Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: yuraa
Pon 30 Sie, 2010 19:27
Alkohol to bardzo drogie i czasochłonne hobby!!!
Autor Wiadomość
Agusia 31 
Towarzyski

Pomogła: 7 razy
  Wysłany: Nie 29 Sie, 2010 10:19   Alkohol to bardzo drogie i czasochłonne hobby!!!

Często zastanawiam się ile czasu zabierało mi picie?Stanowiło treść i sens mojego życia.Z biegiem czasu i picia nie miałam już ochoty na nic innego. Praktycznie nic mnie nie interesowało. Wszystkie moje zainteresowania i jakieś pasje poszły w kąt. Zaczęłam pić jako młoda osoba i teraz wiem ,że uzależniona jestem od dobrych 10 nawet 12 lat. A mam 31lat.
Teraz mam dużo wolnego czasu i momentami dopadają mnie "zawiechy". Nie wiem co mam ze sobą zrobić, czym zająć ten wolny czas?

Jacek 
Uzależniony od Dekadencji
...jestem alkoholikiem...

Wysłany: Nie 29 Sie, 2010 10:24   

Agusia 31 napisał/a:
Nie wiem co mam ze sobą zrobić, czym zająć ten wolny czas?

zadbaj o swoją trzeźwość przez 24 godzinki
i następne też i jeszcze następne
a cała reszta przyjdzie że jeszcze tego czasu będzie ci brakowało

czarna róża 
Towarzyski

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Nie 29 Sie, 2010 10:26   

Hmm..a pomyśl w ten sposób..że zostało ci dane odkrywanie życia po 30-tce..przeżywanie wszystkich tych rzeczy którzy inni przeżywali mając lat 20..teraz w pełni i bardziej dojrzale.Wielu w tym wieku jest wypalonych,znam takie osoby..nic ich nie cieszy,zawsze jest coś nie tak..a to mąż,a to sama..a to praca..a Ty masz szansę cieszyc się po prostu trzeżwym zyciem i uczyc go na nowo,potraktuj to jak przygodę i bądż otwarta na nowe doznania.

MILA50 
Towarzyski
nadzieja

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Nie 29 Sie, 2010 10:41   

ja mam tak sam ale bardzo sie staram wyszukiwać Nowego-internet a raczej obsługa komp.jest mi jeszcze obca wiec zajęłam się na serio,ćwiczę,próbuję,uczę się-to zabiera czas.Zawsze dużo czytałam i czytam nadal.Wymyślam czym mogłabym na serio się zająć-np.fotografią?Mnie zajmują też czas ćw.fizyczne w domu ale systematycznie.Spacery-doskonałe i bardzo pomagają na zmienne nastroje.Muzyka.

jal 
Gaduła
Alkoholik dozgonny.

Wysłany: Nie 29 Sie, 2010 11:17   Re: Alkohol to bardzo drogie i czasochłonne hobby!!!

Agusia 31 napisał/a:
Często zastanawiam się ile czasu zabierało mi picie?Stanowiło treść i sens mojego życia.Z biegiem czasu i picia nie miałam już ochoty na nic innego. Praktycznie nic mnie nie interesowało. Wszystkie moje zainteresowania i jakieś pasje poszły w kąt. Zaczęłam pić jako młoda osoba i teraz wiem ,że uzależniona jestem od dobrych 10 nawet 12 lat. A mam 31lat.
Teraz mam dużo wolnego czasu i momentami dopadają mnie "zawiechy". Nie wiem co mam ze sobą zrobić, czym zająć ten wolny czas?

Ja się już nie zastanawiam ile czasu zabrało mi picie - zrobiłem to raz a dobrze na terapii i na krokach i okazało się że bardzo dużo...

Miałem czas na picie powinienem znaleźć na trzeźwienie i znajduję,odżyły moje zainteresowania: turystyka piesza,fotografia teraz już cyfrowa,bieganie na nartach i tenis stołowy.
Jestem fanem tenisa kobiecego WTA - bywam na turniejach,śledzę listy światowe,oglądam w tv sport.
Co niedziela z naszą niepijącą grupą wędrujemy po Górach Świętokrzyskich a raz w roku wyjeżdżamy na obozy w wyższe góry,byliśmy dwa razy w Karkonoszach i Gorcach a ostatnio w Bieszczadach.

Moje zainteresowania podziela żona,szczególnie łażenie i fotografowanie chociaż ostatniej zimy zaczęła biegać na nartach... ( życie zaczyna się po 50 -tce...)

PD - janusz

Jacek 

Wysłany: Nie 29 Sie, 2010 11:34   

Agusia 31 napisał/a:
Często zastanawiam się ile czasu zabierało mi picie?

nie ma w tym nic złego
byle nie był to żal po stracie
a wspomnienie czegoś do czego nie warto wracać

Agusia 31 
Towarzyski

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Nie 29 Sie, 2010 11:58   

Chodzi mi o to ,że mam takie dni, iż nic mi sie nie chcę i wszystko mnie nudzi...Taka totalna beznadzieja. Nic mnie nie cieszy. Ale picia nie wspominam jako dobry czas. Od wielu lat ponosiłam konsekwencje picia-to już nie było picie dla przyjemności, czy ze śmiesznymi sytuacjami. Za każdym razem było gorzej zarówno psychicznie, jak i materialnie. Każde picie kończyło się czymś złym ,głupim i wogóle.... :szok:

pawelek1458 
Małomówny

Wysłany: Nie 29 Sie, 2010 12:01   

Agusia piszesz ze mialas zainteresowania i pasje ktore poszly w kat .czy one juz wygasly? co przeszkadza zeby do nich wrocic?

Jacek 

Wysłany: Nie 29 Sie, 2010 12:33   

Agusia 31 napisał/a:
Chodzi mi o to ,że mam takie dni, iż nic mi sie nie chcę i wszystko mnie nudzi.

powiedzmy że obrałaś właśnie nową drogę,idąc znalazłaś się na skrzyżowaniu
i tak naprawdę to człowiek zaczyna się wtedy zastanawiać
którędy iść,czy iść dalej
ale gdy już obierzesz cel to będzie łatwiej wybrać drogę

Flandria 
Uzależniony od netu
DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)

Pomogła: 69 razy
Wysłany: Nie 29 Sie, 2010 12:37   

Agusia 31 napisał/a:
Chodzi mi o to ,że mam takie dni, iż nic mi sie nie chcę i wszystko mnie nudzi...Taka totalna beznadzieja. Nic mnie nie cieszy.

ja ostatnio czytałam "Mężczyźni są z Marsa, kobiety z Wenus". Niby niezbyt ambitna książka, ale parę rzeczy mi uświadomiła. Np. to, że kobiety często wpadają w dołki, jest nam smutno i nie można nic z tym zrobić, po prostu tak jest :)
To zupełnie normalne mieć takie gorsze dni :) Pytałam terapeuty - potwierdził. :)

Conradus78 
Towarzyski
Conradus78

Wysłany: Nie 29 Sie, 2010 19:17   

Agusia, tak sobie czytam co napisałaś i myślę, że na wszystko przyjdzie czas. Nie staraj się odzyskać wszystkiego, co utraciłaś przez cały czas picia przez okres tak niewyobrażalnie krótki, że można go nazwać momentem. Jest takie powiedzenie "Daj czas czasowi". Istotnie to jest bardzo ważne zdanie. Pozwól zatem sobie na komfort zdrowienia, a nie obsesję wyzdrowienia. To jest różnica. Co do owego powiedzenia natomiast, to niektórzy dodają, "ale w międzyczasie coś rób". Jeżeli będziesz robić to, co możesz, by dzisiaj być trzeźwa, zdrowiejąca i szczęśliwa na ile potrafisz, to istotnie czas będzie działał na Twoją korzyść. Pogody ducha.

stiff 
Uzależniony od netu

Wysłany: Nie 29 Sie, 2010 20:38   

Agusia 31 napisał/a:
Nie wiem co mam ze sobą zrobić, czym zająć ten wolny czas?

Tez tak miałem i było tak, ze nic mi sie nie chciało zrobić, aby ten stan zmienić...
Wtedy na przekór sobie zabierałem sie do tego na co milem najmniej ochoty,
aby pobudzić wyobraźnie i poszukać czegoś bardziej interesującego...

emigrantka 
Gaduła
a ja jestem prosze pana na zakrecie ...

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Nie 29 Sie, 2010 21:46   

Picie "hobby" tak mi troche nie pasuje nazbyt przyjemnie brzmi dla alkoholu ,to tak jakby to bylo cos "dobrego".A przeciez komu jak komu ale Nam na tym forum niczego tlumaczyc nie trzeba. A majac prawdziwe hobby chcemy sie rozwijac ...czego nie powinna sie powiedziec o chlaniu
ale oczywiscie rozumiem przenosnie ,
ja nadmiar czasu jaki przeznaczalam na picie zapelnilam opieka nad zwierzakami
ogrod ,muzyka ,fotografia
Ostatnio zmieniony przez emigrantka Nie 29 Sie, 2010 21:46, w całości zmieniany 1 raz  

ZbOlo 
[*][*][*]
Ojciec Chrzestny

Wysłany: Pon 30 Sie, 2010 08:33   

emigrantka napisał/a:
Picie "hobby" tak mi troche nie pasuje nazbyt przyjemnie brzmi dla alkoholu

...sądzę, że "hobby" w tytule to eufemizm, specjalnie użyty by prowokować. Odniosę się tylko do tej pierwszej części (...drogie hobby...) - otóż, przepiłem firmę... gdyby nie pomoc "pewnej bogatej cioci", nasza firma padła by pod wierzytelnościami ZUS, US, etc... byłem w firmie odpowiedzialny za finanse i, przez moje picie, doprowadziłem na skraj przepaści. Ile przepiłem? Dobrej klasy samochód? Nowy dom? Przede wszystkim zaufanie, mojej najbliższej osoby, żony...

Małgoś 
Upierdliwiec
Forumoholiczka

Pomogła: 26 razy
Wysłany: Pon 30 Sie, 2010 09:41   

Jestem o ponad dyszkę starsza Agusiu, i powiem, że właśnie masz przed sobą najfajniejsze lata.. Nie ma sensu patrzeć już wstecz... Wystarczy, że wyciągasz wnioski i pamiętasz... a teraz do przodu idziesz, i to jest najważniejsze. ;)

Odpowiedz do tematu