Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
I Alcoholic
Autor Wiadomość
szymon 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pią 29 Sty, 2016 14:08   

Rezan napisał/a:
Ja piłem 7 lat i zastanawiam się czy dam radę jakoś odrobić te lata wycięte z życiorysu

prosta sprawa, wystarczy przez 7 lat pracować po 16h na dobę to odrobisz :lol:
ale Tobie się to nie uda, bo jesteś leniem śmierdzącym sc43545

Jras4 
Docent

Wysłany: Pią 29 Sty, 2016 14:27   

Rezan napisał/a:
Ja piłem 7 lat i zastanawiam się czy dam radę jakoś odrobić te lata
nie
ale napewno dasz rade zmarnowac kolejne 7 a kto wie może resztę lat zycia

Giaur 
Towarzyski

Wysłany: Pią 29 Sty, 2016 17:26   

Tak sobie czytam i nie wytrzymam muszę spytać. Na poważnie.

Czy współuzależniona/y też dobija do jakiegoś dna jak alkoholik? Kiedy i w jaki sposób horror który w tym wątku można obejrzeć się kończy (ze strony współ)?

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Pią 29 Sty, 2016 17:29   

Giaur napisał/a:
Kiedy i w jaki sposób horror który w tym wątku można obejrzeć się kończy (ze strony współ)?
pewnie jest podobnie jak u alkoholików , każdy ma dno na różnych poziomach I wytrzymałość emocjonalną też

Giaur 
Towarzyski

Wysłany: Pią 29 Sty, 2016 17:36   

@Janioł

Jak sobie bardzo cenię Twoje zdanie (zwłaszcza w tym dziale), to o wypowiedź poproszę grono współ, które się tu udziela. Jeszcze raz, facet nie pracuje, pije, nie leczy się, kradnie itd, 20 stron do poczytania. Kiedy przychodzi Ten moment?

@Rezan

Doczytałem, pisz sobie pisz, przeczekam miesiąc miodowy, bo widzę że już zaczynasz odlatywać (pracownik socjalny w MOPSie, rzecz jasna jako Człowiek Który Pokonał Alkoholizm).
Ostatnio zmieniony przez Giaur Pią 29 Sty, 2016 17:37, w całości zmieniany 1 raz  

Maciejka 
Uzależniony od netu
dawniej perełka

Pomogła: 67 razy
Wysłany: Pią 29 Sty, 2016 17:37   

Giaur napisał/a:
Tak sobie czytam i nie wytrzymam muszę spytać. Na poważnie.

Czy współuzależniona/y też dobija do jakiegoś dna jak alkoholik? Kiedy i w jaki sposób horror który w tym wątku można obejrzeć się kończy (ze strony współ)?

Ja miałam takie dwa dna ale podziałało te kiedy dzieci powiedziały, ze ojciec idzie na dno a my razem z nim, wtedy powiedziałam, dosc albo picie albo życie , albo my alkbo wódka. Wybrał wodkę ale mnie później niewiele obchodziło. Jednym z powodów kiedy postanowiłam zrezygnowac z walki a alkoholikiem było przerażenie , ze w koncu króteś z nas jednego zabije i co wtedy z dziećmi? Zaczęłam dzialac jak wszystko zawiodło a mi było wszystko jedno dokąd zaprowadzi nowa droga byleby tylko nie stracić dzieci i zycia.

margo 
Trajkotka

Pomogła: 32 razy
Wysłany: Pią 29 Sty, 2016 17:41   

Giaur napisał/a:
Czy współuzależniona/y też dobija do jakiegoś dna jak alkoholik?

Tak, dobija do dna. Ja co prawda nie nazwałam tego dnem tylko ścianą, murem. W pewnym momencie znalazłam się pod takim murem, że jedynym wyjściem był krok na przód albo walnięcie głową w ten mur. To był szczyt mojej wytrzymałości i moich możliwości jakichkolwiek, totalne rozwalenie emocjonalne, kiedy to na każde krzywe spojrzenie mogłabym rzucać się z pięściami i nieraz to faktycznie robiłam. To był punkt, w którym już gorzej po prostu być nie mogło, a przynajmniej dla mnie, choć wytrzymałam dość krótko w porównaniu do wielu współuzależnionych żyjących ze swoimi uzależnionymi partnerami przez całe życie nieraz... ja mogę z całą odpowiedzialnością powiedzieć, że tak, to był ten moment, kiedy wszyscy się ode mnie odwrócili i zostałam sama jak palec. I wtedy zaczęłam coś ze sobą robić.

endriu 
(banita)

Wysłany: Pią 29 Sty, 2016 19:43   

Rezan napisał/a:
W końcu mam tylko, albo aż 31 lat, więc jeszcze kupa życia przede mną
margo napisał/a:
w wieku 60 lat, który właśnie zaczął trzeźwieć

moim zdaniem optymalny wiek do trzeźwienia to 40-44 lat

Giaur 
Towarzyski

Wysłany: Pią 29 Sty, 2016 19:57   

Dziękuję za wypowiedzi, wracając do tematu.

