100 dni abstynencji. |
Autor |
Wiadomość |
Leniwy Lew
Małomówny Lata melanżu.
|
Wysłany: Sob 16 Lut, 2013 02:38
|
|
|
Jak wróci, to się będę martwił. Jutro AA. |
_________________ Koniec świata już był. |
|
|
|
|
Leniwy Lew
Małomówny Lata melanżu.
|
Wysłany: Sob 16 Lut, 2013 20:44
|
|
|
Dzisiaj dokonałem bardzo ważnego odkrycia. Otóż uświadomiłem sobie istnienie iluzji, która jest moim największym wyzwalaczem. Jest to iluzja samotności, tak przejmującej, że często skłaniała mnie do picia. Co gorsza istniała ona od dawna i niezależnie od czynników wewnętrznych była generowana przez mój umysł. Odnoszę wrażenie, że ma ona swoją genezę w dzieciństwie DDA, rozbitej alkoholem rodziny i związanych z tym deficytów. Czy ktoś ma podobne doświadczenia ze sztucznym generowaniem sobie stanów psychicznych na potrzeby chlania? |
|
|
|
|
Janioł
Uzależniony od netu Uśmiech to pół pocałunku
Pomógł: 70 razy Wiek: 58 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4556 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob 16 Lut, 2013 20:47
|
|
|
Leniwy Lew napisał/a: | Czy ktoś ma podobne doświadczenia ze sztucznym generowaniem sobie stanów psychicznych na potrzeby chlania? | pielęgnowanie poczucia krzywdy , winy ,wyobcowania , niezrozumienia i parę jeszcze innych |
_________________ P.S. Janioł może być tylko jeden chociaż też czasem w coś walnie aureolką by: Pietruszka |
|
|
|
|
Leniwy Lew
Małomówny Lata melanżu.
|
Wysłany: Sob 16 Lut, 2013 20:55
|
|
|
I jak tu choć trochę ufać sobie, skoro człek jest w stanie generować sobie takie irracjonalne jazdy? Może niedługo zacznę widzieć przedmioty, których nie ma? Myślenie jest przekleństwem? |
|
|
|
|
Enja
Towarzyski 3xTAK
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 26 Lis 2012 Posty: 308 Skąd: Metropolis
|
Wysłany: Sob 16 Lut, 2013 20:57
|
|
|
Leniwy Lew napisał/a: | ze sztucznym generowaniem sobie stanów psychicznych na potrzeby chlania |
"Sztuczne generowanie" kojarzy mi się z celowym wytwarzaniem czegoś, czego wcześniej nie było. Tymczasem poczucie samotności, doznanej krzywdy, żalu, winy to stany, które cały czas towarzyszą DDA. Pytanie - jak sobie z nimi radzić? Kiedyś je zapijałam. Ale one nie znikały. Przestałam pić i nadal istnieją. Teraz staram się z nimi uporać poprzez terapię DDA. |
_________________ Błędów nie popełnia tylko ten, kto nic nie robi |
|
|
|
|
Janioł
|
Wysłany: Sob 16 Lut, 2013 21:01
|
|
|
Enja napisał/a: | Ale one nie znikały. Przestałam pić i nadal istnieją. Teraz staram się z nimi uporać poprzez terapię DDA. | żyć dniem dzisiejszym to jedyna recepta , przeżywać tu i teraz i do końca , nie odkładać na póżniej , jest we mnie złość wywalam , jest radość wywalam i staram się nie żyć marzeniami ,mam je ale nimi nie żyje , jestem na świeżo po terapii DDA ona pomogła mi się rozliczyć z tym co było i nie taplać się w tym , pewnie jeszcze kiedyś w chwilach dołowanie pojawi się i to ale teraz przynajmniej wiem jak radzic sobie z tymi demonami |
_________________ P.S. Janioł może być tylko jeden chociaż też czasem w coś walnie aureolką by: Pietruszka |
|
|
|
|
Leniwy Lew
Małomówny Lata melanżu.
