Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Mój problem
Autor Wiadomość
Krzysztof2018 
Małomówny
Krzysztof2018

Wysłany: Sob 04 Sie, 2018 15:38   Mój problem

Nie piję dwa i pół roku ale,mam problem z którym nie mogę sobie dać rady. Mam wrażenie że zabija mnie to pomału z każdym dniem. Chodzi o to że nie mam żadnej osoby z którą mógłbym po prostu porozmawiać. Nie mam nikogo nawet do zwykłej rozmowy o wszystkim i niczym. Monotonia dnia codziennego,zawsze ten sam schemat. Praca - po pracy siedzę w domu sam ze sobą. Byłem kilka razy na mitingach. Nie potrafię się tam zaaklimatyzować, złapać jakiegoś kontaktu. Druga sprawa to że sama formuła tych spotkań nie do koca mi odpowiada. Dosyć długo chodziłem na terapię do ośrodka. Były jakieś znajomości,kontakty. Czes jednak pokazał że nie były to kontakty bezinteresowne także, nic już po nich nie zostało. Jest we mnie dużo żalu do ludzi a może nawet złości. Od kiedy nie piję stałem się bardziej nieufny wobec ludzi. W pracy nikt nie wie że jestem alkoholikiem i mam nadzieję że to się nie zmieni bo ludzie z którymi pracują raczej to wykorzystają przeciwko mnie i będą uderzać w słaby punkt a to ostatnia rzecz której potrzebuję. Bywa tak że w pracy mam naprawdę ciężkie dni czuję się wtedy osamotniony,taki z boku. Czas mija szybko. Zastanawiam się jak długo jeszcze mogę w tym stanie w tej sytuacji trwać.

Jras4 
Docent

Wysłany: Sob 04 Sie, 2018 19:14   

Krzysztof2018 napisał/a:
Zastanawiam się jak długo jeszcze mogę w tym stanie w tej sytuacji trwać.
bardzo krótko bo jedziesz na d*** i wydumujesz wszystko zeby iśc w żal i osamotnienie a to poto zeby sie nachlać
1 nie zastąpiłeś czasu jaki poswiecałeś na chlanie czasem na inne zainteresowania np łowienie ryb
2 ludzi z zycia pjiackiego nie zastapiłes innymi np takimi jak ty ale bez picia ale i innymi
3 mówisz nie odnalazłem sie na mitingu a jak chlałes to sie odnalazłeś ?
i cos odemnie ..powinienes dostać kopa w jajca a to tak zebyś przestał płakac jak baba ...

Whiplash 
Admin Techniczny

Wysłany: Sob 04 Sie, 2018 20:19   

Jras4 zwolnij nieco... Sam się kopnij w jajca, nagraj filmik i wrzuć do "Na poprawę humoru"

A tymczasem Krzysztofie...

Krzysztof2018 napisał/a:
Od kiedy nie piję stałem się bardziej nieufny wobec ludzi. W pracy nikt nie wie że jestem alkoholikiem i mam nadzieję że to się nie zmieni bo ludzie z którymi pracują raczej to wykorzystają przeciwko mnie i będą uderzać w słaby punkt a to ostatnia rzecz której potrzebuję. Bywa tak że w pracy mam naprawdę ciężkie dni czuję się wtedy osamotniony,taki z boku. Czas mija szybko. Zastanawiam się jak długo jeszcze mogę w tym stanie w tej sytuacji trwać.

