Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ja Cielesne Kobiet Współuzależnionych
Autor Wiadomość
Hanna Freud 
Małomówny
Hanna Freud

Wysłany: Czw 13 Sie, 2015 22:16   Ja Cielesne Kobiet Współuzależnionych

Dzień dobry,

Nazywam się Jolanta Jafernik. Jestem absolwentką Psychologii Kryzysu i Interwencji Kryzysowej na SWPS w Warszawie, gdzie również mam absolutorium na kierunku Psychologia Kliniczna. Obecnie kończę pisanie pracy magisterskiej pod kierunkiem Prof. dr hab. Lidii Cierpiałkowskiej, która od lat zajmuje się tematyką współuzależnienia, opublikowała wiele książek i artykułów na ten temat jak również jest aktywnym psychoterapeutą w tym obszarze pomocy. W szczególności zajmuję się problematyką sfery cielesnej kobiet współuzależnionych oraz jej powiązaniem z osobistą historią życiową. Takie badania dotychczas nie były jeszcze przeprowadzane a z praktyki klinicznej wynika, że uwzględnienie tematyki doświadczania i przeżywania własnej cielesności okazuje się bardzo przydatne w pracy nad sobą i samorozwojem.
Poszukuję kobiet, które miały/mają doświadczenia z partnerem mającym problem alkoholowy i które zechciałyby wypełnić mój kwestionariusz.

Aby w jakichkolwiek sposób odwdzięczyć się osobom, które zechciały zaangażować swój czas i emocje w wypełnienie kwestionariusza, w zamian oferuję pisemne podsumowanie otrzymanych wyników (dla zainteresowanych), rozmowę poprzez komunikator internetowy bądź też mogę się spotkać osobiście w Warszawie i omówić ankietę, polecić literaturę itp. Jeśli ktoś jest zainteresowany takową informacją zwrotną proszę zostawić swój adres mailowy w komentarzu do kwestionariusza, bądź napisać na wskazany tamże mój adres mailowy.

Poniżej link do ankiety, którą przygotowałam w przyjaznej formie internetowej.
Byłabym wdzięczna za przekazanie linku do ankiety kobietom, które wg Ciebie mogłyby ją również wypełnić. Twoje odpowiedzi są całkowicie anonimowe. Będę wdzięczna za szczerość.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc!
Jola
http://www.ankietka.pl/an...leznionych.html
Ostatnio zmieniony przez Hanna Freud Czw 13 Sie, 2015 22:21, w całości zmieniany 2 razy  

smokooka 
Uzależniony od netu

Pomogła: 100 razy
Wysłany: Czw 13 Sie, 2015 22:18   

niepoprawny adres ankiety

Hanna Freud 
Małomówny
Hanna Freud

Wysłany: Czw 13 Sie, 2015 22:22   

dzięki za czujność!
już odznaczyłam wyłyączenie html i działa poprawnie :)

smokooka 
Uzależniony od netu

Wysłany: Czw 13 Sie, 2015 22:27   

:)

a jak ja np jestem współuzależnioną alkoholiczką i dda to też? :)

Hanna Freud 
Małomówny
Hanna Freud

Wysłany: Czw 13 Sie, 2015 22:32   

tak, zapraszam

w kwestionariuszu jest również pytanie dotyczące własnego uzależnienia, pytanie odnośnie rodziny pierwotnej, jak również cały fragment dotyczący więzi z rodzicami i partnerem
także taki to wielofunkcyjny kombajn :)

Kami 
Trajkotka
Jak wyczerpać temat, zanim nas wyczerpie K.C.B.

Pomogła: 38 razy
Wysłany: Czw 13 Sie, 2015 23:04   

Jola wypełniłam bardzo dobra ankieta odezwę się na maila pozdrawiam :)

Kami 
Trajkotka
Jak wyczerpać temat, zanim nas wyczerpie K.C.B.

Pomogła: 38 razy
Wysłany: Czw 13 Sie, 2015 23:06   

smokooka, ty to masz do wyboru do koloru...... :buziak: :rotfl: :rotfl:

She 
Gaduła

Pomogła: 16 razy
Wysłany: Pią 14 Sie, 2015 00:44   

Zrobione :]

Hanna Freud 
Małomówny
Hanna Freud

Wysłany: Pią 14 Sie, 2015 04:30   

dziękuję za wypełnienie i za dobre słowo :kot:

po weekendzie, kiedy to będę analizować wszystkie wyniki, odezwę się do wszystkich zainteresowanych swoimi wynikami (którzy oczywiście zostawili mi maila w komentarzu do ankiety, bądź też napisali do mnie bezpośrednio)

cieszę się bardzo, że kwestionariusz wydaje się Wam interesujący, bo ja jako pasjonatka tematu wzajemnego oddziaływania na siebie psyche & soma, wszystko co w jakikolwiek sposób wiążę się z tym tematem, uważam za interesujące, toteż nie mam należytego dystansu do jego oceny :) a szczególnie, że nikt z badaczy ani praktyków klinicznych jak dotąd nie przeprowadził tego typu badań na grupie kobiet współuzależnionych
a wg mnie jest to bardzo przydatny i UNIWERSALNY obszar do pracy nad sobą, bo przecież wszystkie emocje mają swój komponent fizjologiczny odczuwany w ciele
dodatkowo, w przypadku kobiet współuzależnionych jest to wg mnie temat szczególnie ważny, bo relacja współuzależnieniowa niesie z sobą deficyty i rany również w obszarze własnej cielesności, nie wspominając już o dolegliwościach psychosomatycznych...

rozpisałam się :) tak czy owak dziękuję wszystkim, którzy podarowali mi swój czas i podzielili się doświadczeniem wypełniając kwestionariusz
jak również zapraszam pozostałe zainteresowane do jego wypełnienia
mam nadzieję, że będzie to dla Was chwila refleksji dedykowana doświadczaniu własnej cielesności, która wzbogaci Waszą pracę nad sobą o somatyczny aspekt własnego Ja
Ostatnio zmieniony przez Hanna Freud Pią 14 Sie, 2015 04:32, w całości zmieniany 2 razy  

Mała 
Trajkotka

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Pią 14 Sie, 2015 08:37   

Wypełnione :) Zaskoczyły mnie niektóre pytania, ale pomogły mi też zrozumieć pewne moje zachowania. Ja również dziekuję za tą ankietę - trochę mi pomogła zrozumieć siebie :)
Pozdrawiam serdecznie :)

Hanna Freud 
Małomówny
Hanna Freud

Wysłany: Pią 14 Sie, 2015 08:45   

dziękuję! mam nadzieję, że podsumowanie Twoich indywidualnych wyników, które przygotuję w weekend da kolejną inspirację do refleksji :)

natomiast co do pytań kwestionariuszowych, to w tym względzie nie ma pełnej dowolności odnośnie formy ich zadawania, gdyż "moja" bateria składa się z gotowych testów bądź ich fragmentarycznych skal opracowanych przez badaczy wyspecjalizowanych w poszczególnej tematyce
ich wybór i wzajemna kompozycja jest mojego autorstwa przy współpracy z Panią Promotor, dostosowana pod grupę kobiet współuzależnionych i w oparciu o wybrane teorie psychologiczne, natomiast brak modyfikacji poszczególnych stwierdzeń zawartych w kwestionariuszu jest gwarantem ich rzetelności, gdyż jest to narzędzie przetestowane wcześniej na odpowiednich próbach statystycznych, to tak gwoli wyjaśnienia dla wszystkich zgłaszających nieprecyzyjność niektórych pytań

pozdrawiam serdecznie!

smokooka 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pią 14 Sie, 2015 09:17   

Naprawdę świetna ankieta :) warto zastanowić się nad tymi pytaniami :)
Wysłałam też komentarz ze swoim mailem, bo ciekawa jestem wniosków. Jestem pod wrażeniem :okok:

Hanna Freud 
Małomówny
Hanna Freud

Wysłany: Pią 14 Sie, 2015 09:22   

dzięki smokooka za wypełnienie i za komentarz :)
mail dotarł, mam nadzieję, że podsumowanie wyników, które wyślę po weekendzie też się przyda do pracy nad sobą
pozdrawiam!

pietruszka 
Moderator

Pomogła: 232 razy
Wysłany: Pią 14 Sie, 2015 10:16   

Wypełniłam :)
Świetna ankieta, porządnie przygotowana i nareszcie coś praktycznego dla Współuzależnionych.
Trochę mi brakowało tylko pytań o terapię, czy uczestniczenie w grupach samopomocowych, i to, czy się nadal w toksycznym związku jest, czy też związek przestał być aż tak bardzo toksyczny ;)

esaneta 
Moderator

Pomogła: 94 razy
Wysłany: Pią 14 Sie, 2015 10:42   

Witaj Jolu.
Ja również zerknęłam w Twoją ankietę bo juz sam tytul wiele dobrego obiecywal. :)
Mam tylko prośbę o możliwość wydłużenia czasu na jej wypełnienie. Jestem trochę zajęta teraz A chciałabym ją naprawdę rzetelnie wypełnić.

:esa:

Odpowiedz do tematu