|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Bez glutenu, bez cukru, bez nabiału |
Autor |
Wiadomość |
margo
Trajkotka
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 12 Sie 2013 Posty: 1881
|
Wysłany: Czw 13 Lip, 2017 15:59 Bez glutenu, bez cukru, bez nabiału
|
|
|
Na pierwszy ogień fasolowe brownie
źródło: http://zdrowejestczadowe....zna-fit-polewa/
Cytat: |
Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli
Składniki:
(na małą keksówkę, na większą można zrobić z dwóch porcji, bo ciasto nie rośnie znacznie)
• Puszka fasoli czerwonej (240g po odsączeniu) – dokładnie przepłukujemy ją letnią wodą na sitku
• 1 duży, dojrzały banan
• 2 jajka
• 1,5 łyżki oleju kokosowego
• 1,5 łyżki kakao
• 2 łyżki ksylitolu (lub innego słodzidła, wedle uznania)
• Łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
• 1,5 łyżki oleju kokosowego
• 1,5 łyżki wody
• 1 łyżka kakao
• 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Nie ma tu ŻADNEJ filozofii (mówiłam, że przepis prosty i szybki! ) – fasolę bardzo dokładnie płuczemy letnią wodą na sitku, a następnie wszystkie składniki blendujemy (ja użyłam blendera ręcznego) na GŁADKĄ masę – to bardzo ważne, gdyż zapobiegnie łamaniu się gotowego ciasta. Także polecam blendować ok. 5-7 minut.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40-50 minut w zależności od piekarnika (do suchego patyczka), bez termoobiegu, grzałki góra i dół.
Po przestygnięciu ciasta dekorujemy je wcześniej przygotowaną polewą i wkładamy do lodówki na 2-3 godzinki, możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem (ja użyłam zblendowanego w młynku do kawy ksylitolu), no i gotowe! Lekkie, mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach – świetna alternatywa dla sklepowych słodyczy. 🙂
Kawałek (1/8 ciasta) – 123kcal, Białko: 4,8g, Tłuszcze: 5,9g, Węglowodany: 14,4g
Koniecznie daj znać w komentarzu jak Ci smakowało! Zachęcam również do oznaczania swoich smacznych zdjęć na Instagramie tagiem #zdrowejestczadowe, z przyjemnością podpatrzę Twoje kuchenne rewolucje! 🙂
Po więcej inspiracji zapraszam na fanpage Zdrowe Jest Czadowe.
Smacznego! |
|
|
|
|
|
margo
Trajkotka
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 12 Sie 2013 Posty: 1881
|
Wysłany: Czw 13 Lip, 2017 16:05
|
|
|
Ciasteczka owsiane
http://www.jadlonomia.com...teczka-owsiane/
Cytat: | Składniki na około 15 ciasteczek:
100 g oleju kokosowego lub innej roślinnej margaryny
½ szklanki cukru trzcinowego
½ szklanki mąki pszennej
1 ½ szklanki płatków owsianych
2 łyżki rodzynek, można pominąć lub zastąpić innym ulubionym dodatkiem
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki letniej wody
(to na dole można pominąć jak ktoś nie lubi ostrych smaków, ja bym pominęła margo )
¾ łyżeczki cynamonu
¾ łyżeczki sody
¼ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
Masło roślinne utrzeć z cukrem przy pomocy miksera, następnie dodać spęczniałe w wodzie siemię lniane i utrzeć na gładką masę. Dodać mąkę, cynamon, imbir, sól i sodę, wymieszać na niskich obrotach miksera.
Na koniec dodać płatki owsiane oraz rodzynki, jeśli je dodajemy, a następnie rękami zagnieść wszystkie składniki na kulę ciasta. Odstawić do lodówki na przynajmniej dwie godziny, dzięki temu płatki wchłoną płyn i staną się miękkie.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z ciasta formować ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, następnie lekko je spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut lub do czasu, aż będą lekko złote. Studzić i jeść od razu, najlepiej ze szklanką migdałowego mleka. |
I powiem tak: ja bym nie dawała tutaj margaryny roślinnej (fuj) tylko masło klarowane.
