Alternatywne sposoby leczenia alkoholizmu - gdybanie.... |
Autor |
Wiadomość |
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 13:52 Alternatywne sposoby leczenia alkoholizmu - gdybanie....
|
|
|
Witajcie
jak wiecie(lub nie) jestem "młodym" alkoholikiem na początku swojej trzeźwej(mam nadzieje) drogi.
Trochę rzeczy się dowiedziałem na temat obecnych sposobów zaleczania alkoholizmu.
Terapie, mitingi AA, program 12 kroków itd. Zaciekawił mnie temat Smart Recovery, ale praktycznie mam tylko szczątkowe informacje więc muszę je zgłębić.
Jeżeli na tym tle zestawi się dane ilu alkoholików jest niepijących to to wszystko wypada bardzo blado, nie mówiąc już o wtórnych skutkach alkoholizmu nawet wśród tych niepijących alkoholików.
Choroba w której taki mały odsetek chorych "przedłuża" swoje życie jest prawdziwą masakrą(nie mówiąc już o wyleczeniu, czyli normalnym, kontrolowanym piciu).
Pewnie jest tak iż są sposoby na alkoholizm które jeszcze nie zostały wprowadzone lub wynalezione.
Człowiek przez setki lat udowodnił iż to co go trapiło w przeszłości zostało spokojnie opanowane przez potomków, lub nawet w ciągu jednego pokolenia, więc nie sądzę że to co jest to ostateczne rozwiązanie.
Słyszeliście może o jakiś alternatywnych sposobach leczenia alkoholizmu? Może o jakiś badaniach które dobrze rokują na przyszłość? Może nawet o pojedynczych przypadkach które zostały rozwiązane sposobami ogólnie nie znanymi? |
Ostatnio zmieniony przez Marc-elus Pią 07 Sty, 2011 13:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Tomoe
(banita)
Pomogła: 106 razy Dołączyła: 01 Cze 2009 Posty: 4791 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 13:55
|
|
|
Tu już gdzieś na forum był podobny temat.
I był nawet link do artykułu o Smart Recovery.
Ale zabij mnie - nie chce mi się tego szukać.
Ja wolę te metody zdrowienia z alkoholizmu, których skuteczność sprawdziłam na sobie. |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 13:57
|
|
|
Tomoe, to co działa na Ciebie nie działa na wielu innych, więc szukanie czegoś innego ma sens.
Smart Recovery jest tutaj: http://komudzwonia.pl/vie...?t=3325&start=0 |
Ostatnio zmieniony przez Marc-elus Pią 07 Sty, 2011 13:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Tomoe
(banita)
|
Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 13:58
|
|
|
No widzisz, sam sobie znalazłeś linka. |
|
|
|
|
aazazello
Gaduła
|
Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 14:03
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | Pewnie jest tak iż są sposoby na alkoholizm które jeszcze nie zostały wprowadzone lub wynalezione |
Bez wątpienia, cywilizacja pędzi do przodu.
Marc-elus napisał/a: | Słyszeliście może o jakiś alternatywnych sposobach leczenia alkoholizmu? |
Przykro mi , nie znam.
Szukasz alternatyw a dlaczego masz taki opór przed tradycyjnym, rzecz oczywista obecnie tradycyjnymi i uznanymi przez WTO? |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 14:07
|
|
|
aazazello napisał/a: | dlaczego masz taki opór przed tradycyjnym, rzecz oczywista obecnie tradycyjnymi i uznanymi przez WTO? |
Nie znam wytycznych WHO(pomyliło Ci się z organizacją handlu ), uświadom mnie jakie one są, jeżeli są spore to może u mnie w komentarzach do pamiętnika żeby tutaj nie robić zbytnich wywodów.
Nie mam oporów, po prostu stwierdzam fakty. |
|
|
|
|
Tomoe
(banita)
|
Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 14:09
|
|
|
Bo się coraz bardziej niebezpiecznie zbliża termin pierwszej wizyty u tradycyjnego terapeuty...
