Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zazdrość
Autor Wiadomość
Jras4 
Docent

Wysłany: Pon 14 Gru, 2009 13:11   

Pytanie do kobiet .... co robić w wobec scen nieuzasadnionei zazdrości wynikającej z kobiecych obaw i wybujałej fantazji ....Skąd bierze sie zazdrość u kobiet ...czy winika ona z prasłowiańskich wierzeń czy ze zwykłego barbażyństwa tkwiącego w podwalinach człowieka (Kobiety )
Ostatnio zmieniony przez Jras4 Pon 14 Gru, 2009 13:16, w całości zmieniany 1 raz  

stiff 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 14 Gru, 2009 13:40   

Jras4 napisał/a:
.owszem ale pytanie jest co do zazdrości ...

Nie chorobliwa, ale taka zwykła ludzka zazdrość to nieodłączny
element miłości...
Inaczej, to juz nie miłość, a przyzwyczajenie sie do jakiegoś stanu...

Jras4 
Docent

Wysłany: Pon 14 Gru, 2009 13:50   

Stiff i to mnie niepokoji ..jak to nieodłączny element miłośći .. pszecie każdy wie że zazdrość niszczy wszystko co pięke
stiff napisał/a:
przyzwyczajenie sie do jakiegoś stanu...
i tu sie nie zgodze miłość nie jest rutyną a jeśli do tego doidzie to lepiej to skączyć

stiff 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 14 Gru, 2009 14:14   

Jras4 napisał/a:
pszecie każdy wie że zazdrość niszczy wszystko co pięke

Trzeba rozróżnić zdrowa zazdrość od chorobliwej... :roll:
Zdrowa zazdrość umacnia związek i rodzi w partnerce poczucie
bezpieczeństwa, ze ci na niej zależy...
Jras4 napisał/a:
tu sie nie zgodze miłość nie jest rutyną a jeśli do tego doidzie to lepiej to skączyć

Popadasz w skrajności sadząc, ze cale życie przebujasz w obłokach...
Miłość to tylko łącznik pary ludzi, którzy później na tej podwalinie
budują trwały związek lub skacza z kwiatka na kwiatek
i umierają nieszczęśliwi...

Jras4 
Docent

Wysłany: Pon 14 Gru, 2009 14:42   

Stiff co znaczy że miłość to tylko łącznik ...czy to że musi kiedyś wygasnąć bez względu na okoliczności ...Bo ja uważam że to niesącząca sie miłość jest trwałą podwaliną związku w codziennym życiu ....A jak rozróżniasz granice pomiędzy tą chorą zazdrością a zdrową ..Ale powiem ci że damnie niema zdrowej ani chorej jest ,,śmiertelny jad zazdrości ,,...

stiff 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 14 Gru, 2009 16:06   

Jras4 napisał/a:
.Ale powiem ci że damnie niema zdrowej ani chorej jest ,,śmiertelny jad zazdrości ,,...

To akurat mnie nie dziwi u Ciebie... :p
Ty masz specyficzne podejście do życia i uważasz,
ze nie ma odcieni, a jest tylko czerń i biel...
Z Toba sie nie dyskutuje tylko słucha, gdzie nie ma miejsca na kompromis
wiec nie widzę sensu, aby Ci wyjaśniać coś na co już masz utarty pogląd...
Jras nikt nie jest nieomylny, Ty tez...

evita 
[*][*][*]

Wysłany: Pon 14 Gru, 2009 18:56   

każda miłość to również odrobina zazdrości ... mówi się tyle o wzajemnym zaufaniu wprawdzie ale jakaś igiełka zazdrości zawsze się wkradnie w każdy związek. Myślę, że to nawet czasami dodaje co nieco pikanterii no bo jak od czasu do czasu partner grzecznie okaże odrobinę zazdrości to kobitka myśli - kocha i dlatego zazdrości :)
a ta chora zazdrość ? to najczęściej prawdziwa udręka. Wiem bo sama to przeżyłam i przeżywam i pewnie nie jestem w tym odosobniona jak współ ... inne dziewczyny z forum zapewne potwierdzą główne objawy chorobowe takie jak :
- przeświadczenie, że partnerka pieprzy się codziennie ze wszystkimi odmiennej płci w jej otoczeniu,
- zarówno 30 lat młodszy jak i 40 lat starszy facet jest idealnym materiałem na kochasia dla partnerki,
- makijaż przed wyjściem do pracy ? po co ? komu się chce spodobać ? pewnie kolejny gościu ją będzie brał dzisiaj,
- każda partnerka takiego chorego człowieka to szmata, dziwka, ku*** i mogłabym tak jeszcze na kilka postów napisać epitetów,