Zamiast mąki pszennej - mąka owsiana! Zastępuję mąką owsianą bardzo wiele rzeczy, gdzie powinna być pszenna i wychodzi całkiem spoko |
|
|
|
|
margo
Trajkotka
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 12 Sie 2013 Posty: 1881
|
|
|
|
|
margo
Trajkotka
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 12 Sie 2013 Posty: 1881
|
|
|
|
|
margo
Trajkotka
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 12 Sie 2013 Posty: 1881
|
|
|
|
|
Mała
Trajkotka
Pomogła: 34 razy Wiek: 49 Dołączyła: 18 Cze 2013 Posty: 1017 Skąd: Moja Wiocha :D
|
Wysłany: Czw 13 Lip, 2017 16:27
|
|
|
czysty przypadek i znalazłam przepis na ciasteczka owsiane:
http://www.natchniona.pl/...teczka-owsiane/
Kobietka robi pyszności... bez glutenu! |
_________________ "Nigdy się nie nie bój" - Krudowie <3 |
|
|
|
|
Zagubiona
Trajkotka
Pomogła: 21 razy Wiek: 39 Dołączyła: 26 Gru 2012 Posty: 1288
|
Wysłany: Czw 13 Lip, 2017 16:29
|
|
|
margo, dziękuję kochana jesteś |
_________________ "Depresja, to ciało, które chce żyć i umysł, który chce umrzeć." |
|
|
|
|
margo
Trajkotka
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 12 Sie 2013 Posty: 1881
|
Wysłany: Czw 13 Lip, 2017 16:32
|
|
|
Ah, jeśli młody lubi naleśniki, to ja robię naleśniki z mąki owsianej i wcale nie są gorsze od tych z pszennej tylko trzeba zwrócić uwagę, czy to owsiana bezglutenowa. Owies nie ma glutenu sam w sobie, ale często jest zanieczyszczony. Ze zbóż to polecam jeszcze kaszę jaglaną i ryż. Nie polecam natomiast mąki kukurydzianej bo kukurydza jest mocno modyfikowana tak samo jak soja z resztą |
|
|
|
|
Zagubiona
Trajkotka
Pomogła: 21 razy Wiek: 39 Dołączyła: 26 Gru 2012 Posty: 1288
|
Wysłany: Czw 13 Lip, 2017 16:38
|
|
|
margo, ostatnio to młody je tylko kaszkę mleczno-ryżową z Bobovity
Dziś piekłam babkę to kawałek zjadł i póki co nic więcej. |
_________________ "Depresja, to ciało, które chce żyć i umysł, który chce umrzeć." |
|
|
|
|
margo
Trajkotka
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 12 Sie 2013 Posty: 1881
|
Wysłany: Czw 13 Lip, 2017 16:44
|
|
|
Aha, w sprawie glutenu to jeszcze gluten jest w proszku do pieczenia - bo w proszku jest mąka.
Anielica trudno mi coś poradzić, oprócz tego, żeby może próbować... próbować... może któryś z tych przepisów mu podejdzie |
|
|
|
|
Zagubiona
Trajkotka
Pomogła: 21 razy Wiek: 39 Dołączyła: 26 Gru 2012 Posty: 1288
|
Wysłany: Czw 13 Lip, 2017 16:49
|
|
|
margo, właśnie po to mi te przepisy, aby próbować.
Mam cały zestaw mąk bez glutenu plus proszek, budynie i inne takie a mąkę kukurydzianą kupuję bio z neta.
A jak coś to mam fsjny przepis na gofry bg, w prawdzie na kukurydzianej ale są pyszne i można je nawet zamiast chleba jeść. |
Ostatnio zmieniony przez Zagubiona Czw 13 Lip, 2017 16:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Zagubiona
Trajkotka
Pomogła: 21 razy Wiek: 39 Dołączyła: 26 Gru 2012 Posty: 1288
|
Wysłany: Czw 13 Lip, 2017 16:58
|
|
|
Gofry bezglutenowe
1szkl. mąki bezglutenowej Mix (może być gotowy ale ja robię tak po jednej łyżce mąki z tapioki i gryczanej, dwie łyżki mąki ryżowej i cztery łyżki mąki kukurydzianej)
1szkl. mąki kukurydzianej
2szkl. wody
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
1/3szkl. oleju
Jeżeli robimy na slodko można dodać dwie łyżki cukru.
Wszystko razem mieszamy. |
_________________ "Depresja, to ciało, które chce żyć i umysł, który chce umrzeć." |
|
|
|
|
margo
Trajkotka
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 12 Sie 2013 Posty: 1881
|
Wysłany: Czw 13 Lip, 2017 17:54
|
|
|
Budyń jaglany
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- szklanka mleka roślinnego (ja używam kokosowego, całą puszkę)
- łyżka oleju (ja używam kokosowego)
- ksylitol lub syrop klonowy (2 łyżki)
- pudełeczko malin
- gruszka
Kaszę jaglaną mielę na mąkę (blenderem ręcznym, ale można młynkiem do kawy). Następnie połowę mleka roślinnego razem z łyżką oleju podgrzewam w rondelku na kuchence. W drugiej połowie mleka rozrabiam trzepaczką mąkę z kaszy jaglanej razem z ksylitolem/syropem klonowym. Gdy mleko w rondelku zaczyna się gotować, wlewam mieszankę z kaszą jaglaną i mieszkam. Zmniejszam ogień i gotuję aż do zgęstnienia, co chwilę mieszając.
Wychodzą z tego dwie ogromne porcje, lub 4 mniejsze rozlewam zatem do salaretek, a później wrzucam na wierzch pokrojoną obraną gruszkę i maliny.
|
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Czw 13 Lip, 2017 22:34
|
|
|
margo napisał/a: | Owies nie ma glutenu sam w sobie, ale często jest zanieczyszczony. |
Wg mojej wiedzy owies zawiera gluten...
margo napisał/a: | polecam jeszcze kaszę jaglaną i ryż |
No i nie zapominajmy o gryce, którą uwielbiam! |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
Zagubiona
Trajkotka
Pomogła: 21 razy Wiek: 39 Dołączyła: 26 Gru 2012 Posty: 1288
|
Wysłany: Czw 13 Lip, 2017 22:49
|
|
|
No właśnie też mi ten owies chodził po głowie... i z tego co pamiętam sam w sobie glutenu nie posiada ale niestety w Polsce jest często zanieczyszczony zbożami gluten zawierajacymi. Stąd w bezglutenówce nie wskazany. |
_________________ "Depresja, to ciało, które chce żyć i umysł, który chce umrzeć." |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|