Zamknięty przez: Klara Wto 20 Wrz, 2016 13:19 |
Potrzebuję pomocy - jak postępować z córką? |
Autor |
Wiadomość |
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Nie 18 Wrz, 2016 20:33
|
|
|
Mozaika napisał/a: | moje dzieci, to już nie są dzieci, to są dorosłe osoby. |
Ja mówiłem o swoich dorosłych dzieciach jakby co .... |
_________________ |
Ostatnio zmieniony przez Klara Nie 18 Wrz, 2016 20:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Mozaika
Towarzyski Nie piję od 15.01.2016.
|
Wysłany: Nie 18 Wrz, 2016 20:37
|
|
|
Olgo, nie mam nic przeciwko takiej relacji z córką. Ale... nie można mówić o żadnej relacji gdy córka nic nie robi i niw wykazuje żadnej chęci, w nocy gra na komputerze, w dzień jej nie ma bo śpi... Jest bezczelna i wykrzykuje że moim za***nym obowiązkiem jest ją utrzymywać, a na moje pytanie "czemu tak robi" odpowiada - bo mogę! Generalnie, to ona mam mnie gdzieś |
_________________ Według mnie ludzie są mozaiką dobra i zła. Każdy z nas ma potencjał, by być dobry albo zły. Granica między złem a dobrem jest przepuszczalna. A sytuacja podkreśla bardziej te dobre lub złe elementy.
Philip Zimbardo - "Jak uwodzi zło" |
|
|
|
|
pannaJot
Trajkotka alkoholiczka,bulimiczka, DDA
Pomogła: 14 razy Wiek: 43 Dołączyła: 08 Mar 2012 Posty: 1153
|
Wysłany: Nie 18 Wrz, 2016 20:40
|
|
|
Mozaiko - to tak naprawdę pozostaje tylko tylko postawoć swoje warunki i konsekwentnie sie ich trzymać. To nieprawda, że może. Może tylko tyle ile ty jej pozwolisz. Gra na kompie? Skonfiskuj komputer. |
|
|
|
|
Mozaika
|
Wysłany: Nie 18 Wrz, 2016 20:46
|
|
|
Panno Jot, jestem w impasie bez możliwości ruchu. Komputer jest jej, za internet też sobie sama płaci. Ma alimenty od ojca, 500 zł, które przepuszcza na własne potrzeby, nie dokładając się do niczego. Zapisała się do szkoły zaocznej, gdzie nauka jest raz na 2 tygodnie w weekend, wczoraj nie poszła bo nie dała rady wstać, dziś poszła spóźniona, ale to już jak babcia prawie wykopała ją z łóżka. Ja jej nie żywię, daję babci pieniądze za połowę czynszu, a ona utrzymuje moją córkę. O to też są awantury! Więc jak widzisz sytuacja patowa! |
_________________ Według mnie ludzie są mozaiką dobra i zła. Każdy z nas ma potencjał, by być dobry albo zły. Granica między złem a dobrem jest przepuszczalna. A sytuacja podkreśla bardziej te dobre lub złe elementy.
|
|
|
|
pannaJot
|
Wysłany: Nie 18 Wrz, 2016 20:47
|
|
|
Too odpuść. Daj jej życ i zacznj życ po swojemu. Nie reaguj na zaczepki. |
|
|
|
|
Mozaika
|
Wysłany: Nie 18 Wrz, 2016 20:49
|
|
|
Tak zrobiłam, odpuściłam. Lecz niestety mieszkając na kupie nie uniknę awantur i utarczek słownych. A tak bardzo potrzebuję spokoju |
|
|
|
|
pannaJot
|
Wysłany: Nie 18 Wrz, 2016 20:53
|
|
|
Oczywiście, że unikniesz. Wszystko w Twoich rękach. Największą Twoja "mocą" jest możliwość, że nie dasz się sprowokować. Do tanga trzeba dwojga do awantur także. |
|
|
|
|
Mozaika
|
Wysłany: Nie 18 Wrz, 2016 20:56
|
|
|
Naprawdę się staram, ale czasami jednak daję się sprowokować... |
|
|
|
|
olga
Uzależniony od netu
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 01 Wrz 2011 Posty: 4353 Skąd: Hagen
|
Wysłany: Nie 18 Wrz, 2016 20:56
|
|
|
Może w takiej sytuacji Ty byś mogła sie wyprowadzić...babcia niech nianczy wnuczke a Ty bys miała święty spokój |
|
|
|
|
Mozaika
|
Wysłany: Nie 18 Wrz, 2016 21:00
|
|
|
Myślałam o tym Olgo, tylko jeszcze za wcześnie na to. Nie pije dopiero 8 miesięcy, samotne mieszkanie mnie przerasta, po prostu się boję że zacznę pić gdy nie będę miała kontroli nad sobą |
|
|
|
|
olga
Uzależniony od netu
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 01 Wrz 2011 Posty: 4353 Skąd: Hagen
|
Wysłany: Nie 18 Wrz, 2016 21:07
|
|
|
To odpuść, zostaw to, zajmij się sobą |
|
|
|
|
Mozaika
|
Wysłany: Nie 18 Wrz, 2016 21:11
|
|
|
olga napisał/a: | To odpuść, zostaw to, zajmij się sobą | |
|
|
|
|
esaneta
Moderator
Pomogła: 94 razy Wiek: 52 Dołączyła: 12 Lip 2011 Posty: 3397
|
Wysłany: Nie 18 Wrz, 2016 21:15
|
|
|
Mozaika napisał/a: | Myślałam o tym Olgo, tylko jeszcze za wcześnie na to. Nie pije dopiero 8 miesięcy, samotne mieszkanie mnie przerasta, po prostu się boję że zacznę pić gdy nie będę miała kontroli nad sobą |
A ja tu pewna analogię zauważyłam. Ty trzymasz się matki, by sobie coś załatwić (kontrola, poczucie bezpieczeństwa, ze nie siegniesz po alko). Dzieciaki czerpią wzorce z domu. |
_________________ I Love gołąbki Klarci.
|
|
|
|
|
Mozaika
|
Wysłany: Nie 18 Wrz, 2016 21:23
|
|
|
Esaneto, zrobię wszystko by nie wrócić do picia. Samotne mieszkanie jest dla mnie zbyt niebezpieczne, nawet za cenę komfortu. Problem dotyczy jednak próżniactwa mojej córki, a odbiegliśmy jakoś od niego |
|
|
|
|
pannaJot
|
Wysłany: Nie 18 Wrz, 2016 21:28
|
|
|
Może tak własnie powinno być? czasem trzeba poszukać głeboko w sobie zeby znależć przyczyne zachowań naszych dzieci. Nawet tych juz dorosłych. |
|
|
|
|
|