Pomogła: 62 razy Dołączyła: 03 Maj 2013 Posty: 2219 Skąd: Małopolska
Wysłany: Pią 28 Paź, 2016 10:55
margo napisał/a:
Moja terapeutka mówi, że podchodzę do tego zbyt powierzchownie. Że zamiast wejść w to głębiej i skupić się na uczuciach i na powodach, to próbuję likwidować objawy, bo to łatwiejsze i mniej bolesne. No i w sumie muszę jej przyznać rację... trochę tak jest.
Pomogła: 34 razy Wiek: 49 Dołączyła: 18 Cze 2013 Posty: 1017 Skąd: Moja Wiocha :D
Wysłany: Pią 28 Paź, 2016 19:39
margo napisał/a:
próbuję likwidować objawy, bo to łatwiejsze i mniej bolesne
Cieszę się, że miałąm rację...Już wiem, że leki na uspokojenie odstawisz w swoim czasie, bo nie będą Ci już potrzebne...Przerobiłam to
Wiesz co działo się z moim organizmem, kiedy psychika nie dawała już rady? Raz wylądowałam na ostrym dyżurze - zawiozła mnie kierowniczka prosto z pracy. Kolka nerwowa, potworny skurcz pleców, aż się dusiłam. Dostałam zwolnienie na 2 tygodnie. Wróciłam do pracy wcześniej bo...trafiłam na mądrego lekarza, który zasugerował powody takiej reakcji (pozornie bez powodu) i doradził szybką wizytę u psychiatry. Załatwiłam to w terminie ekspresowym. Pomogło.
Niedawno - na pewną wiadomość, że może zdarzyć się stresująca sytuacja - zareagowałam odruchem wymiotnym. Cały wieczór, noc i ranek - przewracało mi żołądek na lewą stronę, choć był zupełnie pusty. gdy zagrożenie tą sytuacją minęło - przeszedł odruch wymiotny. Expresem! W jednej chwili! I już nie mogę się doczekać wizyty u lekarza od chorej duszy
Wtedy byłam tym przerażona - teraz już wiem, gdzie mam problem i mogę działać. Działaj owieczko, jesteś naprawdę dzielna i zasłużyłaś sobie na szczęście i wsparcie!
_________________ "Nigdy się nie nie bój" - Krudowie <3
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 12 Sie 2013 Posty: 1881
Wysłany: Sob 29 Paź, 2016 23:01
Boże już mam tego dosyć. Już nie wyrabiam. Dusze się, mam momentami nagłe skoki ciśnienia (ze 110/60 puls 65 do 150/190 puls 95 i po 3 minutach z powrotem... siedząc sobie na kanapie i próbując oglądać jakiś serial). Panicznie boję się, że zaraz po prostu umrę. Hiperwentylacja ciągła - non stop skupiam się na swoim oddechu. Biorę te ziołowe tabletki ale one nic nie dają... mam już tego dosyć
Pomogła: 62 razy Dołączyła: 03 Maj 2013 Posty: 2219 Skąd: Małopolska
Wysłany: Nie 30 Paź, 2016 11:18
Margo ...mam dla Ciebie filmik
Poza tym nie wiem czy wiesz ,że w nagłym ataku paniki bardzo dobrze sprawdza się oddychanie do papierowej torby albo maska do hiperwentylacji ( pomaga się skupić na oddychaniu i wyrównuje szybko C02) - można ją kupić w aptece ( cena około 8zł) .Wygląda tak
Wysłany: Nie 30 Paź, 2016 16:01
Też się o siebie martwię
Próbuję robić te ćwiczenia ale nie mogę. Trudno mi się skupić, trudno mi wykonywać te polecenia, które tam są. Tak fizycznie. Od razu cały oddech sypie mi się jeszcze bardziej i jest jeszcze gorzej...
Wysłany: Nie 30 Paź, 2016 16:37
Myślicie, że żeby leczyć się z nerwicy lękowej muszę iść do psychologa specjalizującego się właśnie w tym? Nie mogę tego robić w ramach obecnej terapii? Albo czy mogę chodzić tu na jedną, a tam na drugą? Bo nic nie dadzą ćwiczenia oddechowe, odwracanie uwagi itp. w momencie, kiedy ja nie wiem dlaczego to mi się dzieje. Skąd się wzięło i jak sobie z tym poradzić. Terapeutka twierdzi, że to dlatego że sama się "ukarałam", ale to coś mi nie gra. Ja od dziecka mam różnego rodzaju lęki i fobie. Chciałabym to sobie przepracować gdzieś i może faktycznie niekoniecznie faszerując się lekami, a porzadkując w głowie. Myślicie, że jest taka terapia na NFZ?
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
Wysłany: Nie 30 Paź, 2016 17:07
margo napisał/a:
Myślicie, że jest taka terapia na NFZ?
Margotka, trafiłam na takie forum:
http://www.nerwica.com/vi...=2603&start=210
Na tej stronie która Ci się otworzy jest wprawdzie rozmowa z 2012 roku, ale można "złapać trop" i po wymienionych ośrodkach poszukać w necie, albo zadzwonić z pytaniem, czy aktualne.
Zresztą dalej są też wpisy z bieżącego roku, więc może mogłabyś zapytać, jeśli wcześniej niczego nie wytropisz.
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/
Wysłany: Pon 31 Paź, 2016 10:36
Dzięki Klaro, przejrzałam trochę to forum, ale w sumie to niewiele się dowiedziałam nowego w stosunku do tego, co już wiedziałam. Bo spis punktów gdzie są psycholodzy na NFZ mam. Tylko przeraża mnie to, że znajoma ostatnio się zapisywała i dostała termin na... za rok. No nic, będę musiała usiąść z telefonem i podzwonić we wszystkie te punkty, a nóż akurat znajdzie się coś na cito... tymczasem zapiszę się do psychiatry i może on mi coś podpowie, da jakieś skierowanie albo powie, że mam nad tym pracować na obecnej terapii. Trochę jestem zdezorientowana. Łykam te ziółka w podwójnej dawce, ale chyba nadal nic nie dają...
Wysłany: Pon 31 Paź, 2016 10:52
pterodaktyll napisał/a:
margo napisał/a:
Próbuję robić te ćwiczenia ale nie mogę. Trudno mi się skupić, trudno mi wykonywać te polecenia, które tam są.
A ktoś twierdził, że będzie lekko, łatwo i przyjemnie?
Po prostu na te ćwiczenia potrzebuję mieć chwilę względnego spokoju, żeby móc wykorzystać w chwili niepokoju, bo inaczej niczego z tego się nie nauczę. Popróbuję może dziś wieczorem. Najpierw może poczytam sobie jakąś książkę, żeby zając czymś myśli, a później wezmę skubańca z zaskoczenia
Wysłany: Pon 31 Paź, 2016 12:19
pterodaktyll napisał/a:
margo napisał/a:
wezmę skubańca z zaskoczenia
Najlepiej wstrzymaj oddech i tak długo trzymaj powietrze aż udusisz skubańca
A, ha, ha
Tymczasem za tydzień w poniedziałek mam wizytę u psychiatry u mnie w ośrodku. Mogłabym mieć dziś za godzinę, ale jeszcze nie opanowałam tej tajemnej sztuki teleportacji, żeby zdążyć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum