Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Anticol a ocet??
Autor Wiadomość
Trufla 
Towarzyski

Wysłany: Śro 17 Lut, 2016 19:38   Anticol a ocet??

Witam.

Wiem że od razu się posypie fala krytyki - niestety dwie terapie na których byłam nie pomogły, postanowiłam uciec się do Anticolu. Wiem, wiem, to nie leczy alkoholizmu, to tylko straszak, bla bla, wszystko wiem... Nie wiem tylko jednego - czy naprawdę podczas brania tego leku może mi zaszkodzić ocet? Miał ktoś z tym jakieś doświadczenia? Używam sporo octu i go uwielbiam, bardzo ciężko byłoby mi się z nim rozstać, nie wiem czy nie ciężej niż z alkoholem :rotfl: Pierwszą dawkę biorę jutro, także nie wiem jeszcze z czym to się je, jeśli macie jakieś doświadczenia, ostrzeżenia, spostrzeżenia, będę bardzo wdzięczna! Pozdro! :)

yuraa 
Moderator

Wysłany: Śro 17 Lut, 2016 19:50   

Trufla napisał/a:
dwie terapie na których byłam nie pomogły

bo terapie nie pomagają, terapie uczą jak pomóc sobie .
nie znam się na occie z anticolem ale
przed zastosowaniem przeczytaj ulotkę lub skonsultuj się z lekarzem bądź farmaceutą

Jędrek 
Trajkotka
ALKOHOLIK

Wysłany: Śro 17 Lut, 2016 19:50   

"Sądziliśmy, że potrafimy znaleźć łatwiejszą, łagodniejszą drogę. Ale nie potrafiliśmy..." (Anonimowi Alkoholicy, Jak To Działa, str. 49)

margo 
Trajkotka

Pomogła: 32 razy
Wysłany: Śro 17 Lut, 2016 20:00   

Przyszłaś się pochwalić, czy pożalić? :shock: Bo po tych radosnych emotkach to nie jestem pewna... :zalamka:

Matinka 
Trajkotka

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Śro 17 Lut, 2016 20:19   

Witaj Truflo! :)

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Śro 17 Lut, 2016 21:00   

Trufla napisał/a:
niestety dwie terapie na których byłam nie pomogły,

Och cóż za przykrość :rotfl:
Trufla napisał/a:
postanowiłam uciec się do Anticolu

A jak długo masz zamiar tak uciekać? :mysli:
Trufla napisał/a:
Nie wiem tylko jednego - czy naprawdę podczas brania tego leku może mi zaszkodzić ocet?

A co za różnica czy zaszkodzi czy nie? Prędzej czy później i tak okaże się, że a****** też niestety nie pomaga na ten cholerny alkoholizm i sama sobie wykończysz wątrobę, trzustkę piciem, a wtedy to już pytanie będzie czysto teoretyczne :mgreen:
Trufla napisał/a:
jeśli macie jakieś doświadczenia,

Owszem, mamy i prawdę mówiąc o kant du** rozbić takie "leczenie", mówie to z własnego doświadczenia.....
Na forum nie używamy nazw leków Truflo droga, więc niech właściwy moderator coś z tym zrobi :p

endriu 
(banita)

Wysłany: Śro 17 Lut, 2016 21:01   

Trufla, nie możesz pić octu z tym lekiem

rybenka1 
Uzależniony od netu

Pomogła: 92 razy
Wysłany: Śro 17 Lut, 2016 21:10   

Nie mam doświadczenia z tym na anti.... :uoee: no przykro mi ,tu się nie podzielę.
Ostatnio zmieniony przez rybenka1 Śro 17 Lut, 2016 21:12, w całości zmieniany 1 raz  

staszek 
Gaduła
staszek

Wysłany: Śro 17 Lut, 2016 21:12   

Tabletkę stosuje się raz na dobę rano lub w przypadku znacznego nasilenia efektu uspokajającego, wieczorem. Uwaga! Podczas leczenia odwykowego oraz w ciągu tygodnia od zakończenia terapii obowiązuje zakaz picia napojów alkoholowych. Picie alkoholu w trakcie terapii disulfiramem może powodować wystąpienie objawów zagrażających życiu. Objawy nietolerancji alkoholu mogą wystąpić także po zastosowaniu płynów zawierających alkohol (np. płyny do płukania jamy ustnej, sosy, ocet, syropy przeciwkaszlowe, środki rozgrzewające, płyny po goleniu i inne kosmetyki).

https://www.doz.pl/leki/p9279-Anticol

Trufla 
Towarzyski

Wysłany: Śro 17 Lut, 2016 21:27   

margo napisał/a:
Przyszłaś się pochwalić, czy pożalić? :shock: Bo po tych radosnych emotkach to nie jestem pewna... :zalamka:

Przyszłam po odpowiedź na konkretne pytanie.

zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Pomogła: 62 razy
Wysłany: Śro 17 Lut, 2016 21:28   

Trufla napisał/a:
Używam sporo octu i go uwielbiam

ocet spirytusowy zawiera 6%- 10% alkoholu :blee:

Ulotka Anicolu
Działanie leku i ulotka

Długotrwale (tabletki doustne: 3-4 dni; tabletki do wszczepiania pod skórę: 4-8 miesięcy) hamuje rozkład alkoholu w organizmie, co powoduje nasilenie niepożądanych objawów po spożyciu alkoholu (człowiek rozkłada alkohol do dwutlenku węgla i wody; produktem pośrednim tego procesu jest aldehyd octowy – trująca substancja, która w normalnych warunkach ulega szybkiemu rozpadowi, hamuje proces rozpadu tej substancji, gdyż jest inhibitorem dehydrogenazy aldehydowej – enzymu przekształcającego aldehyd octowy do kwasu octowego. Po zażyciu spożycie alkoholu prowadzi do zatrucia organizmu aldehydem octowym, objawy zatrucia nazywane są reakcją disufiramowa lub reakcją antikolową. W lżejszych postaciach występuje zaczerwienienie skóry twarzy, szyi i górnej części tułowia, uczucie gorąca, kołatanie serca, nudności, czasem wymioty. Niekiedy stwierdza się znaczne zmiany ciśnienia krwi, bóle głowy i zaburzenia oddychania. Wszystkie te objawy połączone są z silnym lękiem. W cięższych zatruciach mogą wystąpić drgawki, a także zaburzenia rytmu serca i zapaść krążeniowa; w krańcowych przypadkach zatrucia aldehydem octowym może dojść do utraty przytomności, a nawet do śmierci Gwałtowność reakcji alkohol – lek nie zależy od ilości spożytego alkoholu – objawy te mogą wystąpić po spożyciu nawet kilku mililitrów i utrzymywać się od30-60minut do wielu godzin. obawa przed tą reakcją może powstrzymać pacjenta od picia alkoholu).
http://leki-opinie.pl/anticol-tabletki
Ostatnio zmieniony przez zołza Śro 17 Lut, 2016 21:34, w całości zmieniany 2 razy  

Trufla 
Towarzyski

Wysłany: Śro 17 Lut, 2016 21:28   

Matinka napisał/a:

Cześć Matinko! :)

A co u Ciebie tak w skrócie? Dawno mnie tutaj nie było... Jestem załamana brakiem jakiegokolwiek postępu w moim niepiciu po ostatniej terapii i po AA.... Kończy mi się już nadzieja, nie wiem co mam robić.

Jędrek 
Trajkotka
ALKOHOLIK

Wysłany: Śro 17 Lut, 2016 21:31   

Trufla napisał/a:
margo napisał/a:

Co na to wikipedia:
"Ocet (od łac. acetum) – wodny roztwór kwasu octowego o charakterystycznym ostrym zapachu i kwaśnym smaku, zwykle 6-procentowy lub 10-procentowy. Powstaje w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Stosowany jako przyprawa zakwaszająca. Spożywany w nadmiarze jest szkodliwy, w niewielkich ilościach pobudza apetyt i sprzyja lepszemu trawieniu ciężkostrawnych potraw."

Myślę, że zależy, ile chcesz tego octu pić..... Dla mnie w ogóle ocet sam w sobie jest paskudny :(
A są takie cukierki.... kukułki.... też uwielbiasz, że zapytam?
Ostatnio zmieniony przez Jędrek Śro 17 Lut, 2016 21:33, w całości zmieniany 1 raz  

Matinka 
Trajkotka

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Śro 17 Lut, 2016 21:41   

Trufla napisał/a:
Matinka napisał/a:

Cześć Matinko! :)

A co u Ciebie tak w skrócie? Dawno mnie tutaj nie było... Jestem załamana brakiem jakiegokolwiek postępu w moim niepiciu po ostatniej terapii i po AA.... Kończy mi się już nadzieja, nie wiem co mam robić.

Ja dalej pozostaję uparta jak stary osioł, ale pozytywnym objawem jest to, że nie piję ;)

Problem alkoholowy tkwi silnie w naszej psychice i tylko zmiana w tejże, może przynieść skutek. I to jest coś, co trzeba zrobić samemu - tak to widzę. Psychoterapia i aa mogą być wsparciem.

rejek 
Towarzyski
Wyleczony przez NFZ-Alko nie nawiedzony-bez misji

Wysłany: Śro 17 Lut, 2016 21:55   

Trufla napisał/a:

Możesz używać -ja używałem.
A ocet jest "spirytusowy" bo robi się go ze spirytusu -a te 6 czy 10 % to nie alkohol tylko że taki masz w butelce roztwór tego octu spirytusowego.
Bo mogłabyś mieć 100% ocet spirytusowy -to by znaczyło chyba że masz czysty spiryt :wysmiewacz: (który nb nie tak łatwo uzyskać i przechowywac)

Odpowiedz do tematu