Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak być konsekwentnym
Autor Wiadomość
Stefcio 
Towarzyski

Wysłany: Śro 14 Wrz, 2016 14:16   Jak być konsekwentnym

Mam nadzieję że to odpowiednie miejsce na założenie tego tematu, jeśli nie to proszę o przebaczenie i przeniesienie :)

Od kiedy pamiętam zawsze miałem problemy z regularnością. W szkole podstawowej postanawiałem sobie na początku roku że tym razem będe pilnie się uczył i mój zapał do owej nauki trwał jakieś dwa tygodnie zwykle. Podobnie było z zapałem do wszelakich treningów i hobby. Od kiedy nie piję staram się małymi kroczkami porządkować moje życie w każdej sferze i postanowiłem teraz przyjrzeć się bliżej temu problemowi. Przykłady moich obecnych problemów: codziennie przed wyjściem z pracy powinienem zapisać ile czasu spędziłem na wszelkich zadaniach tego dnia. Zapominam o tym regularnie, mimo różnego rodzaju przypominaczy w telefonie oraz wielkiej kartki przyczepionej zaraz obok mojego biurka. Niby widzę te wszystkie przypominacze a jakbym ich nie widział. Podobnie jest kiedy mam regularnie brać tabletki, patrzę się w alarm przypominający mi o tabletce i zupełnie bezrefleksyjnie wyłączam go nie zastanawiając co on oznacza. Kiedy postanawiam że danego dnia zrobię coś produktywnego rzadko kiedy faktycznie to robię.

Jestem pewien że nie jestem jedynym z takimi problemami, macie może jakieś pomysły jak lepiej organizować czas, jak planować żeby plany faktycznie były zrealizowane, wreszcie jak zmusić się do zrobienia tego czego zrobić się nie chce.

smokooka 
Uzależniony od netu

Wysłany: Śro 14 Wrz, 2016 14:28   

Stefciu mam też problemy w systematyczności związanej z lekami, z dokumentami, z godzinami posiłków itp. Po latach podejmowania prób zmiany tego stanu doszłam jednak do wniosku że to cecha osobnicza i przestałam z tym walczyć.
Tzn leki biorę, nie cierpię tego robić, więc biorę tylko te które naprawdę muszę brać bo bez nich umarnę ;) powinnam wg zaleceń brać jeszcze inne, ale z powodu objawów ubocznych i organicznej niechęci do leków w ogóle na własne ryzyko postanowiłam z nich zrezygnować. Jedno czego nie w tej sprawie nie umiem i nie nauczyłam się to brać leków w środku dnia, tylko rano i wieczorem mam jakieś odniesienie ktore przypomina mi o tej nielubianej konieczności. Najtrudniej mi leczyć dzieci... ale na szczęście nie są szczególnie chorowite.
Dokumenty kładę tam gdzie stoję prawie ;) tzn są trzy miejsca w których można je znaleźć, ale nie są posegregowane tematycznie czy coś. Jest pudełko pt leczenie i drugie pt wszystko
Chodzić gdzieś regularnie z dzieckiem - masakra i nuuuuda
Jedzenie posiłków o określonej porze to w ogóle niewykonalna dla mnie czynność. Nie da się.
Ostatnio zmieniony przez smokooka Śro 14 Wrz, 2016 14:31, w całości zmieniany 1 raz  

ankao30 
Trajkotka

Wysłany: Śro 14 Wrz, 2016 14:47   

Też to jest mój odwieczny problem. Regularnie jednak stawiam cele i powoli do nich dążę. Oczywiście nie za wszelką cenę. Wybieram ważne i ważniejsze. Lecz jak się za coś biorę to już nie odpuszczam powoli idę choć czasem nudzi. Kiedyś miałam zawsze tzw słomiany zapał dziś wybieram cele pod swoje możliwości i działam. Np nigdy nie robiłam na drutach, spodobało się lecz w połowie zauważyłam że nudzi, wolno idzie a ja chcę na już, ale się nie poddałam. Uczyło mnie to cierpliwości i pokory, bo non-stop spróbowałam i poprawiłam. Mój perfekcjonizm nie pomoga, lecz mam tego obecnie świadomość i działam.
Ostatnio zmieniony przez ankao30 Śro 14 Wrz, 2016 14:49, w całości zmieniany 1 raz  

