Zmiany wprowadzane do prawa karnego:
1) sąd w wyroku wyda zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów lub pojazdów określonego rodzaju (na okres nie krótszy niż 3 lata) wobec sprawcy przestępstwa przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji, który był w stanie nietrzeźwości, pod wpływem środka odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia po sprowadzeniu katastrofy w ruchu lądowym albo po spowodowaniu wypadku, w którym inna osoba odniosła obrażenia ciała;
2) wobec sprawcy znajdującego się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego, który był już wcześniej skazany za prowadzenie pojazdu mechanicznego w takim stanie – zostanie orzeczony dożywotni zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych;
3) podwyższona zostaje górna granica okresu zakazu prowadzenia pojazdów z 10 do 15 lat;
4) po okresie co najmniej 10 lat obowiązywania zakazu, sąd będzie mógł orzec o modyfikacji tego środka poprzez dopuszczenie do prowadzenia przez sprawcę jedynie pojazdów wyposażonych w blokadę alkoholową (jeżeli postawa, właściwości i warunki osobiste sprawcy oraz zachowanie w okresie wykonywania środka karnego uzasadniają przekonanie, że prowadzenie pojazdu przez te osobę nie zagraża bezpieczeństwu w komunikacji);
5) wobec sprawcy, który był w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego sąd będzie zobowiązany orzec na rzecz pokrzywdzonego nawiązkę w wysokości co najmniej 10.000 złotych, a w razie jego śmierci w wyniku popełnionego przez skazanego przestępstwa na rzecz osoby najbliższej, której sytuacja życiowa wskutek śmierci pokrzywdzonego uległa znacznemu pogorszeniu; jeżeli ustalenie takiej osoby nie jest możliwe nawiązka zostanie orzeczona na rzecz Funduszu Pomocy Pokrzywdzonym oraz Pomocy Postpenitencjarnej;
6) przestępstwem będzie prowadzenie pojazdu mechanicznego na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu przez osobę, której zostały cofnięte uprawnienia do prowadzenia pojazdów na mocy decyzji właściwego organu (sprawca podlegać będzie karze grzywny, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2);
7) sąd w postępowaniu wykonawczym będzie mógł określić sposób podania wyroku do publicznej wiadomości przez umieszczenie odpisu z wyroku lub wyciągu z wyroku, ze wzmianką dotyczącą prawomocności, na stronie Biuletynu Informacji Publicznej sądu, jeżeli sposób podania wyroku do publicznej wiadomości nie został określony w wyroku.
Zmiana ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym definiuje pojęcie blokady alkoholowej (urządzenie techniczne uniemożliwiające uruchomienie silnika pojazdu silnikowego i pojazdu szynowego, w przypadku gdy zawartość alkoholu w wydychanym przez kierującego powietrzu wynosi co najmniej 0,1 mg alkoholu w 1dm3) oraz określa tryb i zasady jej kalibracji.
Warunki techniczne, wymogi funkcjonalne oraz częstotliwość kalibracji urządzenia zostaną określone w rozporządzeniu ministra właściwego do spraw transportu. W ramach warunków technicznych mogą zostać określone takie kwestie, jak sposób unieruchomienia silnika i powiązane z tym wymogi homologacyjne. W ramach wymogów funkcjonalnych zostaną określone takie kwestie, jak sposób pobierania próbki od kierowcy oraz moment pobierania próbki.
Dorzucę tutaj, bo podoba mi się ta akcja, skierowana głównie do młodych:
http://bitwaprawna.pl/
Cytat:
Czy wiesz, że…
… czyli o czym zbyt rzadko mówi się w temacie prowadzenia pojazdów pod wpływem:
karą za spowodowanie czyjejś śmierci podczas prowadzenia pojazdu pod wpływem jest nawet 8 lat więzienia?
powodując wypadek prowadząc pojazd na podwójnym gazie musisz liczyć się z tym, że Twoje ubezpieczenie OC nie uchroni Cię przed poniesieniem kosztów pokrycia szkód?
gdy spowodujesz wypadek będąc pod wpływem Ubezpieczyciel zażąda zwrotu wypłaconego odszkodowania?
wysokość najwyższego odszkodowania wypłaconego za wypadek spowodowany przez kierowcę pod wpływem alkoholu wyniosło 695 tys. zł? Właśnie taką kwotę kierowca musiał zwrócić ubezpieczycielowi.
szkody powodowane przez pijanych kierowców są zdecydowanie wyższe, niż w przypadku kierowców trzeźwych? O ile średnie odszkodowanie OC wynosi ok. 5,4 tys. zł, średnia wysokość regresu czyli żądania zwrotu wypłacanego przez firmę odszkodowania za wypadek spowodowany przez pijanego kierowcę to od 8 do 9 tys. zł.
jeżeli nietrzeźwy kierowca, który spowodował wypadek pozostaje z żoną/mężem we wspólnocie majątkowej, obowiązek spłaty zadłużenia dotyczy także współmałżonka.
45-50 mln zł wynoszą rocznie wg. szacunków Polskiej Izby Ubezpieczeń zobowiązania dla poszkodowanych w wypadkach spowodowanych przez pijanych kierowców?
gdy jesteś w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego popełniasz przestępstwo nawet gdy siedzisz w niezapalonym samochodzie z kluczykami w stacyjce.
niektóre narkotyki są wykrywalne we krwi jeszcze przez wiele tygodni po ich zażyciu. Po marihuanie nawet kilka miesięcy nie można prowadzić samochodu
Pierwsza jazda "elką", sobota 8 rano, skończyłem pić wódkę o 3 w nocy. Organizm jeszcze młody to chyba dobrze regenerował, później się nie zdarzyło.
Wyczynowa jazda widlakiem po magazynie gdzie na jednego wózkowego przypadało 20 pieszych. Na pierwszych zmianach zawsze ciężko skacowany, na drugich jako tako wyglądałem, na nocki przychodziłem nastukany (i jeszcze poprawiałem w robocie). Na szczęście zdążyli mnie zwolnić zanim kogoś zabiłem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum