Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Scenariusz mitingu
Autor Wiadomość
Thomasson 
Towarzyski

Wysłany: Pon 15 Gru, 2014 16:52   

Cytat:
Czy spotkaliście się z takim scenariuszem i jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Moim zdaniem trzeba pytać tych co zdrowieją na takich grupach. A te angielskie sponsorowanie, jakaś moda, i sukces mierzony liczbą podopiecznych.

W moich okolicach ma powstać miting programowy, na razie jest to w powijakach. Scenariusz mniej więcej taki:
- preambuła AA
- czytanie tematu głównego tj. 12 kroków
- pytanie do uczestników o propozycje dodatkowych tematów
- wypowiedzi uczestników
- zakończenie po około godzinie

Warto zauważyć że wszelkie "codzienne refleksje, medytacje, książki AA, i inne materiały pomocnicze (np. strzyżyńskie)" służą do pracy indywidualnej i nie powinny być narzucane przez scenariusz mitingu.

Bill W. powiedział że w miejsce siły większej można postawić WŁASNĄ SENSOWNĄ PRAWDĘ tak więc inne 12 kroków jest teisty, katolika, hinduisty, agnostyka, ateisty itd. a jedynym WSPÓLNYM MIANOWNIKIEM jest 12 KRÓTKICH zdań czyli 12 kroków.

Myślę że będzie to godna uwagi propozycja dla tych co z różnych przyczyn nie mają sponsora (trafili na fałszywego sponsora, mają xx lat abstynencji i jakoś głupio teraz robić program, itp.), jak i dla tych co mają spore doświadczenie i chcą się podzielić.

Jak to wyjdzie "w praniu" życie pokaże.

TMCH 
Małomówny

Wysłany: Czw 05 Lut, 2015 17:38   

Ciekawy temat. W Stanach Zjednoczonych i w Wielkiej Brytanii, zaryzykuje to stwierdzenie, ze tyle scenariuszy ile grup.Bylem na mityngach kilkuset grup, poza granicami Polski i nie przypominam sobie abym spotkal dwie grupy , ktore mialyby identyczny scenariusz. Rzecz jasna ze wiele jest podobnych, z przyczyn oczywistych. Czy jest cos co je wszystkie laczy ? Mysle ze preambula jest czytana wszedzie to raczej pewne. Wczoraj w Londynie po raz pierwszy bylem na mityngu w dzielnicy Hounslow. Grupa nazywa sie ACCEPTANCE IS THE KEY (akceptacja jest kluczem ), od tytulu jednej z historii zamieszczonej w Wielkiej Ksiedze. Czytano preambule AA i fragment z tej wlasnie historii dotyczacy akceptacjii. Tylko te dwa teksty. Potem spikerka okolo 15 minut i dzielenie sie. Mityng trwal godzine. Na koniec modlitwa o pogode ducha, O dziwo na siedzaco. Bardzo przyjemne spotkanie

deratyzator 
(banita)

Wysłany: Wto 05 Wrz, 2017 19:27   

Ruszyliśmy z nowym scenariuszem. Czytanie (studiowanie) WK na mitingu od początku.
W drugiej części dzielimy się doświadczeniem na każdy temat dotyczący naszego zdrowienia, życia w trzeźwości. Może uda się zostać tylko na WK. :lol2: :lol2: Zobaczymy. Będzie tak jak ma być, nie inaczej :D :D Może ktoś ma doświadczenia z pracą na podobnym scenariuszu. :lol2: :D :D

Tibor 
Towarzyski

Wysłany: Wto 05 Wrz, 2017 20:34   

deratyzator napisał/a:
Może ktoś ma doświadczenia z pracą na podobnym scenariuszu. :lol2:

No ja mam, ale nie wiem co mam ci napisać? Wrażenia? Nie wiem czy miting jest od wrażeń. Jest on chyba tak samo dobry jak inne. Nie mam zdania. Nie wiem jaką miarę przyjąć. Po prostu jest i fajnie że jest :)

deratyzator 
(banita)

Wysłany: Śro 06 Wrz, 2017 09:00   

Tibor nie prosiłem o wrażenia tylko o doświadczenia. A wrażenia z tego mitingu mam jak najbardziej pozytywne. PD :D :D :D

Tibor 
Towarzyski

Wysłany: Śro 06 Wrz, 2017 10:38   

Aha. To mam doświadczenia, dzisiaj również planuje na takim być. Nie wiem jak miałbym się podzielić doświadczeniem z takiego mitingu. Może dlatego że traktuje go jak każdy miting i nie dostrzegam niczego szczególnego.

dudek 
Towarzyski
alkoholik

Wysłany: Śro 06 Wrz, 2017 14:58   

u mnie w mieście powstała jedna taka grupa około roku temu. Czytamy WK i jeżeli ktoś chce się odnieść do cytatu to podnosi rękę i zabiera głos. Na szczęście na tej grupie prowadzący podchodzą z luzem do wypowiedzi toteż bardziej lub mniej temat zbacza. Zazwyczaj po pierwszym przerwaniu jest kilka wypowiedzi do przerwy, a po przerwie jeszcze 2-3 i urodziny w AA.
Są różne grupy i różni ludzie, mi się podoba na tej grupie tak samo jak na tych z tematami, refleksjami itp.

deratyzator 
(banita)

Wysłany: Śro 06 Wrz, 2017 16:25   

Dudek dzięki :lol: :D Czy jak przychodzi na taki miting (z czytaniem wielkiej księgi) nowicjusz, po raz pierwszy, to coś prowadzący zmienia w scenariuszu? :D :D :D Tibor to notuj dzisiaj wszystko i mi zrelacjonuj :lol2: :lol2: :lol2:

deratyzator 
(banita)

Wysłany: Pon 02 Paź, 2017 10:54   

dudek napisał/a:
u mnie w mieście powstała jedna taka grupa około roku temu. Czytamy WK i jeżeli ktoś chce się odnieść do cytatu to podnosi rękę i zabiera głos. Na szczęście na tej grupie prowadzący podchodzą z luzem do wypowiedzi toteż bardziej lub mniej temat zbacza. Zazwyczaj po pierwszym przerwaniu jest kilka wypowiedzi do przerwy, a po przerwie jeszcze 2-3 i urodziny w AA.
Są różne grupy i różni ludzie, mi się podoba na tej grupie tak samo jak na tych z tematami, refleksjami itp.

Szkoda, że nie uczestniczysz w takich mitingach AA, posłuchał byś co napisał Bill W w Big Book o wyzdrowieniu z tej choroby :lol2: :lol2: :lol2:

dromax 
Gaduła
abstynencki styl życia

Wysłany: Nie 08 Paź, 2017 11:23   

:roll: Osoba prowadząca mityng ma być elastyczna i podchodzić do zagadnienia w zależności od sytuacji.
Tak więc inaczej będzie przebiegał taki mityng gdy pojawi się tam nowicjusz a inaczej gdy są tylko starzy wyjadacze. A inaczej gdy nieoczekiwanie pojawi się ktoś współuzależniony a sam niepijący - przecież nie wyrzucimy go bo potrzebuje pomocy a nie jest przecież aowcem - otwieramy mityng (otwarty) i tyle.
:roll: Scenariusz zależy od tradycji danej grupy.

deratyzator 
(banita)

Wysłany: Pon 09 Paź, 2017 08:47   

dromax napisał/a:
A inaczej gdy nieoczekiwanie pojawi się ktoś współuzależniony a sam niepijący - przecież nie wyrzucimy go bo potrzebuje pomocy a nie jest przecież aowcem - otwieramy mityng (otwarty) i tyle.

Zupełnie tego nie rozumiem? Co ma wspólnego z mitingiem współuzależniony i dlaczego otwieracie wtedy miting?
Na mojej grupie macierzystej wszystkie mitingi są otwarte. Na miting może przyjść każdy i tylko on o tym decyduje. Nikt nie ma prawa nikogo wyprosić z mitingu.
O scenariuszu decyduje grupa, która ma bardzo dużą autonomię. Jedyne co powinna to przestrzeganie 12 TRADYCJI. Pogody Ducha :lol2: :lol2: :lol2:

wlod 
Towarzyski
wlod AA

Wysłany: Pon 09 Paź, 2017 11:24   

Podzielę sie swoim doświadczeniem odnośnie scenariuszu mitingu AA.Dla miting AA w skali miesiąca to trzy mitingi zamknięte jeden otwarty.Co rok lub dwa lata jest inwentura grupy która
ustala scenariusz grupy wybiera rzecznika,skarbnika i przedstawiciela grupy do kontaktów.Wszystko jest zapisane i w każdej chwili rzecznik grupy może sie odwołać do tego zapisu.

deratyzator 
(banita)

Wysłany: Pon 09 Paź, 2017 13:52   

wlod napisał/a:
Podzielę sie swoim doświadczeniem odnośnie scenariuszu mitingu AA.Dla miting AA w skali miesiąca to trzy mitingi zamknięte jeden otwarty.Co rok lub dwa lata jest inwentura grupy która
ustala scenariusz grupy wybiera rzecznika,skarbnika i przedstawiciela grupy do kontaktów.Wszystko jest zapisane i w każdej chwili rzecznik grupy może sie odwołać do tego zapisu.

Wiod czy inwentura w waszej grupie służy do ustalania, co rok nowego scenariusza i wybierania służb??? :szok: Może napiszesz w skrócie jak wygląda scenariusz mitingu Twojej grupy macierzystej. :lol2: :lol2: :lol2: Pogody Ducha

Don kichot 
Małomówny
alkoholik nie nawiedzony

Wysłany: Śro 18 Paź, 2017 11:40   

Doświadczenie?? Jedno.
czyli jak z prężnej grupy gdzie stałych bywalców bylo ok 20 a nowicjusze przychodzili często i większość zostawala na dłużej w ciągu trzech miesięcy zobic czteroosobowe kolko wzajemny adoracji ktore inni omijają szerokim łukiem a nowicjusz jaki jakis wpada to drugi raz sie nie pojawia.....
Wystarczy pod wpływem tych csterch osob.zgodzic sie na zmianę scenariusza na taki gdzie wywala sie teksty stale,wywala świece i pare innych tekstow jako nie aowskie i wprowadza.sie tzw.miting tylko na WK i. Krokach i tradycjach,nie dopuszczając możliwości poruszenia żadnego innego tematu jak tylko to co w danym dniu jest z WK,kroku czy tradycji....
To jest moje doświadczenie ze juz unikam takich grup bo to dla mnie jest chore. (by nie użyć paru innych epitetów)
Ps grupa działa dalej,wiem o tym bo co chwile mam prywatny kontakt z jedną osoba i co jakis czas otrzymuje propozycje wziecia.udziału... Dalej jest ich czterech,a ostatni nowicjusz jaki sie pojawił.byl ponad rok temu (chodzi jednak na.zwykla grupę w innym dniu).....
Na.szczesci grup u nas multum i po tym co wszyscy widza co sie stało z tą jedną w innych grupach takich durnych pomysłów nie mają.

staaw 
Uzależniony od Dekadencji

Wysłany: Śro 18 Paź, 2017 20:06   

Cytat:
Jeśli zapytacie mnie, co jest największym zagrożeniem dla Wspólnoty AA dzisiaj, musiałbym odpowiedzieć, że sztywność, brak elastyczności i zdolności do otwarcia się, wyrażające się w rosnącym zapotrzebowaniu na udzielanie absolutnie jednoznacznych, wiążących odpowiedzi na drobiazgowe, podchwytliwe pytania, presja wywierana na GSO, by wymuszała ona przestrzeganie Tradycji, zasklepianie się w czterech ścianach zamkniętych mityngów, zakazywanie literatury niezatwierdzonej przez konferencje, czyli coraz większa liczba zasad, przepisów i sztywnych regulacji dla grup AA i ich członków.

http://www.spikerpoznan.pl/czytelnia.php?id=16

Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie :)

Odpowiedz do tematu