|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Zdrowie współuzależnionej |
Autor |
Wiadomość |
pietruszka
Moderator
Pomogła: 232 razy Wiek: 54 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5442
|
Wysłany: Pon 30 Lis, 2015 13:33 Zdrowie współuzależnionej
|
|
|
No dziewczyny, jak tam zdrówko?
Dla mnie, i jak obserwowałam dla wielu współuzależnionych, które miałam okazję poznać kwestia profilaktyki zdrowotnej jest swoistą piętą Achillesa.
Zaabsorbowane alkoholikiem zaniedbujemy siebie, własne zdrowie, brak nam tej zdrowej miłości do siebie, która przejawia się także w zadbaniu o fizyczną powłokę i różnorakie organa wewnętrzne. No przynajmniej ja tak miałam, chyba pierwszą oznaką mojego w ramach owego "Zadbaj o siebie" (którego jeszcze nie rozumiałam ) było właśnie odbębnienie kilku zaległych wizyt lekarskich. To było to najprostsze "Zadbaj o siebie". , tak jak do mnie wtedy trafiało. No i to podstawa, jakby na to nie spojrzeć owego zadbania o siebie (chociaż są inne, bardziej inspirujące aspekty dbania o siebie ale nie rozpraszajmy się ).
Myślę sobie, że u mnie na przykład to jakoś tak przez całe życie wszelkie wizyty lekarskie były jakiegoś rodzaju katorgą, związaną z dziwnymi lękam i (na pewno mi coś znajdą!), ale przede wszystkim... robiłam je "bo tak trzeba", "Nie należy obciążać innych swoimi chorobami". "Jak zachorujesz, to kto Ci pomoże" , "chora to znaczy nic nie warta", a nie było tam nic o sobie, o szacunku do własnego ciała, miłości do siebie, wdzięczności za dar, jakim jest to ciało.
Sama w jakiś sposób odczuwam fizycznie skutki wieloletniego zaniedbania, stresu związanego z życiem obok czynnego alkoholika . Nie ma szans, żeby nie pozostawiło to mniejszego lub większego uszczerbku na zdrowiu. Nie trafiłam na żadne jakieś szeroko zakrojone badania, które zajęły by się stanem zdrowia osób bliskich alkoholikowi, ale obserwuję i u siebie, a i u innych koleżanek pewne chyba częstsze niż w ogólnej populacji (chociaż duża część tej populacji po prostu tkwi w podobnych sytuacjach) pewne charakterystyczne choroby: zaburzenia lękowe, depresje to prawie standard, dużo schorzeń związanych ze stresem: wrzody, zaburzenia odżywianie, problemy gastryczne, choroby krążenia, no i niestety nowotwory. Gdzieś kiedyś widziałam badania dotyczące palących kobiet, współuzależnione (szczególnie te na początku) palą znacznie więcej niż statystyczne panie spoza tej grupy. Ale w większości to tylko moje obserwacje. Sama zastanawiam się, jaki wpływ na moje zdrowie miały huśtawki adrenalinowe, które sobie fundowałam. No i nie ma co ukrywać alkoholizm jest też jedną z chorób, na które zapadają często współuzależnione.
Planowałam sobie właśnie na przyszły rok wszelkie działania zdrowotno-profilaktyczne. Znalazłam całkiem ładną ściągawkę. Może się komu też przyda, więc się dzielę.
Cytat: |
Badania profilaktyczne kobiet. Kalendarz badań profilaktycznych
2 komentarze
Autor: Anna Ławniczak
Badania profilaktyczne kobiet zależne są od wieku i stanu zdrowia. Inaczej bada się zdrowa dwudziestolatka, inaczej pani po czterdziestce z pierwszymi problemami zdrowotnymi. Sprawdź co i kiedy powinnaś zbadać.
Badania profilaktyczne warto robić, by nie przeoczyć drobnych problemów ze zdrowiem i zadziałać zanim staną się poważne. Badania profilaktyczne kobiet muszą obejmować przede wszystkim te, które wykazują najczęstsze zagrożenia. Kobiety często cierpią na anemię i migreny oraz skutki życia w przewlekłym stresie: zaburzenia snu i depresję. Coraz częściej i wcześniej kobiety zapadają na choroby krążenia. Badania profilaktyczne dotyczą też profilaktyki kobiecych nowotworów.
Badania profilaktyczne kobiet 20+
Rtg klatki piersiowej - raz na 5 lat
Lipidogram czyli pomiar stężenia cholesterolu we krwi oraz jego frakcji HDL i LDL, a także trójglicerydów - raz na pięć lat.
Podstawowe badania profilaktyczne: morfologia, OB, stężenie glukozy we krwi oraz badanie ogólne moczu Rtg klatki piersiowej - raz na dwa lata.
Pomiar ciśnienia tętniczego oraz ogólne badanie u lekarza internisty - raz do roku.
Badanie ginekologiczne i cytologia - raz do roku.
Kontrola stomatologiczna oraz oczyszczenie zębów z osadu - raz na pół roku.
Samobadanie piersi, między 6 a 9 dniem cyklu - co miesiąc.
Badania profilaktyczne kobiet 30+
USG przezpochwowe narządów rodnych - raz na 10 lat.
