Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
500 pln na każde dziecko
Autor Wiadomość
Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Śro 18 Lis, 2015 21:01   500 pln na każde dziecko

Weźcie mi to teraz wytłumaczcie, bo ja już nie mam kompletnie pojęcia co i jak.
To 500 pln na dziecko będę dostawał co miesiąc, czy jest to jednorazowa opłata roczna? Bo jak jednorazówka, to nie wiem o co się jarać, skoro ze zwrotu podatku już jest tysiak na dziecko (jak się pracuje i podatki płaci oczywiście).
A jak co miesiąc 500 pln na dziecko to przecież ten system nie ma prawa wydoić (chociaż taka utopia jara mnie strasznie, mógłbym sobie wziąć porządne autko na kredyt, albo miałbym 5 stówek co miesiąc do hipoteki dopłacane od państwa). Bo sorry, ale moje dzieci nie wyglądają jakby im brakowało, osobiście uważam, że zamiast 5 stówek na dziecko powinni ściągnąć podatek vat ze wszystkich produktów dla dzieci i byłoby o wiele fajniej i zacniej. Wtedy nie byłoby patologii, bo ulga byłaby na produkty, a nie kasa do kieszeni a dziecko zobaczy jak będzie miało szczęście do rodziców, bo jak ujowo trafi, to rodzice będą mieli na fajki i alko.
No to jak to jest z tym koksem?

Linka 
Moderator

Wysłany: Śro 18 Lis, 2015 21:13   

Jonesy,
tyle wygoglowałam http://biznes.pl/magazyny...rojekcie/je16s2

yuraa 
Moderator

Wysłany: Śro 18 Lis, 2015 21:18   

poczytaj tutaj
http://biznes.pl/magazyny...rojekcie/je16s2

a osobiście uważam że dodatek dla dziadka i babci też sejm powinien odpowiednią ustawą zatwierdzić

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Śro 18 Lis, 2015 21:25   

o kurde - 5 stówek ekstra co miesiąc. Czemu nie, czemu nie. Póki to nie rypnie to wielu ludzi będzie chodzić szczęśliwych. Niekoniecznie dzieci :bezradny:

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Śro 18 Lis, 2015 21:29   

Jonesy napisał/a:
Póki to nie rypnie to wielu ludzi będzie chodzić szczęśliwych.

Cała patologia urżnie się z radości w trupa :mgreen:

OSSA 
Upierdliwiec

Wysłany: Śro 18 Lis, 2015 21:45   

Jonesy, zgodnie z projektem masz dostać dopłatę od państwa na drugie i kolejne dziecko , na pierwsze tylko wtedy gdy jest niepełnosprawne lub masz niski dochód.

Fajnie, ale ja zwykle jest haczyk :

Cytat:
Prawie jedna trzecia najuboższych rodzin straci część pobieranych świadczeń socjalnych, jeśli zgłosi się po dodatek 500 zł na dziecko. Aż 150 tys. rodzin straci całość dotychczasowej pomocy społecznej.

Od przyszłego roku PiS chce wypłacać rodzinom co miesiąc po 500 zł na drugie i kolejne dzieci. Uboższe rodziny, których dochody na osobę nie przekraczają 800 zł (1200 zł w przypadku niepełnosprawnego dziecka), dostaną zapomogę również na pierwsze dziecko. To kwota netto, po odliczeniu podatku.

Fundacja CENEA szacuje, że najuboższe rodziny pobierające zasiłki w ogóle nie zyskają. Dzieci uprawnionych do dodatku jest w Polsce ok. 3,7 mln. PiS szacował, że dodatek 500 zł na dziecko będzie kosztować rocznie ok. 22 mld zł. W 2016 roku mniej, bo zasiłki będą wypłacane dopiero od marca lub kwietnia, ale jest jeszcze jedna oszczędność. - Zmniejszą się wydatki na pomoc społeczną. Oszczędności z tego tytułu dla budżetu to najwyżej kilkaset milionów złotych, ale nie mamy jeszcze konkretnych szacunków - powiedział nam Henryk Kowalczyk, szef Komitetu Stałego Rady Ministrów nowego rządu.

Zasiłki z pomocy społecznej pobiera w Polsce ponad 1,2 mln rodzin. Jeśli te osoby zdecydują się stanąć w kolejce po dodatek na dzieci, to 340 tys. rodzin straci część pobieranych do tej pory zasiłków. Aż 150 tys. z nich straci całość dotychczasowej pomocy społecznej. Rocznie z budżetu na pomoc społeczną idzie 3,5 mld zł. Według CENEA oszczędności dla budżetu mogą dojść do miliarda złotych.

- PiS zastawia pułapkę na najuboższe rodziny. Obiecuje 500 zł na dziecko, ale jednocześnie zabiera im inne zasiłki. Część rodzin w najtrudniejszej sytuacji może na tym nawet stracić - mówi "Wyborczej" były minister pracy Władysław Kosiniak-Kamysz, prezes PSL.

źródło: http://wyborcza.biz/bizne...l#ixzz3rsUkbU9M
Ostatnio zmieniony przez OSSA Śro 18 Lis, 2015 21:46, w całości zmieniany 1 raz  

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Śro 18 Lis, 2015 22:40   

Czyli od marca plus 5 stówek co miesiąc przez okres nie do końca określony, ale na pewno nie za długi ;)

A że tak się jeszcze dopytam, bo oczywiście w szkole mnie takich rzeczy nie nauczyli ;)
Czy zwiększenie kwoty wolnej od podatku do 8k też oznacza jakieś profity dla zwykłego Kowalskiego robiącego na etacie (przy okazji rozliczania podatku)?
Ostatnio zmieniony przez Jonesy Śro 18 Lis, 2015 22:42, w całości zmieniany 1 raz  

yuraa 
Moderator

Wysłany: Śro 18 Lis, 2015 23:02   

:lol2:

OSSA 
Upierdliwiec

Wysłany: Śro 18 Lis, 2015 23:16   

Jonesy napisał/a:
Czy zwiększenie kwoty wolnej od podatku do 8k też oznacza jakieś profity dla zwykłego Kowalskiego robiącego na etacie (przy okazji rozliczania podatku)?

Jak pracujesz na etacie :

Cytat:
Rozliczenia kwoty wolnej od podatku dokonuje się specyficznie, ponieważ odlicza się ją od podatku, a nie od dochodu. Kwota wolna 3091 zł to teoretyczny zarobek, który nie spowoduje konieczności zapłacenia podatku. W praktyce odlicza się od obliczonego podatku kwotę 556,02 zł. Oznacza to, że podatek zostanie obniżony, a zobowiązanie podatkowe nie wystąpi.

Tak po ludzku: kwotę wolną od podatku można rozliczać albo w trakcie roku - pomniejszając zaliczki na podatek co miesiąc o kwotę 1/12 kwoty wolnej (czyli 46,33 zł miesięcznie) albo też na koniec roku - uzyskując nadpłatę podatku w wartości 556,02 zł.

jest :kwota wolna 3091 zł *18% (podatek) = 556,02 zł zostaje w kieszeni rocznie

ma być: kwota wolna 8000 zł* ?? (podatek) = ????

.... mają różne pomysły np. wprowadzić dodatkowy próg podatkowy, zmienić skalę...... by zyskać mógł ktoś , inny musi odpłacić :bezradny:

Linka 
Moderator

Wysłany: Czw 19 Lis, 2015 06:42   

OSSA napisał/a:
Fajnie, ale ja zwykle jest haczyk :

Haczyk jest też przy dotychczasowej uldze na dzieci, na razie jeszcze nikt tego nie odczuł, ale możliwość odliczenia ulgi na dzieci ze składki na ubezpieczenie społeczne spowodowała wzrost tegorocznego dochodu, i tak niejedna rodzina zyskała ulgę, ale straci w przyszłości świadczenia rodzinne i alimentacyjne

smokooka 
Uzależniony od netu

Wysłany: Czw 19 Lis, 2015 08:21   

OSSA napisał/a:
Janosikowe prawo
nie martw się Ossa, biednym też zabierają i nie koniecznie coś dają z tych "rewelacyjnych" dodatków :luzik:

OSSA 
Upierdliwiec

Wysłany: Czw 19 Lis, 2015 08:38   

smokooka napisał/a:
OSSA napisał/a:
Janosikowe prawo
nie martw się Ossa, biednym też zabierają i nie koniecznie coś dają z tych "rewelacyjnych" dodatków :luzik:
smokooka ja się nie martwię , jestem ekonomista i wiem że bilans musi wyjść na zero. By dac ta kasę na dzieci , chcą wprowadzić podatek od hipermarketów, co spowoduje wzrost cen i pośrednio zapłacimy więcej wszyscy, podnosząc kwotę wolną od podatku , zmniejsza się do dochody gmin , podatek bankowy spowoduje wzrost kosztów kredytu , opłat za prowadzenie rachunku, na oszczędnościach już bardziej się nie da , bo oprocentowanie jest bardzo niskie. Za cztery lata rzadow PiS bedziemy mieli Grecje, ale.....
Ostatnio zmieniony przez OSSA Czw 19 Lis, 2015 08:39, w całości zmieniany 1 raz  

Whiplash 
Admin Techniczny

Wysłany: Czw 19 Lis, 2015 08:55   

OSSA napisał/a:
smokooka ja się nie martwię , jestem ekonomista i wiem że bilans musi wyjść na zero. By dac ta kasę na dzieci , chcą wprowadzić podatek od hipermarketów, co spowoduje wzrost cen i pośrednio zapłacimy więcej wszyscy, podnosząc kwotę wolną od podatku , zmniejsza się do dochody gmin , podatek bankowy spowoduje wzrost kosztów kredytu , opłat za prowadzenie rachunku, na oszczędnościach już bardziej się nie da , bo oprocentowanie jest bardzo niskie. Za cztery lata rzadow PiS bedziemy mieli Grecje, ale.....

Tępy naród myśli, ze skoro mówi się o ministerstwie skarbu, to może nasze państwo ma jakiś skarb :wysmiewacz: A tak naprawdę to jedyny skarb jaki mają to sobie można obejrzeć na skrzyżowaniu Jerozolimskich z Marszałkowską...
http://www.dlugpubliczny.org.pl/pl/metoda-liczenia

Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu.

margo 
Trajkotka

Wysłany: Czw 19 Lis, 2015 09:09   

OSSA napisał/a:
bedziemy mieli Grecje,

W zasadzie konstytucyjnie już mamy. Brakuje nam ułamków procenta, żeby być wg konstytucji bankrutem...

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Czw 19 Lis, 2015 09:16   

Nie wiem co tam tępy naród zamyśla, ale ja na przykład wcześniej już napisałem że 100 razy bardziej ucieszyłbym się z wprowadzenia zerowego podatku na wszystkie produkty dla dzieci (już widzę jak ktoś określi które produkty są dla dzieci a które dla dorosłych ;) ) niż te 5 stówek niepewnego datku.
Ale jak państwo w swojej wspaniałomyślności daje, to wezmę.
A że te 500 złotych nie trafią do tych co potrzebują najbardziej? No cóż, przypomnę tylko akcję z kartą dużej rodziny, dzięki której można:
- kupować z rabatami biżuterię w Kruku...
- latać LOTem taniej na wczasy...
- kupować tańsze bilety na pendolino...
No cóż, mam znajomych, właścicieli firmy robiącej materace, posiadającej trójkę dzieci. Siana w bród, ale co roku korzystają i na wczasy lecą na kartę dużej rodziny. No przecież po coś te zniżki dla dużych rodzin wprowadzali. Wiadomo że bardziej przyda się rabat na zakupy u Kruka niż na przykład zniżka w Tesco albo w Biedronie...

Odpowiedz do tematu