Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Sponsorowanie na Wielkiej Księdze....
Autor Wiadomość
stone 
Małomówny
rolling

Wysłany: Śro 26 Mar, 2014 17:41   

akacja46 napisał/a:
Też uczestniczyłam w Big Book Study - w końcu ze sponsorką nie czyta się całej WK, a przecież warto dokładnie poznać i zrozumieć i resztę.

a warto, warto :)

P.S. W ogóle ci Amerykańcy mają fajne metody. Bible study, Big Book study. I języka się człek nauczy i cosik mądrego dowie i czas jakoś zleci sympatycznie... :D

Jedni klaszczą i śpiewają a drudzy czytają i gadają a jeszcze inni są smutni, zgorzkniali i dużo klęczą. Różne są drogi duchowe. :D

deratyzator 
(banita)

Wysłany: Pią 18 Sie, 2017 14:28   

Grupa macierzysta z którą się utożsamiam zamierz zmienić swój scenariusz i na mitingach studiować WK. Czy macie może jakieś doświadczenie w tym temacie. Jak to przebiega u was miting?. Może krótki scenariusz mitingu. PD :D :D

Tibor 
Towarzyski

Wysłany: Nie 20 Sie, 2017 08:16   

W moim mieście są takie grupy, w których czytana jest tylko i wyłącznie Wielka Księga. Widać, że te grupy nieco inaczej funkcjonują, zazwyczaj zbierają wokół siebie młodszych uczestników wspólnoty. Każda grupa jest niezależna i może właśnie tak to powinno wyglądać, wzorem tych ze Stanów, z Kanady i Wlk.Brytanii.

Nie wiem. Sposób jest może mniej istotny. Uważam jednak za pewną ubogość korzystanie tylko i wyłącznie z WK. Tak jak ubogością jest korzystanie tylko i wyłącznie z Codziennych Refleksji, 24 na dobę czy jakiejkolwiek innej literatury jako wyłącznej.

Różnicę pomiędzy rodzajem mitingów widzę, ale czy to ma jakikolwiek przekład na jakość życia uczestników? Nie zauważyłem.

yuraa 
Moderator

Wysłany: Nie 20 Sie, 2017 09:03   

u mnie też funkcjonuje taka grupa. uczestniczą tam ludzie , których widać też na innych mityngach
wg starego scenariusza.
ja zawsze powtarzam to co usłyszałem na terapii
"co może robić alkoholik aby nie pić ?
-może robić wszystko , nie krzywdząc siebie i innych "

deratyzator 
(banita)

Wysłany: Nie 20 Sie, 2017 14:22   

Dziękuję. Może wiecie gdzie spotykają się takie grupy? Jakieś namiary macie :D :lol2: :lol2:

staaw 
Uzależniony od Dekadencji

Wysłany: Nie 20 Sie, 2017 15:48   

deratyzator napisał/a:
Może wiecie gdzie spotykają się takie grupy? Jakieś namiary macie

Może być w Cleveland czy wolałbyś bliżej?

Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie :)

deratyzator 
(banita)

Wysłany: Nie 20 Sie, 2017 15:58   

Dzięki Staaw . Nie ma to jak poprosić drugiego alkoholika o pomoc. :D :D :D PD

staaw 
Uzależniony od Dekadencji

Wysłany: Nie 20 Sie, 2017 16:17   

deratyzator napisał/a:
Dzięki Staaw . Nie ma to jak poprosić drugiego alkoholika o pomoc.

Z całego serca chciałem, tylko nie określiłeś w której intergrupie Cię interesuje...

Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie :)

Tibor 
Towarzyski

Wysłany: Nie 20 Sie, 2017 19:38   

deratyzator napisał/a:
Dziękuję. Może wiecie gdzie spotykają się takie grupy? Jakieś namiary macie

Na PW masz odpowiedź dot. grup w Poznaniu.

deratyzator 
(banita)

Wysłany: Nie 20 Sie, 2017 21:06   

Tibor. Bardzo dziękuję. Wiadomość dotarła. Fajnie by było pójść na miting w kolebce AA w Polsce. :D :lol2: :lol2:

deratyzator 
(banita)

Wysłany: Sob 16 Wrz, 2017 19:02   

No właśnie sponsorowanie. Dzisiaj rozmawiałem z przyjaciółmi na temat sponsora. Kto może być sponsorem? Jak długo ,,robi się" program ze sponsorem? Jak sponsor powinien przekazać ten program podopiecznemu? Jak znaleźć sponsora? Kiedy i gdzie go szukać? Czy można przerobić program postawić kroki bez sponsora? :D :D :D Pogody Ducha

wlod 
Towarzyski
wlod AA

Wysłany: Wto 19 Wrz, 2017 20:10   

Witam i pozdrawiam każdego z osobna.Sponsorowanie i sponsor ostatnio sporo czytam i niewiele z tego rozumie ,jednak po przeczytaniu jednego z postów na innym forum zrozumiałem tyle że sponsor 12 kroków staje się terapeutą 12 kroków i zastępuje terapeuta.
Moje doświadczenie jest zupełnie inne dotyczące ruchu AA. Gdy ja stawiałem pierwsze kroki w
ruchu AA mogłem jedynie liczyć na mitingi i doświadczenia drugiego alkoholika wypowiedziane na mitingu.Dzisiaj mógłbym powiedzieć że sponsorami była grupa ,która co tydzień się nawzajem dzieliła się swoim doświadczeniem.Po jakimś czasie zrozumiałem,że poza mitingami należy nad sobą pracować aby wraz z krokami AA zmieniać siebie.Krok pierwszy zajął mnie około roku i dla mnie to był wielki sukces,Jednak po kilku latach zrozumiałem.że 12 kroków to program na całe życie.Czasami byłem sponsorem jednak moja pomoc polegała na zrozumieniu
choroby alkoholowej w oparciu o swoje doświadczenia.Zawsze były to propozycję gdyż tego właśnie nauczył mnie ten ruch w myśl 12 kroku.Pogody ducha
Ostatnio zmieniony przez wlod Wto 19 Wrz, 2017 20:11, w całości zmieniany 1 raz  

deratyzator 
(banita)

Wysłany: Wto 19 Wrz, 2017 20:39   

Program 12 KK nie jest programem terapeutycznym nie jest programem religijnym. Nie może go przekazać ani terapeuta, ani lekarz, ani ksiądz. Jest to program duchowy. Może go przekazać alkoholikowi tylko inny alkoholik, który ten program otrzymał od swojego sponsora alkoholika itd. Program 12KK zawiera tylko, jak piszesz sugestie, propozycje. Tak jak kapitan, którego łódka tonie, proponuje, sugeruje pasażerom by założyli kapoki. Od pasażerów zależy co zrobią. Program przekazuje sponsor podopiecznemu, tak jak go otrzymał od swojego sponsora . Program Wspólnoty nie jest do interpretacji. Sponsor jest tylko przekaźnikiem, tak jak słup który przekazuje prąd do kolejnego słupa. Sponsor dzieli się jedynie swoim doświadczeniem. Pogody Ducha :lol2: :lol2: :lol2:

wlod 
Towarzyski
wlod AA

Wysłany: Czw 21 Wrz, 2017 18:49   

Program 12 KK nie jest programem terapeutycznym nie jest programem religijnym. Proszę powiedz mi gdzie w swoim poście nazwałem 12 krroków terapeutycznym czy religijnym.

deratyzator 
(banita)

Wysłany: Czw 21 Wrz, 2017 19:10   

Wiod :lol2: A gdzie ja przyjacielu napisałem?, że TY WIOD ,,nazwałeś 12 kroków terapeutycznymi czy religijnymi" :lol2: :lol2: Przeczytaj proszę ten post jeszcze raz. Pogody Ducha.

Odpowiedz do tematu