Rezan a co się zmieni po tych studiach? Dorobisz papier magistra i wskoczysz na rynek jako 33latek z zerowym doświadczeniem i z GIGANTYCZNĄ luką w życiorysie. Ścigać o dobrze płatny etat będziesz się z młodą osobą, która ukończyła dwa kierunki dziennie w terminie, zna biegle język angielski (dobre certyfikaty+praktyka podczas wakacyjnych wyjazdów zarobkowych), na koncie wolontariaty, staże. Sporo z takich dziewczyn i chłopaków nie potrafiło się przebić i pracują niedaleko w gigantycznym magazynie odzieżowym. Tak wygląda realny świat (ten za oknem), studia humanistyczne w Twoim przypadku to kosztowne i czasochłonne hobby, nic wiecej. Za górę forsy którą zostawisz na uniwesytecie zrobiłbyś prawko c+e, spokojnie by zostało na kwit na przewóz rzeczy.

O pracy w MOPSie to już się nie wypowiadam, słów brak, pomijając Twoje predyspozycje (a raczej ich kompletny brak), to nikt tam BMW nie jeździ (jeśli czymkolwiek w ogóle jeździ), a robota nie do pozazdroszczenia.

Rezan 
Małomówny

Wysłany: Sob 30 Sty, 2016 08:17   

Co ty masz z tym bmw, przecież to symbol, że chcę coś osiągnąć, a studia, czy chęć rozwoju to źle?? Chciałbym dokończyć to co zacząłem. Praca socjalna nie, bo alkoholik, a jazda zawodowa ciężarówkami to już OK, z dwojga wolałbym socjalną, bo nie widzę siebie, ani innego alkoholika jako zawodowego kierowcy.
Piszesz Giaur tak jakby najlepiej nic nie robić...

Linka 
Moderator

Pomogła: 47 razy
Wysłany: Sob 30 Sty, 2016 08:34   

Rezan, a na chleb juz dzisiaj zarobiłeś?

kelpi 
Towarzyski
Adiccted... i know that

Wysłany: Sob 30 Sty, 2016 09:22   

BMW to symbol statusu. Wiem dobrze z własnego doświadczenia że pozytywna zazdrość, chęć osiągnięcia sukcesu motywuje do działania 8) Natomiast droga do BMW wiedzie w pierwszej kolejności do zapewnienia sobie minimalnego bezpieczeństwa finansowego, najlepiej stałej etatowej pracy. Nie mówie że ma to być cokolwiek ale lepszy rydz niż nic. Różne rzeczy robiłem i nie żałuje, była myjnia, jakaś hurtownia spożywcza, drukarnia, linia montażowa :skromny: Chcesz sie uczyć, no problem :okok: Ja swoje studia robiłem zaocznie, gdy już na nie zarobiłem. To tak na początek... etap kredytów hipotecznych omówimy w przyszłości :P

Giaur 
Towarzyski

Wysłany: Sob 30 Sty, 2016 10:56   

Ale ja Ci Rezan nie odmawiam rozwoju i poszerzania horyzontów. Studiuj, pamiętaj tylko że chleba z tego nie będzie. Co do pracownika socjalnego. Nie nadajesz się.

olga 
Uzależniony od netu

Pomogła: 77 razy
Wysłany: Sob 30 Sty, 2016 11:00   

żeby komus pomagac najpierw musi pomóc sobie bo jak mozna coś dawać jak się tego nie ma ceewd

Jras4 
Docent

Wysłany: Sob 30 Sty, 2016 12:53   

Giaur napisał/a:
Studiuj, pamiętaj tylko że chleba z tego nie będzie. C
chwila panowie ja mam 44 lata stary dziad jestem i stidjiuje dziennie w dodatku
mam prace ( chleb ) niemieckie auto
dom mam ,działke mam
nie pjie sporo lat
mam duże szkołe mam ale i na studia poszedłem
dzieko mam wiele rzeczy mam
mówcie mi Mistrzu hehe
a tak powaznie .. co mam 33 lata do studiowania bo mozna studiowac i poracowac czego temu leniowi rzycze

Odpowiedz do tematu