Jo-asia 
Upierdliwiec
miłośniczka

Wysłany: Śro 14 Wrz, 2016 15:19   

samo słowo konsekwencja.. jest nieprzyjemne
i w sumie do jednego zmierza.. muszą z tego wynikać konsekwencje.. czyli kara :p
więc już na samym początku.. wejściu, wiadomo do czego to prowadzi ;)

tomcio. 
Towarzyski

Wysłany: Śro 14 Wrz, 2016 21:14   

cześć i witam w klubie, mam to samo:) a jeszcze do tego najwięcej czasu i zapału , ale też i konsekwentnego działania zajmuje mi przygotowanie tzw. sprzętowo merytoryczne.Jak chciałem biegać, to szukanie butów, kupowanie pulsometru, ciuchów, bajerów, bielizny itp gpsy, mapki, trasy..... bieganie ? Może dwa tygodnie... potem rower, to samo: buty, specjalne pedaly, lajkr ciuchy itp.itd, moze 3tyg,... podobnie języki obce, fotografia (z tym akurat problem do dziś, tj. Kredyt spłacam cały czas. :0)
..... najdłużej chyba mi wychodzilo picie, a teraz właśnie zakończenie, i abstynencja od jakiś 28 dni... z całą resztą na razie się pogodzę, z chęcią bede śledzić ten wątek i czekam na rady doświadczonych w ten materii koleżanek i kolegów:)
#1 Co byś zrobił, gdybyś się nie bał?
#2 Życie jest do przeżycia, a nie do unikania
#3 Życie człowieka, to mrugnięcie Boga

Jras4 
Docent

Wysłany: Śro 14 Wrz, 2016 21:18   

a poco byc takim poukładanym ? na co wam ta musztra ?

smokooka 
Uzależniony od netu

Wysłany: Śro 14 Wrz, 2016 21:22   

Jras4 napisał/a:
no właśnie mi po nic i też z musztrą mi się kojarzy. a ja lubię wolność

tomcio. 
Towarzyski

Wysłany: Śro 14 Wrz, 2016 21:59   

Jras4 napisał/a:

Nie chodzi o musztrę, tylko o bycie konsekwentnym w dazeniu do celu. Tutaj albo bywa cel nietrafiony i wtedy ok, normalka że sprawę odpuszczamy, albo właśnie słaby charakter. Np.powinienem uprawiać sport, ponieważ mam nadwagę, kiepskie ciśnienie itp. a tego nie robię, bo jestem leń wybieram np.kanape, kanapkę i TV.

Na biurku i w głowie bałagan..... podobnie jak koleżanka, albo i gorzejj-rachunki, gwarancje, zaświadczenia itd upycham gdzie się da, bajzel.., wyrzucam później, gubie - w konsekwencji nieraz mógłbym coś reklamować, ale nie...... papiery zaginęły..
I ten słomiany zapał....
Może niekoniecznie dokładnie poruszam temat autora watku, uważam że u mni to są wady, chciałbym nad nimi popracować i nie traktuje tego jako jakiegoś przymusu czy musztry. W końcu to ja chcę poprawić siebie:)
#1 Co byś zrobił, gdybyś się nie bał?
#2 Życie jest do przeżycia, a nie do unikania
#3 Życie człowieka, to mrugnięcie Boga

yuraa 
Moderator

Wysłany: Śro 14 Wrz, 2016 22:13   

Stefcio napisał/a:
wreszcie jak zmusić się do zrobienia tego czego zrobić się nie chce.

po co ?
nie chce mi się to nie robię.
też mi sie to skojarzlo z jakąs musztrą czy rygorem dyscyplinarnym.
po co Ci Stefcio poczucie winy z powodu niewykonania narzuconych sobie norm ?
wyluzuj, wgrali ci kiedyś takie oprogramowanie że musisz planować porządkować i konsekwentnie realizować a to zgrzyta z Twoim systemem.
nie ma radości z zadań wykonywanych; bo muszę

Stefcio 
Towarzyski

Wysłany: Czw 15 Wrz, 2016 13:54   

Musztra? Oczywiście że tak, 30 lat byłem wyluzowany. Ten luz doprowadził mnie tu gdzie jestem i czas w końcu trochę odpokutować.

