Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Wiedźma
Pią 23 Maj, 2014 08:45
bez taryfy ulgowej
Autor Wiadomość
niepokorna 
Towarzyski
alkoholiczka

Wysłany: Śro 27 Sty, 2016 09:48   

eremita napisał/a:
Trzeba się zmienić na zawsze i uwierzyć że to jest zmiana na lepsze. Ja uwierzyłem w tą zmianę na lepsze, zaakceptowałem ją, przyjąłem do swojego życia z całym dobrem inwentarza, które mi okazała w zamian za zaufanie, moi bliscy też uwierzyli (co też nie było nieistotne) i na końcu uwierzyłem w siebie.

hej w lipcu mój syn miał 18 urodziny.Zrobiłam je bezalkoholowe nikt niemiał nic przeciwko , wszyscy dobrze się bawili. Ale co usłyszałam od teściowej ...Wróciła nasza Ewa ....jestem taka jak przed piciem , czuje się dobrze poprostu normalnie. Zmieniło się tylko to że uważam na alkohol , a czy nie odsuwam się od chorego na grype żeby się niezarazic. No i drugi raz mnie dopadł głód, ale czy po setny niedopadał mnie katar który musimy przecierpieć przez 7 dni...Mam zjechaną wątrobe i teraz mam dwa wyjścia albo przestrzegac diety albo jeść jak dawniej i doprawiać ją do nieużytku. Wybieram tą opcje że niedoprawiam. Piłam byłam nie do użytku więc wybrałam opcje niepije i fajnie się z tym czuje :)

eremita 
Gaduła

Wysłany: Pon 29 Lut, 2016 15:07   

Jakoś tak się złożyło, że jakoś teraz minęło mi 1000 dni odkąd ostatni raz sięgnąłem po alkohol.
To jest pierwszy 1000 i nie ostatni (no chyba że wcześniej umrę).
Kiedyś gdzieś przeczytałem, że ten pierwszy 1000 jest dopiero wyznacznikiem wyleczenia. Nie wiem.
Oto moje krótkie podsumowanie moich 1000 dni (być może ktoś się odnajdzie na którymś etapie):
1. Przed odstawieniem: depresja, wielokrotne obietnice składane samemu sobie (najczęściej po pijaku).
2. "Dziwny czas" - kilka dni, 2-3, kiedy piwo zastępowałem bezalkoholowym. Nie wiem dlaczego.
3. Poszukiwanie wsparcia. Wtedy trafiłem na forum. Najpierw jako "czytacz". To były pierwsze 2-3 dni kiedy zacząłem unikać alkoholu (i piwa bezalkoholowego).
4. Zostałem członkiem forum. Opisałem swoją historię z mojego punktu widzenia. Spadł na mnie zimny prysznic. Przez kolejne dni dowiadywałem się, że mój punkt widzenia wymaga...hmm... nazwijmy to pewnej reorganizacji filtrów, przez które patrzę.
5. Walka o kolejne dni trzeźwości. Walka samotna, bez aa, bez grup wsparcia. Pozytywne udawanie w domu: przeze mnie, że nie walczę, przez żonę, że nie widzi, że nie piję - czyli udawanie, że jest to normalne życie, a nie być może przełomowe chwile. Być może oboje jeszcze wtedy w to nie wierzyliśmy?
6. Pytania, pytania w mojej głowie: no dobrze, ale jak długo tak mam żyć? Czy życie bez alkoholu, czy to wieczne odmawianie sobie, czy ta udręka nie zubaża mnie? Za chwilę przyjdzie ważna okazja - czy wtedy też nie pić, jak to tak? A imieniny mamy?
7. Ja nie piję! Ja naprawdę nie piję! Przeszedłem pozytywnie przez kilka ważnych egzaminów, kiedy normalnie sięgnąłbym po kieliszek. Powoli zacząłem uświadamiać sobie, że alkohol nie musi rodzić pytań. Moje dziecko nie pyta o kwarki, alkohol i gospodarkę złożami na wyspach Puka Puka. Ja też nie muszę.
8. Spokój i tylko czasem te sny... nie że piję, koszmary o tym, że się budzę ze świadomością, że wypiłem, że cały ten proces trafił szlag. A potem pobudka, ulga i przyrzeczenie, że nigdy nie pozwolę sobie na chwilę nieuwagi. Te sny też po części odpowiadają na moje pytanie: A może skoro nie piję, to ja wcale nie byłem uzależniony? Skoro mi się udaje, to tylko zwykła fanaberia?
9. Gdzieś jest Bóg? Tego dalej nie wiem, ale zaakceptowałem fakt zwracania się w Jego stronę. Jeżeli jest, może być przekonany, że się z nim pogodziłem, a nawet chyba się już przyjaźnimy.
10. Rozwój mocy. Dzisiaj potrafię zrobić wiele rzeczy, o których nawet nie myślałem, gdy piłem. Nie tylko chodzi o rozwój zawodowy, społeczny, fizyczny. Potrafię bardziej kochać, lepiej rozumieć, łatwiej wybaczać. Wszystko to może dlatego, że zacząłem od siebie? Bardziej siebie pokochałem, lepiej siebie zrozumiałem i łatwiej sobie wybaczam?
Ostatnio zmieniony przez eremita Pon 29 Lut, 2016 15:09, w całości zmieniany 1 raz  

