Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
"Szara" nasza PRL-owska rzeczywistość?
Autor Wiadomość
biegnacazwilkami 
Towarzyski

Wysłany: Sob 12 Gru, 2015 23:14   Czy warto bylo?

Jras4 napisał/a:
sa głupsze ..i bardziej puste ..a i odrazu oczekuja złotych gór ..

Generacja X (pokolenie X) – pokolenie ludzi urodzonych w drugiej połowie XX w, szukające odpowiedzi na trudne pytania i sensu własnej egzystencji. Symbol X oznaczać ma niewiadomą. W Polsce określenie to dotyczy ludzi urodzonych w latach ok. 1961-1980, nazywanych tu także pokoleniem PRL
Często są to ludzie odrzucający wyścig szczurów, za ich zycia nie zaszły żadne istotne zmiany historyczne....
Generacja Y – pokolenie ludzi urodzonych w Polsce od1980 roku do nawet 1990 roku[.W odróżnieniu od poprzedniej generacji, „oswoili” nowinki technologiczne i aktywnie korzystają z mediów cyfrowych i technologii cyfrowych i uznawani są za generację zuchwałą, otwartą na nowe wyzwania,
Generacja Z - ludzie urodzeni po roku 1990+, zawieszine "w sieci", uzależnione od Faceboka, szukające wciąż lajków...
na ukształtowanie danego pokolenia bezpośredni wpływ mają dwa podstawowe czynniki. - Przede wszystkim są to uwarunkowania rynkowe, głównie powiązane z rynkiem pracy. To one zdefiniowały świadomość i oczekiwania ludzi. Drugim czynnikiem będą na pewno technologie, takie jak internet, smartfony"

Cały tekst: http://krakow.wyborcza.pl...l#ixzz3u92sgfih

Jak się zastanowić, urodzeni i wychowani w różnych warunkach historycznych musimy jakoś się dogadac, zrozumieć, nie jest to łatwe,jednak konieczne. Ja jestem pokolenie 50+, Iras to pokolenie PRL-u, moje Młode zaś to pokolenie Y z dużym obciążeniem poprzedniej epoki, wolą raczej być niż mieć...młodsze zaś nawet z rodziny, zawieszeni na FB, są niestety bardziej samotni .Ja z zaciekawieniem zaglądam na Klimaty PRL, wspominam "szarą" naszą PRL-owską rzeczywistość, szalone tańce w stołówce akademickiej(O ZGROZO BEZ ALKOHOLU!),naszego małego fiacika 126p sąsiedzi nazywali szumnie" taksówką" i byłam długo jedną z 3 kobiet w gminie z prawem jazdy i jeżdżącą tą "taksówką"....dziś moja młoda fryzjerka , która wróciła z pracy z Holandii i otworzyła swój zakład tu, w naszym malenkim miasteczku, mówi: pani, ja wolę zarobić jedną trzecią tego co tam, ale być z przyjaciółmi, z rodziną:)
Iras, to nie jest tak jak piszesz, to młode pokolenie jest pozbawione beztroskiej młodości, jak ja i Ty, już w szkole muszą myslec, planować, jak i gdzie zarobić, żeby nie być gorszym od równiesników. Raczej się nie dowiedzą, co to znaczy BYĆ.No, chyba że jednak coś się zmieni w końcu na lepsze:)

Jras4 
Docent

Wysłany: Nie 13 Gru, 2015 00:21   

PRL okrał naród nie tylko z zycia ale i z godnosci dziś robi to ,,wolnośc idaca z zachodu ,, dziś młodzi chcą byc tylko sliczni ładni i zdrowi to pokolenia bez zasad bez godnosci całe szczescie ze nie wszyscy jakies 2 % nie o kobietach nie bende sie wypowiadał bo mówić niema co nawet płakać juz sie nie chce mowa o młodych .. duzo by pisać ale czy warto czy jest o kim ..raczej nie

biegnacazwilkami 
Towarzyski

Wysłany: Nie 13 Gru, 2015 01:16   Czy warto bylo?

