Cześć |
Autor |
Wiadomość |
Julka1980
Małomówny
|
Wysłany: Czw 03 Lut, 2011 13:04 Cześć
|
|
|
Przepraszam, że zawracam Wam głowę, ale nie mogę sobie poradzić. Nie sypiam w nocy i coraz bardziej wpadam w paranoję. Jest ktoś w moim życiu, kogo bardzo kocham. Taki wprost wymarzony, aż nierealny, nikt nigdy o mnie tak nie dbał, nie starał się. A ja widzę tylko jedno. Drinki rano. Wino wieczorem.Cała butelka do kolacji albo dwie. Nigdy się nie upija. Nie widziałam go pijanego. Jest zawsze zadbany, ma świetną pracę i jeździ cały czas samochodem. Budujemy dom. Nadchodzi moment mojej życiowej decyzji. Kiedy zapytałam wprost o swoje obawy, potraktował to ze śmiechem jak najlepszy żart. Aż zrobiło mi się głupio i wstyd za to pytanie. Drinki są codziennie. Alkohol zawsze obecny w rozmowie - wino do kolacji, nareszcie po pracy, można odpocząć i wypić kieliszek tego lub tego itp, itd.
Proszę o jakieś sugestie - czy mam się czego obawiać, czy to tylko moja chora wyobraźnia ? Bo jeśli mam ... wolę być świadoma przed podjęciem decyzji ... Pozdrawiam,
Julia |
|
|
|
|
ZbOlo
[*][*][*] Ojciec Chrzestny
Pomógł: 35 razy Dołączył: 27 Lut 2009 Posty: 2713 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw 03 Lut, 2011 13:17
|
|
|
Julka1980 napisał/a: | Pozdrawiam, |
...witam Jula, ZbOlo alkoholik. Wszechobecny alkohol, to nie wróży nic dobrego. Myślę, że powinnaś powiedzieć mu o swoich obawach - jest to przecież ważna decyzja... powodzenia. |
_________________ Homines soli animalium non sitientes, bibimus
|
|
|
|
|
Kulfon
Trajkotka pacjent nie z tej ziemi
|
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Czw 03 Lut, 2011 13:57
|
|
|
Cześć Julka.
Uważam, że słusznie się niepokoisz.
Codzienne picie nie jest czymś normalnym, a już te poranne drinki dają do myślenia.
A co się z nim dzieje gdy któregoś dnia się nie napije? |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
gnacik
Małomówny gnacik
|
Wysłany: Czw 03 Lut, 2011 14:00
|
|
|
Witaj, żaden kto ma problem a sam tego nie zauważy i nie przyzna się do tego, to reaguje tak jak to opisałaś, oczywiście nie mogę stwierdzić czy "ON" jest już uzależniony może po prostu lubi alkohol bo jest to zupełnie co innego niż uzależnienie,
myślę że możesz poczytać trochę forum znajdziesz tu sporo informacji na temat choroby alkoholowej, bo to jest choroba, i porównaj to, może znajdziesz sama odpowiedź.Pozdrawiam. |
|
|
|
|
jerzy 1
Milczek syriusz
|
Wysłany: Czw 03 Lut, 2011 14:09
|
|
|
witam,jedynym doświadczeniem którym moge sie podzielić jest moje własne.mam porównanie kiedyś też w moim życiu był dużo alko teraz nie ma go wcale. nie jest normalne dla normalnych ludzi tak wiele alko.poza tym jak on jeżdzi?przecież to przestępstwo, a i wtwojej głowie zapaliła się czerwona lampka,więc NIE JEST TO NORMALNE!!! |
_________________ syriusz |
|
|
|
|
jal
Gaduła Alkoholik dozgonny.
Pomógł: 13 razy Wiek: 76 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: Czw 03 Lut, 2011 14:13
|
|
|
Julka - fajnie że jesteś...
Twoje obawy są uzasadnione i dobrze że o tym piszesz... nie ma nic za darmo większość z nas zaczynała podobnie i widziała tylko profity z wypicia winka czy piwa a potem nie wiadomo jak i jest już za późno.
Jedna z definicji choroby alkoholowej mówi że jest to choroba emocji - nie adekwatne odreagowywanie sytuacji życiowych.
Uzależniony nie zauważa swojego problemu mimo że otoczenie mu o tym mówi... warto byś poszła po poradę do przychodni leczącej uzależnienia lub grupy rodzinnej Al-anon.
Pozdrawiam. PD - janusz |
_________________ Mam bardzo silną wolę... robi ze mną co jej się tylko podoba.
Mój fotoblog |
|
|
|
|
morfeusz
Małomówny morfeusz
|
Wysłany: Czw 03 Lut, 2011 14:14
|
|
|
Julka,moja sytuacja jest odwrotna.Jest ktoś dużo młodszy,dba o mnie,namówiła mnie na leczenie w ośrodku zamkniętym.Była cały czas ze mną w chwili gdy zostawiłem za sobą całe poprzednie życie.Zonę,mieszkanie,samochód.Ciężko pracuje na dwa etaty.Wraca wieczorem i piwo,drink.Wie,że są to dla mnie zagrożenia.Dwie rozmowy już na ten temat były.Trzeciej nie będzie.Nie złożę na ołtarzu lojalności,wdzięcznośći swojej 1,5 rocznej abstynencji.Dam dyla!!Twój wymarzony , wedle tego co piszesz a mojej wiedzy to faza ostrzegawcza.Bez terapii będzie lipa.Pozdrawiam |
_________________ I maszyna się zepsuje,a cóż dopiero człowiek |
|
|
|
|
Julka1980
Małomówny
|
Wysłany: Czw 03 Lut, 2011 14:14 I chyba już wiem
|
|
|
Czułam coś przez skórę i już wiem. Trafiłam na to forum. Poczytałam, zrobiłam wszystkie testy, a kiedy nie znałam odpowiedzi na pytanie, rozstrzygałam na korzyść. I wygląda na to, że od lat jestem z alkoholikiem, o czym nie miałam pojęcia. Nie do końca pasuje mi do tych schematów, chyba że jest wiele rzeczy o których nie wiem - nie widziałam go pijanego, tylko mocno zasypia wieczorem - jak kamień. Czy to możliwe, nie wiedzieć, że się jest z alkoholikiem ? Nie mogę pojąć. I co teraz ?