Rzeczywistość na trzeźwo nie jest taka kolorowa jak wydawała się być wcześniej. Nie pijesz stosunkowo krótko więc nie dziw się, że nie zbudowałeś jeszcze solidnej chałupy. Nie wiadomo nawet, czy udało Ci się postawiś fundamenty... Piszesz o "kilku mitingach". A co pozwoliło Ci przestać pić? Te kilka mitingów? Terapia? Solidne zderzenie z dnem? Bo powiem Ci szczerze, można mieć obawy, jeśli chodzi o abstynencję nie podpartą solidnym fundamentem. Ten fundament daje Ci oparcie w takich właśnie trudnych chwilach. Daje podstawy, narzędzia, pozwalające rozbrajać mechanizmy uzależnienia. Radzić sobie z problemami, typu głody czy wyzwalacze... Napisz więcej o sobie, a zapewniam Cię, że znajdziesz tu ludzi, którzy mają tak samo jak Ty i podzielą się swym doświadczeniem w tych sprawach.

Ja jeszcze mogę dodać, że choć nie wiem czemu, to wśród ludzi, którym mówię o tym, że jestem alkoholikiem (niepijącym) raczej dostrzegam szacunek niż poniżenie. Może Twoje obawy o współpracowników są bezpodstawne? Dopuszczasz do siebie taką ewentualność?

Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu.

yuraa 
Moderator

Wysłany: Sob 04 Sie, 2018 20:48   

Monotonia, praca po pracy sam ze sobą i nuda panie nic sie nie dzieje.
Samo nic się nie zmieni,
Jras napisał Ci o łowieniu ryb.
możesz nawet na kurs spadochronowy się zapisać albo inny ekstremalny.
Masz jakieś pasje ?

Krzysztof2018 
Małomówny
Krzysztof2018

Wysłany: Sob 04 Sie, 2018 21:48   

Myślę że swoje dno osiągnąłem. Miałem ciągi coraz dłuższe i dużo problemów z tego powodu.

W przestaniu pomogła mi terapia na którą chodziłem ponad rok ale, przede wszystkim pomogło mi to że naprawdę chciałem coś zmienić i przestać bo poszedłem tam z własnej nie przymuszonej woli. Nie miałem żadnego zapicia mino że było kilka ''dobrych'' sytuacji'' jak np: śmierć kolegi. Nadal uważam że mam dużą motywacje by do tego nie wracać.

Bez muzyki nie potrafię wytrzymać jednego dnia i to jest od małego moja pasja.
Na koncerty już nie jeżdżę bo za dużo tam używek dookoła. Lubie dużo czytać. Lubię oglądać boks,na ryby jeżdżę ale,nawet jak będę robił to codziennie nie zastąpi mi to kontaktu z drugim człowiekiem.Połowa mojego życia to była jedna wielka impreza. Tak poznawałem ludzi tak to się kręciło i tu dochodzę do tego że bez starych znajomych i miejsc w które chodziłem nie potrafię się odnaleźć .

staszek 
Gaduła
staszek

Wysłany: Sob 04 Sie, 2018 21:59   

Krzysztof2018 napisał/a:
Zastanawiam się jak długo jeszcze mogę w tym stanie w tej sytuacji trwać.

Krzysztof2018 napisał/a:
Nie potrafię się tam zaaklimatyzować, złapać jakiegoś kontaktu

Witaj,jeżeli nie odpowiada Tobie grupa,to poszukaj inną.Ja po terapii odwiedziłem trzy grupy i wybrałem tą która mi odpowiadała.A tak po za tym, to są różne możliwości,grupy wsparcia,zloty absolwentów z których jak się chce, to można skorzystać.Ja dzisiaj byłem na zlocie absolwentów,co wcale nie jest blisko około 130km.Mam takie odczucie, że się wstydzisz w pracy przyznać,że jesteś alkoholikiem. :)

staszek 
Gaduła
staszek

Wysłany: Sob 04 Sie, 2018 22:09   

Krzysztof2018 napisał/a:
.Połowa mojego życia to była jedna wielka impreza. Tak poznawałem ludzi tak to się kręciło i tu dochodzę do tego że bez starych znajomych i miejsc w które chodziłem nie potrafię się odnaleźć .

