|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
witam serdecznie |
Autor |
Wiadomość |
DDAnia
Małomówny
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 11:24 witam serdecznie
|
|
|
Mam na imię Ania, lat 32. Życie zawodowe - idealne. Prywatne -no cóż, gdyby było idealne, nie zarejestrowałabym się tutaj. Mam wielu przyjaciół, rodzinę, która dość luźno trzyma się ze sobą najogólniej mówiąc, bo ten nie lubi tego a tamten ma pretensję do jeszcze kogoś, jak to w życiu. Były mąż jest mężem byłym, ponieważ kochał komputer bardziej niż mnie a plany powiększenia rodziny nigdy nie zostały wcielone w życie, ponieważ eks spał z komputerem, kąpał się z komputerem i w efekcie zdradził mnie z dziewczyną poznaną ... na sieci . Obecny partner mówi, że nigdy mnie nie pokocha, bo raz przeżył zawód miłosny i wtedy postanowił, że już nigdy emocje nie wezmą góry w jego życiu. Lubi mnie i tyle ... i zamierza się wyprowadzić do innego miasta by tam rozwijać swój biznes, więc i On niebawem będzie historią. A ja ... no cóż, moim towarzyszem od zawsze jest DDA, choć dopiero niedawno sobie to uświadomiłam. Ojciec pił " bo praca i spotkania biznesowe tego wymagały", potem pił bo to był sposób radzenia sobie z problemami i tak jest do tej pory. Inteligentny, ciepły człowiek, tylko prywatnie i emocjonalnie słabszy niż by sie wydawało. Mama - tolerująca to wszystko. Ja - świadek kłotni, awantur, który poprzysiągł sobie, że nie będzie taki jak rodzice... A dziś , kiedy patrzę w lustro widzę w sobie ... ojca i jego cień, który jednak nade mną wisi. Piwo ( żaden inny alkohol mi nie smakuje) w chwilach dołka " łagodzi moje problemy" ( czytajcie: zamiata je pod dywan). Nie towarzysko, bardziej w samotności kiedy mam dość dnia i chcę jak najszybciej zasnąć, żeby dzień się skończył, żeby nie myśleć. Rodzice zorientowali się, że mam problem bo kilka razy zdarzyło mi się do nich zadzwonić " pod wpływem" ale jedyny komentarz, jaki otrzymałam od nich, to że popełniam błąd za błędem, że ich zawodzę i tak dalej . Czyli znów zła córka, która zawsze była porównywana do innych i ... nigdy wystarczająco dobra. DDA jest ze mną wszędzie - w pracy chętnie biorę na siebie dodatkowe obowiązki ( praca pozwala zapomnieć o porażkach prywatnego życia), o każdej porze dnia i nocy jestem gotowa nieść pomoc innym, bo potrzebują, wobec ludzi, którzy nie traktują mnie tak, jak powinni ( eks, obecny partner) mam zawsze 1001 usprawiedliwień, wymówek, zawsze dbam o to, żeby ludzie bliscy mojemu sercu czuli się dobrze ... a ja ... gdzieś na szarym końcu ... a potem się dziwię, że skoro sama siebie nie kocham i nie szanuję, partnerzy też tego nie robią. Podsumowując: błędne koło. Zrozumiałam, że ciężkie dzieciństwo nie może być dla mnie niekończąca się wymówką, że jeśli ja nic nie zrobię ze swoim życiem, samo się nie zmieni tak więc zapukałam do Was. Mam nadzieję, że znajdę tu dla siebie miły kąt i bazując na Waszych doświadczeniach, przemyśleniach i historiach zmienię się w taką osobę, jaką chcę być. |
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
Pomogła: 69 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 3233
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 11:37
|
|
|
Witaj Aniu
DDAnia napisał/a: | jedyny komentarz, jaki otrzymałam od nich, to że popełniam błąd za błędem, że ich zawodzę i tak dalej . Czyli znów zła córka, która zawsze była porównywana do innych i ... nigdy wystarczająco dobra. |
witaj w klubie
DDAnia napisał/a: | Mam nadzieję, że znajdę tu dla siebie miły kąt i bazując na Waszych doświadczeniach, przemyśleniach i historiach zmienię się w taką osobę, jaką chcę być |
z własnego doświadczenia wiem, że forum to za mało, żeby aż tak bardzo się zmienić
niemniej jednak - sporo można odkryć, sporo zrozumieć |
|
|
|
|
DDAnia
Małomówny
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 11:56
|
|
|
często jest łatwiej widząc, że innym się udaje, że człowiek nie jest z problemami sam, że ktoś zrozumie bez zbędnych tłumaczeń i wyjaśnień. Terapeuty także poszukam, bo ego i udowadnianie, że " dam sama radę " schowałam głęboko w kieszeń. I uczę się prosić o pomoc. |
|
|
|
|
ZbOlo
[*][*][*] Ojciec Chrzestny
Pomógł: 35 razy Dołączył: 27 Lut 2009 Posty: 2713 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 12:04
|
|
|
DDAnia napisał/a: | Mam na imię Ania |
...ZbOlo wita... |
_________________ Homines soli animalium non sitientes, bibimus
|
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 12:08
|
|
|
DDAnia napisał/a: | Mam nadzieję, że znajdę tu dla siebie miły kąt |
A ja mam nadzieję, że nasze forum spełni Twoje oczekiwania
No i oczywiście - że na forum nie poprzestaniesz, bo najwłaściwszą pomoc można znaleźć w realu.