Jras4 napisał/a:
PRL okrał naród nie tylko z zycia ale i z godnosci

To że się urodziłeś w PRL-u nie znaczy,że coś o nim wiesz,lub że wiesz wszystko, ale rzeczywiście Twoje roczniki najgorzej wyszły na tej transformacji ustrojowej, kto się nie wstrzelił w nową "demokrację" ten poległ, własnie odwiedzam grób jednego takiego....tzw aksamitna rewolucja elektryka z Bydgoszczy ma na sumieniu wiele ofiar śmiertelnych ,anonimowych,w tym bardzo wielu alkoholików, za PRL-u dobrze wykształceni i kulturalni nie zeszliby poniżej kierowniczego stanowiska, po transformacji , jeśli nie wyjechali na zmywak i nie mieli kapitału by tworzyć kapitalizm, musieli zginąć jako odpad nie potrzebny tej drapieżnej nowej demokracji.Styropiany zaś wykańczają się nawzajem , pseudo intelektualiści machają konstytucją nie wiedząc zapewne ile stron w ogóle liczy, a ma ich 56, konstytucja Stanów ma 200 lat i 8 stron i drugie 8 poprawek.Nasza wizytówka to liberum veto , za PRL-u ktoś nad tym panował przynajmniej i takich kominów płacowych nie bylo ani z głodu nikt nie umierał.
Że o prochach nie wspomnę.Bez tej rewolucji o zgodę na którą mnie nikt nie pytał, ewolucja w sposób naturalny i tak postępowała i dziś by nas było jakieś 44 mln a nie 38 , kolorowa bieda, blichtr i brak ideałów, to jest obecna rzeczywistość.Byłam dziś w mieście w galerii handlowej (na poczcie) i z ulga myslałam, jak to dobrze,że nie mam teraz małych dzieci....nieszczęśliwych od dzieciństwa, "gorszych"...

Jras4 
Docent

Wysłany: Nie 13 Gru, 2015 12:18   

widzisz mam inne zdanie na temat PRLu jak i na temat zycja w nim czy dzieci tam wychowywane ale i na tematy uzaleznienia w PRLu

Jacek 
Uzależniony od Dekadencji
...jestem alkoholikiem...

Wysłany: Nie 13 Gru, 2015 17:50   

biegnacazwilkami napisał/a:
za PRL-u ktoś nad tym panował przynajmniej i takich kominów płacowych nie bylo ani z głodu nikt nie umierał.
Że o prochach nie wspomnę

tak moja droga,panował dokładnie tak jak to opisujesz,przedtem wyczytane z podręcznika szkolnego
a kto rozpił naród jak nie w PRL-u
no dziwne że tobie nie wiadomo gdy ludzie padali z głodu całymi wioskami - co prawda za miedzą u dziadzi
ale wystarczył gest z jego strony i żadna świnka by nie miała prawa tu zostać

biegnacazwilkami 
Towarzyski

Wysłany: Pon 14 Gru, 2015 10:36   Czy warto bylo?

Jacek napisał/a:

tak moja droga,panował dokładnie tak jak to opisujesz,przedtem wyczytane z podręcznika szkolnego
a kto rozpił naród jak nie w PRL-u
no dziwne że tobie nie wiadomo gdy ludzie padali z głodu całymi wioskami - co prawda za miedzą u dziadzi

Co za propagande Pan tu siejesz Profesorze, same przekłamania,nie mam czasu teraz napisać dlaczego w PRL-u było mniejsze pijaństwo niż w ciągu ostatnich 25 lat nowej tzw demokracji,dlaczego szczególnie młodzież po prostu NIE PIŁA,, później to uzasadnię.A Tobie zadam pytanie: czy na prawdę sądzisz, że Wódz Solidarności walczył z tzw komuną(której w Polsce nie było) bo za miedą był głód i to nie raz? Ze skakał przez płot żeby pozamykać za chwilę stocznie i wpuścić do kraju wielkie korporacje i wyrzucić na zmywak cały dobrze wychowany i nie źle wykształcony wyż demograficzny?Żeby kilkudziesięciu kolegów styrropianowców zarabiało tysiące a miliony były bez pracy i perspektyw na godną starość?Wiesz, gdyby on to wiedział, to sądzę, że tym wielkim długopisem oko by sobie wydłubał prędzej niż przyłożył rękę do tego.Kłamstwa o PRL-u łatwo dziś rozsiewać, nawet moje młode wierzą,że "teraz jest wolność",brak historii w szkołach przez 25 lat zaowocowało brakiem znajomości swoich dziejów. Jak się komu chce,to proszę poczytać niejaiego Passenta Daniela, to mąż Agnieszki Osieckiej:
dziesięc lat temu pisał tak
http://passent.blog.polit...polowa-polakow/
Wrócę do tematu w wolnej chwili.