|
Wysłany: Sob 16 Lut, 2013 21:04
|
|
|
Gdy sobie uświadomiłem istnienie tego mechanizmu poczucie samotności zniknęło. Mało tego, jestem w stanie dokładnie połączyć tą skłonność z wydarzeniem z przeszłości, które ją wygenerowało. Dokładnie, widzę je jak na filmie. Wyzwolenie poprzez introspekcję? |
|
|
|
|
Enja
Towarzyski 3xTAK
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 26 Lis 2012 Posty: 308 Skąd: Metropolis
|
|
|
|
Janioł napisał/a: | wiem jak radzic sobie z tymi demonami |
tego właśnie oczekuję po terapii. Wiem, że te uczucia będą się pojawiały, ale nie będą mną rządziły, tak jak to się dzieje teraz. |
_________________ Błędów nie popełnia tylko ten, kto nic nie robi |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
|
|
|
Leniwy Lew napisał/a: | Dzisiaj dokonałem bardzo ważnego odkrycia. Otóż uświadomiłem sobie istnienie iluzji, która jest moim największym wyzwalaczem. |
Czekam z niecierpliwością na kolejną relację z wyważania przez Ciebie kolejnych "otwartych drzwi"
Wypisz wymaluj ja sam swego czasu.....
Te same mechanizmy i nawet ten sam tok myślenia. Kapitalne.
|
_________________ |
|
|
|
|
Janioł
|
Wysłany: Sob 16 Lut, 2013 21:09
|
|
|
Leniwy Lew napisał/a: | Dokładnie, widzę je jak na filmie. Wyzwolenie poprzez introspekcję? | i tak się to rozbraja , zapalnik po zapalniku powoli i ostrożnie i dobrze mieć parę luster by odbijały nasze zachowanie i pokazywały wszelkie fałszywe ruchy ...powodzenia |
|
|
|
|
Leniwy Lew
Małomówny Lata melanżu.
|
Wysłany: Sob 16 Lut, 2013 21:18
|
|
|
Czyli wychodzi na to, że zaprzestanie chlania i ćpania uruchamia po jakimś czasie "moduł autorefleksji"? Ale jazda... Was to może i śmieszy (Ptero) ale ja właśnie odkrywam swoją Amerykę. Jest to dla mnie zaskakujące, jak nieprzespana noc podczas, której uświadomiłem sobie prawdziwy obraz swojego uzależnienia. Bez wyraźnej przyczyny w postaci megakaca czy zjazdu. Big Bang, wyprostowane i od nowa nawinięte zwoje. Bez tego doświadczenia nawet bracia Kliczko nie zagonili by mnie na terapię.. |
|
|
|
|
staaw
Uzależniony od Dekadencji
Pomógł: 125 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 9025
|
Wysłany: Sob 16 Lut, 2013 21:21
|
|
|
Leniwy Lew napisał/a: | Czyli wychodzi na to, że zaprzestanie chlania i ćpania uruchamia po jakimś czasie "moduł autorefleksji"? |
Poprostu zaczynasz myśleć choć dawno tego nie robiłeś... |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie |
|
|
|
|
Janioł
|
Wysłany: Sob 16 Lut, 2013 21:22
|
|
|
Leniwy Lew napisał/a: | Ale jazda... Was to może i śmieszy | mnie raczej nie bo sam to przeżywałem i taka autorefleksja z radością odkrywania często niosła gorycz całego syfu związanego z piciem ale to dobrze mieć taki bilans on nas stawia w odpowiednim miejscu i powinien być takim przewodnikiem na trzeżwe życie |
|
|
|
|
pterodaktyll
|
Wysłany: Sob 16 Lut, 2013 21:24
|
|
|
Leniwy Lew napisał/a: | .. Was to może i śmieszy (Ptero) |
Niekoniecznie. Na Twoim przykładzie widzę co ja wyprawiałem i jak kombinowałem żeby tylko nie podejmować profesjonalnego leczenia. Jesteś taki sam i tak samo usiłujesz się targować z tą chorobą, jak czyniłem to ja i to przez ładnych parę lat , dziwiąc się niemiłosiernie co jakiś czas kiedy znowu lądowałem na glebie...........a tak sobie wszystko pięknie wyteoretyzowałem i...........znowu du** |
_________________ |
|
|
|
|
pterodaktyll
|
Wysłany: Sob 16 Lut, 2013 21:26
|
|
|
Leniwy Lew napisał/a: | ja właśnie odkrywam swoją Amerykę. Jest to dla mnie zaskakujące, jak nieprzespana noc podczas, której uświadomiłem sobie prawdziwy obraz swojego uzależnienia |
Nie masz o tym swoim uzależnieniu i jego mechanizmach zielonego pojęcia kolego, tak jak ja nie miałem i kombinowałem jak konik pod górkę. dokładnie jak Ty teraz......... |
_________________ |
|
|
|
|
|