Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Odkwaszanie ogórka
Autor Wiadomość
szika 
Trajkotka
Uzależniona i DDA

Pomogła: 39 razy
Wysłany: Pon 09 Maj, 2016 09:57   

weźmy taką wolność na tapetę.. wolność to brak przymusu ale czy rzeczywiście i czy tylko? wolność to mozliwość dokonywania wyborów pomiędzy dostępnymi opcjami.. to jest według mnie prawdziwa wolność..
napisze o czymś z czym ostatnio się stykam tu i ówdzie.. ludzie mają tak, że za wolność uznają brak zakazów i nakazów, brak zobowiązań.. i tu tkwi według mnie szkopuł..
dla przykładu kodeks drogowy.. jest to zbiór zakazów i nakazów.. spotkałam się z opinią, że to jest ograniczenie wolności..
no ale wyobraźmy sobie, że nie ma kodeksu drogowego i każdy jeździ jak chce.. czyli dajmy na to jadę z prędkością 150 na godzinę lewym pasem drogi.. przez miasto.. bo tak lubię, bo jestem przecież wolna.. no ale inna wolna osoba jedzie naprzeciwko też z prędkością 150.. bo się spieszy na przykład.. i co? czy gdyby tak było nie balibyśmy się wyjechac na drogę?
nakazy i zakazy w kodeksie drogowym tak naprawdę sa po to aby chronić jednak wolność wszystkich uczestników ruchu.. sa po to aby ruch na drodze był przewidywalny, abyśmy mogli czuć sie bezpiecznie..
czy ktoś może mi zabronić tak naprawdę pędzić 150 przez miasto lewym pasem? nie.. mogę teraz wsiąść do auta i to zrobić, a jaka to adrenalina!!! .. ale.. no własnie.. mogę ale z uwzględnieniem konsekwencji.. może mi sie upiec, ale też mogę kogoś zabić, mogę zabić siebie, mogę coś zniszczyć, może mnie zatrzymać policja i wlepić mi mandat albo zabrać prawo jazdy..
ja wybieram jazdę według przepisów ale to jest mój wybór świadomy.. wolny wybór.. to jest moja wolność własnie..
czyli wszystko rozbija się sposób myślenia.. sposób postrzegania.. to co dla jednego będzie niewolą, dla drugiego jest wolnością..
to tylko przykład, niedoskonały, bo można tu mnożyć niuanse, np to, że w Brazylii bodajże nie ma kodeksu drogowego i ludzie się nie drodze nie zabijają.. choć i tu można wątek ciągnąć dalej..
dochodzimy do tego co zawsze.. że to od nas zależy czy czujemy się wolni czy zniewoleni.. i wcale nie potrzebujemy do tego sprawdzania czy da się jeździć 150 przez miasto.. bo da się.. wolność wynika z prawa do odpowiedzialnych wyborów..

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Pon 09 Maj, 2016 10:05   

szika napisał/a:
wolność wynika z prawa do odpowiedzialnych wyborów..

A wobec kogo?

szika 
Trajkotka
Uzależniona i DDA

Wysłany: Pon 09 Maj, 2016 10:13   

pterodaktyll napisał/a:
szika napisał/a:
wolność wynika z prawa do odpowiedzialnych wyborów..

A wobec kogo?

ok.. słowo prawo może nie do końca pasuje.. może możliwość? no i oczywiście wobec siebie, bo niby jak? za innych mamy podejmowac wybory? droczysz się Skamielino.. :p
bo jedynie wtedy w kwestii alkoholu człowiek nie może dokonać wyboru, gdy mu ktoś na siłę wleje, zwiąże ręce, nogi, wpychnie do ust i zmusi do przełknięcia..

pterodaktyll 
Moderator

Wysłany: Pon 09 Maj, 2016 10:21   

szika napisał/a:
droczysz się Skamielino..

Owwszemmmm..... ;)

Gdybyś była jeszcze uprzejma wyjaśnić jak rozumiesz te odpowiedzialne wybory, co to w praktyce oznacza Twoim zdaniem

szika 
Trajkotka
Uzależniona i DDA

Wysłany: Pon 09 Maj, 2016 10:36   

wybieram szalona jazdę 150 przez miasto.. i licze się z tym, że może mi się upiecze i nic sie nie stanie.. ale jak mnie policja zhaltuje i zabierze prawko to nie mam do nikogo pretensji...

Ostatnio zmieniony przez szika Pon 09 Maj, 2016 10:37, w całości zmieniany 1 raz  

pterodaktyll 
Moderator

Wysłany: Pon 09 Maj, 2016 10:43   

Cytat:

wybieram szalona jazdę 150 przez miasto.. i licze się z tym, że może mi się upiecze i nic sie nie stanie.. ale jak mnie policja zhaltuje i zabierze prawko to nie mam do nikogo pretensji...

No i widzisz. Dla mnie jest to całkowicie nieodpowiedzialny wybór, bo uwzględnia wyłącznie Twoją adrenalinę i zupełnie nie bierze pod uwagę innych użytkowników, którzy mogą zostać poszkodowani przez Twoją nieodpowiedzialność :mgreen:

szika 
Trajkotka
Uzależniona i DDA

Wysłany: Pon 09 Maj, 2016 11:00   

i tu masz rację :)
jest to nieodpowiedzialny wybór względem innych ludzi.. ale odpowiedzialny względem siebie samej..
jest to niedoskonałośc tego przykładu o której wspominałam kilka postów wcześniej..
przykład z kodeksem drogowym idealnie wpasowuje się do zasady "moja wolność kończy sie tam gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka"..
dobrze, że sprowokowałeś to uściślenie do moich wywodów.. :okok:

pterodaktyll 
Moderator

Wysłany: Pon 09 Maj, 2016 11:03   

szika napisał/a:
moja wolność kończy sie tam gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka"..

I to jest słuszna koncepcja :mgreen:
szika napisał/a:
dobrze, że sprowokowałeś

Prowokacja to moja specjalność ;)

Odpowiedz do tematu