Kontrakt |
Autor |
Wiadomość |
szymon
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Czw 04 Sie, 2011 09:01
|
|
|
czarna róża napisał/a: | nie będzie podpisywac żadnego kontraktu |
bo się boi, bo to strasznie poważnie brzmi: KONTRAKT
bo to poważna sprawa i najzwyczajniej boi się że nie spełni najważniejszego warunku |
|
|
|
|
Tomoe
(banita)
Pomogła: 106 razy Dołączyła: 01 Cze 2009 Posty: 4791 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Czw 04 Sie, 2011 09:53
|
|
|
czarna róża napisał/a: | Ech...znajoma zaczyna się wycofywac..nie będzie podpisywac żadnego kontraktu..może z nią nie jest tak żle,terapeuta zakręcony itd..chyba ma jeszcze za mało strat..szkoda.
|
Ano na tym właśnie polega siła uzależnienia, że człowiek uzależniony ma "wdrukowany kod" - czyli schemat takiego myślenia i postępowania, które go prowadzi drogą destrukcji, prosto w kierunku samozagłady...
Dopóki dla osoby uzależnionej picie alkoholu jest dobre - to nikt i nic jej nie przekona że picie alkoholu jest złe.
Zresztą - po co przekonywać? Trzeba zaakceptować cudze pragnienie picia.
Po co brać na siebie odpowiedzialność za los drugiego człowieka?
I to większą odpowiedzialność niż jego własna?
Nadodpowiedzialność jest zaprzeczeniem odpowiedzialności. |
Ostatnio zmieniony przez Tomoe Czw 04 Sie, 2011 09:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
grzesiek
Gaduła
Pomógł: 15 razy Wiek: 57 Dołączył: 16 Lip 2011 Posty: 850 Skąd: Kłodzko
|
Wysłany: Czw 04 Sie, 2011 09:57 witaj
|
|
|
Cześc Czrna Różo! Jak wynika z twoich wypowiedzi,ta osoba o której piszesz ma bardzo dobrze wykształcony system iluzji i zaprzeczeń.To cały świat jest wszystkiemu winny tylko nie ona.Jeśli terapeuta,ani nikt inny nie jest w stanie jej pomóc,to znaczy,że ona tej pomocy jeszcze nie akceptuje i nie potrzebuje.Jak osiągnie własne dno i spotka ją fala nieprzyjemności lub drastycznych wydarzeń,co spowoduje bezsilność i bezradność to wtedy sama przyjdzie po pomoc,albo da pracę lekarzowi ostatniego kontaktu (paotomorfolog). |
_________________ dzisiaj nie pije
Każdy człowiek może wejść na lepszą drogę, do puki żyje |
|
|
|
|
czarna róża
Towarzyski
Pomogła: 14 razy Wiek: 50 Dołączyła: 14 Lis 2009 Posty: 406 Skąd: Toruń
|
Wysłany: Czw 04 Sie, 2011 12:58
|
|
|
Kochani..przecież ja to wszystko wiem..po prostu to moja przyjaciółka i nie mogę jej nie pomóc..oczywiście nic na siłę,tyle ile mogłam jej powiedziałam,bez ściemy..wręcz usłyszałam że przyszła do mnie po wsparcie a tylko ją dobiłam i usłyszała wiele gorzkich słów..chyba oczekiwała głaskania po głowie i właśnie zaprzeczania.. |
_________________ Boże..jeśli przestane w Ciebie wierzyc ,to zacznę robic złe rzeczy.. |
|
|
|
|
staaw
Uzależniony od Dekadencji
Pomógł: 125 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 9025
|
Wysłany: Czw 04 Sie, 2011 13:01
|
|
|
Tak Różyczko. Tak pomaga się w tej chorobie... |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Czw 04 Sie, 2011 13:06
|
|
|
czarna róża napisał/a: | usłyszałam że przyszła do mnie po wsparcie a tylko ją dobiłam i usłyszała wiele gorzkich słów. |
Nic dziwnego Różyczko. Przecież odebrałaś jej komfort picia na co najmniej pięć minut a to czasem dla alkoholika cała wieczność. |
_________________ |
|
|
|
|
Tomoe
(banita)
Pomogła: 106 razy Dołączyła: 01 Cze 2009 Posty: 4791 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Czw 04 Sie, 2011 13:23
|
|
|
Różyczko, jej złość nie ma nic wspólnego z twoją osobą.
To jej choroba alkoholowa w ten sposób broni się przed wyleczeniem.
Nie bierz sobie tego do głowy. |
|
|
|
|
czarna róża
Towarzyski
|
Wysłany: Czw 04 Sie, 2011 13:25
|
|
|
Dokładnie Tomoe...ona zna moją historię ,ja jej...wiem że mogę byc tą złą jakby co..ale nie będę jej pomagac pic.. |
_________________ Boże..jeśli przestane w Ciebie wierzyc ,to zacznę robic złe rzeczy.. |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Czw 04 Sie, 2011 14:48
|
|
|
"Dawno temu" sądziłem że każdemu alkoholikowi trzeba pomagać, namawiać itd.
Teraz, jak zobaczyłem na terapii ile osób jest takich co wszystko mają naprzeciw i nic do nich nie dociera, zmieniłem zdanie. Niech piją. tak dużo żeby szedł skowyt cierpienia. |
|
|
|
|
Lenka
Towarzyski
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 15 Kwi 2011 Posty: 250
|
Wysłany: Czw 04 Sie, 2011 16:26
|
|
|
czarna róża napisał/a: | tyle ile mogłam jej powiedziałam,bez ściemy....chyba oczekiwała głaskania po głowie i właśnie zaprzeczania.. |
Bardzo dobrze robisz Różyczko. Miałam podobną sytuację z moją przyjaciółką, tyle, że ona nie miała zielonego pojęcia o alkoholizmie. Boże, jak ja czekałam na jej zaprzeczenia. Skarżyłam się i czekałam na pocieszenie. A ona robiła dokładnie to, czego oczekiwałam. "Wmawiała" mi, że to żaden alkoholizm, że to tylko dołek i wszystko się wyprostuje jak z niego wyjdę. Bo przecież rozumiała, że miałam powody do picia. Mnie stwarzało to komfort picia i jednocześnie utwierdzało w przekonaniu, że nie jest ze mną tak źle. I trwało to bardzo długo
Bądź twarda |
|
|
|
|
Masakra
Trajkotka O jedna impreze za duzo
|
Wysłany: Czw 04 Sie, 2011 16:30
|
|
|
Wiem, ze na pewno mialas dobre intencje ale czaem musimy sobie zdac sprawe, ze nie wszystko zalezy od nas i nie na wszystko mamy wplyw:)
Tak wiec moze i banalnie to brzmi ale sprobuj zajac sie soba
a tak a propos to ladnie wygladalas na zlocie |
_________________ Jest tam napisane gdzies, posrod gwiazd na niebie, jak pokore w sobie miec...
W I O S N A
Dulcius Ex Asperis |
|
|
|
|
czarna róża
Towarzyski
|
Wysłany: Czw 04 Sie, 2011 18:41
|
|
|
Masakra..bo się zaczerwienię... |
|
|
|
|
Masakra
Trajkotka O jedna impreze za duzo
|
Wysłany: Czw 04 Sie, 2011 18:54
|
|
|
tylko stwierdzam fakt |
_________________ Jest tam napisane gdzies, posrod gwiazd na niebie, jak pokore w sobie miec...
W I O S N A
Dulcius Ex Asperis |
|
|
|
|
|