Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Alternatywne sposoby leczenia alkoholizmu - gdybanie....
Autor Wiadomość
aazazello 
Gaduła

Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 14:50   

Dostałeś odpowiedzi na poważnie. Przynajmniej ja więcej na ten temat nie wiem

Dalej mogę tylko tak :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Tomoe 
(banita)

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 14:51   

aazazello napisał/a:

Wiesz, np. tradycyjna terapia nie jest przystosowana dla każdego lub coś tam, coś tam.

Wiem, wiem... "syndrom innego alkoholika" :mgreen:

Krzysztof zwany Napoleonem, który nie pije ponad 20 lat, z okazji swojej rocznicy zaprosił do swojej audycji w radiu Bohdana Woronowicza, u którego zaczynał, ponad 20 lat temu, leczenie swojego alkoholizmu.
No i Krzysztof w tej audycji wspominał ze śmiechem, że na początku swojej terapii myślał w o Woronowiczu tak: "Być może nawet ten facet się zna na innych alkoholikach. To nie jest wykluczone. Ale on na pewno się nie zna na takim alkoholiku, jakim ja jestem!" :rotfl:
Ostatnio zmieniony przez Tomoe Pią 07 Sty, 2011 14:52, w całości zmieniany 1 raz  

Borus 
Trajkotka
uzależniony

Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 15:01   

Marc-elus napisał/a:
jakieś inne sposoby muszą istnieć....
...jak zawsze... ;)

...można np. wchodzić do domu przez okienko od piwnicy, ale łatwiej wejść otwartymi drzwiami... :mysli:

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 15:04   

Borus napisał/a:
łatwiej wejść otwartymi drzwiami

Te drzwi są zamknięte dla większości.
Nie neguje "tradycyjnych" metod rekomendowanych przez WHO, to statystyki mówią żeby szukać innych..... Przecież nikt nie mówi żeby się nie leczyć tak jak jest to ogólnie uznane.

Tomoe 
(banita)

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 15:07   

A co ciebie tak nagle jakaś "większość" zaczęła obchodzić?
Ty się skup na sobie. I na tym, co jest realnie dostępne dla ciebie, tu i teraz.
Jedynym alkoholikiem na świecie, za którego jesteś odpowiedzialny - jesteś ty sam. :)

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 15:09   

Przecież wyraźnie w temacie jest napisane: gdybanie.
Gdybanie to rodzaj rozrywki, ale czasem może doprowadzić do dobrych wniosków.

Już się nie odzywam :foch: ;)

aazazello 
Gaduła

Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 15:13   

Marc-elus napisał/a:
Zaciekawił mnie temat Smart Recovery

Co pociąga ciebie najbardziej w SR? Krótki okres trwania? Wejdź, pozbądź się problemu, wyjdź i zapomnij o problemie? Elitarność?

Poszukiwania są dla mnie zrozumiałe, też bym poszukiwał. Co jest w SR takiego pociągającego
Ostatnio zmieniony przez aazazello Pią 07 Sty, 2011 15:15, w całości zmieniany 1 raz  

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 15:37   

aazazello napisał/a:
Marc-elus napisał/a:
Zaciekawił mnie temat Smart Recovery

Co pociąga ciebie najbardziej w SR? Krótki okres trwania? Wejdź, pozbądź się problemu, wyjdź i zapomnij o problemie? Elitarność?

Poszukiwania są dla mnie zrozumiałe, też bym poszukiwał. Co jest w SR takiego pociągającego

Tak jak napisałem, za mało o tym wiem, ale wydaje mi się że przede wszystkim "pozytywne" podejście do tematu. Mają chyba racje iż to w człowieku leży siła mogąca go wyrwać z "zaklętego kręgu". Przynajmniej odpowiada to moim przekonaniom.
Jak czytam w 12krokach iż "Uwierzyliśmy, że Siła Większa od nas samych może przywrócić nam zdrowie" to jakoś wybacz, niezbyt mi to pasuje.

Ale cóż, miliony wierzą w przemianę wody w wino(ciekawe dlaczego akurat w wino :) ) i jest im z tym dobrze.

Sugerując iż Smart Recovery pociąga mnie bo "Krótki okres trwania? Wejdź, pozbądź się problemu, wyjdź i zapomnij o problemie? " dalej trąbisz w tubę pt.: AA, terapia, nic nigdy więcej, i tak to wszystko poza tym się nie sprawdzi. Wiesz tyle na temat SR żeby tak akurat streścić na czym polega ten program? Bo ja nie....
Zaraz napiszesz na serio to co Tomoe napisała w żartach: kombinuje żeby nie iść na terapie.