Najbardziej przerażająca jest świadomość, że trzeźwy może mnie wcale nie kochać ... Że tak naprawdę mnie nie zna, bo całą rzeczywistość fałszuje mu alkohol i leki antydepresyjne (bo bardzo stresująca praca) Wiem, że jestem bardzo silna, wiem, że odejdę. Dzisiaj. Bez względu na prawie wykończony dom i marzenia. Z niczym. Ale muszę mu pomóc, bo tylko jednego nie zniosę - że codziennie się zabija, że niedługo może umrzeć. Jeszcze rano byłam bardzo szczęśliwa ... A teraz szukam jak zacząć go ratować ... Głupie to życie. |
|
|
|
|
Janioł
Uzależniony od netu Uśmiech to pół pocałunku
Pomógł: 70 razy Wiek: 58 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4556 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw 03 Lut, 2011 14:16
|
|
|
Julka1980 napisał/a: | teraz szukam jak zacząć go ratować . | po za próbami uświadomienia mu jego problemu o ile go ma, tak naprawdę niewiele możesz zrobić |
_________________ P.S. Janioł może być tylko jeden chociaż też czasem w coś walnie aureolką by: Pietruszka |
|
|
|
|
ZbOlo
[*][*][*] Ojciec Chrzestny
Pomógł: 35 razy Dołączył: 27 Lut 2009 Posty: 2713 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw 03 Lut, 2011 14:18
|
|
|
Julka1980 napisał/a: | alkohol i leki antydepresyjne |
...to mieszanka wybuchowa... Julka1980 napisał/a: | Ale muszę mu pomóc, bo tylko jednego nie zniosę - że codziennie się zabija, że niedługo może umrzeć. Jeszcze rano byłam bardzo szczęśliwa ... A teraz szukam jak zacząć go ratować ... Głupie to życie. |
...przede wszystkim zadbaj o siebie... a ratować to on musi się sam, nikt za niego tego nie zrobi... powiedz mu o swoich podejrzeniach i podejmijcie decyzję o leczeniu... |
_________________ Homines soli animalium non sitientes, bibimus
|
|
|
|
|
jerzy 1
Milczek syriusz
|
Wysłany: Czw 03 Lut, 2011 14:23
|
|
|
zaraz odejść?tak bez trudu,wysiłku?to się leczy wiem coś o tym-siudmy rok nie pije.jest to trudne ale udaje się to wielu nawet nie wiesz jak wielu |
|
|
|
|
Julka1980
Małomówny
|
Wysłany: Czw 03 Lut, 2011 14:31
|
|
|
jerzy napisał/a: | zaraz odejść?tak bez trudu,wysiłku?to się leczy wiem coś o tym-siudmy rok nie pije.jest to trudne ale udaje się to wielu nawet nie wiesz jak wielu |
A co mam zrobić ??? Patrzeć jak się zabija ? Niech to robi sam, bez mojego udziału. Kiedy probowałam z nim rozmawiać, potraktował mnie jak idiotkę, mohera niemalże. Co to za bliskość skoro nie można rozmawiać o tak ważnym problemie.
I jeszcze a propos samochodu. Tak jeździ wypasioną bryką. Nie miał nigdy wypadku. I zawsze jest po czymś do lunchu, kolacji (jedzenie ponoć wchłania, zresztą ma mocną głowę - to oczywiście nie moje słowa)
Przecież nie mogę nic nie zrobić. Szukam w forum co na początek ... |
Ostatnio zmieniony przez Julka1980 Czw 03 Lut, 2011 14:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Julka1980
Małomówny
|
Wysłany: Czw 03 Lut, 2011 14:38
|
|
|
Wiedźma napisał/a: | Cześć Julka.
Uważam, że słusznie się niepokoisz.
Codzienne picie nie jest czymś normalnym, a już te poranne drinki dają do myślenia.
A co się z nim dzieje gdy któregoś dnia się nie napije? |
Wiesz co ? Teraz dopiero do mnie dociera, że rano zwykle bywa rozdrażniony, ale mocno się kontroluje. I raz kiedy pokłociliśmy się mocno i spotkaliśmy się dopiero po tygodniu - rano, w parku - on cały dygotał. Bardzo mnie to wzruszyło, a teraz aż tchu nie mogę złapać. Nie, to niemożliwe ... |
|
|
|
|
jerzy 1
Milczek syriusz
|
Wysłany: Czw 03 Lut, 2011 14:40
|
|
|
a gdyby miał raka,to też byś prysła?TO się łatwiej leczy ,trudniej tylko zacząć |
|
|
|
|
|