Jo-asia 
Upierdliwiec
miłośniczka

Pomogła: 59 razy
Wysłany: Pon 29 Lut, 2016 17:48   

eremita napisał/a:
Rozwój mocy. Dzisiaj potrafię zrobić wiele rzeczy, o których nawet nie myślałem, gdy piłem. Nie tylko chodzi o rozwój zawodowy, społeczny, fizyczny. Potrafię bardziej kochać, lepiej rozumieć, łatwiej wybaczać. Wszystko to może dlatego, że zacząłem od siebie? Bardziej siebie pokochałem, lepiej siebie zrozumiałem i łatwiej sobie wybaczam?

I o to, chodzi :okok:

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Pon 29 Lut, 2016 19:57   

Jo-asia napisał/a:
I o to, chodzi

dokładnie Eremito. Wykonałeś dla siebie nielichy kawał dobrej (nikomu, oprócz Ciebie rzecz jasna, niepotrzebnej) roboty. :mgreen:

eremita napisał/a:
tylko czasem te sny..

A sny z alkoholem w tle? A co Ci się ma śnić? Kefir czy maślanka, skoro jesteś alkoholikiem? Tak zwykł mawiać mój terapeuta, kiedyś tam.... ;)

endriu 
(banita)

Wysłany: Wto 01 Mar, 2016 06:11   

Gratuluję Eremito 1000 dni :okok:

yuraa 
Moderator

Wysłany: Wto 01 Mar, 2016 06:58   

świetnie Eremito :okok:

Wiedźma 
Administrator

Pomogła: 193 razy
Wysłany: Wto 01 Mar, 2016 08:55   

Gratuluję Tysiącznicy (czy jak to tam nazwać) Eremito :brawo:

pterodaktyll napisał/a:
sny z alkoholem w tle? A co Ci się ma śnić? Kefir czy maślanka, skoro jesteś alkoholikiem? Tak zwykł mawiać mój terapeuta, kiedyś tam.... ;)

Bardzo lajtowe podejście do zagadnienia miał ten Twój terapeuta.
Mój mi wpoił, że snów alkoholowych nie należy lekceważyć, bo one mogą świadczyć o budzącym się głodzie :oczy:

eremita 
Gaduła

Wysłany: Wto 01 Mar, 2016 09:13   

Co do snów:
1. Nigdy nie śniłem o tym, że piję. Zawsze akcja zaczyna się albo od tego, że kładę się spać po kieliszku, albo że budzę się po piciu (niekoniecznie na kacu, ale ze świadomością, że wypiłem). W snach zawsze jestem rozczarowany, smutny.
Nie wykluczam wcale tego, że te sny to podświadomość alkoholika, dlatego, jak przekornie wcześniej napisałem, jeżeli czasami mam wątpliwości, czy aby na pewno jestem chory, one regularnie mi o tym przypominają, motywując mnie do czujności. Tak, staram się być czujny, lecz nie traktuję tego jako pokutę - ot, idąc w pobliżu jezdni też trzeba być czujnym.

