Oddawanie krwi- Uzależnienie? |
Autor |
Wiadomość |
Ula
Towarzyski
Pomogła: 5 razy Wiek: 57 Dołączyła: 17 Kwi 2009 Posty: 378 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: Pią 04 Gru, 2009 11:44
|
|
|
Moi kochani tak naprawde to ja nie licze tych dni Mam dobre kolezanki z grupy ktore pamietaja i przysłały mi sms z zyczeniami :)Nie powiem ciesze sie z dych dni ale staram sie zyc dniem dzisiejszym
Własnie wrociłam ze stacji krwiodawstwa i odałam krew i ciesze sie ze znowu mogłam pomoc komus
Pozdrawiam was miło |
|
|
|
|
jolkajolka
Trajkotka
Pomogła: 8 razy Wiek: 59 Dołączyła: 07 Sie 2009 Posty: 1388 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 04 Gru, 2009 20:39
|
|
|
Ula napisał/a: | Własnie wrociłam ze stacji krwiodawstwa i odałam krew i ciesze sie ze znowu mogłam pomoc komus
Pozdrawiam was miło |
To mamy jeszcze coś wspólnego,też jestem krwiodawcą |
_________________ "Potykając się można zajść daleko;nie wolno tylko upaść i nie podnieść się." Goethe |
|
|
|
|
stiff
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pią 04 Gru, 2009 21:27
|
|
|
jolkajolka napisał/a: | To mamy jeszcze coś wspólnego,też jestem krwiodawcą |
Ja tez i oddałem ok. 20 litrów krwi, ale już nie oddaje... |
_________________ Jesteś taką osobą, jaką decydujesz się być... |
|
|
|
|
Ula
Towarzyski
|
Wysłany: Sob 05 Gru, 2009 08:36
|
|
|
stiff napisał/a: | jolkajolka napisał/a: | To mamy jeszcze coś wspólnego,też jestem krwiodawcą |
Ja tez i oddałem ok. 20 litrów krwi, ale już nie oddaje... |
Ja mam odane 8 litrow Duzo mamy wspolnego
Pozdrawiam Ciepło |
|
|
|
|
Tempe
Towarzyski taki jeden...alkoholik.
|
Wysłany: Sob 05 Gru, 2009 08:46
|
|
|
Ula napisał/a: | Ja mam odane 8 litrow Duzo mamy wspolnego |
Też oddaję krew. Mam zdane kilkanaście litrów, ale dawno nie oddawałem.
Jeszcze na pewno pojadę zdać krew. |
_________________ "Nie żałuj, nigdy nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a tego nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś, bo nie mogłeś".
Stanisław Lem |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Sob 05 Gru, 2009 11:40
|
|
|
oddawanie krwi budzi we mnie skrajne emocje, wiem że jest to jak najbardziej czynność chwalebna i chyle czoła przed krwiodawcami.
próbowalem jeszcze w szkole sredniej i zrobiłem się biały potem zielony na twarzy pani od igły popatrzyla na mnie i podziękowała.
we wojsku było podobnie.
pewnie swojemu dziecku całą krew swoją bym oddał w razie potrzeby.
a podobno jak się przyzna ktos do alkoholizmu to ma szlaban na oddawanie krwi,
jakaś ankieta jest przed pobraniem, ktos mi mówił że jak chlał to oddawał bez problemu a jak przestal to juz nie moze |
|
|
|
Ula
Towarzyski
|
Wysłany: Sob 05 Gru, 2009 12:04
|
|
|
yuraa napisał/a: | oddawanie krwi budzi we mnie skrajne emocje, wiem że jest to jak najbardziej czynność chwalebna i chyle czoła przed krwiodawcami.
próbowalem jeszcze w szkole sredniej i zrobiłem się biały potem zielony na twarzy pani od igły popatrzyla na mnie i podziękowała.
we wojsku było podobnie.
pewnie swojemu dziecku całą krew swoją bym oddał w razie potrzeby.
a podobno jak się przyzna ktos do alkoholizmu to ma szlaban na oddawanie krwi,
jakaś ankieta jest przed pobraniem, ktos mi mówił że jak chlał to oddawał bez problemu a jak przestal to juz nie moze |
yuraa tak wypełnia sie ankiete ale nie ma tam pytania na temat alkoholu.