Powyższe przeżywa ogrom kobiet , u mnie jeszcze występowały takie skutki uboczne tej chorej zazdrości jak wąchanie bielizny w poszukiwaniu zapachu innego faceta, przeszukiwanie kieszeni, sprawdzanie telefonu, kontrola co minutowa w przypadku gdy byłam poza domem, śledzenie itp ...
Iras przemyśl dokładnie, który rodzaj zazdrości wchodzi w grę w twoim przypadku i wyluzuj jeśli to jest taka niewinna "igiełka" i ciesz się bo to znaczy, że jesteś kochany :)

dorota 
Małomówny

Wysłany: Pon 14 Gru, 2009 19:07   

evita napisał/a:
inne dziewczyny z forum zapewne potwierdzą główne objawy chorobowe takie jak :
- przeświadczenie, że partnerka pieprzy się codziennie ze wszystkimi odmiennej płci w jej otoczeniu,
- zarówno 30 lat młodszy jak i 40 lat starszy facet jest idealnym materiałem na kochasia dla partnerki,
- makijaż przed wyjściem do pracy ? po co ? komu się chce spodobać ? pewnie kolejny gościu ją będzie brał dzisiaj,

W pelni sie z toba zgadzam! Ja piszac na forum , tez pisze z kochasiem :szok:

evita 
[*][*][*]

Wysłany: Pon 14 Gru, 2009 19:13   

dorota napisał/a:
W pelni sie z toba zgadzam! Ja piszac na forum , tez pisze z kochasiem

a widzisz ! jeszcze o tym zapomniałam :) dzięki za przypomnienie ;) ja też pisząc w necie podobno szukam romansów :)

dorota 
Małomówny

Wysłany: Pon 14 Gru, 2009 19:23   

evita napisał/a:
ja też pisząc w necie podobno szukam romansów

Zanim nasi alko zrozumieja , ze to nie tak jak oni mysla , to my zdazymy sie zestarzec i pomarszczyc . A szkoda , bo zycie ucieka im przez palce

evita 
[*][*][*]

Wysłany: Pon 14 Gru, 2009 19:27   

Cytat:
Zanim nasi alko zrozumieja , ze to nie tak jak oni mysla , to my zdazymy sie zestarzec i pomarszczyc ...

najwyższy więc czas zacząć romansować :wysmiewacz:

Jras4 
Docent

Wysłany: Pon 14 Gru, 2009 19:46   

stiff szkoda że nie wyjasniłeś ..jednak to co piszesz ma sens A co do cieni w zyciu to uważam że ludzie sami je wytważają dla własnych potszeb a świat jest albo czarny albo biały to jak z plastikowymi owocami niby owoce ale zjeść sie nieda ....
Cytat:
Jras nikt nie jest nieomylny, Ty tez...
Tak nie jestem ale nauczyłem sie jednego jeśli chcesz mówić czy wymagać od innych to bądz naibardziei wymagaiący wobec siebie i to własnie dlasiebie niemam taryfy ulgowei ....A to co piszą dorota i Evita jest porażające ludzie kturych opisujecie to pszestępcy i powinni siedzieć ... nie wyobrażam sobie bym mógł pozwolić sobie na takie czyny ,,wąchanie maitek ,, ...To żałosne z ich strony ....osobiscie uważam że miendzy ludzmi kochaiącymi się niepowinno być zazdrości chyba że udaią a pszynaimniej jedno ,,chce wąchać maitki ....

evita 
[*][*][*]

Wysłany: Pon 14 Gru, 2009 19:54   

Jras4 napisał/a:
że miendzy ludzmi kochaiącymi się niepowinno być zazdrości

dlatego też ja nie pisałam tutaj o ludziach kochających się ! to jest historia poważnie zaawansowanego alkoholika i jego głupiej baby, jakby to baca określił :(

KICAJKA 
Trajkotka
współuzależniona-stara al-anonka

Wysłany: Pon 14 Gru, 2009 20:55   

Nie wiem"czy to jest miłość,czy to jest kochanie"-jak śpiewał nieodżałowany Grechuta-ale dla mnie już coś takiego jak zazdrość dawno nie istnieje."Nie ma miłości bez zazdrości" też było śpiewane -myślałam kiedyś,że to normalne.Bywałam zazdrosna kiedyś np.jak aktualny chłopak zwracał uwagę na inne dziewczyny,albo na dyskotece tańczył więcej z innymi.Miewałam znajomości na odległość i też nie byłam pewna co robią za moimi plecami.Jednak bez jakiejkolwiek ostentacji czy pretensji.No i dostałam po łapkach,po 3 latach poważnych planów nagle facet mnie zostawił dla innej.Dlatego powiedziałam sobie,nigdy w życiu nie będę liczyć na stałość i trwałość związku,co ma być to będzie a ja nie będę się szarpać z uczuciami.Mój obecny na początku bywał zazdrosny jak pił,po trzeźwemu widział jaka jestem,jak traktuję facetów,na ile mogą sobie pozwolić w moim towarzystwie- już teraz nie przychodzi mu do głowy być zazdrosnym.Jedynie jak za długo nie poświęcam mu czasu,bo jestem na kompie lub z córcią pogaduchy to się upomina.Czasem żartuje,że najbardziej kocham i dbam o królika. :skromny:

dorota 
Małomówny

Wysłany: Pon 14 Gru, 2009 21:04   

Jras4 napisał/a:
jest porażające ludzie kturych opisujecie to pszestępcy i powinni siedzieć

W '' normalnych'' zwiazkach takie zachowania nie maja miejsca , a w zwiazku z alko wszystko jest mozliwe ....dla zdrowych ludzi wogole niezrozumiale :szok:

Odpowiedz do tematu