olympus |
Autor |
Wiadomość |
Mała
Trajkotka
Pomogła: 34 razy Wiek: 49 Dołączyła: 18 Cze 2013 Posty: 1017 Skąd: Moja Wiocha :D
|
Wysłany: Sob 26 Sie, 2017 15:36 olympus
|
|
|
Dostałam wczoraj do ręki taki oto aparacik...I co z tego? Nie umiem do niego nawet założyć kliszy... Próbuję od wczoraj - ale najwyraźniej chyba nie jest mi to pisane - żeby się tym cudeńkiem posługiwać.
Przeszukałam internet w poszukiwaniu jakiejkolwiek - nawet w obcym języku - instrukcji obsługi...I nic. Jedyne modele znalazłam tylko na portalach - kupno-sprzedaż.
Na chwilę obecną - jedyny pomysł jak sobie z nim poradzić - to w poniedziałek iść do zakładu foto...
Może ktoś z Was już miał w ręku taki model?...
|
_________________ "Nigdy się nie nie bój" - Krudowie <3 |
|
|
|
|
margo
Trajkotka
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 12 Sie 2013 Posty: 1881
|
|
|
|
|
Mała
Trajkotka
Pomogła: 34 razy Wiek: 49 Dołączyła: 18 Cze 2013 Posty: 1017 Skąd: Moja Wiocha :D
|
Wysłany: Sob 26 Sie, 2017 20:33
|
|
|
margo jesteś genialna! dziękuję!!! |
|
|
|
|
margo
Trajkotka
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 12 Sie 2013 Posty: 1881
|
Wysłany: Sob 26 Sie, 2017 21:24
|
|
|
spoko zajęło mi to dosłownie 2 minuty |
|
|
|
|
Mała
Trajkotka
|
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
Pomogła: 232 razy Wiek: 54 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5443
|
Wysłany: Nie 27 Sie, 2017 11:47
|
|
|
Mała napisał/a: | ...chyba za mocno powyginałam początek kliszy |
o ile jeszcze dobrze pamiętam... można było przyciąć po prostu nożyczkami początek, jeśli zagiął się róg... no i dobrze trzeba było nałożyć na ząbki.
Jak rozumiem, Mała, zaczynasz się bawić z tradycyjna fotografią? Sama nie jestem pewna, czy umiałabym teraz włożyć i wyjąć film do aparatu...
No... ale miałam okazję wywoływać kiedyś czarno-białe zdjęcia... ech... takie były dobre dni związku z Pietruchem... |
|
|
|
|
esaneta
Moderator
Pomogła: 94 razy Wiek: 52 Dołączyła: 12 Lip 2011 Posty: 3397
|
|
|
|
|
Mała
Trajkotka
|
Wysłany: Nie 27 Sie, 2017 17:40
|
|
|
esaneta, również dziękuję
...pietruszka ja nie zaczynam...ja WRACAM wreszcie do swojej pasji
To jedna z niewielu rzeczy - które pozostały mi ze "starego życia", od których się nie odcięłam. Bo wiem, że jestem w tym dobra, tylko...miałam systematycznie podcinane skrzydła ...Do tego stopnia, że nawet mój mężczyzna o tym nie wiedział (dowiedział się dopiero 2 dni temu) ...
Dziewczyny - właśnie dlatego, że wiem co kiedyś potrafiłam robić - tak ważne było dla mnie dopingowanie i motywowanie w tym kierunku wszystkich, których widziałam z aparatem w ręku i błyskiem w oku... A jest ich tu na forum... kilka!
I widziałam to albo na własne oczy, albo - miałam zaszczyt tylko oglądać ich prace Albo jedno i drugie!
Pietrusiu - od czasu, kiedy ktoś inny niż ja odkrył - co potrafię, a ja mu w końcu uwierzyłam (oj, długo mi to zajęło ) - bez aparatu w ręku - jestem jak bez ręki...Automatyczna cyfrówka z podglądem - jest dla mnie za łatwa. Chcę nadal uczyć się - w kierunku tradycyjnej, czarno - białej fotografii portretowej. To - czym się ostatnio posługiwałam - to było tylko przejściowe...I dobrze, że się zepsuło Bo dzięki temu mam właśnie Olympusa - genialny dla mnie sprzęt do takiego celu
ps. Jeszcze raz dziękuję - wreszcie znalazłam te ząbki - niestety są tylko 2 do tego - niewłaściwe ułożenie filmu spowodowało powyginanie kliszy... Przycięcie jej - niestety też mi niewiele dało...Ale mam tu na szczęście niedaleko - rodzinny zakład fotograficzny . Przy okazji może skorzystam i nauczę się czegoś nowego? Wielkie dzięki dziewczyny |
|
|
|
|
Mała
Trajkotka
|
Wysłany: Czw 31 Sie, 2017 11:19
|
|
|
Olympus poszedł chwilowo do naprawy
Cieszę się - bo wiem, że to nie moje ograniczone pojmowanie wiadomości technicznych - ale zwyczajnie - jakaś wada fabryczna
...I już nie mogę się doczekać jego powrotu w moje ręce...
Bo wreszcie zaczynam robić coś DLA SIEBIE!!!
zabawne jest też to - że zaczynam nawiązywać coraz więcej kontaktów z ludźmi z tej branży Albo zwyczajnie - zarażam innych swoją pasją i niechcący powoduję u nich nawrót wspomnień - związanych z fotografią Fajnie jest widzieć tego efekty! Bo dzięki temu - mogę się również dużo nauczyć! |
|
|
|
|
|