Alkoholik i nie tylko |
Autor |
Wiadomość |
DarkDarek
Małomówny
|
Wysłany: Czw 30 Sie, 2018 21:03 Alkoholik i nie tylko
|
|
|
Jak w temacie, jestem alkoholikiem, ale również narkomanem i lekomanem. jednym słowem, politoxy. Zażywam amfetaminę, późnej łykami benzo, żeby zmniejszyć zwałę. Pije, wtedy też zażywam benzo, żeby zmniejszyć kaca. Tak w kółko od 20 ponad lat. Pewnie spytajcie co mnie skłoniło do założenia tu konta i czemu chcę leczyć. To powiem. Osiągnąłem swoje dno, miesiąc temu byłem tak nawalony wodą i speedballami, że dałem się skusić na spróbowanie heroiny. To jak dla mnie to już za wiele. Od 2 tyg.jestem czysty, ale co robić dalej? Detoks najpierw? Czyli już nie trzeba? Bo na terapię to wiem, że chyba muszę.A jak ma się AA do politoxy? Można tam iść mając nie tylko alkohol jako problem? |
Ostatnio zmieniony przez DarkDarek Czw 30 Sie, 2018 21:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Tibor
Towarzyski
Pomógł: 7 razy Wiek: 50 Dołączył: 08 Sie 2016 Posty: 495 Skąd: z jasnej strony mocy
|
Wysłany: Czw 30 Sie, 2018 21:24
|
|
|
Cześć Darek.
Posłużę się cytatem z 3 Tradycji AA
Cytat: | Jedynym warunkiem przynależności do AA jest pragnienie zaprzestania picia | .
Warto podkreślić słowo Jedynym. Skoro jedynym tzn. że nie ma żadnego innego warunku. Jeśli masz chęć/ pragnienie zaprzestać pić to jakiekolwiek inne zaburzenia czy nałogi nie mają znaczenia.
Głowa do góry.
Prawdopodobnie terapia też nie zaszkodzi. |
_________________ "życie duchowe to nie teoria" |
|
|
|
|
DarkDarek
Małomówny
|
Wysłany: Czw 30 Sie, 2018 21:48
|
|
|
Rozumiem, dobrze, bo właśnie szukam czegoś na jutro po pracy. |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Czw 30 Sie, 2018 22:55
|
|
|
DarkDarek napisał/a: | Od 2 tyg.jestem czysty, ale co robić dalej? Detoks najpierw? Czyli już nie trzeba? |
A po co Ci detoks? Skoro przeżyłeś dwa tygodnie na sucho, to raczej delirium czy inna padaczka już Ci raczej nie zagraża
Jesteś w stanie trafiać w klawisze i składać logiczne zdania, więc chyba najgorszy etap zespołu abstynenckiego masz już za sobą.
Teraz znajdź porządny ośrodek i szoruj na terapię. Ja leczyłam alko i lekomanię jednocześnie jedną terapią.
Skutecznie |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
DarkDarek
Małomówny
|
Wysłany: Pią 31 Sie, 2018 09:16
|
|
|
Dziękuję Ci Wiedźmo no to mnie uspokoiłaś z tym detoksem. Nic mi fizycznie nie dolega i chyba
powinien Bogu za to dziękować. Dziś po pracy choćby nie wiem co, ja idę gdzieś do AA. Napiszę wieczorem jak było. Boję się jak cholera tam iść . Kurczę już 3 raz piszę ten post bo w pracy już jestem i jak coś to przepraszam za literówki. |
|
|
|
|
Jędrek
Trajkotka ALKOHOLIK
|
Wysłany: Pią 31 Sie, 2018 09:36
|
|
|
DarkDarek napisał/a: | Dziś po pracy choćby nie wiem co, ja idę gdzieś do AA. Napiszę wieczorem jak było. Boję się jak cholera tam iść ... |
Ciekawe czego bardziej się boisz: kontynuować swoje dotychczasowe życie, czy zacząć je zmieniać na lepsze... |
_________________ Andrzej
„Niepoczytalność: robisz w kółko to samo, a spodziewasz się zmian”
Poczytalność? Robisz w kółko to samo, kiedy zaczynasz zauważać pozytywne zmiany. |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
|
Wysłany: Pią 31 Sie, 2018 12:18
|
|
|
DarkDarek napisał/a: | no to mnie uspokoiłaś z tym detoksem. |
Ja to generalnie jestem przeciwniczką detoksu, poza przypadkami z ewidentnym wskazaniem medycznym
gdy silny zespól abstynencyjny zagraża życiu. W narkomanii zachodzi to częściej niż w alkoholizmie.
Natomiast detoks na życzenie, żeby lepiej się poczuć i szybciej dojść do siebie jest błędem,
bo uczy na przyszłość miękkiego lądowania, które w uzależnieniu robi znacznie więcej złego niż dobrego.
A jeśli Cię porządnie przetelepie - na żywca, bez znieczulenia - zapamiętasz tę lekcję
i być może postarasz się, żeby więcej do tego nie wracać. Za którymś razem potrafi zadziałać |
|
|
|
|
dudek
Towarzyski alkoholik
|
Wysłany: Pią 31 Sie, 2018 20:38
|
|
|
Cześć DarkDarek,
U nas w mieście na AA przychodzi kolega który mówi że oprócz alkoholika jest narkomanem, a wcześniej był kolega też alkoholik i lekoman. Nie robi nikt problemu z tego powodu, przecież chodzi o taki sam cel😀. Jak mieszkasz w większym mieście to znajdziesz grupy AN. Możesz chodzić tam i do nas, alkoholików. |
_________________ Gdzie trzech Polaków, tam cztery różne zdania. |
|
|
|
|
DarkDarek
Małomówny
|
Wysłany: Pią 31 Sie, 2018 21:27
|
|
|
Byłem, przeżyłem i do domu wróciłem, a jechałem tam jak na ścięcie głowy W przerwie na papierosa zagadał do mnie starszy gość, tak dobrze po 60 i dodał otuchy. Dał też listę z numerami telefonów innych uczestników grupy i powiedział, że mogę zawsze do kogoś zadzwonić i pogadać. Dał też broszurkę z adresami i godzinami meetingów i podkreślił flamastrem godziny i miejsca gdzie się spotyka grupa do której dzisiaj poszedłem. W ogóle zostałem ciepło przywitany przez grupę. Przestałem się czuć jak ostatni degenerat, tylko jak normalny człowiek, który się pogubił.
I dziękuję Wam za odpowiedzi. Myślałem, że nikt nie odpisze bo napisałem o tym incydencie z heroiną Bałem się tutaj napisać i bałem się iść do AA. Jutro też idę. |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
|
Wysłany: Pią 31 Sie, 2018 21:31
|
|
|
Ale teraz już się nie boisz - ani Anonimowych Alkoholików ani nas? |
|
|
|
|
DarkDarek
Małomówny
|
Wysłany: Pią 31 Sie, 2018 21:40
|
|
|
Wiedźma napisał/a: | Ale teraz już się nie boisz - ani Anonimowych Alkoholików ani nas? |
Już nie Znaki na ziemi i niebie i na forum wskazują, że dobrze trafiłem |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
|
|
|
|
|
DarkDarek
Małomówny
|
Wysłany: Sob 01 Wrz, 2018 10:06
|
|
|
Jaki człowiek potrafi być durny Czy naprawdę trzeba się upodlić, żeby zacząć myśleć ? Jezu, w jakim ja bajzlu siedzę. Czytam Wasze posty i zazdroszczę. Też chcę żyć bez nałogów
Ale mówię DOŚĆ, albo teraz albo nigdy. A żeby szlag trafił te wszystkie używki |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
|
Wysłany: Sob 01 Wrz, 2018 14:39
|
|
|
DarkDarek napisał/a: | A żeby szlag trafił te wszystkie używki |
Eeee tam... Niech se będą...
Przecie nie wszystkim szkodzą, po co komuś odbierać tę odrobinę przyjemności?
Nie bądźmy psami ogrodnika |
|
|
|
|
DarkDarek
Małomówny
|
Wysłany: Nie 02 Wrz, 2018 19:43
|
|
|
Czy terapia musi być konieczne na kilka tygodni czy miesięcy stacjonarna ? A jak ja chcę utrzymać pracę i realizować program 12 kroków ? Jak to ogarnąć, żeby miało ręce i nogi |
|
|
|
|
|