Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA "

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
płyta, kuchenka indukcyjna
Autor Wiadomość
smokooka 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 100 razy
Wiek: 47
Dołączyła: 22 Lut 2012
Posty: 5367
Wysłany: Pią 20 Paź, 2017 18:46   płyta, kuchenka indukcyjna

Potrzebuję niebawem zakupić kuchenkę indukcyjną, kupię albo używaną czteropalnikową albo nową dwupalnikową z outletu. I tu mam dylemat, często widzę ogłoszenia, że czteropalnikowa jest w dobrej cenie, bo pola działają ale jest pęknięte szkło. Jak to jest z tymi kuchenkami? Czy uszkodzenie w obrębie jednego pola grzewczego jest jakoś niebezpieczne czy spowoduje zepsucie się wszystkich palników? Czy w ogóle jest możliwe że uszkodzone szkło pozwala na użytkowanie tego pola na którym jest peknięcie? Przypominam, że jestem naturalną blondynką, w życiu nie miałam też do czynienia z takim typem kuchenki. Poproszę o porady wszelkiej maści na ten temat, dysponować będę budżetem do 400 złotych więc nie namawiajcie proszę na inne rozwiązania niż używka albo dwa pola.

Opcja inna jest taka, że mogę kupić kuchenkę elektryczną w tej kwocie, już z piekarnikiem. Ale czy ktoś ma doświadczenie między elektryczną a indukcyjną jeśli chodzi o rachunki za energię? Czy jest wyraźna różnica? A jeśli już elektryczną to emaliowaną czy ceramiczną?
_________________
Nie mąć tego co przejrzyste. (by Kami)
:smok: :oczyska: ka
Ostatnio zmieniony przez smokooka Pią 20 Paź, 2017 18:50, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Klara 
Uzależniony od Dekadencji


Pomogła: 258 razy
Dołączyła: 24 Lis 2008
Posty: 8047
Wysłany: Pią 20 Paź, 2017 19:00   

smokooka napisał/a:
Czy w ogóle jest możliwe że uszkodzone szkło pozwala na użytkowanie tego pola na którym jest peknięcie?

Tu masz odpowiedź:
http://forum.gazeta.pl/fo...indukcyjna.html
Sama korzystam z kuchenki gazowej, ale moja córka ma indukcyjną. Rachunkiem za prąd dzielimy się na pół i nie zauważyłam, żeby był wyższy niż przed indukcją, chociaż generalnie jest wysoki.
Posiłki na tej płycie gotuje się błyskawicznie.
Pamiętaj, że będziesz musiała zaopatrzyć się w całkiem nowe garnki przeznaczone na indukcję, bo "normalne" na takiej płycie nie ogrzewają się. Jeśli koniecznie chce się używać normalnych garnków, trzeba mieć tzw. adapter: https://www.garneczki.pl/...g0aAjYoEALw_wcB
_________________
"Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/
 
     
Matinka 
Gaduła



Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 20 Cze 2013
Posty: 993
Wysłany: Pią 20 Paź, 2017 19:20   

Smoczku, ja mam płytę mieszaną: dwa pola indukcyjne i dwa elektryczne, zdecydowanie polecam i wolę te indukcyjne, ponieważ szybciej reagują - łatwiej jest regulować, żeby szybko rozgrzać albo szybciej schłodzić. A wcześniej miałam kuchenkę gazową, musiałam się przyzwyczaić do tej indukcyjnej, ale teraz jest w porządku. Jest też dużo łatwiejsza w utrzymaniu czystości.
Tak, jak Klara mówi, muszą być garnki przystosowane do indukcyjności, ze znakiem spirali na dnie od spodu.
 
     
smokooka 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 100 razy
Wiek: 47
Dołączyła: 22 Lut 2012
Posty: 5367
Wysłany: Pią 20 Paź, 2017 19:23   

Matinko a w stopniu rozgrzania, na przykład żeby usmażyć frytki to które pola lepsze? Pamiętam z dawnych lat elektryczną w domu - w ogóle nie nagrzewała się aż tak mocno, żeby fajnie smażyć fryty, na gazie to super, a na indukcji?
_________________
Nie mąć tego co przejrzyste. (by Kami)
:smok: :oczyska: ka
 
     
Linka 
Moderator


Pomogła: 42 razy
Wiek: 54
Dołączyła: 15 Gru 2011
Posty: 2297
Wysłany: Pią 20 Paź, 2017 19:27   

Smoczku, a czemu nie gazowa?
_________________
Na moim niebie zawsze świeci słońce :)
 
     
Matinka 
Gaduła



Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 20 Cze 2013
Posty: 993
Wysłany: Pią 20 Paź, 2017 19:45   

smokooka napisał/a:
Matinko a w stopniu rozgrzania, na przykład żeby usmażyć frytki to które pola lepsze? Pamiętam z dawnych lat elektryczną w domu - w ogóle nie nagrzewała się aż tak mocno, żeby fajnie smażyć fryty, na gazie to super, a na indukcji?

