Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak rozmawiać
Autor Wiadomość
siwy56 
Towarzyski
siwy56

Wysłany: Nie 04 Paź, 2015 21:55   Jak rozmawiać

Jest nas czterech braci(ja najstarszy).
Parę dni temu wpadł do mnie młodszy Henio od urodzenia nie wiadomo dla czego zwany Lesiem.Siedliśmy na tarasie przy kawie,fajeczka,gadka o niczym,o pogodzie,o konikach ,o takie tam.
No i Lesio;
Mam raka nieoperacyjnego lewego płuca z przerzutami na aortę i inne tam pomniejsze.
W jednym ułamku sekundy przewartościowało mi się wszystko.

Nie wiem, jakoś nie umiem ........

zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Wysłany: Nie 04 Paź, 2015 22:05   

siwy56 napisał/a:
Nie wiem, jakoś nie umiem ........

Bo to cholernie trudne :zalamka: . Co można powiedzieć - Nic :bezradny: . Przed Lesiem ciężkie chwile , dużo gorsze niż przed Wami( rodziną) zwyczajnie zapewnij go ,że będziesz z nim/przy nim co by się nie działo . :pocieszacz:
Bardzo mi przykro Siwy :(

siwy56 
Towarzyski
siwy56

Wysłany: Nie 04 Paź, 2015 22:25   

zołza napisał/a:
zwyczajnie zapewnij go ,że będziesz z nim/przy nim co by się nie działo .

On to wie, gówniarz cholerny,zawsze był wyrywny,a przecież to teraz moja kolej.

smokooka 
Uzależniony od netu

Wysłany: Nie 04 Paź, 2015 22:41   

Ech Siwy... leczenie mu oczywiście zaproponowano?

siwy56 
Towarzyski
siwy56

Wysłany: Nie 04 Paź, 2015 22:47   

Ma wycinek jest diagnoza.W czwartek szpital ,no i zobaczymy.

smokooka 
Uzależniony od netu

Wysłany: Nie 04 Paź, 2015 22:54   

Wierzę, że zahamują postęp choroby, że uda się zlikwidować ogniska przerzutowe. to że nieoperacyjny to nie znaczy że beznadziejny, to znaczy, że można go chemią zatłuc, albo że jest w jakimś kijowym miejscu. Mam nadzieję, że mimo choroby brat pożyje jeszcze długie lata. Jak to wyszło, wiesz coś? Źle się czuł, miał jakieś objawy, czy przy okazji standardowych badań?
Ostatnio zmieniony przez smokooka Nie 04 Paź, 2015 22:56, w całości zmieniany 1 raz  

siwy56 
Towarzyski
siwy56

Wysłany: Nie 04 Paź, 2015 23:03   

Każdy kiedyś wiadomo.Ja wolałbym nie wiedzieć.Mam nadzieję że jest jak mówisz.
Dzięki za słowa otuchy.

smokooka 
Uzależniony od netu

Wysłany: Nie 04 Paź, 2015 23:15   

a pytanie zasadnicze "jak rozmawiać" - normalnie, sercem. o wszystkim, rak nie może zdominować tematów, przecież brat to wciąż normalny facet, te same rzeczy was łączą, dzielą, zbliżają i ciekawią co przed chorobą. I nie bać się zadawać pytań co i jak. Wystarczy że dla niego temat raka będzie nadrzędny pewnie teraz. A gadać o wszystkim, normalnie.

olga 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 05 Paź, 2015 06:01   

Ehhhh rozumiem Ciebie doskonale. Mój brat też ma raka....Dopoki on się trzymał było łatwiej....przy ostatniej rozmowie zauważyłam, że zaczął tracić nadzieje....no i ja zaczęłam unikać kontaktu....uciekam przed napięciem jakie jest w nim bo mnie się udziela....jestem tchórz.... :( A wcześniej...rozmowy dotyczyły choroby i wszystkich spraw z nia związanych...chyba nie da się o niczym innym rozmawiać bo to jest jedyny temat na jaki on (i bratowa też) rozmawiają (czemu ja się nie dziwię). Choroba zdominowała całe życie....