My tu wspieramy i dzielimy się własnymi doświadczeniami, ale z problemami odsyłamy do specjalistów.
Witaj Aniu wśród nas
Ja mam na imię Ewa, jestem trzeźwą alkoholiczką i lekomanką.
Nie jestem co prawda DDA, ale za to mam sporo cech DDD, więc na to samo wychodzi |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
Borus
Trajkotka uzależniony
Pomógł: 35 razy Wiek: 66 Dołączył: 03 Wrz 2009 Posty: 1843 Skąd: wielkopolskie
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 12:52
|
|
|
Cześć Aniu... |
_________________ zostało mi podarowane drugie życie... |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 13:03
|
|
|
Witaj Aniu
Bardzo możliwe, że już to widziałaś, ale jeśli nie - zajrzyj do tego linku: http://komudzwonia.pl/viewtopic.php?t=1665
Znajdziesz tam najważniejsze adresy dla DDA |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
DDAnia
Małomówny
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 13:11
|
|
|
dziekuję za "namiary". Znalazłam dwa miejsca, w których specjaliści pomagają osobą z DDA. Aktualnie mam zapalenie krtani, więc nawet nie bardzo mam jak zadzwonić i sie umówić, bo mówię tylko szeptem, ale jak tylko wróci mi głos na pewno wybiorę się do któregoś z nich. Skoro na krtań pomaga internista, pora skorzystać z pomocy innego specjalistę, żeby pomógł wykurować duszę... |
|
|
|
|
DDAnia
Małomówny
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 13:11
|
|
|
osobom ... chyba na dysleksję tez powinnam badania zrobić, bo dziś pisze mi się wyjątkowo niegramotnie |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 13:20
|
|
|
Jeżeli zauważysz błąd w swoim poście, możesz go poprawić przed upływem 15 minut od wysłania.
Wystarczy kliknąć przycisk "edytuj" |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
aazazello
Gaduła
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 13:38
|
|
|
Witaj,
jestem Adam, dda oraz wielokrotnie uzależniony ze szczególnym uwzględnieniem alkoholu.
DDAnia napisał/a: | Ja - świadek kłotni, awantur, który poprzysiągł sobie, że nie będzie taki jak rodzice |
DDAnia napisał/a: | Piwo ( żaden inny alkohol mi nie smakuje) w chwilach dołka " łagodzi moje problemy" ( czytajcie: zamiata je pod dywan) |
DDAnia napisał/a: | o każdej porze dnia i nocy jestem gotowa nieść pomoc innym |
DDAnia napisał/a: | zawsze dbam o to, żeby ludzie bliscy mojemu sercu czuli się dobrze ... a ja ... gdzieś na szarym końcu |
Widzę, że mnie znasz
Bardzo dobrze cię rozumiem i cieszę się, że trafiłaś do tego klubu. |
|
|
|
|
DDAnia
Małomówny
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 14:09
|
|
|
ja też się cieszę, nawet nie wiesz jak bardzo. mimo, że od zawsze jestem kimś a la Zosia-Samosia to jest ten moment, w którym przyda mi się siła skrzydeł Aniołów takich jak Wy, bo moje mocno się zakurzyły i potrzebują generalnego remontu I miło poznać Ciebie, jak i pozostałych forumowiczów. |
|
|
|
|
beata
Szefowa Al-Kaidy współuzależniona,ddd
Pomogła: 83 razy Wiek: 47 Dołączyła: 07 Sty 2009 Posty: 2806 Skąd: 51°38'51N
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 14:27
|
|
|
Witaj Aniu.Cieszę się,że jesteś |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 14:28
|
|
|
witaj Aniu
Jurek jestem, alkoholik niepraktykujacy.
też zaczynałem od ucieczki w piwo by przez chwile pobyc takim jakim chciałem być naprawdę a nie takim wg zasady "co ludzi powiedzo" |
|
|
|
Bebetka
Główna księgowa
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 05 Paź 2008 Posty: 1560
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 14:50
|
|
|
Witaj Aniu na pokładzie
DDAnia napisał/a: | Piwo ( żaden inny alkohol mi nie smakuje) w chwilach dołka " łagodzi moje problemy" |
Zaczynałam podobnie (lubiłam tylko piwo) ........dziś jestem uzależniona od alkoholu - obecnie nie piję dwa lata
W Twoim opisie znalazłam samą siebie........mam dość sporo cech DDA |
_________________ Imperare sibi maximum est imperium - Seneka
Mój magiczny Świat
Thelema |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|