Głownie o choroby zakaznie i pobyt zagranica:) |
|
|
|
|
KICAJKA
Trajkotka współuzależniona-stara al-anonka
Pomogła: 101 razy Wiek: 64 Dołączyła: 28 Wrz 2009 Posty: 1555 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Sob 05 Gru, 2009 14:26
|
|
|
yuraa napisał/a: | jakaś ankieta jest przed pobraniem, ktos mi mówił że jak chlał to oddawał bez problemu a jak przestal to juz nie moze |
Nie wiem jak teraz ale parę lat temu,mój alko musiał przestać oddawać jak zaczął robić wszywki-lekarze mu powiedzieli,że nie wolno,ale to było 16 - 20 lat temu. |
_________________ " Jestem dzieckiem wszechświata nie mniej niż drzewa i gwiazdy,mam prawo być tutaj..."
http://www.youtube.com/wa...feature=related
|
|
|
|
|
Ksenia34
Towarzyski
Pomogła: 2 razy Wiek: 50 Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 411 Skąd: Irlandia
|
Wysłany: Sob 05 Gru, 2009 16:22
|
|
|
KICAJKA napisał/a: | yuraa napisał/a: | jakaś ankieta jest przed pobraniem, ktos mi mówił że jak chlał to oddawał bez problemu a jak przestal to juz nie moze |
Nie wiem jak teraz ale parę lat temu,mój alko musiał przestać oddawać jak zaczął robić wszywki-lekarze mu powiedzieli,że nie wolno,ale to było 16 - 20 lat temu. |
czy trzeba sie przyznawac,jesli nie masz wszyswek i stan zdrowia dobry,to przeciez nikomu nie zaszkodzi,a wrecz pomoze, |
_________________ Przestań sobie wyobrażać – doświadczaj tego, co rzeczywiste.
Przestań niepotrzebnie myśleć - zamiast tego patrz i smakuj. |
|
|
|
|
rufio
Uzależniony od netu rozkojarzony
Pomógł: 57 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 3387 Skąd: Wyższy Śląsk
|
Wysłany: Sob 05 Gru, 2009 20:46
|
|
|
Po oddaniu 30 litra krwi i odebraniu złotej odznaki - jak i równiez po zmianie ustroju kiedy krwiodawcy zaczeli byc traktowani ak zarazeni dałem sobie spokój .Oddawałem od 21 pazdziernika 1983 do 4 wrzesnia 2005 . I starczy .A co emocji - one zawsze będa - sa i tego nic nie zmieni - bo emocji nie odczuwaja tylko zmarli . |
_________________ I tak wszyscy skończymy w zupie .
|
|
|
|
|
stiff
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Sob 05 Gru, 2009 21:33
|
|
|
rufio napisał/a: | po zmianie ustroju kiedy krwiodawcy zaczeli byc traktowani ak zarazeni dałem sobie spokój |
Z tych samych powodów zrezygnowałem... |
_________________ Jesteś taką osobą, jaką decydujesz się być... |
|
|
|
|
jolkajolka
Trajkotka
Pomogła: 8 razy Wiek: 59 Dołączyła: 07 Sie 2009 Posty: 1388 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob 05 Gru, 2009 22:31
|
|
|
Ja też oddałam ponad 30 litrów. Na dodatek pracuję w krwiodawstwie. W ankiecie jest pytanie o problem alkoholowy,ale jeśli się jest trzeźwym alkoholikiem,można oddawać. Wszywka to co innego,jest to chemia i przeciwwskazanie do oddania krwi,bo wchłania się stale do krwioobiegu. |
_________________ "Potykając się można zajść daleko;nie wolno tylko upaść i nie podnieść się." Goethe |
|
|
|
|
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Sob 05 Gru, 2009 22:34
|
|
|
jolkajolka napisał/a: | Na dodatek pracuję w krwiodawstwie. |
pigułka ??? |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
Ula
Towarzyski
|
Wysłany: Nie 06 Gru, 2009 10:24
|
|
|
jolkajolka napisał/a: | Ja też oddałam ponad 30 litrów. Na dodatek pracuję w krwiodawstwie. W ankiecie jest pytanie o problem alkoholowy,ale jeśli się jest trzeźwym alkoholikiem,można oddawać. Wszywka to co innego,jest to chemia i przeciwwskazanie do oddania krwi,bo wchłania się stale do krwioobiegu. |
jolkajolka my to chyba mamy inne ankiety bo u nas nie ma pytania o alkohol.
Zreszta szczerze mowiac przychodzi duzo panow co czuc odnich alkohol sa wczorajsi i zeby nie isc do pracy biora zwolnienie.
Pozdrawiam Ciepło |
|
|
|
|
KICAJKA
Trajkotka współuzależniona-stara al-anonka
Pomogła: 101 razy Wiek: 64 Dołączyła: 28 Wrz 2009 Posty: 1555 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Nie 06 Gru, 2009 12:27
|
|
|
jolkajolka napisał/a: | Wszywka to co innego,jest to chemia i przeciwwskazanie do oddania krwi,bo wchłania się stale do krwioobiegu. |
Kiedyś chyba nie było tak dokładnych badań,więc lekarze robiący wszywki,zwracali na to uwagę-zwłaszcza,że w książeczce zdrowia była jak byk pieczątka,że to honorowy krwiodawca. Tym bardziej 6 wszywek w ciągu 11 lat.Przywileje kolejkowe wszędzie- ech. |
_________________ " Jestem dzieckiem wszechświata nie mniej niż drzewa i gwiazdy,mam prawo być tutaj..."
http://www.youtube.com/wa...feature=related
|
Ostatnio zmieniony przez KICAJKA Nie 06 Gru, 2009 12:28, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
|