Ptero - piszesz, że wykonałem kawał roboty nikomu, poza mną niepotrzebnej... jakiś czas temu bym z Tobą polemizował - teraz zupełnie się z Tobą zgadzam, aczkolwiek ta "niepotrzebność" wcale nie wywołuje u mnie smutku. Nie da się trzeźwieć dla kogoś (na dłuższą metę), bo trzeźwienie to nie tylko abstynencja, to budowanie nowego "ja" wraz z jego nowymi wadami i zaletami, których w sposób naturalny nie da się dopasować do oczekiwań świata zewnętrznego.

rufio 
Uzależniony od netu
rozkojarzony

Wysłany: Wto 01 Mar, 2016 10:00   

Fiu , fiu Pustelniku aż chce się lodów . Czapki z głów .

prsk we4ed :brawo:
Ostatnio zmieniony przez rufio Wto 01 Mar, 2016 10:01, w całości zmieniany 1 raz  

Borus 
Trajkotka
uzależniony

Wysłany: Wto 01 Mar, 2016 10:08   

:brawo: :okok:

margo 
Trajkotka

Pomogła: 32 razy
Wysłany: Wto 01 Mar, 2016 10:20   

eremita napisał/a:
Nigdy nie śniłem o tym, że piję.

Ktoś mi kiedyś powiedział, że to nie ma w ogóle znaczenia. Pojawia się alkohol w śnie, to jest to sen alkoholowy. Choćbyś nawet i w tym śnie odmawiał komuś, kto Cię strasznie namawia, to jest to sen alkoholowy. A to już jest jakiś sygnał do zwiększenia czujności...

Poza tym gratuluję :)

endriu 
(banita)

Wysłany: Wto 01 Mar, 2016 13:07   

pterodaktyll napisał/a:
Wykonałeś dla siebie nielichy kawał dobrej (nikomu, oprócz Ciebie rzecz jasna, niepotrzebnej) roboty.

dobr, dobre, też się z tym zgadzam i sobie zapamiętam :)

Jo-asia 
Upierdliwiec
miłośniczka

Pomogła: 59 razy
Wysłany: Wto 01 Mar, 2016 18:35   

Sny alkoholowe wskazują miejsca, w których nieświadomość, poprzez mechanizmy, zniekształca odbiór rzeczywistości. Czyli, że mamy jakiś obszar, gdzie nadal działamy jak w uzależnieniu. Sen jest po to aby zwrócić uwagę i dać szansę na "odkłamanie" danego obszaru. Do tego, najbliższe zdarzenia są do tego szansą, okazją.

pterodaktyll 
Moderator

Wysłany: Wto 01 Mar, 2016 21:51   

eremita napisał/a:
Ptero - piszesz, że wykonałem kawał roboty nikomu, poza mną niepotrzebnej... jakiś czas temu bym z Tobą polemizował - teraz zupełnie się z Tobą zgadzam, aczkolwiek ta "niepotrzebność" wcale nie wywołuje u mnie smutku. Nie da się trzeźwieć dla kogoś (na dłuższą metę), bo trzeźwienie to nie tylko abstynencja, to budowanie nowego "ja" wraz z jego nowymi wadami i zaletami, których w sposób naturalny nie da się dopasować do oczekiwań świata zewnętrznego.

Dokładnie tak........ :tak: ......... :okok:
Jesteś na bardzo dobrej drodze, nie daj się z niej zepchnąć ;)

pterodaktyll 
Moderator

Wysłany: Wto 01 Mar, 2016 21:54   

Wiedźma napisał/a:
Bardzo lajtowe podejście do zagadnienia miał ten Twój terapeuta.
Mój mi wpoił, że snów alkoholowych nie należy lekceważyć, bo one mogą świadczyć o budzącym się głodzie

Szefowo, czytaj proszę uważnie. Czy ja gdzieś napisałem, że on kazał lekceważyć te objawy czy tylko to, że dla alkoholika nie ma nic dziwnego, że mu się gorzała czasem przyśni :bezradny:
Ostatnio zmieniony przez Wiedźma Śro 02 Mar, 2016 09:20, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu