Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
olympus
Autor Wiadomość
Mała 
Trajkotka

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Sob 26 Sie, 2017 15:36   olympus

Dostałam wczoraj do ręki taki oto aparacik...I co z tego? Nie umiem do niego nawet założyć kliszy... :[ Próbuję od wczoraj - ale najwyraźniej chyba nie jest mi to pisane - żeby się tym cudeńkiem posługiwać.
Przeszukałam internet w poszukiwaniu jakiejkolwiek - nawet w obcym języku - instrukcji obsługi...I nic. Jedyne modele znalazłam tylko na portalach - kupno-sprzedaż.
Na chwilę obecną - jedyny pomysł jak sobie z nim poradzić - to w poniedziałek iść do zakładu foto...
Może ktoś z Was już miał w ręku taki model?...
:fotka:

margo 
Trajkotka

Pomogła: 32 razy
Wysłany: Sob 26 Sie, 2017 16:33   

To chyba jakiś inny model ale może sprawdź tutaj http://www.olympusamerica...ual_english.pdf

na stronie 8 zmiana filmu
Ostatnio zmieniony przez margo Sob 26 Sie, 2017 16:34, w całości zmieniany 1 raz  

Mała 
Trajkotka

Wysłany: Sob 26 Sie, 2017 20:33   

margo jesteś genialna! ergr dziękuję!!!

margo 
Trajkotka

Pomogła: 32 razy
Wysłany: Sob 26 Sie, 2017 21:24   

spoko :D zajęło mi to dosłownie 2 minuty :p

Mała 
Trajkotka

Wysłany: Nie 27 Sie, 2017 11:03   

...a mi dwa dni :wysmiewacz: i nie znalazłam :glupek2:
...chyba za mocno powyginałam początek kliszy i dlatego - nie załapuje. To nic w poniedziałek pójdę do zakładu i mi pomogą :) Ale i tak
wielkie dziękuję

bo dzięki temu - mam caaaaałą instrukcję obsługi! g6jyfn i jestem zachwycona jego możliwościami :radocha:
...z cannonem radziłam sobie "na ślepo", podobnie z sony...jeszcze mnie tylko czeka "ogarnianie" zorki - ale z tym już nie będzie problemu :radocha: ...Niestety tak działa mój mózg - kompletnie nie przyswaja wiadomości technicznych. Radzę sobie z tym - wzrokowo zapamiętując obsługę.
Nie wiem co za urok mają dla mnie analogowe aparaty...ale jestem w nich po prostu zakochana :skromny:

pietruszka 
Moderator

Pomogła: 232 razy
Wysłany: Nie 27 Sie, 2017 11:47   

Mała napisał/a:
...chyba za mocno powyginałam początek kliszy

o ile jeszcze dobrze pamiętam... można było przyciąć po prostu nożyczkami początek, jeśli zagiął się róg... no i dobrze trzeba było nałożyć na ząbki.
Jak rozumiem, Mała, zaczynasz się bawić z tradycyjna fotografią? Sama nie jestem pewna, czy umiałabym teraz włożyć i wyjąć film do aparatu... :rotfl: :rotfl: :rotfl:
No... ale miałam okazję wywoływać kiedyś czarno-białe zdjęcia... ech... takie były dobre dni związku z Pietruchem...

esaneta 
Moderator

Pomogła: 94 razy
Wysłany: Nie 27 Sie, 2017 11:55   

https://m.youtube.com/watch?v=cSgsfZ-CXkc

Mała, tu masz jeszcze filmik z instrukcją.

:esa:

Mała 
Trajkotka

Wysłany: Nie 27 Sie, 2017 17:40   

esaneta, również dziękuję ergr
...pietruszka ja nie zaczynam...ja WRACAM wreszcie do swojej pasji :chmurka:
To jedna z niewielu rzeczy - które pozostały mi ze "starego życia", od których się nie odcięłam. Bo wiem, że jestem w tym dobra, tylko...miałam systematycznie podcinane skrzydła :milczek: ...Do tego stopnia, że nawet mój mężczyzna o tym nie wiedział (dowiedział się dopiero 2 dni temu) :skromny: ...
Dziewczyny - właśnie dlatego, że wiem co kiedyś potrafiłam robić - tak ważne było dla mnie dopingowanie i motywowanie w tym kierunku wszystkich, których widziałam z aparatem w ręku i błyskiem w oku... A jest ich tu na forum... kilka! :radocha: :milczek:
I widziałam to albo na własne oczy, albo - miałam zaszczyt :medal: tylko oglądać ich prace :fotka: Albo jedno i drugie! :radocha:
Pietrusiu - od czasu, kiedy ktoś inny niż ja odkrył - co potrafię, a ja mu w końcu uwierzyłam (oj, długo mi to zajęło :smieje: ) - bez aparatu w ręku - jestem jak bez ręki...Automatyczna cyfrówka z podglądem - jest dla mnie za łatwa. Chcę nadal uczyć się - w kierunku tradycyjnej, czarno - białej fotografii portretowej. To - czym się ostatnio posługiwałam - to było tylko przejściowe...I dobrze, że się zepsuło ;) Bo dzięki temu mam właśnie Olympusa - genialny dla mnie sprzęt do takiego celu :radocha:

ps. Jeszcze raz dziękuję - wreszcie znalazłam te ząbki - niestety są tylko 2 do tego - niewłaściwe ułożenie filmu spowodowało powyginanie kliszy... :zalamka: Przycięcie jej - niestety też mi niewiele dało...Ale mam tu na szczęście niedaleko - rodzinny zakład fotograficzny . Przy okazji może skorzystam i nauczę się czegoś nowego? :cwaniak: Wielkie dzięki dziewczyny ergr

Mała 
Trajkotka

Wysłany: Czw 31 Sie, 2017 11:19   

:mgreen: Olympus poszedł chwilowo do naprawy :mgreen:
Cieszę się - bo wiem, że to nie moje ograniczone pojmowanie wiadomości technicznych - ale zwyczajnie - jakaś wada fabryczna :lol2:
...I już nie mogę się doczekać jego powrotu w moje ręce...
Bo wreszcie zaczynam robić coś DLA SIEBIE!!! :radocha:

zabawne jest też to - że zaczynam nawiązywać coraz więcej kontaktów z ludźmi z tej branży :mgreen: Albo zwyczajnie - zarażam innych swoją pasją i niechcący powoduję u nich nawrót wspomnień - związanych z fotografią :rotfl: Fajnie jest widzieć tego efekty! Bo dzięki temu - mogę się również dużo nauczyć! :medal:

Odpowiedz do tematu