Mała 
Trajkotka

Wysłany: Śro 07 Paź, 2015 08:10   

" Jak rozmawiać" ? O wszystkim. Normalnie - jakby to nic w Waszym życie nie miało zmienić. Bo przecież on ZAWSZE będzie Twoim bratem :)
Jeżeli chcesz poruszyć jakiś temat, zrób to. Jeżeli nie chcesz o czymś rozmawiać - nie rozmawiaj...Jeżeli on porusza jakiś temat, bo musi go z siebie wyrzucić a Tobie jest to trudno znieść, staraj się go wysłuchać, ale kiedy Ci będzie źle - powiedz mu o tym - że trudno Ci jest o tyn teraz mówić, że trudno Ci jest to teraz znieść...że jeszcze nie jesteś na to gotów. Ale jesteś przy nim :) To trudne, ale...Ważne żebyś mówił z serca. Nie ma schematów na takie sytuacje. On miał już jakiś czas, żeby "zaakceptować"? swoją chorobę. W niego też uderzyła ta wiadomość w pierwszej chwili, tak jak w Ciebie. Tobie też potrzebny jest czas, żeby zaakceptować ten fakt. Jedno jest tylko pewne - on boi się bardziej, bo to dotyczy jego bezpośrednio...
Może nie powinnam tego pisać, może nie jestem właściwą osobą,ale...
Miałam 21 lat kiedy wystąpiła u mnie ostra anemia. Lekarz powiedział - "początki białaczki". Nie chcę nawet myśleć, jak czuła się wtedy moja Mama. Ja to znosiłam spokojnie, bo nawet na chwilę nie straciłam nadziei. Dla niej - widziałam, że był to koszmar. Bo nie miała na to wpływu. Bo to JA byłam chora. Ale dużo wtedy rozmawiałyśmy na różne, zwykłe, tematy i dużo wtedy robiłyśmy RAZEM, jak nigdy. Często mi wtedy próbowała powiedzieć co czuje, ale...nie umiała. Kilka miesięcy później, kiedy już było dobrze, "zmusiłam" ja, zeby wreszcie z siebie wyrzuciła, co czuła wcześniej i teraz. Wtedy usłyszałam od niej po raz pierwszy - "Kocham Cię". Zawsze o tym marzyłam. I wtedy to dostałam. :)
Smoczek ma rację. A ja dodam jeszcze coś, co od kogos kiedys usłyszałam "rak to nie wyrok". I ten ktoś miał ogromną rację!!! Nie trać nadziei - a jeżeli Twojemu bratu jej zabraknie - bądź przy nim i podziel sie z nim swoją :)
:pocieszacz: jeszcze będzie dobrze!

Jras4 
Docent

Wysłany: Śro 07 Paź, 2015 09:07   

to jak u mojego ojca tyle ze on miał jeszcze i kosci i czegoś tam chemia dała mu 2 lata to wszystko
siwy ja sie nieznam na tym ale rozmawiaj z nim o czym chcesz aby czessto a kiedys pogadajcie o przeszłosci nie tak jak bys już go zegnał bo mówie to trwa nawet lata ale tak by wiedział ze nie ejst sam
chyba pi***ole głpoty nara

matiwaldi 
[*][*][*]

Wysłany: Śro 07 Paź, 2015 10:54   

siwy56 napisał/a:
W jednym ułamku sekundy przewartościowało mi się wszystko.

:kwiatek:

żabinka 
Towarzyski

Wysłany: Śro 07 Paź, 2015 18:01   

ja tez obecnie mam ten problem, nie wiem jak z nią rozmawiać, i o czym , nie chcę aby wszystko kręciło się wokół choroby,ze względu na jej i na moje samopoczucie, zauważyłam ze lubi rozmawiać, opowiadać o dawnych czasach, zadaje pytania,słucham mimo że kilkanaście razy opowiada mi o tym samym, , próbuje dodawać jej otuchy gdy mówi o swoich obawach dotyczących choroby,

siwy56 
Towarzyski
siwy56

Wysłany: Pią 09 Paź, 2015 02:08   

Psy szczekają.Wstaję.Robię obchód.Wszystko gra,tylko pod czaszką myśli nieułożone,przecież będzie,jakoś ale będzie.Nie macie pojęcia żabinka, matiwaldi, Jras4, Mała, olga, smokooka, zołza, a .... sorki nie umiem o tym pisać ,ale cieszę się że Was mam

Mała 
Trajkotka

Wysłany: Pią 09 Paź, 2015 08:29   

:beba: od czegoś to forum w końcu jest :mgreen:
Żeby się wspierać w trudnych chwilach :pocieszacz:

(ps. Masz przegwizdane, bo tak szybko się od nas nie uwolnisz :evil2" )

Odpowiedz do tematu