I mózg alkoholika już zaczyna kombinować co by tu wymyślić, żeby nie pójść... |
|
|
|
|
aazazello
Gaduła
|
Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 14:18
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | WHO(pomyliło Ci się z organizacją handlu ) |
Oczywiście, mój błąd. trade health
WHO uznaje dwie metody: specjalistyczną terapię uzależnień i pracę grup samopomocowych, takich np. jak ruch AA |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 14:30
|
|
|
Tomoe napisał/a: | Bo się coraz bardziej niebezpiecznie zbliża termin pierwszej wizyty u tradycyjnego terapeuty...
I mózg alkoholika już zaczyna kombinować co by tu wymyślić, żeby nie pójść... |
No tak, mogłem się podziewać takiego komentarza
Idę idę, ale to nie znaczy że mam się nie zastanawiać nad problemem.
Kiedyś zjadłem dwa jogurty i "foremki" po nich nie dały się włożyć jedna w drugą.
Pytanie: skoro raczej w miejscu napełniania ich nie produkują to jak je transportują do tego miejsca? Przecież żeby dostarczyć "foremki" do napełniania to transport pustych musi mieć taką samą obiętość jak gotowych jogurtów. Zupełnie nieekonomicznie jeśli chodzi o koszty.
Do dziś nie wiem jak to robią |
Ostatnio zmieniony przez Marc-elus Pią 07 Sty, 2011 14:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
aazazello
Gaduła
|
Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 14:37
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | Przecież żeby dostarczyć "foremki" do napełniania to transport pustych musi mieć taką samą obiętość jak gotowych jogurtów |
Kombinuj, kombinuj |
|
|
|
|
Tomoe
(banita)
|
Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 14:39
|
|
|
A te foremki do jogurtów to jest twój problem?.... ....
Ważne, że jogurty smakowały.
Ja jako użytkownik telewizora nie muszę wiedzieć jak jest zbudowany telewizor w środku, wystarczy mi, że go umiem obsługiwać.
Wiedza o budowie telewizora jest potrzebna mechanikowi, którego wzywam, kiedy mi się telewizor popsuje. Sama w popsutym telewizorze nie dłubię, bo mogłabym go jeszcze bardziej zepsuć...
Chyba nie czujesz się ekspertem w dziedzinie własnego zepsutego organizmu?
Po co ci nagle wiedza o Smart Recovery, skoro tej metody i tak nikt w Polsce nie stosuje? |
Ostatnio zmieniony przez Tomoe Pią 07 Sty, 2011 14:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
aazazello
Gaduła
|
Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 14:43
|
|
|
Tomoe napisał/a: | A te foremki do jogurtów to jest twój problem? |
Być może te niedopasowane opakowania to metafora?
Wiesz, np. tradycyjna terapia nie jest przystosowana dla każdego lub coś tam, coś tam. Inaczej, dlaczego jogurty znalazłyby się w tym temacie? Nie wiem |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 14:44
|
|
|
Tomoe napisał/a: | Chyba nie czujesz się ekspertem w dziedzinie własnego zepsutego organizmu? |
Nie, nie czuje się.
Tomoe napisał/a: | Po co ci nagle wiedza o Smart Recovery, skoro tej metody i tak nikt w Polsce nie stosuje? |
Tak, nikt nie stosuje i nikt nie powinien się o to pytać, dalej niech ludzie piją....
Przejaskrawiam tylko, ale równie dobrze to kilkadziesiąt lat temu też nie trzeba było się pytać za granicą o ruch AA, przecież u nas na pewno szeptuchy znały na to sposoby.... |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 14:45
|
|
|
aazazello napisał/a: | Być może te niedopasowane opakowania to metafora?
Wiesz, np. tradycyjna terapia nie jest przystosowana dla każdego lub coś tam, coś tam. Inaczej, dlaczego jogurty znalazłyby się w tym temacie? Nie wiem |
Ja tu chciałem na poważnie a wyszło jak zawsze.... |
|
|
|
|
Tomoe
(banita)
|
Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 14:46
|
|