuraa moze potwierdzić jako "stary" AAowiec

tak, z tym że u mnie w regionie to się załatwia nie na poziomie grupy.
region utrzymuje Regionalny punkt kontaktowy AA, kiedy pełniłem służbę
Pełnomocnika Biura Regionu Zachodniopomorskiego to dysponowałem pieczątką z takim napisem i kilka razy jej uzywałem by potwierdzić że ktoś chodzi na spotkania AA

szymon 
Uzależniony od netu

Wysłany: Śro 29 Lip, 2015 12:31   

margo napisał/a:
chciałam jedynie wyjaśnić, a zostałam zbluzgana. To jest ok?

:nie: kto Cię zbluzgał? :nerwus:
bluzganie - to chyba oznacza jakieś wulgaryzmy

margo 
Trajkotka

Pomogła: 32 razy
Wysłany: Śro 29 Lip, 2015 12:38   

No wybacz Szymon, pod zacytowanym moim fragmentem oberwalo mi sie za wszystkich. Chyba niezasluzenie

Ps. widocznie inaczej rozumiem slowo zbluzgal=zwyzywal-skrzyczal. Wedlug mnie oczywiscie.

Ps2. Bez odbioru, nie zamierzam otwierac nowej dyskusji na temat slowa "zbluzgac"
Ostatnio zmieniony przez margo Śro 29 Lip, 2015 12:39, w całości zmieniany 1 raz  

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Śro 29 Lip, 2015 12:56   

Jonesy napisał/a:
. Ona nie może zarzucić cynizmu innym, natomiast jej kłamstwo można bez problemu?
:szok: obrońca uciśnionej ?

szymon 
Uzależniony od netu

Wysłany: Śro 29 Lip, 2015 13:04   

a pamięto wół jak cielenciem był? :skromny: :skromny:

szika 
Trajkotka
Uzależniona i DDA

Pomogła: 39 razy
Wysłany: Śro 29 Lip, 2015 13:08   

ja tak sobie tylko wrzucę..

Trollowanie (trolling) – antyspołeczne zachowanie charakterystyczne dla forów dyskusyjnych i innych miejsc w Internecie, w których prowadzi się dyskusje. Osoby uprawiające trollowanie nazywane są trollami.

Trollowanie polega na zamierzonym wpływaniu na innych użytkowników w celu ich ośmieszenia lub obrażenia (czego następstwem jest wywołanie kłótni) poprzez wysyłanie napastliwych, kontrowersyjnych, często nieprawdziwych przekazów czy też poprzez stosowanie różnego typu zabiegów erystycznych. Podstawą tego działania jest upublicznianie tego typu wiadomości jako przynęty[1][2], która doprowadzić mogłaby do wywołania dyskusji.

Typowe miejsca działania trolli to grupy i listy dyskusyjne, fora internetowe, czaty itp. Trollowanie jest złamaniem jednej z podstawowych zasad netykiety. Jego efektem jest dezorganizacja danego miejsca w Internecie[3], w którym prowadzi się dyskusję i skupienie uwagi na trollującej osobie.

źródło - wikipedia
https://pl.wikipedia.org/wiki/Trollowanie

jak na razie wszystko się zgadza.. zastanawiające, że Helka pojawiła się w konkretnym momencie.. gdy wrócilismy ze zlotu.. w ubiegłym roku dłuuugo cieszyliśmy się tym spotkaniem... były smichy chichy.. w tym roku wątek umiera..

Ostatnio zmieniony przez szika Śro 29 Lip, 2015 13:12, w całości zmieniany 2 razy  

Jras4 
Docent

Wysłany: Śro 29 Lip, 2015 13:42   

helka mówisz ,,nikt mnie nie dospuszcza do słowa ,, ja zadałem ci pytanie i niema odpowiedzi ,wolisz sie kłucic niz odpowiedziec

szymon 
Uzależniony od netu

Wysłany: Śro 29 Lip, 2015 14:34   

szika napisał/a:
gdy wrócilismy ze zlotu.. w ubiegłym roku dłuuugo cieszyliśmy się tym spotkaniem... były smichy chichy.. w tym roku wątek umiera..

nie było duszy towarzystwa, ale może za rok przyjadę :P

Janioł napisał/a:
alzheimer ?

albo coś nie przerobione jeszcze

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Śro 29 Lip, 2015 14:49   

szymon napisał/a:
albo coś nie przerobione jeszcze
empatia ? .....to fakt ale jakoś bardzo przywiązuje formy przekazu , raz z powodu szacunku do samego siebie dwa że niewłaściwa forma zabija treść choć ta mogłaby być na miarę Nobla poza tym odkryłem w sobie coś niesamowitego , mogę sobie pozwolić na luksus pisania o tym jak mi coś nie pasi w komunikatach innych.
Pamiętam jak panowało u mnie przekonanie wyniesione z domu "ustąp głupszemu"....teraz wiem dlaczego ten świat jest tak po***rdolony ;)

szymon 
Uzależniony od netu

Wysłany: Śro 29 Lip, 2015 14:52   

ale, że sam sobie ustępujesz? :p

Odpowiedz do tematu