yuraa 
Moderator

Wysłany: Pon 14 Gru, 2015 11:27   

dlaczego w PRL-u było mniejsze pijaństwo niż w ciągu ostatnich 25 lat nowej tzw demokracji,dlaczego szczególnie młodzież po prostu NIE PIŁA,

bo robotnik zarabiał w latach 70 około 3000 zł, butelka żytniej kosztowała 103 zł, paczka papierosów nie mówie tu o sportach po 3,50 ale takich porownywalnych klasą z dzisiejszymi jak np Caro 16 zł, kostka masła 17,50 cukier na kartki 10,50 zł,
szynka jak sie pojawiła na świeta około 100 zł kilogram.
i kolejki po wszystko . nie pamietasz Biegnąca ? a moze Ty nie musiałas stać w kolejkach.
ja stalem- za radzieckim telewizorem Elektron - 4 miesiace codziennego odhaczania się w kolejce , za pralką, lodowką i czymś do jedzenia.
Młodzież nie pila ?
jak zdobyła alkohol to piła , pamiętam jak na hasło ''w Tanowie jest piwo'' rzucalismy wszystko i jechaliśmy autobusem 6 km do Tanowa.

Wczoraj oglądałem Czarny Czwartek , ciesze się że dzisiejsza władza czy to złodzieje czy debile nie strzela do bezbronnych robotników, nie wali młodzieży pałą po plecach.
ja dostalem tylko za to że 3 maja 1982 przebywałem 20 km od miejsca zamieszkania,
potem odsiedziałem 48 godzin, wypuscili mnie prosto na maturę,
myślisz że zdałem jak dyrektor szkoły był wysoko w komitecie wojewódzkim ?

Jacek 
...jestem alkoholikiem...

Wysłany: Pon 14 Gru, 2015 14:21   

A Tobie zadam pytanie: czy na prawdę sądzisz

nie :nie:
ani ze mnie sędzia ani zainteresowany polityką
nuu ale tak siem złożyło że żyję na przełomie tych dwóch ustrojów,i chcąc/nie chcąc co nieco wpada to w łoko,to w łucho

biegnacazwilkami 
Towarzyski

Wysłany: Pon 14 Gru, 2015 22:18   Czy warto bylo?

pietruszka napisał/a:
Czy wydzielić Ci biegnąca Waszą polityczną rozmowę? :mysli:
Takie rozmowy przenoszę zwykle do Hydeparku...

Przenieś Słoneczko gdzie chcesz, może cały ten temat zabierz gdzieś, kto się interesuje znajdzie, a kogo nie interesuje, to i tu nie przeczyta.Jakkolwiek nie piszę o polityce, tylko o społecznych uwarunkowaniach alkoholizmu i rozpijania narodu jak tu kolega rzucił hasło, to powtarzam.
Cytat:
że Wódz Solidarności walczył z tzw komuną(której w Polsce nie było)
a co było ? jesli wolno spytać

Była powiedzmy dyktatura proletariatu, a to nie to samo co greckie demos, a greckie demos z V w p.n.e. to nie to samo co współcześnie.
Komuna oznacza brak prywatnej własności, dzieci kwiaty czyli hipisi też żyli w komunach.
Co do pozostałych:
W kolejkach po żywność nigdy nie stałam, po telewizor czy meblościankę, z czasem tak,ale dopiero ja się zaczęły strajki.Jedzenie zawsze było bardzo tanie, jak któryś rząd chciał podwyżkę chociaż 50gr na chlebie czy papierosach zrobić, to wylatywał.To się nazywa dyktatura proletariatu, robotnicy którzy rządzili, założyli Solidarność, a następnie obalili swą własną dyktaturę żeby zaprowadzić kapitalizm, teraz nie mają pracy?Stocznie zamknęli?I cały polski przemysł?Oraz drobną i średnią przedsiębiorczość?Czym były ograniczenia ,plany 5 i 6 letnie wobec dzisiejszego ograniczenia połowów ryb, likwidacji stad krów mlecznych, sterowaniem rolnictwem, likwidacją naszych cukrowni?
Tak to może jest taka polityka, żeby rozpić naród, zaczynając od młodzieży, kiedyś przed godziną 13 nie kupiłes alkoholu, mężczyzna na ulicy zatrzymany przez milicjanta przed południem musiał mieć dowód osobisty z adresem swego zakładu pracy i dobre wytłumaczenie co robi na ulicy.O pijanych to nawet nie wspominam, raz mój mąż nie wrócił na noc do domu, bo zatrzymała go pijanego milicja, a że się stawiał, odstawili go na Izbę Wytrzeźwień(dziś nie ma?), rachunek z pensji potrącili i z pracy wyleciał.Z wpisem do akt.Aż do ślubu nie znałam żadnego alkoholika, w sąsiedztwie była rodzina nadużywająca alkoholu, to wytykali ich palcami.Pod koniec lat 70/80 w swej głupocie z nudów chyba ukrywałam znajomym podziemną prasę a nawet ich znajomych co się ukrywali przed internowaniem.Dziś moja Młoda , pokolenie Y, z przyganą mówi o młodocianych z tramwaju:mamo, 13-14 latki pijane w cztery...gdzie ich rodzice?Ano pewnie na zmywaku.A jak na bezrobociu to jeszcze gorzej, bo co to za autorytet ma bezrobotny ojciec?Mój domowy alko-kolega mówi: główną przyczyną alkoholizmu i słabych wyników walki z nim jest dostępność alkoholu, wszędzie, nawet na stacji benzynowej, chleba nie kupisz wieczorem, wódkę, piwo nawet w środku nocy.Czy to jest w porządku? Czy lepiej o tym nie mówić,czy to polityka?A widzę tu dużo młodych, zwłaszcza kobiety....macie dzieci? Czy nie jest Wam obojętne, co spotka ich w szkole ,na ulicy za rok,dwa czy 5 lat?Jak chcecie biernie czekać , Wasza sprawa, kobiety za tzw komuny(której nie było w Polsce) robiły listę podbpisów,szły do Prezesa GS i ze sklepow na wsi znikało wino, piwa nie było już wczesniej, resztę sprzedawano w wyznaczonym jednym w miasteczku sklepie lub w restauracji, musiałes wziąć zakąskę.Taki alkoholizm był kiedyś.Teraz naród się rozpił z bezrobocia głównie, z rozczarowania i braku perspektyw.
Takie jest moje subiektywne zdanie. Młodzież się rozpija z braku autorytetów, bezideowości i wizerunku "wolności" jaki im się funduje w mediach i internecie, może nie?
Niebieski, żyjemy na przełomie ustrojów, przed nami na pewno co najmniej jeszcze jedna zmiana, to pewne.A może i dwie, biorąc pod uwagę islam w zderzeniu z zepsuciem zachodu.My tu na wsi spokojnie, raczej ani rewolucji nie zrobimy ani zalew imigrantów nam nie grozi:)

