Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Smugi chemiczne czyli Chemtrails...
Autor Wiadomość
Wiedźma 
Administrator

Wysłany: Wto 15 Paź, 2019 10:34   

staaw napisał/a:
To jest ocena mnie

A nie WHO? 34dd

Whiplash 
Admin Techniczny

Wysłany: Wto 15 Paź, 2019 10:44   

staaw napisał/a:
To jest ocena mnie i dziękuję za nią.

Nie ma za co :) polecam się :)

staaw napisał/a:
A co myślisz o działaniach WHO?

Wikipedia napisał/a:
W 2014 roku metaanaliza ponad 1000 badań spełniających wymagane standardy przeprowadzona przez BfR wykazała, że glifosat nie wywołuje nowotworów, uszkodzeń płodu ani zaburzeń płodności[10]. Rok później z wnioskami tymi zgodziła się EFSA[11] (co skrytykowało 96 naukowców w liście otwartym[12]), natomiast Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (MABR) zaklasyfikowała glifosat jako substancję prawdopodobnie rakotwórczą dla ludzi (grupa 2A) ze względu na ograniczone dowody na zwiększanie ryzyka wystąpienia chłoniaka nieziarniczego[13]. Zgodnie z metodologią MABR, aby dana substancja została uznana za „prawdopodobnie rakotwórczą”, wystarczy, że część badań na to wskazuje, nawet jeśli inne temu przeczą[14]. Na tej podstawie Kalifornia zaklasyfikowała glifosat jako rakotwórczy, co Monsanto (producent tego herbicydu) zaskarżyło do sądu[15]. BfR skrytykowało MABR za przeanalizowanie tylko części prac naukowych[16], a wielu innych naukowców i organizacji wytknęło MABR błędy[17]. W 2016 roku na obradach Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa oraz WHO uznano, że glifosat jest bezpieczny dla ssaków, w tym dla ludzi w dawkach mniejszych niż 2 g/kg masy ciała[18]. Analiza ta spotkała się z zarzutem konfliktu interesów, jako że przewodniczący obrad prowadzi instytut, który otrzymał dotację od Monsanto[19]. Parę miesięcy później EPA w ponad 200-stronicowym raporcie stwierdziła, że glifoast nie jest kancerogenny[20]. W 2017 roku Europejska Agencja Chemikaliów podtrzymała, że glifosat silnie uszkadza oczy i jest niebezpieczny dla organizmów wodnych. Jednocześnie skonkludowała, że obecne badania nie pozwalają sklasyfikować glifosatu jako kancerogen, mutagen czy związek chemiczny zagrażający reprodukcji[21].

Myślę, że wklejając cały fragment (i czytając go w całości) nie miałbyś wątpliwości co do "normalności" takiego podejścia. Zwróć uwagę li tylko na pogrubienia (moje), wskazują one, ze glifosat nigdy nie był uznany jako rakotwórczy a jedynie "prawdopodobnie rakotwórczy". To jakby zobaczyć jakąś figurę i stwierdzić - To jest prawdopodobnie prostokąt. I badać ją kilka lat aby stwierdzić - nie jednak to równoległobok, podobny do prostokąta ale nie całkiem. Moim zdaniem, słuszne jest "zapobiegawcze" oznaczanie substancji jako "być może szkodliwe". Nawet jeśli później trzeba się będzie z tego wycofać.

Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu.

staaw 
Uzależniony od Dekadencji

Wysłany: Wto 15 Paź, 2019 15:01   

Wiedźma napisał/a:
staaw napisał/a:
To jest ocena mnie

A nie WHO?

Nie. Whiplash traktuje mnie jak rozumne stworzenie i wie że zrozumiem po jednym słowie... :luzik:

Wikipedia napisał/a:
W 2014 roku metaanaliza ponad 1000 badań spełniających wymagane standardy przeprowadzona przez BfR wykazała, że glifosat nie wywołuje nowotworów, uszkodzeń płodu ani zaburzeń płodności[10]. Rok później z wnioskami tymi zgodziła się EFSA[11] (co skrytykowało 96 naukowców w liście otwartym[12]), natomiast Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (MABR) zaklasyfikowała glifosat jako substancję prawdopodobnie rakotwórczą dla ludzi (grupa 2A) ze względu na ograniczone dowody na zwiększanie ryzyka wystąpienia chłoniaka nieziarniczego[13]. Zgodnie z metodologią MABR, aby dana substancja została uznana za „prawdopodobnie rakotwórczą”, wystarczy, że część badań na to wskazuje, nawet jeśli inne temu przeczą[14]. Na tej podstawie Kalifornia zaklasyfikowała glifosat jako rakotwórczy, co Monsanto (producent tego herbicydu) zaskarżyło do sądu[15]. BfR skrytykowało MABR za przeanalizowanie tylko części prac naukowych[16], a wielu innych naukowców i organizacji wytknęło MABR błędy[17]. W 2016 roku na obradach Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa oraz WHO uznano, że glifosat jest bezpieczny dla ssaków, w tym dla ludzi w dawkach mniejszych niż 2 g/kg masy ciała[18]. Analiza ta spotkała się z zarzutem konfliktu interesów, jako że przewodniczący obrad prowadzi instytut, który otrzymał dotację od Monsanto[19]. Parę miesięcy później EPA w ponad 200-stronicowym raporcie stwierdziła, że glifoast nie jest kancerogenny[20]. W 2017 roku Europejska Agencja Chemikaliów podtrzymała, że glifosat silnie uszkadza oczy i jest niebezpieczny dla organizmów wodnych. Jednocześnie skonkludowała, że obecne badania nie pozwalają sklasyfikować glifosatu jako kancerogen, mutagen czy związek chemiczny zagrażający reprodukcji[21].

Ja tylko zmieniłem podkreślenia...

No ale nie ma o co kruszyć kopii... do pierwszej histopatologii u kogoś bliskiego... :luzik:

A co do motywów mojego wklejenia...
Gdyby to nie była firma z budżetem większym od budżetu niejednego państwa a dajmy na to szewc spod Kielc, w życiu by nie udowodnił że jego klej nie jest rakotwórczy. Wyśmiali by go, nawet żeby agrafkami zelówki odpinał...

Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie :)

esaneta 
Moderator

Wysłany: Wto 15 Paź, 2019 16:17   

A już myślałam, ze Szika wróciła :bezradny:

:esa:

Wiedźma 
Administrator

Wysłany: Wto 15 Paź, 2019 16:22   

Monsanto przegrało w sądzie z umierającym mężczyzną.
Podczas procesu wyszło m.in. na jaw, że Monsanto próbowało fałszować badania naukowe.

Whiplash 
Admin Techniczny

Wysłany: Wto 15 Paź, 2019 21:06   

staaw napisał/a:
No ale nie ma o co kruszyć kopii... do pierwszej histopatologii u kogoś bliskiego...

Bum - sarkazmem między oczy...

A moi bliscy nie używają tego środka :bezradny: i z sarkazmu nici :wysmiewacz:

Ale zgoda, nie ma o co kruszyć kopii, ja chciałem jedynie pokazać, że są dwie strony tematu, który zmanipulowałeś i przedstawiłeś jednostronnie. A wyszczególniłem te fragmenty, na które celowo nie zwróciłeś uwagi.

A co do WHO, to nadal uważam, że pracują tam lepsi fachowcy ode mnie i Ciebie razem wziętych.
A że 96 oszołomów... lub poważnych naukowców (tak, celowa gra słowem, żeby zmanipulować odbiorcę, też umiem :wysmiewacz: ) skrytykowało "ponad 1000 badań spełniających wymagane standardy" - to w sumie o niczym nie świadczy. Każdemu wolno mieć odmienną opinię. Nawet odmienną od faktów. Każdy wszak ma prawo się mylić. :bezradny:

Whiplash 
Admin Techniczny

Wysłany: Pon 15 Cze, 2020 13:56   

Gwałtu, rety (choć to może nie najlepsze w tym kontekście powiedzenie) - ELGIEBETY rozpylajo!

Ostatnio zmieniony przez Whiplash Pon 15 Cze, 2020 13:56, w całości zmieniany 1 raz  

staaw 

Wysłany: Pon 15 Cze, 2020 14:08   

Whiplash napisał/a:
ELGIEBETY rozpylajo!

:buahaha: :rotfl:

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Pon 15 Cze, 2020 14:27   

Pewnikiem afroamerykańscy żydzi !

Wiedźma 
Administrator

Wysłany: Pon 15 Cze, 2020 20:07   

:ohoho:

staaw 

Wysłany: Nie 24 Paź, 2021 16:37   

Więc to już nie jest SF :shock:

tygodnik interia napisał/a:
Projektanci i sojusznicy "Wielkiego Resetu" uważają z kolei, że świat należy uporządkować i dobrze uregulować, aby stał się lepszym miejscem pod nadzorem i zarządem kompetentnych liderów z odpowiednią władzą. Przekonują oni - jak m.in. książę Karol - że jedynie "zdecydowane przywództwo i odważne działania mogą zabezpieczyć naszą przyszłość i perspektywy". - Potrzebujemy zmiany paradygmatu, która inspiruje do działania na rewolucyjnym poziomie i w rewolucyjnym tempie. Po prostu nie możemy tracić już więcej czasu, a jedynym ograniczeniem jest nasza wola działania. I czas na działanie jest teraz - mówił w przemówieniu, które zostało wplecione w promujący "Wielki Reset" klip, opublikowany przez rodzinę królewską.

źródło

Odpowiedz do tematu