No i dopadło mnie po 2 miesiącach |
Autor |
Wiadomość |
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Wto 24 Kwi, 2012 20:33
|
|
|
Cytat: | Mówiłam, że jestem uzależniona od alkoholu. Wtedy wydawało mi się, że "ładniej" brzmi |
Też stosowałam ten podstęp, bo słowo "alkoholiczka" wydawało mi się po prostu plugawe.
Teraz już nie mam z tym żadnego problemu - o: jestem alkoholiczką. Nie bolało |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
JAGODAAA
Małomówny
Pomogła: 4 razy Wiek: 71 Dołączyła: 27 Mar 2012 Posty: 88
|
Wysłany: Śro 25 Kwi, 2012 12:14
|
|
|
|
_________________ "...Rozwijaj siłę ducha by w nagłym nieszczęściu mogła być tarczą dla ciebie..." Desiderata |
Ostatnio zmieniony przez JAGODAAA Śro 25 Kwi, 2012 12:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
JAGODAAA
Małomówny
Pomogła: 4 razy Wiek: 71 Dołączyła: 27 Mar 2012 Posty: 88
|
Wysłany: Śro 25 Kwi, 2012 12:17
|
|
|
PiXeL napisał/a: | ale nadal nie mogę się przyznać do alkoholizmu... rozpoczynam ja (imię) abstynencję utrzymałem... |
Nic na siłę, do wszystkiego trzeba dojrzeć.
Wówczas "owoc" będzie trwalszy i smaczniejszy.
|
_________________ "...Rozwijaj siłę ducha by w nagłym nieszczęściu mogła być tarczą dla ciebie..." Desiderata |
|
|
|
|
Szamot
Milczek chudzielec
|
Wysłany: Śro 25 Kwi, 2012 12:24
|
|
|
Nie wiem dlaczego ale powiedzieć powiedziałem, jestem alkoholikiem, ale tak naprawdę to jeszcze trochę czasu minęło zanim w środku się do tego przyznałem. Teraz sobie czasami mówię : Mam na imię alkoholik chciałbym być znowu Tomkiem, |
_________________ Pozdrawiam Tomek |
|
|
|
|
Gonzo.pl
(banita)
Pomógł: 37 razy Wiek: 63 Dołączył: 22 Maj 2011 Posty: 3629 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Śro 25 Kwi, 2012 12:28
|
|
|
Ja jestem i będę alkoholikiem dozgonnym, ale jest to tylko jedna z ogromu definicji mnie jako człowieka. |
_________________ Wszystko jest możliwe. Niemożliwe zajmuje tylko więcej czasu. |
|
|
|
|
Dora
(konto nieaktywne)
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 12 Sie 2011 Posty: 1133 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Śro 25 Kwi, 2012 12:30
|
|
|
Szamot napisał/a: | Teraz sobie czasami mówię : Mam na imię alkoholik chciałbym być znowu Tomkiem, |
Podoba mi sie to stwierdzenie |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile...
Ryszard Riedel |
|
|
|
|
grzesiek
Gaduła
Pomógł: 15 razy Wiek: 57 Dołączył: 16 Lip 2011 Posty: 850 Skąd: Kłodzko
|
Wysłany: Śro 25 Kwi, 2012 12:48
|
|
|
Szamot napisał/a: | Mam na imię alkoholik chciałbym być znowu Tomkiem, |
Witaj, widzisz ja odbieram to inaczej. Ja zawsze byłem Grześkiem,od urodzenia.Alkoholizm to choroba nabyta,więc alkoholikiem stał się Grzesiek. Teraz jedynie mogę wypowiadać to w dwojaki sposób,w zależności co jest dla mnie istotne.
Jestem alkoholikiem i mam na imię Grzesiek.
LUB
Mam na imię Grzesiek i jestem alkoholikiem.
Brzmi podobnie ,ale trochę się różni. |
_________________ dzisiaj nie pije
Każdy człowiek może wejść na lepszą drogę, do puki żyje |
|
|
|
|
Aniołkowa
Towarzyski DDA, uzależniona od alkoholu
|
Wysłany: Śro 25 Kwi, 2012 13:05
|
|
|
pannaJot napisał/a: | ja na początku nie mogłam wydusić ze ściśniętego gardła: alkoholiczka. Mówiłam, że jestem uzależniona od alkoholu. Wtedy wydawało mi się, że "ładniej" brzmi |
i ja nie byłam inna, robilam dokladnie to samo
juz mi sie zdarza mowic alkoholiczka, choc jeszcze nadal dziwnie sie czuje tak mowiac |
_________________ Cel osiągany jest lotem, w wyniku rejsu lub marszem. Miarowym następstwem kroków, w dowolnie wybranym czasie. |
|
|
|
|
Janioł
Uzależniony od netu Uśmiech to pół pocałunku
Pomógł: 70 razy Wiek: 58 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4556 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Śro 25 Kwi, 2012 13:30
|
|
|
Szamot napisał/a: | Mam na imię alkoholik chciałbym być znowu Tomkiem, | dualizm , system rozdwojonego ja ? Jestem Andrzej i jestem alkoholikiem to mnie identyfikuje z chorobą , jesli się z nią nie utożsamiam to przestaje dbać o swoją trzeżwość , brak identyfikacji z alkolizmem i alkoholikami plus zaniedbanie odpusczenie mityngów , spotkań z terapeutą , sponsorem to skończyło sie dla mnie fatalnie po prawie 12 latach abstynencji |
_________________ P.S. Janioł może być tylko jeden chociaż też czasem w coś walnie aureolką by: Pietruszka |
|
|
|
|
Jonesy
Upierdliwiec
|
Wysłany: Śro 25 Kwi, 2012 14:22
|
|
|
grzesiek napisał/a: | Alkoholizm to choroba nabyta,więc alkoholikiem stał się Grzesiek. |
Kurcze, no powiem Ci, że ja od pierwszego wypitego piwa (które wiem dokładnie co do dnia kiedy wypiłem) już byłem alkoholikiem. Bo się upiłem od razu i wiedziałem że to jest to
No to jak to jest, nabyty czy wrodzony ten mój alkoholizm? |
_________________ Nemo vir est qui mundum non reddat meliorem
|
|
|
|
|
piotr7
Gaduła
Pomógł: 9 razy Wiek: 70 Dołączył: 10 Kwi 2012 Posty: 949 Skąd: lubuskie
|
Wysłany: Śro 25 Kwi, 2012 14:38
|
|
|
Po ponad dwuletnich przerywanych próbach utrzymania się w grupie AA ,już całkowicie świadomy i pogodzony z faktem że jestem że jestem alkoholikiem ,na pierwszym spotkaniu na grupowej terapii ,przedstawiłem się Piotr alkoholik i w tym momencie zauważyłem w oczach kilku innych uczestników terapii lęk.
Większość z nich przerwała terapię. |
|
|
|
|
Gonzo.pl
(banita)
|
Wysłany: Śro 25 Kwi, 2012 14:41
|
|
|
Piotrze, z mojej terapii podstawowej nie piją trzy osoby, a przewinęły się dziesiątki przez te kilka miesięcy. |
_________________ Wszystko jest możliwe. Niemożliwe zajmuje tylko więcej czasu. |
|
|
|
|
szymon
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Śro 25 Kwi, 2012 14:48
|
|
|
Gonzo.pl napisał/a: | z mojej terapii podstawowej nie piją trzy osoby, a przewinęły się dziesiątki przez te kilka miesięcy. |
a z mojej jedna i się tym nie podniecam |
|
|
|
|
Gonzo.pl
(banita)
|
Wysłany: Śro 25 Kwi, 2012 14:53
|
|
|
|
|
|
|
|
Whiplash
Admin Techniczny
Pomógł: 43 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Lip 2011 Posty: 1340 Skąd: White Undercane
|
Wysłany: Śro 25 Kwi, 2012 14:54
|
|
|
szymon napisał/a: | a z mojej jedna i się tym nie podniecam |
A masz z nią jakiś kontakt? |
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia.
Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu. |
|
|
|
|
|