Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
prosty człowiek pyta
Autor Wiadomość
Thomasson 
Towarzyski

Wysłany: Pon 16 Sty, 2017 22:05   

Coś się Pan, Panie Mirek, tak uczepił tej utraty kontroli?
Na początkowych fazach bardziej objawia się głód alkoholowy, koncentracja życia na alkoholu, i picie pomimo dostrzegania ujemnych stron picia. Pozostałe objawy to już bardziej fizyczne uzależnienie. A utrata kontroli to bardzo złożone zjawisko. Można być alkoholikiem i kontrolować picie - jestem tego dowodem - ale zaciśnięte zwieracze skutecznie odbierają poczucie szczęścia, więc nie pije.

Żeby było jasne: nie chce tu nikogo diagnozować, uzdrawiać i ewangelizować. Może coś tam teraz załapiesz i będzie luz, a może nie, i trzeba będzie dorzucać ci do wina pod sklepem, kiedyś, za X lat. I mało ważne czy jesteś lekarzem czy nie. Nie mam kompleksu i nie muszę umniejszać Twojej wartości. Myślałem że ludzie wykształceni są wykształceni (wychowywałem się w innym środowisku) a nie tylko wyedukowani. Ale teraz wiem że nie ma supermenów.

Jak masz jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem. Może coś o tym, jak wygląda sraczka, po tygodniówce bez jedzenia, albo jaką melodię grają urojenia i dlaczego autoagresja daje ukojenie. Bo co będziemy sobie o piwkach do pizzy popisywać?

alkoholik 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Pon 16 Sty, 2017 22:12   

Thomasson napisał/a:
Można być alkoholikiem i kontrolować picie - jestem tego dowodem - ale zaciśnięte zwieracze skutecznie odbierają poczucie szczęścia, więc nie pije.

Żem się nie spotkał z takiem dziwem do tej pory. I jak tu nie spróbować?
Ostatnio zmieniony przez alkoholik Pon 16 Sty, 2017 22:13, w całości zmieniany 1 raz  

Thomasson 
Towarzyski

Wysłany: Pon 16 Sty, 2017 22:14   

Nie próbuj, nie warto. Uwierz mi na słowo.

alkoholik 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Pon 16 Sty, 2017 22:17   

Ale co nie warto? Pić kontrolowanie choćby na zaciśniętych zwieraczach? Toż to cud wyśniony. Ja choćbym nie wiem jak ściskał to i tak zawsze kończyło się praniem.

szymon 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 16 Sty, 2017 22:18   

mirek18 napisał/a:
Ja Zdecydowanie kontroluje picie póki co. A to ze inni się nie interesują to znaczy tylko to ze nie maja wiedzy o tej chorobie.a jak ja zdobędą to chyba z własnego doświadczenia. Z piciem to jest tak dla mnie jak z bieganiem. Śmiało mogę biegać na bosaka bo można biegać na bosaka ale w butach lepiej się biega. chwile przeżywa się troszkę lepiej po 2 piwach niż bez nich. Ale bez nich tez jest Ok - coś w tym stylu co czuje :) . No chyba ze to tez objaw

cześć
tak, to objaw i to ciężki :P taki, że większy od objawienia chyba :pocieszacz:

minimalizowanie, racjonalizowanie, intelektualizowanie i fantazjowanie - poczytaj se o tym troche

mirek18 
Małomówny
witam

Wysłany: Pon 16 Sty, 2017 22:18   

Sraczka bardzo ważny temat chciałbym to kiedyś omówić ale nie dziś. stolec w normie
Głód alkoholowy ma objawy fizyczne czy tylko psychiczne ?
P.S. Co wy tacy oburzeni ? Po co jest forum zeby rozmawiać tak ?:). Czy po to zeby wymieniać kąśliwe uwagi dotyczące pisowni i składni :)

alkoholik 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Pon 16 Sty, 2017 22:20   

Taaa, fizyczne też. Cała paleta, dla każdego coś przykrego.

mirek18 
Małomówny
witam

Wysłany: Pon 16 Sty, 2017 22:28   

Coś takiego chyba

Thomasson 
Towarzyski

Wysłany: Pon 16 Sty, 2017 22:33   

Alkoholik cud wyśniony to budzić się co rano ze spokojem, z porządkiem w głowie. Inne cudeńka to szarlataństwo g***o warte.

Mirek A czy chęć spotkania przyjaciela ma podłoże psychiczne czy fizyczne? Oba naraz. Alkoholizm to uszkodzenie układu mezolimbicznego (myślę że coś tam o tym wiesz). Więc głód alkoholowy to objaw fizyczny i psychologiczny jednocześnie. Wcześniej pisałem tylko tyle że zmiana tolerancji lub zespół abstynencyjny to rzeczy dla bardziej zaawansowanych.

I nie stresuj się, to tylko forum.

mirek18 
Małomówny
witam

Wysłany: Pon 16 Sty, 2017 22:41   

I widzisz i można kulturalnie :) dziękuje za informacje

Giaur 
Towarzyski

Wysłany: Pon 16 Sty, 2017 23:01   

mirek18 napisał/a:
Szczerze nawet tego twojego posta z ekg nie włączyłem bo mam gdzieś twoja opinie jak pisałem wcześniej przyszedłem tu po inne rady a nie obserwować jak ktoś z zaburzonymi receptorami 5HT próbuje się dowartościować atakując innych. Przewidywałem ze jakaś mynda to zrobi ale nie wiedziałem ze tak długo taka gownoburze można prowadzić moje bluebabies :) . Jakbym ja ciebie wziął pielęgniarko/ ratownika na spytki to byś nie wiedział jak się nazywasz ale nie trzeba mi tego jestem ponad tym kolego :)

Synku, jak na razie na spytkach to byłeś Ty i to rozgrzewkowych, bardziej oblać nie mogłeś. Gdybym rozmawiał z lekarzem rodzinnym, który od trzydziestu lat w przychodni siedzi (wbrew pozorom ciężki kawałek chleba), to bym po chrześcijańsku wybaczył. Ty podobno jesteś świeżo po LEPie.

A co do zarobków, na życie starcza, ale do wschodzącej gwiazdy światowej chirurgii i tak nie mam pewnie startu :roll: . Kończę w temacie i radzę poszukać pomocy u fachowców, takich od poczucia własnej wartości również.

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Pon 16 Sty, 2017 23:11   

Giaur napisał/a:
Synku, jak na razie na spytkach to byłeś Ty i to rozgrzewkowych, bardziej oblać nie mogłeś.

:milczek: ............ :okok:

mirek18 
Małomówny
witam

Wysłany: Wto 17 Sty, 2017 00:24   

Już się robi panie pielęgniarzu :) i poproszę o basen bo z wrażenia aż się p ...
;)

Czarny 
Towarzyski

Wysłany: Wto 17 Sty, 2017 00:39   

mirek18 napisał/a:
Po co jest forum zeby rozmawiać tak ?:). Czy po to zeby wymieniać kąśliwe uwagi dotyczące pisowni i składni

Tylko pisowni.O składni to po pięciu latach wzorowego terminowania na forum.
Witam :okok:
Ostatnio zmieniony przez Czarny Wto 17 Sty, 2017 00:44, w całości zmieniany 1 raz  

alkoholik 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Wto 17 Sty, 2017 10:56   

pterodaktyll napisał/a:
bo się biedaczek pos........ :rotfl:

Jerunie, i co to tera bydzie z takim łobsrańcem?

- posłałem łóżko
- dziękuję
- płoszę

Odpowiedz do tematu