deratyzator
(banita)
|
Wysłany: Czw 31 Sie, 2017 06:30
|
|
|
Tibor napisał/a: | Tytuł wątku brzmi Sporządziliśmy listę osób które skrzywdziliśmy co troszkę ułatwia sprawę, bo nie ma tu dążenia do gotowości. |
Hmm. Czytam Ciebie i oczom nie wierzę jak to nie ma gotowości? Czytam Twoje posty, a tu nagle takie dziwactwo? Na szczęście po kolejnym czytaniu dotarło do mnie, że odnosisz się do tytułu, a nie do kroku. Ta moja głowa jednak uszkodzona jest.
Spróbuję opisać moje doświadczenia dotyczące kroku 8.
Zrobiłem listę osób które skrzywdziłem od kiedy pamiętam, tj od czasów wczesno szkolnych. W kroku ma być lista ,,wszystkich osób" czyli tych, których krzywdziłem gdy jeszcze nie wiedziałem co to alkohol, kiedy piłem, a także kiedy już nie piłem. Krok 8 robię raz w życiu i więcej do niego nie wracam. Na listę wpisałem wszystkie osoby które skrzywdziłem i którym gotowy jestem. Przy robieniu tej listy sponsor poprosił mnie bym uważał na moje ego i megalomanię. Czy ja skrzywdziłem sąsiadkę, bo widziała mnie pijanego? a może inni sąsiedzi widzieli mnie pijanegom wpłynęło to niekorzystnie na ich odczucia estetyczne. Może ktoś widział jak sikam pod płotem? itd. W kroku jest konkretna lista osób które wiem że skrzywdziłem, oczywiście jeżeli nie jestem pewny lepiej wpisać osobę, co do której nie mam pewności i jeszcze raz to przemyśleć. Jak ja krzywdziłem osoby - fizycznie, finansowo,emocjonalnie i duchowo. Kradłem spokój ducha. Byłem gotowy. Tibor pisał już wyżej ,, wchodzę w buty osoby którą skrzywdziłem" Ludzie raczej mnie nie krzywdzili, to ja krzywdziłem ich. Natomiast jak ma wpisać i być gotowa do zadośćuczynienia córka, ojcu, który ją w dzieciństwie molestował? Pogody Ducha |
|