Forum służy do dyskusji a nie wyznawania dogmatów, jeżeli ktoś się myli to owszem, należy go wyprowadzić z błędu.
Kiedyś ludzie wyznawali wiele dogmatów, Papierze byli nieomylni, ziemia była płaska, od góry przykryta niebem a od dołu podparta piekłem.... Wierzyli w to równie mocno jak teraz niektórzy w potęgę pieniądza lub jedynie słuszną drogę trzeźwienia(która tak na marginesie jest w wielu przypadkach nieskuteczna).

Idę precz, dogmatycy, nawet pogdybać przy Was nie można....

Jacek 
Uzależniony od Dekadencji
...jestem alkoholikiem...

Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 15:43   

Marc-elus napisał/a:
Pewnie jest tak iż są sposoby na alkoholizm które jeszcze nie zostały wprowadzone lub wynalezione.

Marci,to bardzo dobrze że robisz coś dla siebie
no i szukasz sposobu skutecznego działania
ale zapewniam cię że jeszcze nikt nie wynalazł i już nikt nie wynajdzie sposobu na alkoholizm
no może prócz jednego sposobu na kociokwik (kaca)
- aby go nie mieć,wystarczy dzień wcześniej nie pić -
i to tu zaczyna się problem,gdyż alkoholik nie potrafi sobie odmówić
ale z pewnością słyszałeś już że nie walczymy z alkoholem
więc słowa "sposób na alkoholizm" jest tu złym określeniem
niby takie nic,taka mała uwaga ,ale wiele znacząca
bo ja rozumiem co chciałeś powiedzieć tymi słowami
ale spróbuj powiedzieć to w gronie ludzi którzy nie są wtajemniczeni
ich odpowiedz będzie typu - masz słabą silną wolę
pewnie wiesz o czym mówię
więc jeśli już chcesz wyszukać coś lepszego niż jest
to idź dobrym torem rozumowania

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 15:44   

Marc-elus napisał/a:
Idę precz, dogmatycy, nawet pogdybać przy Was nie można....
pogadać można tyle tylko czy warto, bo stawką jest życie i to na dodatek jedyne które mam

incognito 
(banita)

Pomogła: 16 razy
Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 15:49   

dodam od siebie wtracając się nieśmiało aby znowu jakis grom i insynuacje nie zostały mi przypisane...

.Zamiast spotkań AA - Smart Recovery

To mit, że alkoholizm jest chorobą, z którą trzeba nauczyć się żyć – twierdzi Joe Gerstein

Amerykański lekarz stworzył program wyjścia z nałogu, który całkowicie zaprzecza zasadom Anonimowych Alkoholików, a jego fundamentem jest pozytywne myślenie.

W powszechnym przekonaniu alkoholizm jest chorobą, więc jeśli ktoś chce przestać pić i naprawić swoje życie, cały czas musi się leczyć. A ponieważ większości ludzi nie stać na to, by na stałe zamieszkać w klinice odwykowej, najlepszym wyjściem dla nich jest dołączenie do Anonimowych Alkoholików, odwołanie się do pomocy Siły Wyższej, poskromienie nałogu według programu 12 kroków oraz dożywotnie uczestnictwo w spotkaniach AA.

– To nie jest konieczne – twierdzi Joe Gerstein, emerytowany profesor medycyny. – To mit, że nie da się wyjść z nałogu bez uczestnictwa w AA.

Gerstein sam przez lata był wyznawcą tego mitu i niejednokrotnie kierował pacjentów z problemem alkoholowym na spotkania AA. Jak sam przyznaje – z różnym skutkiem. – W swoim gabinecie spotykałem ludzi z brzuchami opuchniętymi przez marskość wątroby. Po wyjściu z pracy widziałem, jak ci sami ludzie wychodzili z pełnymi torbami ze sklepu monopolowego – wspomina profesor.

Gerstein przyznaje, że AA to “szczególny program“, który w ciągu ostatnich 75 lat pomógł milionom ludzi. Ale jednocześnie twierdzi, że jest to program zły – “z powodów etycznych, medycznych i psychologicznych“.

