"Wołyń" Smarzowskiego |
Autor |
Wiadomość |
Janioł
Uzależniony od netu Uśmiech to pół pocałunku
|
Wysłany: Pon 17 Paź, 2016 09:32
|
|
|
zołza napisał/a: | Janioł, z tego ,ze jak widzę dzieciaki prowadzone na filmy ( które obowiązkowo trzeba zobaczyć) zresztą za moich czasów też tak było to nóż mi się w kieszeni rozkłada.
| byłem jako dzieciak na paru i nie proponuje też tego dzieciom, bo to film o naszej naturze i zbudowany tak że prowadzi nas od początku budownia sie wzajemnych uprzedzeń i to trójstronnych ( żydzi, ukraińcy, polacy) aż do tragicznego końca , nie jest to film po którym ma sie ochotę zacząć strzelać do kogokolwiek i tak jak pisałem najlepszą sceną jest cisza po seansie |
_________________ P.S. Janioł może być tylko jeden chociaż też czasem w coś walnie aureolką by: Pietruszka |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
|
Wysłany: Pon 17 Paź, 2016 14:30
|
|
|
Nie oglądałam filmu. Mam odruch obronny, gdy pomyślę o tym, że jednak mogłabym go zobaczyć, ale czytam na jego temat wszystko, co tylko wpadnie mi w oko.
Tym razem razem jest to zamieszczona w 42/2016 numerze "Polityki" rozmowa z profesorem Grzegorzem Motyką przedstawionym jako najwybitniejszy historyk "rzezi wołyńskiej".
Początek rozmowy:
Cytat: | Jagienka Wilczak: – Zapytam wprost, czy dla pana „Wołyń” Wojciecha Smarzowskiego to film wielki?
Grzegorz Motyka: – Oglądałem go trzy razy, choć teraz po raz pierwszy w ostatecznej wersji, jaka trafi do kin, i jestem przekonany, że jest to film wybitny. Moim zdaniem stanie się on „lekturą obowiązkową” dla każdego polskiego inteligenta. |
Rozmowa jest konkretna, odnosi się do scen z filmu i porównania z faktami.
Moją uwagę zwrócił jednak ten fragment (wytłuszczenia moje):
Cytat: | Ukraińscy historycy mówią o symetrii wydarzeń na Wołyniu, że Polacy też mordowali. Jak pan odnalazł te proporcje w filmie?
Proporcje zostały dobrze zachowane, ofiarami rzezi byli przede wszystkim Polacy. Jest także pokazany polski odwet, który rzeczywiście czasami bywał brutalny i straszny. W filmie pokazany jest w sposób wstrząsający. Ci ludzie wymierzają sprawiedliwość na oślep, zabiją, kogo mają pod ręką, tych najbardziej bezbronnych. Większość masowych zbrodni dokonanych na Ukraińcach przez polskie podziemie miało miejsce na terytorium dzisiejszej Polski i tu dochodziło do największych masakr. Natomiast w wypadku Wołynia takich wydarzeń było stosunkowo niewiele. Pokazanie polskiego odwetu w filmie jest pewnym skrótem, bo jego akcja kończy się w 1943 r., podczas gdy najbardziej dramatyczne akcje odwetowe dotyczą lat 1944 i 1945. |
Na mój prywatny użytek wniosek z tego wyciągam następujący: Dopóki nie powstanie druga część, przedstawiająca stronę polską tego dramatu, TEN film który już powstał, będzie odbierany przez stronę ukraińską jako prowokacja niezależnie od tego, jakie intencje przyświecały twórcom i jaki ogólny przekaz niesie. |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
Jras4
Docent
|
Wysłany: Pon 17 Paź, 2016 17:02
|
|
|
ja powiem tak niema sie co dziwić że był odwet ...
wiele tu padło słów na temat filmu samych wydarzen
a czy ktoś zadał sobie pytanie dlaczego sasiedzi mieszkajacy od pokolen obok siebie nagle zaczeli sie mordować czy to w 43 czy 45 i 46 r / ? |
_________________ KATOLIK CZARNY PEDOFIL |
|
|
|
|
olga
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pon 17 Paź, 2016 17:21
|
|
|
Jras4 napisał/a: | dlaczego sasiedzi mieszkajacy od pokolen obok siebie nagle zaczeli sie mordowa |
byli podjudzani? |
|
|
|
|
Jras4
Docent
|
Wysłany: Pon 17 Paź, 2016 17:29
|
|
|
no byli a jak sadzisz przez kogo ? |
|
|
|
|
szymon
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pon 17 Paź, 2016 20:17
|
|
|
przez czerwonych |
|
|
|
|
Janioł
|
Wysłany: Pon 17 Paź, 2016 20:44
|
|
|
Klara napisał/a: | Na mój prywatny użytek wniosek z tego wyciągam następujący: Dopóki nie powstanie druga część, przedstawiająca stronę polską tego dramatu, TEN film który już powstał, będzie odbierany przez stronę ukraińską jako prowokacja niezależnie od tego, jakie intencje przyświecały twórcom i jaki ogólny przekaz niesie.
_________________ | za całym szacunkiem "uwielbiam" jak ludzie piszą nie wiedząc o czym..........warto zobaczyć i stronę Polską bo jest w tym filmie |
_________________ P.S. Janioł może być tylko jeden chociaż też czasem w coś walnie aureolką by: Pietruszka |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
|
Wysłany: Pon 17 Paź, 2016 20:52
|
|
|
Janioł napisał/a: | warto zobaczyć i stronę Polską bo jest w tym filmie |
Zgoda, w rozmowie ten temat występuje właśnie tak, jak napisałeś, ale mnie poruszył ten fragment:
Cytat: | Pokazanie polskiego odwetu w filmie jest pewnym skrótem, bo jego akcja kończy się w 1943 r., podczas gdy najbardziej dramatyczne akcje odwetowe dotyczą lat 1944 i 1945. |
|
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
Jras4
Docent
|
Wysłany: Śro 19 Paź, 2016 16:34
|
|
|
jedno wam powiem za zbrodnie na Wołyniu ,odpowiedzieli w akcji Wisła zaruwno po polskiej stronie jak i po już wtedy Sowieckiej
wiele było pszez te lata wojenne i po walk miedzy narodami które zapomniały co krew bratnia i kto kozysta na tym nieszczesciu
chmielnicki tez chciał wolnej Kozaczyzny a skozystała moskwa ...upadła i Śicz i Rzeczpospolita
po tych latach krwawych zapadła cisza az do 39 r a ogien wybuchł po 34 r i nie gasł do 46
krew lała sie po obu stronach ... krew sasiadów .. rankiem zjawiała sie UPA czy OUN a w nocy AK z Wilenskej brygady |
|
|
|
|
olga
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Śro 19 Paź, 2016 16:36
|
|
|
jakbys tytuly ksiazek na ten temat podal to poczytalabym |
|
|
|
|
Jras4
Docent
|
Wysłany: Śro 19 Paź, 2016 16:40
|
|
|
wołyn siła traumy i krwawe zniwa
ale dodam że wmodowaniu prucz wojska brała armia ludowa czyli chłopstwo .. potem jednak innaczej to chłopstwo gadało jak nadeszło NKWD KBW I UB no jasne ze po 45 gdy Walter juz padł całe to UPA to niemiecki pogrobowiec już w Jałcie skazany na smierć tak samo jak i wolna polska ale wtedy nie wiedzieli o tym |
|
|
|
|
olga
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Śro 19 Paź, 2016 16:55
|
|
|
dzieki, zamowie i poczytam
podaj mi autora autora tej drugiej ksiazki bo w wyszukiwarce pokazuje sie jakis amerykanski horror |
Ostatnio zmieniony przez olga Śro 19 Paź, 2016 16:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Jras4
Docent
|
Wysłany: Śro 19 Paź, 2016 17:03
|
|
|
krwawe zniwa czesław piotroski |
|
|
|
|
Janioł
|
Wysłany: Śro 19 Paź, 2016 17:27
|
|
|
Grzegorz Motyka " Od rzezi Wołyńskiej do akcji "Wisła" |
|
|
|
|
olga
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Śro 19 Paź, 2016 18:01
|
|
|
Dzieki, dzieki, dzieki