Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
emigranci...
Autor Wiadomość
olga 
Uzależniony od netu

Wysłany: Nie 17 Lis, 2013 19:52   

Krzysztof 41 napisał/a:
Nie zgodzę się z wami. 13 lat temu sam wyemigrowałem bez języka i znajomości tak po prostu w ciemno no prawie w ciemno i nie żałuję.

Krzysiu teraz emigrantów jest chyba niewiele mnij jak rodowitych Niemców, zjechali się Bułgarzy i Rumuni, Którzy "psują" rynek pracy, faktycznie pracują za 5 euro na godzinę

olga 
Uzależniony od netu

Wysłany: Nie 17 Lis, 2013 19:55   

leon napisał/a:
jak powiesz,ze prace chcesz,po polsku...?

ja żartowałam, że sama będę chodzić od zakładu pracy do zakładu i będę wołać Arbeit, :prosi:

:smieje:
Ostatnio zmieniony przez olga Nie 17 Lis, 2013 19:55, w całości zmieniany 1 raz  

Krzysztof 41 
Gaduła
krzysztof

Wysłany: Nie 17 Lis, 2013 19:55   

Pierwszych parę słów ze słownikiem, dla chcącego i cierpliwego uchodźcy nie ma rzeczy niemożliwych, wyjechałem do Włoch tak że własnym autem a pierwsze dni nocleg w hostelu następnie ekspresowa nauka włoskiego poprzez poznaną Ukrainkę i już jakoś samo się wszystko ułożyło choć powiem szczerze ze miałem bardzo dużo szczęścia w tej swojej emigracji.

Krzysztof 41 
Gaduła
krzysztof

Wysłany: Nie 17 Lis, 2013 19:58   

olga napisał/a:
Krzysiu teraz emigrantów jest chyba niewiele mnij jak rodowitych Niemców, zjechali się Bułgarzy i Rumuni, Którzy "psują" rynek pracy, faktycznie pracują za 5 euro na godzinę

W samych Włoszech 6mln Rumunów a nie wspomnę już o Indii i innych nie europejskich krajów :blee: aż strach pomyśleć co będzie dalej.

leon 
Trajkotka

Wysłany: Nie 17 Lis, 2013 19:58   

OSSA napisał/a:
leon, nie w tym rzecz , owszem fachowców mamy dobrych , chyba większość wyjechała , bo mam remont w domu i nie powiem jakie cyrki robią, chodziło mi o to, że oni wykonują prace fizyczne, a zarządza mini Niemiec, Norweg itd.

Rówieśnicy moich dzieci po studiach specjaliści od zarządzania, marketingu , z dobrą znajomością języków obcych, sprzątają, wykładają towar na sklepowych półkach.
Kształcą się za nasze podatki jest to drenaż narodu i osobiście jestem temu przeciwna.

Moj szwagier jest tu 13 lat,mag.inz.mechanik i jako jakis monter pracuje,a mowi biegle...,tu nie liczy sie jaki masz papier,ale co umiesz...,polacy zakladaja wlasne firmy,wielu i pracuja u siebie...,zmam kolezanke,co w Citizen Advice Bureau pracuje,w wielu miejscach nasi sa,bo z racji,ze ponad milion nas tu jest w uk,to dwujezycznuch potrzebuja,w policji tez robia nasi,bo na patrolu trzeba z niegadajacymi polakami radzic sobie..,ja w parking kontrol robie,u nas czysta miedzynarodowka pracuje z przewago nigeryjczykow,jest 1 anglik,wegierka,a i agielke przyjekli ostatnio...
Ostatnio zmieniony przez leon Nie 17 Lis, 2013 20:05, w całości zmieniany 2 razy  

leon 
Trajkotka

Wysłany: Nie 17 Lis, 2013 20:01   

Krzysztof 41 napisał/a:
Pierwszych parę słów ze słownikiem, dla chcącego i cierpliwego uchodźcy nie ma rzeczy niemożliwych, wyjechałem do Włoch tak że własnym autem a pierwsze dni nocleg w hostelu następnie ekspresowa nauka włoskiego poprzez poznaną Ukrainkę i już jakoś samo się wszystko ułożyło choć powiem szczerze ze miałem bardzo dużo szczęścia w tej swojej emigracji.

No miales szczescie..,ja z jakims jezykiem jechalem,bo od 94-go na statkach obcych bander pracowalem,mieszana zaloga,czyli po angielsku trza gadac to pierwszy jezyk morski...,szwagier mi pokoj wynajal i pokazal,gdzie job centre jest,po pieciu dniach w fabryce kielbas pracowalem...

leon 
Trajkotka

Wysłany: Nie 17 Lis, 2013 20:03   

olga napisał/a:
Krzysztof 41 napisał/a:
Nie zgodzę się z wami. 13 lat temu sam wyemigrowałem bez języka i znajomości tak po prostu w ciemno no prawie w ciemno i nie żałuję.

Londyn i okolice to w zasadzie mieszanka nacji...,z calego swiata...

leon 
Trajkotka

Wysłany: Nie 17 Lis, 2013 20:07   

Krzysztof 41 napisał/a:
Pierwszych parę słów ze słownikiem

Ja tak jechalem w 94-tym za elektryka na niemiecki statek,3 naszych reszta filipiny,horror to byl...

OSSA 
Upierdliwiec

Wysłany: Nie 17 Lis, 2013 20:08   

leon napisał/a:
w polisji tez robia nasi

men jest tłumaczem i często był wzywany jak jakiś .... coś narozrabiał, a policja i służby ni jak nie umiały się z "petentem" dogadać. Na szczęście teraz coraz mniej tych obywateli przyjeżdża do Polski bardziej wolą tą ;) lepszą część Uni,

Tak poważnie znajomość języków obcych jeszcze nikomu nie zaszkodziła, ja naprawdę czuję się niekomfortowo jak jestem gdzieś i mogę się dogadać, zapytać o drogę, kupić podstawowych rzeczy.

leon 
Trajkotka

Wysłany: Nie 17 Lis, 2013 20:13   

OSSA napisał/a:
leon napisał/a:
w polisji tez robia nasi

men jest tłumaczem i często był wzywany jak jakiś .... coś narozrabiał, a policja i służby ni jak nie umiały się z "petentem" dogadać. Na szczęście teraz coraz mniej tych obywateli przyjeżdża do Polski bardziej wolą tą ;) lepszą część Uni,

Tak poważnie znajomość języków obcych jeszcze nikomu nie zaszkodziła, ja naprawdę czuję się niekomfortowo jak jestem gdzieś i mogę się dogadać, zapytać o drogę, kupić podstawowych rzeczy.

Mnie w tym collegu prywatnym o tlumaczenia prosili,bo 30% polskich cleanerow bylo,w councilu raz pomoglem,a potem powiedzialem nie,bo szef sie czepil,ze to moze negatywnie wplynac na moje obowiazki w departamencie,jedyny polak tu jestem..,chodzilo o pomoc departanentowi,zajmujacego sie socjalem,mieszkaniami socjalnymi...,powiedzialem kadrom,placcie i wrzuccie do obowiazkow,to bede robil...i tak sie zakonczylo...
Ostatnio zmieniony przez leon Nie 17 Lis, 2013 20:14, w całości zmieniany 1 raz  

OSSA 
Upierdliwiec

Wysłany: Nie 17 Lis, 2013 20:26   

leon,Uważasz, że polski elektryk, malarz, płytkarz itd. jeśli jest pracowity to nie może w tu na miejscu utrzymać rodziny. Ostatnio szczena mi się przylepiła do podłogi jak facet wycenił koszt remontu, jedna moja pensja to za mało by zapłacić za dwa tygodnie jego pracy.

leon 
Trajkotka

Wysłany: Nie 17 Lis, 2013 20:30   

OSSA napisał/a:
leon,Uważasz, że polski elektryk, malarz, płytkarz itd. jeśli jest pracowity to nie może w tu na miejscu utrzymać rodziny. Ostatnio szczena mi się przylepiła do podłogi jak facet wycenił koszt remontu, jedna moja pensja to za mało by zapłacić za dwa tygodnie jego pracy.

no mi jako elektrykowi nie udawalo sie,malo bylo na godne zycie,na statki dlatego poszedlem,a jak do unii weszlismy to podjalem decyzje o emigracji,bo statki to oznaczalo3,4 miechy w domu reszta na morzu,bez wolnych weekendow,a juz po 40-ce bylem,dlugo bym tak nie pociagnal...

Odpowiedz do tematu