Gerstein jest prezesem i założycielem Smart Recovery, programu alternatywnego wobec AA, który powstał w 1994 roku w Stanach Zjednoczonych i od tego czasu zdobywa coraz więcej zwolenników. Na początku marca Gerstein wystąpił na konferencji w Londynie na zaproszenie organizacji charytatywnej Alcohol Concern, poświęconej promocji programu Smart Recovery, jako nowego sposobu pomocy osobom z problemem alkoholowym, których liczbę ocenia się w Wielkiej Brytanii na 1,1 miliona.

Brytyjskie Ministerstwo Zdrowia jest żywo zainteresowane poszerzeniem możliwości leczenia alkoholizmu i przeznaczyło 100 tysięcy funtów na dwuletni program pilotażowy Smart Recovery w Wielkiej Brytanii. Na razie liczebna proporcja klubów AA wobec konkurencji jest bardzo nierówna. W samym Londynie spotyka się około 300 grup AA, podczas gdy liczba klubów Smart wynosi po 20 w Anglii i Szkocji.

Niemniej jednak nowa inicjatywa wzbudza zainteresowanie ekspertów. Nicolay Sorensen, rzecznik organizacji Alcohol Concern mówi: – AA mają ogromny zasięg. Na chwilę obecną, Smart Recovery stanowi dla nich jedyną alternatywę. Program ten ma potencjał, udowodnioną skuteczność i cieszy się rosnącą popularnością.

Program wychodzenia z nałogu Smart opiera się na terapii poznawczo-behawioralnej, a zwłaszcza na jednym z jej elementów, zwanym racjonalno-emotywną terapią zachowań. Gerstein nazywa Smart “programem wiary w siebie” i odrzuca teorię AA o chorobie alkoholowej i definiowaniu ludzi z problemami alkoholowymi jako “chorych na alkoholizm”.

Podobnie jak AA, Smart Recovery działa na zasadzie organizacji non-profit o międzynarodowym zasięgu. Program jest znany w Australii, Uzbekistanie i innych odległych zakątkach świata. Podręcznik Smart Recovery został przetłumaczony m.in. na rosyjski, perski i chiński. Podobnie jak AA, Smart jest stosowany w zakładach karnych, ma za cel abstynencję i jest darmowy, chociaż w dużym stopniu utrzymywany jest z dobrowolnych datków. Różnica polega na tym, że Smart opiera się na nauce i jest światopoglądowo neutralny, podczas gdy ruch AA jest silnie związany z religijnością. Wiele z osób, chodzących obecnie na spotkania 370 grup Smart Recovery w Ameryce, próbowało wcześniej AA, lecz zniechęcił je nacisk na to, by członkowie porzucali nałóg w wyniku duchowego nawrócenia, twierdzi Gerstein.

Dla niego samego kluczową różnicą jest to, że filozofia Smart Recovery jest pozytywna. – Uważamy, że uzależnienie jest bardzo ludzkim uwarunkowaniem i może być pokonane własnymi siłami przez osobę uzależnioną. Odrzucamy przekonanie, iż ludzie wpadają w nałóg na całe życie. Są tacy, którym pomagają książki, medycyna, wsparcie bliskich lub profesjonalna opieka lekarska. Wszystkie sposoby są właściwe. Ze Smart Recovery ludzie dokonują zerwania z nałogiem sami. Podstawą naszego programu jest wiara w to, że istota ludzka posiada w sobie zdolność, by pokonać najgorsze uzależnienia.

Anonimowi Alkoholicy mają swoją “Wielką Księgę”, natomiast Smart cztery punkty kluczowe oraz “zestaw narzędzi” – zbiór sposobów na to, jak zmienić swoje zachowanie. Przykładowo, gdy ktoś czuje napięcie pod koniec dnia pracy, może zastosować narzędzie ABC, gdzie A oznacza Zdarzenie Aktywujące (ang. Activating Event): wyjście z pracy, B oznacza Przekonanie (ang. Belief) o potrzebie rozładowania stresu drinkiem, a C oznacza Konsekwencje (ang. Consequence), czyli upicie się. Smart Recovery uczy swoich uczestników, w jaki sposób przerwać ten nieracjonalny ciąg, pomagając im zrozumieć mechanizmy przyczynowo-skutkowe – czyli dlaczego robią to, co robią, niszcząc przy tym życie swoje i swoich bliskich, i jak temu zapobiec.

– Na spotkaniach Smart Recovery nie modlimy się, nie odmawiamy “Ojcze Nasz” i nie zawodzimy pieśni – mówi Gerstein. – Nie pokładamy nadziei w siłach nadprzyrodzonych i nie oczekujemy, że ludzie będą tu przychodzili w nieskończoność. Przychodzą, zdrowieją i żyją dalej.

Smart Recovery działa na zasadzie organizacji non-profit o międzynarodowym zasięgu w Polsce o dziwo równiez stosowany z bardzo dobrym skutkiem... no znam takich nawt na tym forum!!!!!!!!!! skutek dał skutek... dobry!!!!

Program wychodzenia z nałogu Smart opiera się na terapii poznawczo-behawioralnej
źródło: http://www.guardian.co.uk/
Ostatnio zmieniony przez incognito Pią 07 Sty, 2011 15:54, w całości zmieniany 2 razy  

Kulfon 
Trajkotka
pacjent nie z tej ziemi

Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 15:49   

Marc-elus napisał/a:
Słyszeliście może o jakiś alternatywnych sposobach leczenia alkoholizmu?

nasz Hali cos kiedys wspominal,

to co on owczas przedstawil nawet brzmialo bardzo logicznie :mysli:

troche o tym tu znalazlem TU

oczywiscie mniemam ze chcialbys sie wyleczyc i pic dalej jak normalny obywatel :mgreen:
Ostatnio zmieniony przez Kulfon Pią 07 Sty, 2011 15:52, w całości zmieniany 1 raz  

Jacek 
Uzależniony od Dekadencji
...jestem alkoholikiem...

Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 15:51   

Marc-elus napisał/a:
ziemia była płaska, od góry przykryta niebem a od dołu podparta piekłem...

a jaka niby miała być,okrągła ??? :mysli:
Ostatnio zmieniony przez Jacek Pią 07 Sty, 2011 15:52, w całości zmieniany 1 raz  

aazazello 
Gaduła

Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 15:52   

Marc-elus napisał/a:
w człowieku leży siła mogąca go wyrwać z "zaklętego kręgu"

Zgadzam się z tobą, myślę jednak , że są różne fazy alkoholizmu i być może, pomyśl o tym, ludzie nie znajdują w sobie żadnego punktu zaczepienia i wtedy jest im potrzebna siła wyższa. Może? a może nie? nie wiem
Marc-elus napisał/a:
miliony wierzą w przemianę wody w wino(ciekawe dlaczego akurat w wino

To akurat proste jest: elitarność + starożytne dbanie o zdrowie
Marc-elus napisał/a:
dalej trąbisz w tubę pt.: AA, terapia, nic nigdy więcej, i tak to wszystko poza tym się nie sprawdzi

Chciałem poznać twój punkt widzenia na tę sprawę. Rozczarowałeś mnie tym, że nie masz nic do powiedzenia.
Marc-elus napisał/a:
Kiedyś ludzie wyznawali wiele dogmatów, Papierze byli nieomylni, ziemia była płaska, od góry przykryta niebem a od dołu podparta piekłem

Cóż edukacja i postęp czynią cuda. Alleluja i do przodu :mgreen:
Marc-elus napisał/a:
Idę precz, dogmatycy, nawet pogdybać przy Was nie można

Twój wybór, tylko, że w ten sposób nigdy nie przedstawisz swoich poglądów
Marc-elus napisał/a:
Zaraz napiszesz na serio to co Tomoe napisała w żartach: kombinuje żeby nie iść na terapie.
.
Nie napiszę, bo nie jestem Tomoe i jest mi to obojętne
Marc-elus napisał/a:
Wiesz tyle na temat SR żeby tak akurat streścić na czym polega ten program?

Jak dobrze poszperasz, to może dowiesz się co wiem na ten temat.
Na zakończenie :D
:pocieszacz:

dromax 
Gaduła
abstynencki styl życia

Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 16:13   Re: Alternatywne sposoby leczenia alkoholizmu - gdybanie....

Marc-elus napisał/a:
Słyszeliście może o jakiś alternatywnych sposobach leczenia alkoholizmu? Może o jakiś badaniach które dobrze rokują na przyszłość? Może nawet o pojedynczych przypadkach które zostały rozwiązane sposobami ogólnie nie znanymi?

:evil: A po co ci alternatywne metody?
czy to co jest powszechnie dostępne nie wystarcza?
:foch: Mnie wystarczyło. Możliwości są ogromne. Trzeba tylko podjąć decyzję i byc konsekwentnym.

Odpowiedz do tematu