"Że z tylu różnych dróg przez życie... |
Autor |
Wiadomość |
montreal
[*][*][*]
|
Wysłany: Sob 27 Cze, 2009 13:31 "Że z tylu różnych dróg przez życie...
|
|
|
... każdy ma prawo wybrać źle."
To cytat z tekstu Stanisława Staszewskiego "Bal kreślarzy".
Skąd więc, tyle nienawiści, obrzydzenia i plwania na ludzi, którym się nie udało w życiu? Nie chodzi mnie tylko o nałogi, ale o to, ze zwykłemy operatorowi koparki ręcznej mówi się, że "nie ma celu w życiu, że trwa jałowo za tę tygodniówkę, czy miesięczną pensję".
Żyjemy w kraju katolickim, którego wiara aż nakazuje Zrozumienie i Pomoc. Wszystko ewoluuje. Kosciół nasz też, choć inne wiary są stałe w swoich zasadach.
Każden ma swoje miejsce w świecie i dlatego ten świat jakoś jeszcze funkcjonuje.
Ech... dużo pytań, dużo pytań i temat trochę taki... nieposkładany i niekonkretny.
Macie jakieś pomysły na mój ich brak?
|
_________________ "Ostatecznie mamy do opowiedzenia tylko jedną historię" Jonathan Carroll
|
|
|
|
|
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
|
Wysłany: Sob 27 Cze, 2009 14:31
|
|
|
montreal napisał/a: | Żyjemy w kraju katolickim, którego wiara aż nakazuje Zrozumienie i Pomoc |
wskaż mnie takiego co lubi nakaz
miłości miejsce jest w sercu |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
|
Wysłany: Sob 27 Cze, 2009 14:59
|
|
|
Cytat: | ... każdy ma prawo wybrać źle." |
Owszem, ale nie powinien oczekiwać, że ktoś z zewnątrz będzie ponosił konsekwencje JEGO złych wyborów. |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
montreal
[*][*][*]
|
Wysłany: Sob 27 Cze, 2009 15:03
|
|
|
Nie oczekuje. Bardziej przeprasza i prosi o zrozumienie. |
_________________ "Ostatecznie mamy do opowiedzenia tylko jedną historię" Jonathan Carroll
|
|
|
|
|
montreal
[*][*][*]
|
Wysłany: Sob 27 Cze, 2009 15:05
|
|
|
"wskaż mnie takiego co lubi nakaz" - Jack? Przynajmniej 50 % alkoholików w desperacji... |
|
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
|
Wysłany: Sob 27 Cze, 2009 15:15
|
|
|
Przypomniał mi się w związku z treścią Twojego postu cytat, ściągnięty gdzieś z netu. Oto on:
"Dzień dobry. Tu niebo. Mówi Pan Bóg. Odpowiadam na wszystkie prośby. Ale czasami moja odpowiedź brzmi: NIE." |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
Ostatnio zmieniony przez Klara Sob 27 Cze, 2009 15:17, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Jacek
|
Wysłany: Sob 27 Cze, 2009 15:45
|
|
|
montreal napisał/a: | "wskaż mnie takiego co lubi nakaz" - Jack? Przynajmniej 50 % alkoholików w desperacji... |
Montrealku ,chcesz powiedzieć że 50% alkoholików słucha się swych żon i przestaje pić |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
|
|
|
|
|
Jacek
|
Wysłany: Sob 27 Cze, 2009 15:56
|
|
|
powiem więcej - jeśli który z tych 50% jest przyciśnięta do muru i przeżywa depresje
to i tak z 50% tylko 50% reaguje pozytywnie a reszta wybiera samotność i picie
a następne 50% i tak dochodzi do wniosku (co tu mnie będzie rządzić i nakazywać po czym wraca do picia
a z tych pozytywnie reagujących 50% wybiera trzeźwe ale samotne życie
tak więc taki co uległy nakazom bym stawił co najwyżej 1% i to pod naciskiem deprechy a nie jego że to lubi |
|
|
|
|
|
montreal
[*][*][*]
|
Wysłany: Sob 27 Cze, 2009 16:23
|
|
|
"Montrealku ,chcesz powiedzieć że 50% alkoholików słucha się swych żon i przestaje pić" - nie, Jack. Ale 50 procent alokoholików w pewnym momencie zaczyna słuchać swoich żon. Ba! Nawet im wierzyć i ufać! |
|
|
|
|
|
Tempe
Towarzyski taki jeden...alkoholik.
|
Wysłany: Sob 27 Cze, 2009 17:47
|
|
|
Jacek napisał/a: | Montrealku ,chcesz powiedzieć że 50% alkoholików słucha się swych żon i przestaje pić |
Ja wreszcie posłuchałem swojej żony, ale długo to trwało... |
_________________ "Nie żałuj, nigdy nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a tego nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś, bo nie mogłeś".
Stanisław Lem |
|
|
|
|
Jacek
|
Wysłany: Sob 27 Cze, 2009 18:02
|
|
|
stach napisał/a: | Ja wreszcie posłuchałem swojej żony, ale długo to trwało... |
no to gratulejszyn ,nie twojej żonie a Twojemu sumieniu ,bo to jego posłuchałeś,to jemu uległeś
montreal napisał/a: | w pewnym momencie zaczyna słuchać swoich żon. Ba! Nawet im wierzyć i ufać! |
Monti dlaczego wątpisz w siebie,w swoje ja i swoje sumienie
to swoje ja i sumienie ,nie pozwala nam słuchać nakazów
lub się boi i słucha z przymusu
ale to my musimy nad tym zapanować i wiedzieć czego chcemy |
|
|
|
|
|
komiwojażer
Towarzyski
Wiek: 65 Dołączył: 08 Cze 2009 Posty: 231 Skąd: Polska-Niemcy
|
Wysłany: Sob 27 Cze, 2009 18:38
|
|
|
Jacek napisał/a: | ku ,chcesz powiedzieć że 50% alkoholików słucha się swych żon i przestaje pić | -przecież z tego co już wiem to najbardziej skutecznym sposobem na zaprzestanie picia to wsłuchanie sie w samego siebie,czy chcę tego,dlaczego-po wielkim przestrachu, czy śmierci klinicznej to już wsio rawno,ale tylko wtedy jest to skuteczne gdy sobie sami to nakażemy-dlatego nie rozumiem stacha... |
_________________ Freedom... |
|
|
|
|
Jacek
|
Wysłany: Sob 27 Cze, 2009 18:42
|
|
|
komiwojażer napisał/a: | zaprzestanie picia to wsłuchanie sie w samego siebie,czy chcę tego, |
o,o,o |
|
|
|
|
|
Jacek
|
Wysłany: Sob 27 Cze, 2009 18:48
|
|
|
komiwojażer napisał/a: | -po wielkim przestrachu, czy śmierci klinicznej to już wsio rawno |
a i owszem nasz poprzedni dyrcio przeszedł zawalik i posłuchał się lekarzy i żony
a nam tyle zastrzeżeń dał jak to w takim momencie oczy się otwierają
no czar prysł jak nam sprzątaczka no ta co jego gabinet sprzątała przyuważyła
no że popielniczki to i owszem nie było ale se zastąpił tym czymś co na grzejniku z wodą się wiesza |
|
|
|
|
|
komiwojażer
Towarzyski
Wiek: 65 Dołączył: 08 Cze 2009 Posty: 231 Skąd: Polska-Niemcy
|
Wysłany: Sob 27 Cze, 2009 19:20
|
|
|
Jacek napisał/a: | czar prysł | -czyli robił coś na pokaz,a nie dla siebie jak my wszyscy |
_________________ Freedom... |
|
|
|
|
|