Kontrola wzroku u okulisty i badanie dna oka (osoby z wadą wzroku zgodnie ze wskazaniami lekarza) - raz na 5 lat.
Lipidogram (badanie stężenia cholesterolu, frakcji HDL i LDL oraz trójglicerydów) raz na pięć lat. Uwaga! Kobiety, których mama, babcia lub ojciec i dziadek cierpią na choroby krążenia oraz panie z nadwagą powinny robić lipidogram co roku.
Podstawowe badania profilaktyczne: morfologia, OB, stężenie glukozy oraz ogólne badanie moczu i oraz USG piersi, a po 36 roku życia mammografia - raz na 5 lat.
Badanie ginekologiczne i cytologia - raz na rok.
Pomiar ciśnienia tętniczego i ogólne badanie u lekarza internisty - raz do roku.
Kontrola stomatologiczna i czyszczenie zębów z osadu - raz na 6 miesięcy
Samobadanie piersi - co miesiąc.
Badania profilaktyczne kobiet 40+
Badanie poziomu hormonów tarczycy - raz w ciągu dziesięciolecia
Rtg klatki piersiowej oraz gastroskopia - raz na 5 lat (palaczki Rtg klatki piersiowej co roku).
EKG czyli elektrokardiogram - raz na 2-3 lata.
USG przezpochwowe narządów rodnych, USG piersi i mammografia - raz na dwa lata.
Lipidogram (cholesterol, frakcje, trójglicerydy) - raz na dwa lata (jeśli kobieta jest obarczona rodzinnie ryzykiem miażdżycy i chorób krążenia, ma nadwagę lub pali papierosy lipidogram trzeba robić co roku).
Kontrola wzroku u okulisty i badanie dna oka oraz ciśnienia śródgałkowego - raz na dwa lata.
Podstawowe badania profilaktyczne (morfologia, OB,poziom glukozy we krwi i ogólne badanie moczu) oraz badanie ginekologiczne i cytologia - raz w roku.
Badanie stomatologiczne i czyszczenie zębów z osadu - raz na pół roku.
Samobadanie piersi - raz w miesiącu.
Badania profilaktyczne kobiet 50+
Badanie densytometryczne (gęstości kości) - raz w ciągu dziesięciolecia
Kolonoskopia czyli badanie endoskopowe jelita grubego - raz na 5 lat.
Oznaczenie poziomu hormonów płciowych we krwi - raz na kilka lat.
Mammografia - raz na dwa lata.
Badanie poziomu hormonów tarczycy - co roku.
Badanie ginekologiczne i cytologia oraz USG narządów rodnych - raz do roku.
Elektrokardiogram - raz do roku.
Podstawowe badania profilaktyczne (morfologia, OB, stężenie glukozy we krwi oraz ogólne badanie moczu) a także lipidogram - raz w roku.
Badanie okulistyczne (badanie dna oka, pomiar ciśnienia śródgałkowego) - raz w roku
Badanie stomatologiczne i czyszczenie zębów z osadu - raz na pół roku.
http://www.poradnikzdrowi...nych_40154.html |
|
Ostatnio zmieniony przez pietruszka Pon 30 Lis, 2015 14:35, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Słoneczko
Gaduła Alko/Współ.../DDA/
Pomogła: 18 razy Wiek: 51 Dołączyła: 12 Gru 2012 Posty: 735
|
Wysłany: Wto 01 Gru, 2015 17:52
|
|
|
Z zaleceń lekarskich prawie wszystkie opcje wykonane pomyślnie,
nawet do stomatologa sie uśmiechnęłam, a to nie było łatwe.
Odczekałam na wizyty troszeczkę, ale było warto.
mniej obaw, ze coś mi tam jeszcze dolega, poza tym,
że nerwica i żołądka i serducha jest i będzie
Bardzo dobra wklejka...
Lipidogram nie wykonany... a wróciłam do palenia niestety |
_________________ "Alkohol może zmienić makijaż rzeczywistości, ale nie ją samą." |
Ostatnio zmieniony przez Słoneczko Wto 01 Gru, 2015 17:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Linka
Moderator
Pomogła: 47 razy Wiek: 59 Dołączyła: 15 Gru 2011 Posty: 2210
|
Wysłany: Śro 02 Gru, 2015 00:25
|
|
|
pietruszka napisał/a: | No dziewczyny, jak tam zdrówko? |
Przegląd w trakcie
A ponieważ także moi rodzice potrzebują wielu wizyt lekarskich, to i ja niejako przy okazji.
Mogę już dziś powiedzieć, ze wiele dolegliwości ściśle związanych było ze stresem jaki fundowałam sobie żyjąc z alkoholikiem.
Nawet nie wiem kiedy, bez żadnych leków, zniknęło bolesne drętwienie lewej ręki, zgaga, nadkwasota, bolesność brzucha, przelewania i wzdęcia, których przyczyny lekarze znaleźć nie mogli.
Pozostałe moje schorzenia są raczej skutkiem ciężkiej fizycznej pracy. |
_________________ Na moim niebie zawsze świeci słońce |
Ostatnio zmieniony przez Linka Śro 02 Gru, 2015 00:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|