biegnacazwilkami 
Towarzyski

Wysłany: Pon 14 Gru, 2015 22:19   Czy warto bylo?

Tacy byliśmy pewni...
https://www.youtube.com/watch?v=8MIb-jZR5QM

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Wto 15 Gru, 2015 06:50   

Komuna
dla mnie komuna oznacza komunizm najbardziej zbrodniczy system na tej ziemni w imie którego zginęło więcej ludzi niż w imię nazizmu .......koniec pieśni

szymon 
Uzależniony od netu

Wysłany: Wto 15 Gru, 2015 07:30   

yuraa napisał/a:
myślisz że zdałem jak dyrektor szkoły był wysoko w komitecie wojewódzkim ?

no widzisz... a teraz siedzisz jak gość i naciskasz guziki, też jak WŁADZA w PRL :lol2: :lol2:

Klara 

Wysłany: Wto 15 Gru, 2015 07:54   

W kolejkach po żywność nigdy nie stałam

kobiety za tzw komuny(której nie było w Polsce) robiły listę podbpisów,szły do Prezesa GS i ze sklepow na wsi znikało wino, piwa nie było już wczesniej, resztę sprzedawano w wyznaczonym jednym w miasteczku sklepie lub w restauracji,

Czyżby każda z nas żyła w innej Polsce? :mysli:

OSSA 
Upierdliwiec

Wysłany: Wto 15 Gru, 2015 09:50   

biegnacazwilkami, urodziłam się w czasach PRL i pamiętam jak wracam ze szkoły matka kazała mi się ustawic w kolejce po mięso czy co tam rzucili do.sklepu, bo ona jak wracała z pracy nie miała szans załapać się chocby na ochlapy. Jako nastolatka pracowałam fizycznie przez całe wakacje by kupić sobie parę markowych spodni w Peweksie , później jako matka miałam prawo kupić 20pieluch tetrowych 5 kaftanikow na książeczkę zdrowia. Na szczęście dzieci mojego starszego rodzeństwa już wyrosły więc miałam w co ubrać syna. Nie było niczego nawet mleko.w.proszku trzeba było wychodzić, pamiętam jak były chodził od apteki do apteki , syn jest alergikiem i nie mogl pic zwykłego mleka "niebieskiego" a tylko takie było.

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Wto 15 Gru, 2015 11:04   

Cytat:
dla mnie komuna oznacza komunizm najbardziej zbrodniczy system na tej ziemni w imie którego zginęło więcej ludzi niż w imię nazizmu .......koniec pieśni

Wyrazy współczucia kolego Janioł. Taka nienawiść musi być bardzo męcząca i destrukcyjna......oczywiście dla tego, który tak mocno nienawidzi :pocieszacz:

Odpowiedz do tematu