Powoli,nie zadziała to wszystko na pstryknięcie palcem. zapewne znasz zalecenia z terapii,zmiana sposobu myślenia i otoczenia.Poznawałeś ludzi z którymi piłeś i byłeś śmiały,przestałeś pic i nie masz
odwagi do ludzi się otworzyć.Jak to mówi stare porzekadło że świat bez Ciebie będzie istniał,a ty bez niego nie. :)

rejek 
Towarzyski
Wyleczony przez NFZ-Alko nie nawiedzony-bez misji

Wysłany: Nie 05 Sie, 2018 06:43   

Tak jak ci napisał Staszek-grupa kiepska?-poszukaj innej.
I możesz dodać w swoim profilu choćby województwo - to może sie odezwie do ciebie ktoś z twoich okolic.

Krzysztof2018 
Małomówny
Krzysztof2018

Wysłany: Nie 05 Sie, 2018 08:11   

staszek napisał/a:
Mam takie odczucie, że się wstydzisz w pracy przyznać,że jesteś alkoholikiem. :)

Może masz racje. A co jeśli takie wyznanie mi zaszkodzi. Ludzie znając słaby punkt lubią tam uderzać. Wychodzę z założenia że teraz mam spokój to po co ryzykować.

Wiedźma 
Administrator

Pomogła: 193 razy
Wysłany: Nie 05 Sie, 2018 09:18   

Cytat:
A co jeśli takie wyznanie mi zaszkodzi. Ludzie znając słaby punkt lubią tam uderzać. Wychodzę z założenia że teraz mam spokój to po co ryzykować.

Jasne, epatować chorobą bez potrzeby nie ma sensu. To tylko wzbudza niepotrzebną sensację.
Trzeba powiedzieć w niektórych przypadkach lekarzowi, przyjacielowi,
czasem komuś potencjalnie bliskiemu (mam na myśli nowy związek) i tyle.
Twoja choroba to Twoja sprawa. Wstydzić się nie ma czego ale i chwalić się nie ma czym.

staszek 
Gaduła
staszek

Wysłany: Nie 05 Sie, 2018 12:27   

Nie patrz na to co ludzie powiedzą,ważne żebyś Ty się czuł z tym dobrze.
Ja osobiście tego nie ukrywam i powiem że,w niektórych sytuacjach mi to pomaga. :)

margo 
Trajkotka

Pomogła: 32 razy
Wysłany: Nie 05 Sie, 2018 13:06   

Cytat:
Wielkopolska

no, to jak będzie jakiś zlocik w Poznaniu to rozumiem, że obecność obowiązkowa? :cwaniak:

Krzysztof2018 
Małomówny
Krzysztof2018

Wysłany: Nie 05 Sie, 2018 13:51   

margo napisał/a:
Cytat:
Wielkopolska

no, to jak będzie jakiś zlocik w Poznaniu to rozumiem, że obecność obowiązkowa? :cwaniak:

No jakaś opcja jest żeby się gdzieś ruszyć.

Wiedźma 
Administrator

Pomogła: 193 razy
Wysłany: Nie 05 Sie, 2018 14:19   

Krzysztof2018 napisał/a:
No jakaś opcja jest żeby się gdzieś ruszyć.

Spóźniłeś się o tydzień - właśnie wróciliśmy z jubileuszowego zlotu dekadenckiego.

Jędrek 
Trajkotka
ALKOHOLIK

Wysłany: Nie 05 Sie, 2018 18:49   Re: Mój problem

Krzysztof2018 napisał/a:
.... W pracy nikt nie wie że jestem alkoholikiem i mam nadzieję że to się nie zmieni bo ludzie z którymi pracują raczej to wykorzystają przeciwko mnie i będą uderzać w słaby punkt a to ostatnia rzecz której potrzebuję..

Prorok?
Ja powiedziałem swojemu bezpośredniemu przełożonemu od razu, że się muszę leczyć...
A reszta załogi mnie nie interesowała.
Egoistycznie zająłem się sobą.

Odpowiedz do tematu