HALT to też jest musztra a nikt nie narzeka. Na terapii uczą planować sobie czas i to też jest musztra.

Dotychczas dryfowałem przez życie bez żadnego konkretnego celu. Cudem udało mi się jako tako wygodnie urządzić i powoli egzystować. Nie dbałem o siebie, nie zdobywałem nowych umiejętności ani nie rozwijałem pasji. Wszystko za co się zabierałem prędzej czy później przegrywało z imprezami, kacem, czy faktem że nie można tego robić po pijaku.

Od kiedy trzeźwieję zaczynam coraz wyraźniej patrzeć na życie i nie chcę już dryfować chcę zmierzać w określonym przeze mnie kierunku a żeby to osiągnąć potrzebuję być konsekwenny i skoncentrowany na celu. I własnie dlatego mi to potrzebne 8)

A poza tym uczucie skreślenia wykonanego zadania jest naprawde fajne :D

zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Wysłany: Czw 15 Wrz, 2016 14:56   

Mój kolega z pracy, zainstalował sobie apke przypominającą mu o piciu wody.
Tak.
Takie rzeczy dzieją się naprawdę.
Jak wypije, to klika, że wypił.
Jak nie pije, to To g***o brzęczy, żeby wypił.
W wolnych chwilach, on sam zerka na wykresy, żeby sprawdzić ile wypił.
Apka może i jest dobra, jeśli chodzi o zdrowie fizyczne...ale jeśli chodzi o psychiczne...to jak tak na niego od rana patrzę...to ja mam pewne obawy. :roll:

Kiedyś to gdzieś znalazłam , przeczytałam z uśmiechem , zatrzymałam . Mam wrażenie ,że pasuje jak ulał :mgreen:

Stefcio 
Towarzyski

Wysłany: Czw 15 Wrz, 2016 14:59   

Mój kolega z pracy ma bransoletkę połączoną z telefonem która nie tylko przypomina mu o wypiciu wody ale też o tym żeby raz na godzinę wstał od biurka na chwilę oraz monitoruje jego sen... hmm może i w moim przypadku się przyda, dzięki za pomysł zołza, :D

Tajga 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Czw 15 Wrz, 2016 15:08   

Tak sobie myślę że konsekwencja ( jej brak) tak tu wspominana, to w przypadku
np. sprzątania biurka, pokoju, złe słowo.
Bardziej podchodzi to pod systematyczność.
Konsekwentnie w gronie nieznajomych odmawiam alkocholu.
Systematycznie pracuję nad konsekwentym trzezwieniem.
W przeciwnym wypadku poniosę przykre konsekwencje. :uoee:

Konsekwencja w moim przypadku jest zerowa jeżeli chodzi / chodziło o wychowywanie
dzieci i zwierząt :bezradny:

"Mamo, odrabiamy lekce?"
"NIE ! sama odrabiaj"
"Ale mamo plisss"
"A co masz zadane? :rotfl:

Stefcio 
Towarzyski

Wysłany: Czw 15 Wrz, 2016 16:07   

Racja Tajga, chyba mi się to wzięło od "konsekwentnego dążenia do celu"

zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Wysłany: Czw 15 Wrz, 2016 16:19   

Stefcio, Poćwiczysz ze mną systematyczność?
To będzie takie banalne wyzwanie ( codziennie np o godzinie 20.00) poćwiczymy "planka" .
Mam nadzieję ,że doczekam się upragnionych konsekwencji tego ćwiczenia - Dziś to tylko 15 sekund. :>
http://wformie24.poradnik...cych_39184.html

Kto jeszcze - przyjmuję zapisy :lol2:

Odpowiedz do tematu