Hm...przyznam, że doświadczenia smażenia na głębokim tłuszczu nie mam. Frytki robimy w piekarniku na papierze, że takie niby mniej kaloryczne są;-)
Róże faworkowe raz robiłam w garnku pełnym smalcu, to wrzało, jak trzeba.
A tak najczęściej, jeśli smażenie na tłuszczu, to jakieś mięso, ale to na patelni i jest tak, jak na gazowej.
Ważna jest też jakość naczyń, bo to dno się rozgrzewa (powinno być grube) i produkuje całe ciepło.
 
     
smokooka 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 100 razy
Wiek: 47
Dołączyła: 22 Lut 2012
Posty: 5367
Wysłany: Pią 20 Paź, 2017 20:33   

OK :)
_________________
Nie mąć tego co przejrzyste. (by Kami)
:smok: :oczyska: ka
 
     
smokooka 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 100 razy
Wiek: 47
Dołączyła: 22 Lut 2012
Posty: 5367
Wysłany: Pią 20 Paź, 2017 20:35   

Linko, nie gazowa, bo nie mam gazu. Nie dociągnę sobie, poza tym to kuchnia w pokoju, bez wyciągu jeszcze, na raz wszystkiego nie kupię, a z gazu najwięcej osadów jest. Butli nie chcę, bo będąc sama nie mam samochodu a dźwigać nie będę. Zresztą dla mnie to niebezpieczne tak z butlą.
_________________
Nie mąć tego co przejrzyste. (by Kami)
:smok: :oczyska: ka
 
     
ossa
Gość
Wysłany: Sob 21 Paź, 2017 06:43   kuchenka indukcyjna

Smoka jeśli mogę swoje pięć groszy. Osobiście mam kuchenkę gazową z piekarnikiem elektrycznym, dość starą i praktycznie nie korzystam z piekarnika, bo ma taką sprawność, że każdy placek widać na rachunku za prąd. Na razie musi tak być, bo nie chce robić remontu kuchni. Poza tym instalacja elektryczna w mieszkaniu na swoje lata i niestety nie jest przystosowana do indukcji. Nie wiem jak to się nazwa fachowo, ale napięcie w sieci powinno mieć 380 Volt tzw. siła , czy jakoś tak. Obecnie producenci produkują już kuchenki na normalne napięcie, ale nie wszyscy dlatego należy zwrócić na to uwagę. Zwłaszcza jak masz zamiar kupić używaną.

Niedawno urządzałam mieszkanie syna . Kuchnia w aneksie, bez gazu, nie było wyboru kupiliśmy kuchnie indukcyjną. Zalety gotuje się szybko, jest łatwa w utrzymaniu czystości, można sobie ustawić czas gotowania np. wstawiasz ziemniaki ustawiasz czas po którym się sama wyłączy.

Wady pisała o nich Matinka muszą być specjalne garnki, patelnie na indukcje inne nie będą działać. Niestety dobre garnki nie są tanie, można szukać zamienników. Ostatnio syn postanowił robić soki na zimę, mówię weź mój sokownik , ale niestety mój nie działa na indukcje, musiał kupić własny.

Dlatego zwróć uwagę jeśli będziesz kupować używaną na jakie jest napięcie , bo inaczej nie będzie działać lub wywali ci korki w mieszkaniu. Jeśli chodzi o rachunki za prąd on płaci niewiele, a gotują sporo, a lubią zwłaszcza potrawy w głębokim tłuszczu.

Elektryczną kuchenkę ma matka, ale to porażka gotuje długo i rachunki są dużo wyższe.

ps. gdyby któryś z moderatorów przerzucił mój post do właściwego działu :prosi: :kwiatek:
Ostatnio zmieniony przez Wiedźma Sob 21 Paź, 2017 07:57, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Wiedźma 
Administrator


Pomogła: 170 razy
Dołączyła: 04 Paź 2008
Posty: 9441
Wysłany: Sob 21 Paź, 2017 07:57   

ossa napisał/a:
gdyby któryś z moderatorów przerzucił mój post do właściwego działu :prosi: :kwiatek:

Załatwione. A także odgaszam post Ossy, bo może być przydatny dla kogoś w przyszłości.
_________________
Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach - GALERIA
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Google
WWW komudzwonia.pl

antyspam.pl


Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
Strona wygenerowana w 1.62 sekundy. Zapytań do SQL: 13