Jak zacząć dbać o SIEBIE? |
Autor |
Wiadomość |
Gosia51
Małomówny współuzależniona
|
Wysłany: Nie 06 Gru, 2015 18:57 jak zaczac dbać o siebie
|
|
|
Jacku,masz rację. Ale jak TO boli!! ale wyłacznie mnie. Alkoholizm,wydaje mi się, to choroba,która przynosi cierpienie wyłacznie bliskim. Czy uzależniony ma świadomośc ,że krzywdzi najbliższych?? Chyba nie. W swym chorobliwym egoiżmie..widzi tylko siebie. Trwam więc w tym marażmie,w swej naiwności cierpiąc. Narzekanie??? Tak,ale tu mogę wylać swoj . Od Nowego Roku wesprę się... terapią |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Nie 06 Gru, 2015 20:16
|
|
|
Witaj Gosiu!
Gosia51 napisał/a: | W swym chorobliwym egoiżmie..widzi tylko siebie. |
Nadszedł więc czas, żebyś Ty wyhodowała w sobie swój egoizm - zdrowy egoizm, bo w naszym gronie mówi się tak: Kochaj bliźniego swego jak siebie samego, ALE NIE BARDZIEJ |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Nie 06 Gru, 2015 21:07
|
|
|
Gosia51 napisał/a: | Alkoholizm,wydaje mi się, to choroba,która przynosi cierpienie wyłacznie bliskim. |
ależ wyobraź sobie Gosiu że nie
Gosia51 napisał/a: | Trwam więc w tym marażmie,w swej naiwności cierpiąc. |
i tu jest sedno twego ból,który to Ty sama sobie zadajesz
co jeszcze oczekujesz,co chcesz w nim zmienić - to jedynie cię zatrzymuje i stwarza ból
daj Ty jemu się babrać w tym jego świecie,a naprawdę zajmi się soba
życie nie jest usłane różami,a więc są problemy i to do zrobienia jak czynności dnia
i tym się zajmi
a na dodatek zrób coś miłego dla siebie,fryzjer,nowa kiecka,a nawet ciacho
i gdy tak zaczniesz postępować,zrozumiesz ze on zostawiony sam sobie - się sam krzywdzi |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
Gosia51
|
Wysłany: Śro 09 Gru, 2015 19:26 współuzaleznienie
|
|
|
O tak perełko, wg Ciebie"predzej czy pózniej się dowiem". Wrócił- i dowiedziałam się! Dzis... urodziny przyjaciela,a wieczorem bankiet okolicz. Usłyszałam." Idziesz? Trzeba bywać..." Spędziłam,zobowiązana wcześniejszą umową, popołudnie i wieczór jako niania wnuków. Nie boję się,że zapije. Potrafi nie pić nawet 2 lata... Ale samolubne,egoistyczne zachowanie... boli mnie coraz mniej. |
|
|
|
|
Gosia51
|
Wysłany: Śro 09 Gru, 2015 19:29 współuzależnienie
|
|
|
[
Kochaj bliźniego swego jak siebie samego, ALE NIE BARDZIEJ] O tak, Klaro . dostosuje się |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Śro 09 Gru, 2015 19:59
|
|
|
Gosia51 napisał/a: | dostosuje się |
To będzie Twój drugi krok do niezależności
Trzeci, to psychiczne ODDZIELENIE SIĘ od tego pana - żadnej myśli o tym co robi, gdzie poszedł, kiedy wróci, czy postępuje altruistycznie czy też egoistycznie....
....nic.
Tylko Gosia i ludzie oraz sprawy, które ONA uzna za istotne. |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
Gosia51
|
Wysłany: Śro 09 Gru, 2015 20:29 współuzaleznienie
|
|
|
Jacek"....daj Ty jemu się babrać w tym jego świecie,a naprawdę zajmij się soba"
Klara,"tylko Gosia..."
Wiecie ,Dwie osoby ,a TAKIEGO !!! KOPA wiary w siebie DOSTAŁAM " na dzisiejszy samotny wieczór. Dzieki ,fajnie,ze tutaj dzis zagladnełam |
|
|
|
|
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Czw 10 Gru, 2015 14:23
|
|
|
Gosia51 napisał/a: | Wiecie ,Dwie osoby ,a TAKIEGO !!! KOPA wiary w siebie DOSTAŁAM " |
Gosienko a już myślałem ze mnie ignorujesz |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
Gosia51
|
Wysłany: Czw 10 Gru, 2015 19:54 współuzależnienie
|
|
|
a już myślałem ze mnie ignorujesz [/quote]
Jacku, dopiero wczoraj Twą wiadomośc odczytałam. A ze tak było dla mnie b u d u j a c o , natychmiast odpisałam. Mąz jest obecnie na etapie manii,wię... " czego to nie zdziała"! s a m da r a d e !! Przyjmuję Twe słownictwo : A "babraj sie"... Zgłosiłam sie na 12 kroków /14 tygodni. Ot tak..by byc silniejszą. Dobrze mówisz - DLA SIEBIE |
|
|
|
|
|