|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
mam wrazenie ze mnie nie rozumiecie |
Autor |
Wiadomość |
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Nie 25 Gru, 2011 10:16
|
|
|
głęboka otchłań napisał/a: | wyślesz matkę po pieniadze do mnie, bo przecież ja mam.. |
To w końcu kto tu kogo utrzymuje?
głęboka otchłań napisał/a: | życzy sobie żebym mu dawala pieniądze z mojej renty bo musze splacic dług, urodzenia, utrzymania mnie przez niego przez 30 lat |
Dzielicie się opłatami za rachunki?
Żywicie się wspólnie - kupujesz (również) jedzenie? |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
głęboka otchłań
Towarzyski
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 10 Gru 2011 Posty: 169
|
Wysłany: Nie 25 Gru, 2011 10:34
|
|
|
Dziękuje Wam wszystkim za wypowiedzi w wątku.
Evicie - za drastyczny aczkolwiek mądry pomysł- niestety wigilia była, podzielilam sie oplatkiem, zjedlismy, posprzatalam po czym oni zwijali sie z bolu ze nie moga wypic.
Gonzowi - za to ze uswiadomil mi , przynajmniej chwilowo mentalną pepowine i prowadzenie oddzielnego gospodarstwa
Pati i Klarze - za wsparcie
Dziś mam spotaknie z pewnym STALYM UZYTKOWNIKIEM tego forum , jestesmy juz umówieni. Mam nadzieje, że będzie budujące i może ta osoba przemówi do mojej "zatwardziałej łepetyny". |
_________________ Kiedy, zbyt natarczywie usiłuje zmienić sprawy, gdy żądam zbyt wiele, zbyt szybko od siebie i innych, proszę Boga, by mi przypomniał: "Powoli, ale pewnie". |
|
|
|
|
staaw
Uzależniony od Dekadencji
Pomógł: 125 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 9025
|
Wysłany: Nie 25 Gru, 2011 10:38
|
|
|
głęboka otchłań napisał/a: | Dziś mam spotaknie z pewnym STALYM UZYTKOWNIKIEM tego forum , jestesmy juz umówieni. |
Zobaczysz jak można żyć bez alko, obyś wyniosła z tego spotkania jak najwięcej... |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie |
|
|
|
|
evita
[*][*][*]
Pomogła: 75 razy Wiek: 58 Dołączyła: 03 Wrz 2009 Posty: 2895 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: Nie 25 Gru, 2011 11:12
|
|
|
głęboka otchłań, po co te twoje słowa w kierunku rodziców ? po co się nakręcać ? myślisz, że twoje gadanie coś zmieni w ich życiu ? nic a nic się nie zmieni ! A ty ? wyrzucając swoje kolejne żale lejesz gorycz na swoje serce. Próbuj przejść obok tego co się dzieje w Twoim domu przynajmniej stwarzając pozory obojętności bo rozumiem, że na prawdziwe "olewatorstwo" jeszcze cię nie stać i uwierz mi, że takie podejście bardziej zaboli Twoich rodziców niż Twoje słowa |
_________________ spragniona niecodzienności,stęskniona do nadzwyczajności ...
|
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Nie 25 Gru, 2011 11:20
|
|
|
ja tu powtorzę słowa jakie czasem kahape pisze do dziewczyn
"NIKT NIE NADEJDZIE"
Nie pojawi się nikt, kto mnie wybawi, naprawi moje życie, rozwiąże moje problemy.
Jeżeli sam czegoś nie zrobię, nic się nie polepszy.
Nathaniel Branden |
|
|
|
głęboka otchłań
Towarzyski
|
Wysłany: Nie 25 Gru, 2011 17:18
|
|
|
Witajcie.
Chciałam się z Wami podzielić info. Otóż moje spotkanie z użytkownikiem tego forum doszło do skutku. Zobaczyliśmy się, rozmawialiśmy. Potrzebowałam tego. Pierwszy raz w życiu w 1 dzień świąt choć na kilka godzin wyszłam z domu, nie spędzając ich na siedzeniu w pokoju i zadręczaniu się, patrzeniu kiedy i ile wypiją, a spotkaniu się i oderwaniu od tego. Muszę powiedzieć, że chyba zmienia mi się postrzeganie tego forum. Spotkałam się z osobą i przekonałam, że ona ma podobne, a może nawet gorsze problemy od moich.
Pokazała mi "światełko w tunelu", ale przede wszystkim wyciągnęła rękę, poświęciła swój czas, wyszła z incjatywą, przyjechała ( choć to kilkadziesiąt km).
Spokojnie i rzeczowo tłumaczyła, pokazywała drogi, furtki, wyjścia. Jak wracałam ze spotkania czułam się "inaczej", PODBUDOWANA.
DZIĘKUJE TEJ OSOBIE za bezinteresowność, ciepło i zrozumienie:)
Myślę, że to nie 1 i nie ostatnie spotkanie.
Jutro też spotykam się z kimś:P).
Długa droga przede mną w pracy nad samą sobą. |
_________________ Kiedy, zbyt natarczywie usiłuje zmienić sprawy, gdy żądam zbyt wiele, zbyt szybko od siebie i innych, proszę Boga, by mi przypomniał: "Powoli, ale pewnie". |
|
|
|
|
głęboka otchłań
Towarzyski
|
Wysłany: Pon 26 Gru, 2011 11:10
|
|
|
Klara W JAKICH KWESTIACH mi NIE WIERZYSZ? |
|
|
|
|
esaneta
Moderator
Pomogła: 94 razy Wiek: 52 Dołączyła: 12 Lip 2011 Posty: 3397
|
Wysłany: Pon 26 Gru, 2011 19:16
|
|
|
głęboka otchłań napisał/a: | Długa droga przede mną w pracy nad samą sobą |
Najważniejsze, że wiesz, ze taka droga istnieje
Krocz małymi kroczkami, stopniowo podnoś poprzeczkę; "mierz siły na zamiary, nie zamiar podług siły"
Już dużo dla siebie zrobiłaś - podjęłaś terapię, trafiłaś na forum, gdzie wymieniasz sie poglądami z innymi równie ciężko (a niekiedy o niebo ciężej) doświadczonymi, zaczynasz nawiązywać nowe znajomości, spotykać się. Bądź jednak ostrozna w bezpośrednich relacjach z ludźmi, bynajmniej na początku, zanim terapia zacznie przynosić efekty a Ty przyobleczesz się w swój pancerzyk, który Cię będzie chronił.
A rodzice? ....Cóż to ich wybór, Ty wybierz dla siebie jak najlepiej, czego z całego serca Ci życzę. |
_________________ I Love gołąbki Klarci.
|
|
|
|
|
głęboka otchłań
Towarzyski
|
Wysłany: Pon 26 Gru, 2011 20:32
|
|
|
EsAneta- |
|
|
|
|
Obcy
Gaduła Człowiek
Pomógł: 11 razy Wiek: 40 Dołączył: 27 Gru 2011 Posty: 644 Skąd: Innej planety
|
Wysłany: Wto 27 Gru, 2011 01:49
|
|
|
A mnie nie dziwi zachowanie Głębokiej. Te jej dwubiegunowe zachowania anioł-diabeł.
Człowiek ma kilka mechanizmów obronnych. Mechanizm nałogowego regulowania uczuć, mechanizm iluzji i zaprzeczeń i mechanizm rozdwojonego ja. DDA przyjmują cechy tej choroby ( alkoholizmu). Do tego masz kompulsywne jedzenie. Po prostu masz silnie rozwinięty mechanizm rozdwojonego ja., jak alkoholicy. Te mechanizmy ma każdy. Mózg rozbudowuje je według potrzeb. MRJ masz moim zdaniem rozbudowany. Mechanizm NRU też, i iluzji i zaprzeczeń również. Takie jest moje zdanie.
te mechanizmy coś chronią. U mnie one chroniły moje nałogi ( skubane jeszcze niektóre chroni).
Moze to kompulsywne jedzenie?? Zastanów się czemu jest tak ci wygodnie żyć. Czy to wynika ze współuzależnienia, z DDA czy Kompulsywnego jedzenia czy może jeszcze z czegoś czego nie wiem.
Nie dziwie się ze napisali ci nie którzy ze nie zdziwili bi sie jak popijasz. Momentami piszesz jak osoba uzależniona moim zdaniem.
Podpisano.
jeszcze wyjątkowy alkoholik min. |
_________________ Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę -Seneka Młodszy Bądźmy niewolnikami prawa, abyśmy mogli być wolni - Cyceron |
|
|
|
|
głęboka otchłań
Towarzyski
|
Wysłany: Wto 27 Gru, 2011 12:14
|
|
|
Obcy |
|
|
|
|
wampirzyca
Trajkotka praca nad samym sobą jest najtrudniejsza
Pomogła: 15 razy Wiek: 50 Dołączyła: 08 Cze 2011 Posty: 1792 Skąd: Transylwania
|
Wysłany: Wto 27 Gru, 2011 17:17
|
|
|
, to ze studiów nie mogła skonczyc, to ze mnie utrzymuje, ze daje dach nad głowa, moja chorba, jaki on biedy i opuszczony , dlatego musi pic, to że ma stres w pracy z pacjętami..
pisałaś że to ty im pożyczasz na wódkę .....a dwa to twój tata jest lekarzem ?
dziwne bo po takich ilościach alkoholu kiedy by wogóle miał siłę iść do pracy nie napadam cię ale dużo rzeczy się tutaj kłóci ze sobą myślę że po prostu chcesz w jakiś sposób zwrócić na siebie uwagę |
_________________ wampirzyca |
|
|
|
|
olka
Gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 21 Gru 2011 Posty: 530
|
Wysłany: Wto 27 Gru, 2011 18:04
|
|
|
Popieram zdanie Obcego i Wampirzycy.Mi tez te "klocki" nie pasują,tylko zastanawiam się Głęboka po co Ci to...Jakieś profity muszą być...Nie łatwiej być prawdziwym???Ale to moje myślenie i absolutnie Cię nie oceniam,krytykuje.Zyj jak żyjesz,po swojemu,tylko żal miej tylko do siebie... |
|
|
|
|
głęboka otchłań
Towarzyski
|
Wysłany: Wto 27 Gru, 2011 18:53
|
|
|
wampirzyca napisał/a: | dużo rzeczy się tutaj kłóci ze sobą myślę |
masz prawo tak myśleć i odbierać wampirzyca napisał/a: | myślę że po prostu chcesz w jakiś sposób zwrócić na siebie uwagę |
w "jakiś tam sposób" napewno chce być zauważona, szukam swojego miejsca, być może znajdę je tu. olka napisał/a: |
Mi tez te "klocki" nie pasują,tylko zastanawiam się Głęboka po co Ci to...Jakieś profity muszą być... |
Profitów raczej żadnych nie ma.
olka napisał/a: | Nie łatwiej być prawdziwym??? |
wydaje mi się, że jestem prawdziwa, bezsensem byłby tu kłamać |
|
|
|
|
esaneta
Moderator
Pomogła: 94 razy Wiek: 52 Dołączyła: 12 Lip 2011 Posty: 3397
|
Wysłany: Wto 27 Gru, 2011 19:15
|
|
|
Wiesz Głęboka - jestem pod wrażeniem. Nie zarzucasz już userom nagonki na Twoją osobę.
Widać to zwłaszcza po Twoim poprzednim wpisie. Brawo
W ogóle mam wrażenie, że Twoje wypowiedzi łagodniejszego wydźwięku nabierają
Posprzątałaś? |
_________________ I Love gołąbki Klarci.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|