Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
No i bylem,dałem radę
Autor Wiadomość
raba 
Małomówny

Wysłany: Pią 05 Lut, 2016 21:55   

Kolejny miting,nowe historie,różne poglady,choc cel wszystkich wspólny.Z każdym mitingiem oraz bardziej wchodzę we wspólnotę,nie na siłę,bez narzucania sobie czegoś w co bym akurat nie wierzył.To jak naturalny proces,w którym świadomie uczestnicze.I jak zwykle power i moc po spotkaniu i to uczucie jest naprawdę super.

endriu 
(banita)

Wysłany: Sob 06 Lut, 2016 07:16   

raba, cieszą mnie takie posty, dobrze sobie radzisz... :okok:

raba 
Małomówny

Wysłany: Pon 08 Lut, 2016 07:54   

Heja-weekend upłynął szybko i intensywnie.W sobotę kolejny miting,niedziela super pogoda i dzień typowo spacerowy,więc z moją Panią cały dzień przechodzilismy z przerwami na obiad ii inne przyjemności.W domu relacje coraz bardziej poprawne,choć wiadomo,że do prawdziwego szczęścia i faktycznego ok dluga droga.
Wcześniej jakoś tego nie zauważałem,po moich dwutygodniówkach szybko przepraszałem,udobruchałem i wydawało mi się,że jest wszystko w porządku,Teraz widzę to inaczej i zauważam jaki dystans nas jeszcze dzieli.Nie robię juz nic na siłe,nie staram się w ciągu dnia wynagrodzić wszystkiego,bo byloby to nawet smieszne.Daje sobie,nam czas na poskładanie tego wszystkiego i odbudowanie zaufania w stosunku do mojej osoby.Najażniejsze,że dziś nie piję i z tego jestem zadowolony!!!

pietruszka 
Moderator

Pomogła: 232 razy
Wysłany: Pon 08 Lut, 2016 13:27   

raba napisał/a:
.Nie robię juz nic na siłe,nie staram się w ciągu dni

No to pogodzenie się i rozliczenie z poczuciem krzywdy u mnie, jako partnerki alkoholika, trochę trwało. I nie był to miesiąc, czy dwa :( Raczej rok, dwa, a wcale u nas nie było jeszcze jakieś całkowitej degrengolady, typu kradzież, zdrady, przemoc fizyczna, a wcale nie tak łatwo było mi wybaczyć i po prostu żyć nowym życiem.
raba napisał/a:
,nie staram się w ciągu dnia wynagrodzić wszystkiego,bo byloby to nawet smieszne

zaufanie odbudowuje się naprawdę dość długo... ale nie znaczy, że się nie da. Ale to się dzieje właśnie w takim normalnym życiu, w codziennych czynnościach, od drobiazgów typu wyniesienie śmieci, po dbałość o finanse domowe, stosunek do pracy zawodowej, itd. . Osobiście mi pomogła terapia i Al-anon, po prostu łatwiej było mi zrozumieć i siebie i jego.

raba 
Małomówny

Wysłany: Pon 08 Lut, 2016 13:50   

Dziękuję pietruszka za twoje opinie i podzielenie sie doświadczeniami.Tak jak piszesz i u mnie nie bylo całkowitej degrengolady,ale wiem jak potrafiłem wymęczyć a nawet skatowac psychicznie druga osobę tymi swoimi eksplozjami picia i sam pod koniec zacząłem zauważać jak z każdym nastepnym ciągiem zmienia się moje zachowanie na gorsze.
Nie spodziewam się cudów,nagłego szczęscia i ponownej młodzieńczej milości,jestem realistą i wiem,że to długi proces.Tak jak mowisz,da się to wszystko zrobić,dużo pracy przede mną,ale wierzę,że jak się chce to można.Jak to ładnie piszecie tu na forum trzeba dać czas czasowi!

stanisław 
Gaduła
stan

Wysłany: Pon 08 Lut, 2016 16:38   

raba napisał/a:
i u mnie nie bylo całkowitej degrengolady,ale wiem jak potrafiłem wymęczyć a nawet skatowac psychicznie druga osobę tymi swoimi eksplozjami picia
Wiesz ja napisał bym jeszcze nie bylo

raba 
Małomówny

Wysłany: Pon 08 Lut, 2016 16:52   

fakt,trafna uwaga!

dromax 
Gaduła
abstynencki styl życia

Wysłany: Pon 08 Lut, 2016 16:53   

raba napisał/a:
Kolejny miting,nowe historie,różne poglady,choc cel wszystkich wspólny.Z każdym mitingiem oraz bardziej wchodzę we wspólnotę,nie na siłę,bez narzucania sobie czegoś w co bym akurat nie wierzył.To jak naturalny proces,w którym świadomie uczestnicze.I jak zwykle power i moc po spotkaniu i to uczucie jest naprawdę super.

Mityng AA - owszem. Ale można szybciej Trzeźwieć dodatkowo idąc na terapię profesjonalną.

endriu 
(banita)

Wysłany: Pon 08 Lut, 2016 19:30   

też myślę, że terapia to podstawa

raba 
Małomówny

Wysłany: Nie 14 Lut, 2016 07:39   

Witajcie-parę dni bylo delikatnie stresowych,troszkę napieta sytuacja w domu,najwazniejsze,że kryzys zażegnany i wszystko wraca na właściwe tory,choć cały czas zachowuje czujność.
Regularnie chodziłem na mitingi,dzieliłem się swoimi problemami i to pomogło mi przejść przez ten trudniejszy okres.W domu tez troche przegadaliśmy i myślę,że powoli i tu sytuacja się unormuje.A dziś Walenty,więc mam akurat polę do popisu i zamierzam to wykorzystać.
P.S.Przy okazji dla wszystkich Pań dużo miłości i szczęścia życzę :kwiatek: :kwiatek:

margo 
Trajkotka

Pomogła: 32 razy
Wysłany: Nie 14 Lut, 2016 10:49   

raba napisał/a:
dla wszystkich Pań dużo miłości i szczęścia

Ale walentynki to nie drugi dzień kobiet :mgreen:

Dziękuję za życzenia, Tobie również tego samego oraz wszystkim Paniom i Panom też :skromny:

raba 
Małomówny

Wysłany: Nie 14 Lut, 2016 10:57   

Może i nie drugi Dzień Kobiet ,ale zawsze dobra okazja by złożyć życzenia,nie tylko tym,które sie kocha,ale tak ogólnie.No ja tak mam i zawsze sporo buziaków dostaje za to :lol2:

ankao30 
Trajkotka

Pomogła: 24 razy
Wysłany: Nie 14 Lut, 2016 11:15   

raba, :okok:

Każdy dzień jest dobry. Staram się w każdej chwili, każdego dnia mieć Walentynki. Osobiście śmieszy mnie to święto, lecz mój syn już ma inne zdanie na ten temat.
Ale to inna miłość, taka dziecięca i pierwsza, często niespełniona. Ale ma przynajmniej fajną zabawę. Ma możliwość liściki popisać, nie tylko sms-y.

Miłej niedzieli ;)
Ostatnio zmieniony przez ankao30 Nie 14 Lut, 2016 11:16, w całości zmieniany 1 raz  

margo 
Trajkotka

Pomogła: 32 razy
Wysłany: Nie 14 Lut, 2016 11:19   

raba napisał/a:
i zawsze sporo buziaków dostaje za to

A to takie buty, no no! :nono: :mgreen:

raba 
Małomówny

Wysłany: Nie 14 Lut, 2016 11:22   

Ano takie buty,coś za coś-jak to w piosence-facet to świnia... :rotfl:

Odpowiedz do tematu